Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 20:47 - Купуват мозъците ни още от гимназията
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 58668 Коментари: 221 Гласове:
12

Последна промяна: 24.05.2010 21:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Най-умните и даровити български деца вече са "напазарувани" за чужбина. При това още преди да са завършили училище.


Това сочи тъжната равносметка в Деня на славянската писменост и култура, пише в. "Стандарт". Нито едно от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика и физика българчета няма да остане да учи у нас, казва за изданието една от учителките на шампионите от Столичната математическа гимназия - Петя Тодорова.

Още от ученическата скамейка даровитите тийнейджъри са получили и са приели оферти да трупат знания в едни от най-престижните колежи и университети в Европа и САЩ. Четирима от абитуриентите на СМГ от тази година ще поемат към "Оксфорд", други ще заминат в "Станфорд" и "Принстън".
 
Бедата не е в това, че децата трупат знания в най-престижните висши училища. Страшното е, че никой от тях не се връща след това в България. На олимпиадите нашите ученици показват по-добри резултати от американци, руснаци и китайци, а после заминават да работят за тях, категорични са учителите. Причината е, че след дипломирането младите ни "мозъци" получават оферти за кариера в световни топкорпорации, каквито шансове в България липсват.

За да се изкове шампион, трябва не само талант, но и дисциплина. Затова за нас е особено важно да поемем децата малки - от 5-6 клас, разказват още педагозите. На "голямата сцена" обаче даровитите тийнейджъри излизат след 9 клас.

От този випуск имаме много талантливи ученици - като Ивайло Хартарски, бронзов медалист от математическото състезание в ЮАР миналата година, като Иво Кортезов, който получи златен медал на малката балканиада по математика, както и Радослав Кафов, който е бронзов медалист от Всерусийската олимпиада и част от разширения състав на националния ни отбор по математика.
 
Сред умниците при десетокласниците има и дама - Райна Андреева, която освен математик е и невероятен физик и е печелила награда от европейско състезание по естествени науки, разказват учителите. Наскоро със златни медали от олимпиадата в Казахстан пък са се върнали Виктор Вълов от 11 клас, както и абитуриентът Любослав Панчев.

 

News.dir.bg



Тагове:   мозъците,


Гласувай:
12




1. razkazvachka - Така е - бедните български учители произвеждат бляскави скъпоценни
24.05.2010 21:23
световни мозъци - и това е глобалната им специализация - няма другаде такива учители:))))

а математиците могат и да смятат - но не винаги владеят другите човешки неща - за съжаление - и са уязвими за лоши погледи дори
цитирай
2. krizata - Попаднали сме в такъв капан, от к...
24.05.2010 21:41
Попаднали сме в такъв капан, от който няма излизане:

Бедните български данъкоплатци обучават години наред децата си, с надеждата, когато пораснат, същите тези деца да работят за пенсиите на вече остарелите си съотечественици.
В същото време нашите вундеркинди, съблазнени от бляскавия живот в странство, плюят на собствения си народ и с оправданието "Вие не ни заслужавате" забравят къде са направили първите си стъпки в живота.

Ситуацията само ще се влошава, няма да се подобрява!

Поздрави!
цитирай
3. sevdabg - Krizata,
24.05.2010 21:51
Написаното в постинга не ме изненадва , за съжаление.
Пиша ти, заради твоя коментар .
Капана е страшен наистина.
И че ситуацията ще се влошава
е още по-сигурно :(
цитирай
4. krizata - И какво да се прави в ситуацията?...
24.05.2010 22:12
И какво да се прави в ситуацията?

Може би, още в 9-ти клас трябва да се знае, че който иска безплатно държавно образование, трябва да подпише предварителен десетгодишен работен договор в полза на страната си. За останалите мама и татко да плащат, след като само те, след време, ще се облажват от тлъстите преводи на обичното и "успяло" дете.
цитирай
5. анонимен - Съгласен!
24.05.2010 22:38
Като БГ държава не може д аги купи, да ги купят другите ;)
цитирай
6. анонимен - Здравей КРИЗА!
25.05.2010 03:29
Мислиш ли, че кризата е единствено в главата ти? ;)
цитирай
7. анонимен - не заставайте на пътя на децата !
25.05.2010 08:01
при тази безработица тук-или ако остане-трябва да гладува детето,или ако учи навън,но се върне,ще трябва да работи за пенсия,която няма и да получи. ако бяхте техни родители,кое бъдеще бихте препоръчали на децата си? ...може пък и това да се цели - да сме прост народ,да гласуваме срещу пакет брашно,да бъдем лесно управляеми ?
цитирай
8. анонимен - tova e golqma glupost
25.05.2010 09:49
krizata написа:
И какво да се прави в ситуацията?

Може би, още в 9-ти клас трябва да се знае, че който иска безплатно държавно образование, трябва да подпише предварителен десетгодишен работен договор в полза на страната си. За останалите мама и татко да плащат, след като само те, след време, ще се облажват от тлъстите преводи на обичното и "успяло" дете.

zashto da ostavat tuk,ako ne mogat da se realizirat,a tam imat tazi vazmojnost.a shto se otnasq do parite za blizkite-nali idvat v Bulgaria ,izpolzvat se tam!de fakto pak pomagat na stranata...
цитирай
9. lambo - От този капан няма излизане ...
25.05.2010 10:21
Напротив има ... в гроба. Накъдето се е запътила нашата българска нация
цитирай
10. анонимен - няма граници вече, хора
25.05.2010 10:21
чувствайте се граждани на света. ако вие бяхте на мястото на тези деца, нямаше ли да приемете най-добрата оферта? америка не е на един месец път с кораб, като едно време - на един полет със самолета е. светът е малък и все повече отворен за всички. това, че си се родил в българия, не значи че трябва да седиш тук цял живот. то по тази логика дай ако си се родил на село, да седиш там (вместо в софия например) че видиш ли, селата се обезлюдявали.
цитирай
11. sevdabg - До всички анонимковци
25.05.2010 10:22
Вие ако си мислите,
че някой там ги чака с питка , бъклица и здравец?
Но пишете си, споделяйте - няма лошо ...
цитирай
12. анонимен - Всеки милее за децата си!
25.05.2010 10:33
Не мислете, че на родителите останали тук, им е лесно.Децата трупат знания и опит в България, но се реализират и се чувстват преуспели в чужбина. ЗАЩО?ЗАЩО ДА СЕ ВРЪЩАТ ТУК? За да работят за жълти стотинки? Да станат жертва на злобата, завистта и некадърността на шефовете си-връзкари?
България е прекрасна като природа,прекрасни и умни са и децата ни, но ние не ги ценим, не им подсигуряваме условия за развитие ,за реализация и за нормален живот. Вината за това е наша и ние трябва да понесем последствията, колкото и тежки да са те.
Моето мнение като майка е:
НАШИТЕ ДЕЦА ,СА ДЕЦА НА ПЛАНЕТАТА И ИМАТ ПРАВО ДА ЖИВЕЯТ КЪДЕТО СЕ ЧУВСТВАТ НАЙ-ДОБРЕ.
цитирай
13. artanis - "плюят на собствения си народ?"
25.05.2010 10:44
Извинявай, но не усещаш ли колко абсурдно е това, което казваш? Пък и как реши точно 10 години. Направо да им сложат окови и до живот :)
цитирай
14. анонимен - @
25.05.2010 10:54
Нищо, нищо. Сега трябва да закрием и БАН. Та да не остава някакъв такъв романтичен помисъл у някое заблудено математиче или физиче, че може да работи и в родината си, па макар и без пари.

Да живеят днешните управници!

Има и още нещо обаче. Интелигенцията ни е предимно техническа. Ние нямаме шампиони по иконочически науки, освен крадци, разбира се. А ако някое по-читаво математиче или физиче се бутне погрешка в УНСС например, то го гонят с всички сили и средства от този университет. Там комунизмът все още си е съвсем жив. За никакви спящи или събудени клетки не може да се говори!
цитирай
15. анонимен - Не става
25.05.2010 11:10
Ами, някак си не върви, тези умни и дисциплинарани деца, да учат с разни измислени отличници и девойки с купени дипломки :)))
Дано всеки по-умен младеж има възможността да се махне от тая кална държава, така както аз направих преди години и сега съм доволна от избора, който направих.
цитирай
16. анонимен - Разбира се.....
25.05.2010 11:54
Разбира се са прави тези които отиват на запад!!! Още по-прави ще бъдат и ако не се върнат.Там поне хората създават услиовия- а,тук какво! Нищо и половина.Иначе най-големите помияри-- българските политици само говорят празни приказки!!! Младежите по-добре да заминат- тук не гиочаква нищо добро!!!
цитирай
17. artanis - естествено, че трябва да се закрие БАН
25.05.2010 12:42
Предпочитам добрите ученици да се развиват и чуждите университети да плащат за това, вместо да се занимават с интриги тип ДС в БАН и всички ние да плащаме за това :)
цитирай
18. анонимен - NIKOLAY DIMITROV
25.05.2010 12:51
Tova koeto 6te se razbere pri prebroiavaneto prez 2011 6te stresne mnogo hora!
цитирай
19. анонимен - е ?
25.05.2010 13:10
от почти всички държави изтичат мозъци да не би някой да си мисли че тия кадърните ще получат тук образование и условия ?
цитирай
20. анонимен - Предлагам
25.05.2010 13:37
Не знам колко е изпълнимо, но предлагам, в България, децата, които са с такива изключителни резултати, да бъдат обект на особено внимение от министерствата - в зависимост от дарбите си. Тези деца да бъдат финансирани дори да завършат в чужди университети, но да се завръщат в България! Те сами ще създадат такива компании, каквито ги привличат извън страната. Държавата трябва да инвестира в тези хора, за да има право да иска те да се завърнат и да работят в полза на България.
цитирай
21. анонимен - Много се радвам за тези деца, че са ...
25.05.2010 13:41
Много се радвам за тези деца, че са разбрали, че нашата държава не ги заслужава.Да отидат на запад, за да живеят достоен живот.Моите деца също са в чужбина.Там се родиха внуците ми и там растат.Не искам тука да работят за жълти стотинки на някакви цървули.
цитирай
22. анонимен - Баце
25.05.2010 13:45
sevdabg написа:
Вие ако си мислите,
че някой там ги чака с питка , бъклица и здравец?
Но пишете си, споделяйте - няма лошо ...


Че там не ги чакат с баница, е повече от ясно!
Но тук ги чакат вересиите от 20-годишно малоумие и дребни тарикатлъци, носещи поетичното име български преход. Нали и земята/имотите ни върнаха, и в масовата приватизация участвахме, че и бонови книжки ни се "даряваха", предприятия се закриваха... от близо 12 млн.дка обработваема земяпрез 1989 г., сега колко останаха?
Я да Ви питам кои и колко са големите вносители на плодове и зеленчуци, и чии интереси се обслужват на стоковите борси? И защо изкупната цена и на млякото, и на доматите са с пъти по-ниски от тези в магазините/пазара?
И други разни такива "успехи" от ежедневието ни все с български специфичен привкус...
Останаха ни кофите за боклук, ама и там вече е с връзки!
цитирай
23. анонимен - Предлагам да опитате да изтеглите кредит за бизнес, а
25.05.2010 13:56
анонимен написа:
Не знам колко е изпълнимо, но предлагам, в България, децата, които са с такива изключителни резултати, да бъдат обект на особено внимение от министерствата - в зависимост от дарбите си. Тези деца да бъдат финансирани дори да завършат в чужди университети, но да се завръщат в България! Те сами ще създадат такива компании, каквито ги привличат извън страната. Държавата трябва да инвестира в тези хора, за да има право да иска те да се завърнат и да работят в полза на България.



... ако не става, пробвайте с потребителски - може би, ще придобиете по реална предства за действителността ни!
Едно време имаше една закачка: "...Имаш ли вуйчо владика, живееш, немаш ли - по-добре и теб да те нема! Лично мене по-добре, хич да ме нема!" Мисля, че буфосинхронстите или Весо Парцала ги ръсеха.
Та, правилото е още в сила - ако си рода на някой зам.министър или друга знакова фигура, необходимия финансов интерес ще се прояви спрямо теб, ако не - и на 100 олимпиади да си със златен медал, пак ще гризнеш дръвцето просто защото не си случил на роднинство
цитирай
24. анонимен - mdaaa...
25.05.2010 15:08
Глобализацията носи със себе си и своите негативи, един от които е изтичането на мозъци навън,следващия е асимилирането,уеднаквяването,унифицирането и равняването по разни чужди стандарти( без да се замисляме, дали са подходящи за нас, или не...) Постоянно се говори за евроинтеграция и т.н.,като се забравя българското, родното ( според мен съвсем целенасочено) и така,докато изчезнем като нация.
цитирай
25. krizata - do 6,
25.05.2010 15:29
Всеки чувства сам на гърба си наближаващата криза, а когато тя ни потопи в обятията си, тогава днешните дни ще ни се струват като един сладък спомен..
цитирай
26. krizata - до 7,
25.05.2010 15:31
Трябва да престанем да разсъждаваме по логиката: "Всеки индивидуално да си спасява кожата", а да си спомним духа на колективизма и да направим чудесата, на които са били способни предците ни (все пак носим техните гени).
Поздрави!
цитирай
27. krizata - до 8,
25.05.2010 15:34
Изчисленията сочат, че работещите зад граница български мозъци оставят в местните икономики около 10 млрд. евро годишно. Това, че ни се потхвърлят някакви трохи във вид на помощи за болните мама и татко е обидно и унижаващо.
цитирай
28. krizata - Уважаеми lambo,
25.05.2010 15:35
След като все още има будни хора като Вас, България няма как да загине!
Поздрави!
цитирай
29. krizata - до 10,
25.05.2010 15:39
Има една съществена разлика и тя е, че тези селца са на издръжка на централизирания национален бюджет (хранят се от София), докато за нашия подарен капитал никой и дума не обелва, дори ни се насаждат мисли, че ние трябва да сме благодарните на тези от белите страни.
цитирай
30. анонимен - Там след 10 години няма да е по-добре
25.05.2010 15:43
Когато завършат тези деца, няма да има голямо значение къде са учили - в България или Чужбина. Те и в двата случая няма да могат да приказват български грамотно.
Причината е че те така или иначе са първи в области, където езика не е от значение. Нека се развиват, ако там образованиято е по-добро от нашето, но то НЕ Е! Днес няма значение какво си учил , а КЪДЕ - големите университети в чужбина така се "хвалят" - че са привлекли "еди колко си таланти". В какво превръщат тези таланти е съвсем друга бира. Ама тези таланти са се превърнали в посредствени личности и специалисти - голяма работа. Университета нали си е "взел паричките" за да ги "Обучи".
Ай много здраве на децата - на другото - тури му пепел.
цитирай
31. krizata - до 12,
25.05.2010 15:47
Една майка трябва да мисли не само за собствените деца, но и за хората, които са създали условията за израстване на техните рожби.
Българската нация е като една случайно събрала се огромна глутница от вълци-единаци, които постепенно изяждат най-слабите екземпляри.
Проблемът днес е в това, че кръгът все повече се стеснява и самоизяждането стана очевидно и за слепите - вече системата не може да произвежда даром нови и нови таланти и да ги подарява за по-нататъшна употреба на други страни.
Всичко това скоро ще се трансформира в сериозен социален взрив (как беше казано - низините не желаят да живеят по старому, а върховете не искат да управляват по новому).
цитирай
32. krizata - Уважаеми atlantis,
25.05.2010 15:54
А абсурдно ли е един футболист (за който са вложени милиони) да има заробващ договор за 5-10 години само за един клуб?
Защо да не пуснем всички да сключват безвъзмездни контракти с Реал, Барселона, Челси и другите големи - нали всеки има права?
Там където действа частният интерес той си е "опекъл работата". Да му мислят държавиците като нашата, които нямат и грам чувство за самосъхранение.
Впрочем, знаете ли, че завършилите в Турция лекари са задължени да работят по разпределение бая години и познайте къде държавата ги праща основно - точно така, долу при кюрдите и в останалите изоставени от Бога кътчета на, иначе бурно развиващата се, южна съседка.
цитирай
33. анонимен - екс СМГ
25.05.2010 15:59
Много смешна и видимо неграмотна статия на "Стандарт".
Първо: СМГ е Софийска, а не "столична" математическа гимназия.
Освен това златни медалисти от световни олимпиади по математика няма какво да правят в България. Не защото съм нихилист. Просто тук няма какво да работят. Да ходят в БАН ли? След като завършат най-добрите университети в света, те са елитът на световната наука. Тук нямат база за реализация просто, а и едва ли някога ще имат, дори да станем втора Швейцария. Шансът им е в топ 3 държави в света, където се отделят милиарди за наука.
Няма нищо тъжно в това!
цитирай
34. krizata - до 14,
25.05.2010 15:59
За голяма част от изказаното съм съгласен, само не разбрах как решихте, че в УНСС няма свестни хора.
Това че през годините от там специално бяха изкарвани и поставяни "мършите", за да съсипват стопанството ни, не означава, че в Университета няма и друга категория учени-икономисти, които милеят за родината си и не желаят да се продадат за 30 сребърника.
цитирай
35. krizata - до 15,
25.05.2010 16:01
Честито за Вашия "успешен" избор!
цитирай
36. krizata - до 16,
25.05.2010 16:03
Да заминават, да заминават - само после да не се чудите, защо ромите ставали мнозинство в хубавата ни татковина!
И друго: проблемите на Запад тепърва започват, така че това, което преживяхме преди двадесет години сега е на път да се случи и при тях.
цитирай
37. krizata - до 18,
25.05.2010 16:05
За съжаление сте прав!
цитирай
38. krizata - до 19,
25.05.2010 16:07
Разликата е, че ние имаме подготвените кадри да променим реално нещата, за разлика от една Португалия, например, където затъпяването е толкова дълбоко, че 70% от народа не прочита и една книга годишно!
цитирай
39. krizata - до 20,
25.05.2010 16:10
Смятам, че сте на прав път в разсъжденията си, но когато държавниците се заемат със сериозно управление на обществените дела (както го правят за собствения бизнес), тогава ще имаме резултати.
цитирай
40. krizata - до 21,
25.05.2010 16:14
Само сте забравили, че дядо Ви и цървули е ял, но днес не за това е въпроса.
Да са живи и здрави децата Ви, та поне когато след мно-о-о-о-го десетилетия се споминете да има кой да се свърже от чужбина с погребалната агенция, за да поръча формалностите (тъй като те лично няма да имат време за пътуване за глупости в родината на техните родители).
Жалко за мисленето на такива родители!
цитирай
41. krizata - до 24,
25.05.2010 16:16
Май с глобализацията беше дотук и е време да осъзнаем този факт!
цитирай
42. krizata - до 30,
25.05.2010 16:17
Много точен анализ за реалностите!
Поздрави!
цитирай
43. krizata - до 33,
25.05.2010 16:21
Печатат се (а не се отделят) милиарди!
Има такава частна институция, която се казва ФЕД, та тя си е извоювала правото да създава пари от нищото.
Трябват й 10 млрд., хоп - натиска клавиша на клавиатурата и милиардите ги има! Ех, живот!
цитирай
44. анонимен - Българче
25.05.2010 16:41
Добре, вие вече всеки, който напусне България го отписвате...

Дори и да съм напуснал България, аз си оставам българин. Дори гледам да разпространявам информация за нашата си култура на чуждите.

Има български общности по цял свят, нашата диаспора е доста голяма. Като изключим някои български простаци, които се срамуват да изявят българското, много българи в чужбина си се самоидентифицират като българи.

То, впрочем, не само българчета заминават да учат в реномираните западни университети. Ако разгледате снимки от скорошни випуски на такива университети, ще ви напарви впечатление силното присъствие на азиатци, индийци и тнт...
цитирай
45. анонимен - Още 2 века ще е все така?
25.05.2010 16:50
Без роднинство и др. топли връзки с върхари и разни номенклатурчици, талантливите и можещите отиват в мишите дупки на Абсурдистаон открай време. За сметка на това пък в светлината на рампата биват изтиквани някакави "наши деца", сурогати отвсякъде. За прослава на традициите на аонсу, бан и т.н.
Правилно решение са взели младите мозъчета - колкото се може по-далеч от тресавището. Друг е въпросът, че ред ганювски "дечица" с половин и по-малко и още по-малко мозък, но с дебееееееееели портфейли първи се настаниха там. Дано не о-го- вня-нят и там де каквото им падне.
цитирай
46. krizata - до 44,
25.05.2010 16:58
Абсолютно никого не порицавам, че е избрал своя път в живота.
Това, което споделям е болката по една изоставена от чедата си татковина, която без своите рожби е обречена на загиване.
И в този смисъл моите думи са едно предупреждение към тези, които са се хвърлили да търсят материалните богатства, загървайки синовния дълг към земята, която ги е родила и откърмила.
Нищо повече...
цитирай
47. анонимен - до 44
25.05.2010 17:02
Ти в кой век живееш човече.
Само заради синовния дълг няма да остана в България,да работя за 500 лева и да обричам семейството си на мизерия.
Айде майната ви на всички използващи гръмки фрази.
Не е важно къде живееш,а как живееш.
цитирай
48. krizata - до 45,
25.05.2010 17:05
Пак казвам - трябва ни колективистично мислене като народ, а не - всеки за себе си и в своята си миша дупка.
Хубаво е да гледаме в канчетата на другите, но това доникъде няма да ни доведе.
След като няма шуробаджанащина там, където гледате, защо в днешната криза първите уволнени в Европа бяха точно нашите гастарбайтери?
Не можеха ли първо на изчистят местните, които и без това не бачкат както един българин го прави?
Задавайте си по-често въпроси и ще разберете, че те имат много прости отговори.
цитирай
49. krizata - до 47,
25.05.2010 17:07
Живея в 21 век, но не е ясно дали Вие въобще живеете?
Колко Ви трябват, за да сте щастлив - милион, милиард, целия свят или още 5%.
Желая Ви да си ги намерите и да сте си щастливи!
цитирай
50. artanis - виж сега
25.05.2010 17:12
разликата е, че футболистът подписва "заробващия" договор по свое съгласие. Ако не му харесват условията, няма да подпише. Ако промени мнението си после, ще плаща неустойка. Не знам как е в Турция с докторите, но дори и така да е, не мисля, че е нещо достойно за похвала.

Дори не знам защо ти отговарям. Предпочитам 1000 пъти работлив циганин пред мрънкащ българин, който мисли, че светът му е длъжен. И ако наистина мислиш, че съм "уважаем", предлагам ти да се държиш уважително. При това положение можем да продължим с дискусията.
цитирай
51. анонимен - до 49-кризата
25.05.2010 17:12
Да живея в нормална държава-Канада се казва.
И не ми трябват нито милион,нито милиярд.Стигар ни доходите от 4200 канадски долара за да живеем ПЕРФЕКТНО,да не се замисляме за сметли за ток,вода,парно,медицински услуги.Елементарни неща заради който в България живеете скотски.
цитирай
52. krizata - до 51,
25.05.2010 17:16
Скотовете също са живи същества!
Не забравяйте, че както можете да си купите куче, така можете да си купите всеки останал скот, пръкнал се на земята.
Поне ще направите едно полезно нещо в "изпълнения с наслаждения Ваш живот"!
цитирай
53. анонимен - до кризата
25.05.2010 17:21
Не си разбрал май.Тук има сигурност,щом си плащаш данъци държавата ти се отплаща-грижи се за теб,разбра ли?
А с твойте данъци в България мутрите си постройха хотели,балъко.
А за полезното в живота ми-да направил съм.Осигурил съм възможност на сина ми да живее в нормална държава.
цитирай
54. krizata - до 53,
25.05.2010 17:29
Приемам да ме наричате и с български понятия, т.е. вместо "балъко" можете да ми казвате просто "рибо".

Мутрите си построиха хотели, но не в БГ, а на Лазурния бряг и на други сладки брегове.
И как стана това?
Защото като крадяха, тези мутри не отиваха да скриват богатствата си в една Северна Корея, например, а бяха посрещани като национални герои в най-видните демокрации, защото Вашите идеолози отдавна го бяха казали: "парите не миришат" (всъщност Вие сигурно боравите с кредитни карти, а пластмасата, както знаем не мирише).
Така че радвайте се, че Вие конкретно живеете не като скотовете, защото такива като Вас са малцинство на планетата и това не зависи от моята национална принадлежност, а от неща, които Вие едва ли ще разберете в този живот.
цитирай
55. анонимен - Децата
25.05.2010 17:54
sevdabg написа:
Вие ако си мислите,
че някой там ги чака с питка , бъклица и здравец?
Но пишете си, споделяйте - няма лошо ...

Адмирации 12 ти
Вие какво искате .. да стоят тука и да хранят ромите .. и да се надяват на нещо което ще им покрие разходите за тока ли ......
цитирай
56. анонимен - do 54 krizata
25.05.2010 18:10
Само не ме причислявай към виновниците за положението в България,ако обичаш.Или за теб всички,който са отишли да живеят "на запад" са агенти на империалистите.
Работихме с жена ми като инженери във "Видахим"-Видин и след като закриха предприятието останахме на улицата.С малко дете.Е,излезе ни късмета и сега живеем в Канада.Така,че помисли преди да напишеш нещо.
Живей като куче,ако искаш-твое право си е,но не упреквай хората,които искат да живеят човешки и в нормални държави.
цитирай
57. krizata - до 56,
25.05.2010 18:29
Ако съм Ваше куче съм сигурен, че ще живея много по-достойно, затова и по-рано Ви предложих да си "купите" едно подобно същество (може и с ЕГН, но това е подробност).

Все пак, нервите не Ви помагат да бъдете по-добре разбран, така че въздържайте се от избухване - вече не сте представител на тъмното балканско племе, чийто екземпляр сте имали нещастието да бъдете доскоро.

И аз бях поканен да замина за Канада, дори виза ми дадоха, преди това, още през '89-та можех да остана във Франция, така че не си мислете, че си чатите с някакъв кон с капаци, който не е видял белия свят.

Аз говоря за нещо съвсем различно - за това, че ние българите можем сами да променим нещата, че ние българите не сме по-глупави от всеки бял човек на Земята, че вече сме правили подобен цивилизационен скок и само от нас зависи да повторим българското чудо.

А Вие знайте, че и без хора като Вас България ще я има, колкото и лозунгарско да звучи това, а за Вас конкретно предричам скорошно завръщане, така че учете децата си на български, все ще Ви потрябва!

И друго, поне веднъж в странство зададохте ли си въпроса защо закриха точно Вашето предприятие (видинското), а не това, където работите в момента? Чувал съм, че българските инженери имат немалко интелектуален потенциал - използвайте го поне веднъж за последните пропиляни години!
цитирай
58. анонимен - do krizata
25.05.2010 18:46
Не ми предричай скорошно завръщане.Далеч си от истината.Защо да се връщам.Да работя за жълти стотинки,да ми крадат осигуровките,и да се чудя как да си платя сметките ли?
За едно си прав-ние българите сме умни.Но няма да успеем,защото сме неорганизирани.Ако стачкуват лекарите ги плюем.Ако стачкуват учителите ги плюем.Ако стачкуват фермерите ги плюем.Разединен народ не може да прогресира.
А за България-да ще я има,ама само като географско понятие.Територия с преобладаващо ромско население.Щото само те се развъждат в мизерията и нищетата.
цитирай
59. анонимен - мда
25.05.2010 19:07
Винаги е по-лесно да избягаш от колкото да останеш тук и да се опиташ да промениш нещо. Ще кажете - не ми се робува за жълти стотинки, да ама вече има професии в които и без връзки може да получаваш добра заплата, естествено комунистическата сган се старее колкото може, тия професии да си останат малко и мизерията в България да продължава, защото колтото по-голяма мизерия тъне в България, толково повече обезверените родители ще надъхват децата си да емигрират, пък те самите ще продължават да си мечтаят по комунизма когато "цялото семйство ходеше на море" и ще гласуват пак за тях.
цитирай
60. анонимен - Георги Тасев
25.05.2010 19:09
Идват в сраната ни и ни сочат с пръст, че сме били пирати, че сме сваляли музика без да плащаме, че не плащаме за софтуер, а в същото време обират най-талантливите ни младежи, за чието образование плащаме ние!
цитирай
61. анонимен - Niki do mda
25.05.2010 19:16
И какво лошо имаше когато цялото семейство ходеше на море в България,а не в циганска Турция.И кои ходят сега,а?Кои имат хубава работа и хубава заплата,я да ми кажеш?
Само хората живеещи в София.
Да се изнасят децата,един живот имат.
цитирай
62. mglishev - Хуни!
25.05.2010 19:22
Прочетох толкова безумни коментари! Само егоистични пенсионери ли има в блог.бг? Естествено е човек да е индивидуалист и да се стреми към най-доброто първо за близките и за себе си, а не да мисли за пенсиите на цялата нация. Естествено е и да има обществено образование. Естествено е най-добрите да отиват в добри университети и да бъдат търсени от големи компании.
Обаче защо ли ми се струва, че тия, дето пишат по адрес на умните хлапета, които пътуват, просто завиждат, защото сами не са пътували навремето?
Ама че абсурдни колективистични схващания... Добре дошли обратно в Средните векове.
Може би оня виц, че в българския Ад дяволи няма, защото българите сами си се дърпат един друг към казана, ще излезе верен.
цитирай
63. анонимен - emigrant
25.05.2010 19:28
Добре бе,я да ви питам вас останалите.Какво се опитахте да промените вие.Какво направихте срещу тези,които набутват народа в калта.
Ще ви кажа-Нищоооооооооооооооооооооооооо.Само пишете по форумите,а сега си пиете ракийката.
Когато се надигнете като Гърците-тогава може да настъпи промяна в България.Но това не може да стане,защото ние българите сме страхливо племе и сме бунтари само по форумите.Е,някои поне разбраха това и се изнесоха.А останалите са гневни.
НО само в нета...................................:)))))))))))
цитирай
64. krizata - до 58,
25.05.2010 20:00
Ще се наложи да се връщате не, за да Ви направим почетен гражданин на родния Ви Видин, а защото господарите Ви скоро няма да имат нужда от Вас и ще Ви изпратят там откъдето са Ви намерили - на улицата. Готов съм на облог!
Така че само инатът ще Ви задържа да си стоите там, (за да не разберат довчера простите роднини от видинско как прехваленият емигрант се връща с подвита опашка) - помнете ми думата.
И българският род е имал многолюдна челяд (справка сцената при чорбаджи Марко от "Под Игото"), но това не го е правил дивашки и варварски каквито са асоциациите Ви за братята-цигани, така че спокойно - не са отменяли все още наказателната отговорност за насаждане на расистка вражда.
А дали ще я има една или друга нация зависи от мъжете, на които им стиска да правят деца и от жените, които да ги раждат!
цитирай
65. krizata - до 59,
25.05.2010 20:06
Разбрали сте половината истина, но за другата половина сте тръгнали по грешна следа! Българските олигарси - наследници на номенклатурата от осемдесетте, няма нищо общо с комунистическата идея, но това ще Ви стане ясно в процеса на вътрешното израстване!
Успех по Вашия път!
цитирай
66. krizata - до 60,
25.05.2010 20:09
Прав сте! И какво от това?
Те са си възпитали свои еничари, които изглеждат като нас, говорят нашия език, но се борят не за нашите, а за чужди интереси!
цитирай
67. krizata - до 61,
25.05.2010 20:13
Морето за обикновения българин ще си остане само един хубав спомен от миналото и когато Вашите внуци слушат разказите Ви за тази другата България, те ще мислят, че дядо разказва приказка за бленувана, но никога несъществувала страна!
цитирай
68. анонимен - do krizata
25.05.2010 20:17
Алоооооу,другарю,какви господари сънуваш бе,какви почетни граждани.
Я иди и прочети как живеят хората в нормалните държави и не се пени толкова.В мизерията никой не се връща.
Хайде бягай да четеш Лениин и чакай капитализма да рухне.
Смешник.
цитирай
69. krizata - Уважаеми mglishev,
25.05.2010 20:22
За Вас индивидуалистичната идея може да е естествена, но всички изостанали народи, във всички времена са се измъквали от блатото на бедността именно благодарение колективистичния дух - спомнете си българите през Възраждането, по време на войните, при изграждането на съвременна България в периода до края на 60-те.
Не говоря за останалите народи, тъй като примерите са толкова много, че мястото няма да ми стигне да изброявам.
Индивидуализмът е религията на преуспялото общество, каквото БГ не е днес. Тук сме останали само скотове (по думите на един преуспял "български" инженер в Канада), така че е време да престанем да се самоизяждаме и да тропнем на масата на световната геополитика.
Другото е ясно за всички...
цитирай
70. krizata - до 63,
25.05.2010 20:27
Емигранте, Вас Ви изпратихме със специална мисия - да налагате българския манталитет по целия свят - след като американците ни взеха за приятели взеха да пращят, та чак да трещят!
Нали шопите са казали: "Я не сакам на мене да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле".
цитирай
71. krizata - до 68,
25.05.2010 20:33
Както вече сте забелязали този блог е прочетен повече от 100 хил. пъти.
Обикновено, когато някой свършва разумните аргументи срещу тезите ми, започва да "другарства" и "ленинства".
И Вие не сте изключение (защо хората са толкова еднотипни).
Така че, съжалявам за изгубената Ви младост, когато мама и тати Ви бутаха за кариера в Комсомола, но днес времената са други и трябва да се бачка, даже на хиляди километри от майката-кърмилница.
А Вие изпълнихте ли си нормата?

Поздрави!
цитирай
72. анонимен - do krizata
25.05.2010 20:36
Къде си ме изпратил ти бе?
С теб ли съм се съветвал,преди да замина.Я вземи се скрий и не ставай за смях.
Кога съм казвал,че в България са останали само скотове.Казвам,че живеят българите като скотове с тези дохоти,прави разлика.
Ами хайде тропнете де.Тропнете по масата на световната геополитика.Ама не можете.Не ви стиска.Не ви стиска да възстанете и да изметете онези от парламента.
Щото не сте единни.
цитирай
73. анонимен - Бай Милан
25.05.2010 20:36
Проблема явно е много емоционално натоварен за повечето от нас.

Така или иначе става въпрос за обективни процеси протичащи в целия свят.

Студенти от всякъде се стичат към" престижните университети".

Много българи все още робуват на митове и легенди за "високото ниво на образование", за "западния начин на живот" и пр .№30 ги е казал нещата добре.В повечето случаи става въпрос за пропаганда и фойерверки.
Българското образование беше много добро преди 1989 За съжаление както много други сфери и то беше наранено.
Тези които наивно смятат че в т.н. Западни демокрации и Университети -интелект и трудолюбие са достатъчни за т.н. "успех" горчиво се лъжат. Корупция, лицемерие, връзкарство- само че в много по-големи размери. Водещото мото тук е -"don't tell me what you know ,tell me who you know - Не ми казвай какво знаеш , кажи ми кого познаваш".
Така че, нека стискаме палци на тези деца, предстоят им тежки години на борба и преосмисляне на основни житеиски ценности.Предстои им болезнено разрушаване на илюзии.
Нека не ги и подценяваме. Не смятам че

" В същото време нашите вундеркинди, съблазнени от бляскавия живот в странство, плюят на собствения си народ и с оправданието "Вие не ни заслужавате" забравят къде са направили първите си стъпки в живота."

Напротив, смятам че тези интелигентни и одухотворени деца, много бързо ще разберат лицемерието и моралната нищета на хедонистичния Запад.
Само дано не се озлобят
цитирай
74. krizata - до 72,
25.05.2010 20:40
Скоро и това ще стане!
цитирай
75. анонимен - do krizata
25.05.2010 20:41
Ами то и когато вашите аргументи се изчерпят вие започвате да предричате крах на нормалните държави.И да се оповавате на комунистическата идея.
Тя умря с Брежнев,осъзнай го.
цитирай
76. анонимен - do krizata
25.05.2010 20:46
Да бе,скоро и това ще стане.:)))
То скоро и капитализма щеше да рухне,ама не рухна.
То децата ще разберат,че е по-добре да работиш в България за 400 лева,отколкото на запад за 800 евро.
Надай се к..е на пияна жена:))
цитирай
77. krizata - Скъпи Бай Иване,
25.05.2010 20:49
Това е големия проблем на част от българската емиграция - след като разбере, че е попаднала в плен на собствените си илюзии и като реакция на бушуващата буря в душата и съзнанието, започва да хули народа, от който се е пръкнала и да обвинява във всички смъртни грехове тези, които са имали куража да останат и да се борят тук, на място.
Лично аз нямам никакви сметки, дори нямам Ферари с цвят червен, но имам обичта на близките и знанието, че могат във всеки момент да разчитат на мен, а милионите, за които бленуват подкованите от пропагандата, никога няма да им се случат.
Но как да им го обясниш?
Те са само едни агънца по пътеката на човешката съдба!
Най-сърдечни поздрави!
цитирай
78. krizata - до 75,
25.05.2010 20:52
Ако до днес не сте осъзнали, че живеем в повратни времена, това означава, че въпреки, че формално сте зрящ, Вие сте слепец за ставащото по света.
цитирай
79. krizata - до 76,
25.05.2010 20:53
Не разбрах кое трябва да стане, но ако Вие за себе си сте го разбрали, тогава всичко е ОК!
цитирай
80. анонимен - do krizata
25.05.2010 21:01
Бъди щастлив с обичта на близките си.Това е много важно,спор няма.Но като живееш със семейството си в нормална държава си е екстра.
Ама не ми обяснявай как сме роби на някаква идея и как със заплатата в България ще живея по-добре,отколкото със заплатата в Канада.
И не ми обяснявай как тук съм роб,слуга и още не знам какъв.Щото на мен и на семейството ми здравеопазването ни е безплатно(е,внасяме осигуровки),образованието до колеж-също.
И си спомни как псуваш държавата като ти дойдат сметки от ЕОН,ЧЕЗ,ВИК или Топлофикация.Или като видиш по телевизията български политик.
Не става братооооо,щом България е на първо място в света по ДЕТСКА СМЪРТНОСТ,не ми говори колко добре живеете.


цитирай
81. krizata - до 80,
25.05.2010 21:17
Само антихристите не се радват на обичта на близките си (Вие естествено не сте от тях).
Да бъде и пребъде нормалната Ви държава, но винаги дръжте вратичката за отстъпление отворена.
Животът (и щастието в него) не се олицетворяват само със заплатата, разберете го и го запомнете веднъж завинаги.
Нашето образование също е безплатно (колко е гадно едни българи да наричат "наше" едно нещо, а други под "наше" да разбират съвсем друго), нали затова е целият пост (статията, която четете) - нашите вундеркинди идват при Вас, създават нови технологии, чрез които на Вас досега Ви беше лесно да си плащате сметките за ток, вода, газ (пропуснах ли нещо), а ние оставаме в БГ на тъмно да слушаме цигански романси и да се радваме на природата (или греша в мисълта си).
Никога не съм псувал държавата си (ударих 40 лазарника) и се надявам до смъртта си да не го правя, защото вместо да псувам се опитвам да мисля и да разсъждавам за случващото се около мен и да реагирам адекватно.
Въпреки двадесетгодишните усилия на нашите многобройни доброжелатели си мисля, че все още не сме първи в света по детска смъртност, ако не съм прав опровергайте ме със статистически данни.
А в БГ с "брато" се наричат мутрите. Доколкото разбрах Вие не сте от тях (като изключим, че и те "ТИ-кат" както собствената Ви персона).
цитирай
82. анонимен - Бай Милан
25.05.2010 21:31
Криза,
ако това те успокоява, хуленето не е само българска черта.
Има го и при мексиканци и поляци и др с каквито съм се срещал. То по-скоро е израз на не разбирането на най- важните неща в живота. Мисля че те не са виновни за това.
Пропагандата и промиването на мозъци е много силно.Това внушено на днешното общество желание за повече материални придобивки за повече " имане", което ни облъчва от всякъде. Това ерозира Душата изкривява тези основни ценности, които аз смятам, са дълбоко вкоренени в българите.

Тъжно е да видиш потъпкани тези ценности в името на илюзии.Процесът на осъзнаване и пробуждане е бавен и мъчителен, много често съпроводен от болезнен катарзис.Фактът че много от "емигрантите" реагират остро на думите ти говори, че процесът вече върви

Бъди здрав
цитирай
83. анонимен - do krizata
25.05.2010 21:40
Да,образованието в България е безплатно,дааааа.
А принудата от учителите децата да ходят на частни уроци.И това е още по-лошо.Парите влизат в сивата икономика.За рушветите да не говорим.Колкото и да въртиш и сучеш-ясно е,в България цари беззаконие.
За факта,че специалистите идват при нас-да,така е.Но това е защото западните държави предлагат по-добри условия на труд и заплащане.Направете и вие така,че младите специялисти в България да са добре платени и да имат добри условия за работа и няма да има течове.
Ама не можете да се вдигнете като един и да си оправите държавата,за това ви е по-лесно да хулите нас.
А относно детската смъртност в България се извинявам,за Европа имах в предвид.Все пак България не е в Азия.
Да,образованието в България е безплатно,дааааа.
А принудата от учителите децата да ходят на частни уроци.И това е още по-лошо.Парите влизат в сивата икономика.За рушветите да не говорим.Колкото и да въртиш и сучеш-ясно е,в България цари беззаконие.
За факта,че специалистите идват при нас-да,така е.Но това е защото западните държави предлагат по-добри условия на труд и заплащане.Направете и вие така,че младите специялисти в България да са добре платени и да имат добри условия за работа и няма да има течове.
Ама не можете да се вдигнете като един и да си оправите държавата,за това ви е по-лесно да хулите нас.
А относно детската смъртност в България се извинявам,за Европа имах в предвид.Все пак България не е в Азия.
цитирай
84. krizata - Бай Милане,
25.05.2010 21:40
Чакам обещаното, не съм забравил!
Заедно с мен и цяла България!
Поздрави!
цитирай
85. анонимен - до Бай МИлан
25.05.2010 21:43
Бай Милане,кое е промиване на мозъци.Това,че в Испания живея с минимална заплата 700 евро много по-добре от колкото в Търговище с 300 лева.
Абе я си еби майката комунистическа гнойна.
цитирай
86. анонимен - до бай Милан
25.05.2010 21:46
Бай Милане,не можем да не реагираме остро на глупостите които пишете с krizata.
цитирай
87. krizata - до 83,
25.05.2010 21:47
Ще направя анкета сред студентите си (по-голяма част от тях са вундеркинди, въпреки всичко), кой от тях е ходил на частни уроци, за да постъпи за следване, защото според мен това е по-скоро някаква легенда, която се разпространява от уста на уста.
Вие явно сънувате един странен сън за рушвети, мутри и т.н. Не забравяйте, че това което се прилага като практики в БГ е привнесеното от нашите "цивилизатори".
Ако ни се казва, че трябва да правим определено нещо ние правим равнис и изпълняваме, нищо повече.
Така че стига с художествената измислица - слезте в реалността!
цитирай
88. krizata - до 85,
25.05.2010 21:50
Като сте от Търговище, сигурно сте и мюсюлманин.
Помнете, че Вашият Аллах гледа отгоре и фиксира всяка Ваша дума!
цитирай
89. анонимен - Бай Милан
25.05.2010 21:52
До 85,
Псувните не са аргумент. Как живееш в Испания сам си знаеш.Все пак имай едно на ум Испания е следващата Гърция
цитирай
90. анонимен - do krizata
25.05.2010 21:56
Абе овчи,кой ще си признае,че не е достатъчно умен и е ходил на частни уроци бе?Това за българина е срамно,не си ли забелязъл?
Нали гледаме сателитна българска телевизия и се разбра за скандала с матурите.какво се правиш на света вода ненапита.Така кажи,че си преподавател във ВУЗ.И,че не си корумпиран,хайде де:))))
Мамичката ви мръснаааа,яд ви е,че децата се усетиха и не искат да ви пълнят гушите вече,пасмина ненаситна.
цитирай
91. анонимен - ХАЙДЕ АВТОРА,....СТИГА ЛИЦЕМЕРНИ ПРИКАЗКИ!!!
25.05.2010 21:57
ОО,,О,О,ОО.....НАЙ-МРАЗЯ ДА МИ ЧЕТАТ МОРАЛ И ДАВАТ АКЪЛ,ТОЧНО ТЕЗИ
КОИТО ПРОДАВАТ И МАЙЧИНОТО СИ МЛЯКО ....ЗА ДА ЖИВЕЯТ И УЧАТ В ЧУЖБИНА!!!
ХАЙДЕ АВТОРА,....СТИГА С ТИЯ ЛИЦЕМЕРНИ ПРИКАЗКИ!! ВЕЧЕ СМЕ В ЕС...НЯМА ГРАНИЦИ,НЯМА... ДА ИМА И ЗА В БЪДЕЩЕ!!!!
ВСИЧКИ ,СМЕ ГРАЖАДАНИ НА СВЕТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
92. анонимен - до бай Милан и кризата
25.05.2010 21:59
Не,не сме мюсюлмани.Принудихме се да се изнесем по времето на БСП.Щото тогава заводите се раздадоха на турски фирми.И за българите стана сложно да работят.

цитирай
93. анонимен - DO 91
25.05.2010 22:02
НЕ БЕ,НЕ ДАВАМЕ АКЪЛ.АМА ДОБРЕ Е,ЧЕ СИ РАЗБРАЛ,ЧЕ СМЕ В ЕС И НЯМА ГРАНИЦИ.ВСЕКИ ЩЕ УЧИ И РАБОТИ КЪДЕТО СИ ПОЙСКА.
ТАКА ЧЕ ТРАЙ.
цитирай
94. анонимен - Върви, народе
25.05.2010 22:03
Твърдо седящи, висящи, лежащи, пълзящи и прочие от сорта в България са, първо, хора по принуда - нямат никаква възможност за самолетен билет и дори ровят по кофите, второ - бивши угоени членки и членове ва бкп (днес пребоядисани в разни цветове), които и днес синекурно клатят някъде краченца, трето - разнопартийни кюфтетаджии, преди и сега въшливи с пари с неизвестен произход, четвърто - разните видове реститутки и, пет - блюстителите на чалгата.
По законите на биологията, количеството на оставащите в БГ намалява, а най-доброто време за осъзнаване (който има с какво!) ще настане, когато БГ почне да наброява само управленците и тук-таме родата им, и част от ептен закъсали малцинства. И някой и друг опандизен, ако изобщо останат и пандизчии, както от сума ти време само арестуват кандидати затам, но всички явно после си живеят извън и хепили евър афтър.
цитирай
95. krizata - do 90,
25.05.2010 22:50
Като Ви чета си мисля, че май не е било чак толкова лошо България да се поизчисти от такива като Вас.
Освен пари и финансови комбинации има ли нещо друго в главата Ви?
И въобще, смятате ли, че има и хора, които не пресмятат като Вас поредната възможна далавера?
Какво е останало от Вас, господине, спешно опитайте да се вгледате в себе си и да разберете до къде сте се докарали!
цитирай
96. krizata - до 91,
25.05.2010 22:53
Светът е прекрасен и спасение дебне отвсякъде - трудно е да осъзнаеш, че си изгубил един цял живот в търсене на изгубеното щастие!
цитирай
97. krizata - до 92,
25.05.2010 22:56
БСП не е спирало да държи юздите и до днес. Само слугите се сменят и толкова!
цитирай
98. krizata - до 94,
25.05.2010 22:58
Явно уискито вече Ви идва в повече, та не Ви се разбира какво пишете!
Ще се чуем утре, лека нощ!
цитирай
99. анонимен - Да ти сера у остата!
26.05.2010 00:53
Найш кога ще се върна в България?
цитирай
100. анонимен - Za6to da se vyrna v BG
26.05.2010 01:37
Za6to da se vyrna v BG?
Da me mrazqt poneje ne pu6a, da mi se podigravat poneje imam dislexia ili da me prebiqt poneje sym gay ? ili nqkoi da me ubie poneje ei taka e re6il da se napie! Kakvo pravi ob6testvoto za za6tita na elementarnite 4ove6ki prava!?
Zapitaite se ! poneje vsi4kie vie ste otgovorni ne e nqkoi drug!
цитирай
101. анонимен - алоооооооо
26.05.2010 03:14
Автора, какви са тия твоите студенти вундеркинди?
Вярваш ли си?
Ти че си живееш в измисления свят на наште 'университети, зимаш си некви пари за нищо там и имаш жилище от комунизма,не значи, че го няма оня другия свят с безработицата - примерно във Видинско. Кво нападаш ти човека, че е отишъл честно да работи и печели на другия край на света, да беше отишъл в София за и да плаща квартири, ток, вода и да се пропие от немотия ли?
Ти във Видинско стъпвал ли си малумнико?
А под близки да разбирам ли, че имаш деца?
И не се прави на сляп, че няма мутри лицемернико.
Нападай тях, а не честно работещ човек, господари на баба ти хвърчилото,
работи - чека и това е, в България са господарите.
И ако в Канада няма работа ще има тука ли шушумиго?
Та то тука си няма работа за хората и да искат да останат, просто няма - схващаш ли?НЯМА.
В научната ти тиква идва ли ти на акъл на празен стомах и хладилник какво значат облозите ти, патриотизма и тъпите ти прогнози - НИЩО.
Успех на човека в Канада, а ти недей кле комплексар, да си останал в Париж,
на кой му пука къде си.

цитирай
102. анонимен - И още нещо кретен
26.05.2010 03:24
Това, че човека е отишъл на хиляди километри не го прави путка.
Щеше да го прави, ако ти вместо да флянфаш за гражданско общество и т.н. беше направил нещо по въпроса.НО НЕ СИ.
Та путката си си.
Не знаеш кои са корумпирани в твоя 'университет' ли?
Тия ги разправяй на 'вундеркиндите' си.
Злобен лицемер.
А аз също не работя в България, щото ми стиска, поне това.
цитирай
103. анонимен - do krizata
26.05.2010 05:46
Абе глупак,ти в ред ли си?
Значи това,че съм отишъл в друга държава в която хората водят нормален живот,където има нормални държавни институции,нормално здравеопазване ме прави дававераджия ли?
Елементарен си.
цитирай
104. eien - Това не е истинското положение! Следователно заглавието не отговаря на
26.05.2010 07:24
действителността и фактите!
цитирай
105. анонимен - krizata, ти си малоумен комунист!
26.05.2010 07:52
Не заслужаваш да те чета! ;-)

\m/
//
цитирай
106. анонимен - Копелдак нещастен
26.05.2010 08:16
krizata написа:
...синовния дълг към земята, която ги е родила и откърмила.
Нищо повече...


На майка ми путката ме е родила и на майка ми цицата ме е откърмила!

А на майка ти да го забия в гъза за да не се пръкват умници като теб. Майка ти да еба проста!!!
цитирай
107. анонимен - Живея в канада и, тук ако вдигна ръка на някой, бял ден няма да видя
26.05.2010 08:40
Но на автора на блога бих му напукал и каската и гъзенцето :D
цитирай
108. semtomovi - Да им работим ставаме и да си пробват принудит. лоботомия, ако недай боже се разболеем после
26.05.2010 08:40
Че ни купуват мозъците е жалко. Но я идете на нашия блог сайт тука да се запознаете дали ни лекуват когато се разболеем после!


Това е КРАВЕШКА ТЪРГОВИЯ!!!! ВАСАЛЩИНА!


Поздравеи
М. Томова-К.
цитирай
109. krizata - до 100,
26.05.2010 09:07
И аз никога не съм пушил и много българи не пушат, но никой не ни беси, заради това.
Откровено казано не знам какво конкретно означава дисплексия, но аз имам тумор в мозъка и не съм чул укор от никого по повод на този ми недостатък.
Не виждам защо да Ви пребиват, заради това, че сте гей - най-напред това не е написано на челото Ви и второ аз поне не съм чувал за случаи на обществено одобрявани издевателства спрямо тази категория граждани.
Очевидно, пропагандата срещу страната ни дотолкова е пропила мозъците Ви, че някои от твърденията Ви за нас, местните българи звучат абсурдно (ili nqkoi da me ubie poneje ei taka e re6il da se napie).
Разберете, останалите тук българи не сме се превърнали в кръвопийци след като Вие сте напуснали родината си.
Тук хората се интересуват от култура, изкуство, четат много повече от испанци, португалци, италианци, гърци и т.н.
Тук израства прекрасно младо поколение, което се радва на живота не по-лошо от всеки друг млад човек по света...
цитирай
110. krizata - до 101, 102
26.05.2010 09:23
Странен сте Вие, човеко!
Когато се опитвам да обясня причините за нещастието на българите ме наричате комунист, когато давам аргументи доказващи, че БГ трябва да я има съм нападал честния човек от видинско! Да съм казал и една лоша дума против честно богатеещия инженер (за разлика от неговата, псуваща наред, персона)?
Къде четете изречени от мен епитети, приписани ми от Вас, които дори ми е неудобно да повторя?
Така че проблемите на хората от България са обективно обусловени и ако Вие не осъзнаете този прост факт нищо не може да се промени в страната ни.
Във видинско не съм стъпвал, но съм от много по-беден край на БГ (смолянския), затова ми плачат очите като гледам нещастието на обикновения, на простодушния народ, който не разбира от политика, от икономика, не знае как да направи емиграция, а все повече и повече се свива в себе си и псува съдбата си.
На такива хора се опитвам да давам кураж, а на Вас мога само да пожелая да стиснете зъби и да се опитате поне за няколко часа да приложите мозъка за малко по-полезни неща, които да Ви помогнат да откриете причините за нашите нещастия...
А въпреки нежеланието на тези, които Ви плащат за да пишете констатациите си, българските деца са умни, ученолюбиви и търсещи пътища за собственото развитие, защото "Не се гаси туй що не гасне"
цитирай
111. krizata - до 103, 105, 106 и 107
26.05.2010 09:30
Разберете, уважаеми емигранти, че не това е езика, на който си общуваме в БГ. Явно някой Ви е заблудил, че тук всяка втора дума е ругатня и изливане на простотии.
Пак казвам, ако това е нивото Ви и в ежедневния живот, жалко за хората около Вас, които са принудени да Ви търпят!

И тъй като на такива като Вас няма какво да се каже, спирам да отговарям на подобни коментари!
цитирай
112. krizata - Уважаема eien,
26.05.2010 09:34
Моля с две думи да опишете истинското положение, защото честно казано не разбрах забележката Ви.
Поздрави!
цитирай
113. анонимен - do krizata
26.05.2010 09:36
Не мога да говоря по друг начин с човек,кото нарича платени писачи тези които казват истината за положението в България.
Да,в България има умни деца,но България ще ги прокуди.
цитирай
114. krizata - Уважаеми semtomovi,
26.05.2010 09:39
Тук ли е описан случая Ви:

http://semtomovi.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/05/25/dokazatelstvata-zabraveni-ot-bandata-ot-2-mata-mi-lekari-i-s.550791
цитирай
115. анонимен - УБЕДЕН ,СЪМ!!!!!
26.05.2010 09:42
СЛУШАЙ ,АВТОРА,....ИЗОБЩО ,НЕ СЕ ОПИТВАЙ С ИЗТЪРКАНИ БОЛШЕВИШКИ ПОХВАТИ ОТ ВРЕМЕТО НА КГБ И ДС, да гъделичкаш народа по ЧУВСТВОТО ,ЗА НАЦИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, с цел разцепление сред хората и разделението на младежите на категорий:"учили в българия " и"учили в чужбина"!!
Не се ли усещаш, какви глупости дрънкаш и насаждаш:....едните били "купени",а другите били ,..."ВЕРНИ НА БЪЛГАРИЯ"!!!
ТАЗИ ТЪНКА ЧЕРВЕНА /КОМУНИСТИЧЕСКА/ЛИНИЯ,ЗАЩО НЕ Я ПРОКАРВАШЕ, КОГАТО, КОПЕЛЕТАТА Н ПЪРВИТЕ СЕКРЕТАРИ НА БКПБСП, ...УЧЕХА В МОСКВА??!
НАПРОТИВ:ТОГАВА СЕ НАДПРЕВАРВАХТЕ ДА ИМ ОБЛИЗВАТЕ ЗАДНИЦИТЕ!!!
КЪДЕ ТИ БЕШЕ ,ТОГАВА" НАЦИОНАЛНОТО ЧУВСТВО" ,ПАРЦАЛ ЧЕРВЕН....???!
Прав е предишния №105!!!
САМО ,ЧЕ.....ТИ И ТВОИТЕ ГОСПОДАРИ,НЕ СТЕ МАЛОУМНИ.....ВСИЧКО ТОВА Е
ТЕХНИКА ,РАЗРАБОТЕНА В ДЕБРИТЕ НА БОЛШЕВИШКИТЕ МЕТОДИ НА ПРОПАГАНДА И ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ ,НА ХОРАТА!!!
НО .....ВСЪЩНОСТ НИЩО НОВО:...."РАЗДЕЛЯЙ /народа/....И /ги/ВЛАДЕЙ"!!!!!!!
ВИЕ ,НИЩО НОВО ,НЕ СТЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ!! УБЕДЕН ,СЪМ!!!!
цитирай
116. krizata - до 113,
26.05.2010 09:44
Положението в страната ни е изключително тежко, но за това не е виновен обикновения човек.
Вие вменявате вина на останалите в БГ българи, както ако го правехте спрямо една брутално изнасилена, само заради това, че е била жертва на престъплението спрямо нея.
Не чувствам и грам съжаление, че живея в страната си и се гордея с това!
цитирай
117. krizata - до 115,
26.05.2010 09:46
Не разбрах кой разделя, за да вледее, но ако заблудата е така вкоренена в съзнанието Ви, тогава аз не мога да Ви помогна!
цитирай
118. krizata - А, сега трябва да поработя! Ще се ...
26.05.2010 09:48
А, сега трябва да поработя!
Ще се чуем довечера, защото на мен наистина никой не ми плаща, за да отговарям на ругатните Ви.
цитирай
119. анонимен - do krizata
26.05.2010 09:49
На никой не вменявам вина глупако.Всеки може да живее където си иска.
Яд ме е,че обвиняваш хората, които са емигрирали.Вие си оправете България,не хулете нас.
цитирай
120. krizata - до 119,
26.05.2010 09:58
И къде прочетохте такива обвинения.
Дори напротив - казвам, че всички тръпнем в очакване да донесете Вашите прословути милиони, заради които оставихте нещастните си майка и баща на произвола на съдбата, да плачат ден и нощ за непрежалимите си деца, отгледани от парче месо!
цитирай
121. анонимен - do krizata
26.05.2010 10:09
А какво? Да мизерстваме в България ?Тогава майките и бащите щяха да са весели.
Човек,много си зле.Времената са се променили доста от епохата в която живееш.Свери си календара.Нашите родители отдавна са разбрали,че живеем в нормални държави.И ЗА ТОВА СА СПОКОЙНИ.А за парите на емигрантите не се точи.С тях в чужбина си купуваме жилища,учим децата си,живеем.
цитирай
122. анонимен - Споко....
26.05.2010 10:18
ДЪРЖАВА, КОЯТО РУШИ КУЛТУРАТА , СЪСИПВА НАУКАТА И НЕХАЕ ЗА НАРОДА СИ НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА СЪЩЕСТВУВА !
цитирай
123. анонимен - ЗА 117, ОТ 115
26.05.2010 10:23
НЯМА "ЗАБЛУДИ", ПРИЯТЕЛЧЕ......!!! ИСТИНАТА Е ,КАТО "ШИЛО В ТОРБА"-ВИНАГИ ИЗЛИЗА ,НАЯВЕ!....НЕ СЕ ПРАВИ ...НА РИТНАТ,СЛУЧАЙНО!
цитирай
124. tomich - За съжаление...
26.05.2010 11:32
процесът е естествен и засега неизбежен. Казвам "естествен", защото е подчинен на икономическия закон за търсенето и предлагането. Той действа не само в материалната, но и в духовната сфера на живота. Търсенето на каквато и да е стока, в т.ч. и интелектът, включва не само потребностите от стоката, но и възможността да се купи. В България е силно нарушен балансът(равновесието)между тези два фундаментални икономически показателя в полза на предлагането. В БГ се "търсят"почти във всички сфери на живота млади кадърни специалисти, защото икономиката и държавата се нуждаят от тях и в същото време нямат възможностите да ги "купят", т.е. да заплатят реалната цена на интелекта и да му осигурят дълготрайни условия за развитие. Защото интелектът е особена специфична стока, която ако не се развива, постепенно загубва уникалните си качества. А неговата цена е най-високата от всички стоки. Ето това е основната причина нашите млади таланти да приемата "съблазнителните" оферти на световни научни центрове. Затова е несправедливо да ги укоряваме, да им се сърдим. Наивно и смешно е да смятаме, че с рестриктивни закони, мерки и планове, можем да ги "купим" и опазим за нас. Тука леенето на сълзи не помага, за жалост.
цитирай
125. krizata - до 121, 123
26.05.2010 12:31
Както Вашите родители са успели със собствените ръце да построят една просперираща България, с която се гордееха, така и нашето поколение е способно на такъв подвиг.
Ако Вие нямате време за губене, заети с гонитбата на собственото псевдо-щастие - прав Ви път - все ще се оправим и без Вас.
За никакви пари не се точа. Само че Вие сте позабравили, че обещанията на Вашите пастири, за да Ви прикоткат в харемите си, бяха точно такива - реализация (разбирай забогатяване) на най-умните, но неоценени кадри от непризнателното отечество.
И какво остана от това обещание - натрупани заеми за цял живот, за да се обзаведете с някаква дървено-мукавена барака, в която в БГ дори и циганите не биха приели да живеят.
Така че покривайте месечните вноски и псувайте наред - може пък така да Ви олекне за пропиления живот и скапаните илюзии.
цитирай
126. krizata - до 122,
26.05.2010 12:33
Значи е дошло времето да построим друга държава, която го заслужава!
Поздрави!
цитирай
127. krizata - Уважаеми tomich,
26.05.2010 12:37
А Вие поне за миг предположете, че ние като нация все още сме способни да реализираме тези условия! Защото имаме всички предпоставки, само някой трябва да изрече на висок глас този очевиден факт!
Поздрави!
цитирай
128. анонимен - do krizata
26.05.2010 12:47
Абе ти не си в ред.
Кой ни е прикоткал бе,за какви пастири бълнуваш бе пич?Кой какво ни е обещавал,я ми посочи от къде си го прочел.
Алоооооооо тук живота е нормален,уважават нормалните хора,здравеопазването е на ниво,законите се спазват.За това живеем тук,а не в мутренска България.
Ти като не знаеш каква ми е къщата защо пишеш глупости-така по навик,а?Щото така са ти промили мозъка на партийните събрания.
И не ти си човека да ми казваш къде да съм щастлив.Не си ми бил на дереджето в България.Доволен си защото си дошъл от смолянско в София,по партийна линия си взел жителство и са ти дали апартамент.И в София е добре,ама София не е цяла България.Ако си беше останал в смолянското село,затънал в мизерията друга песен щеше да пееш.
А относно заемите-да плащаме ипотеки.Щото в България младите семейства си купуват жилища кеш-без заеми,така ли?
Разликата е в това,че ние изплащаме ипотеки и живеем добре,а хората в България и без ипотеки живеят скотски.Не обвинявам никой,но и ти не ми се извъртай.
Знаеш ли,по добре да изплащам къща тук,отколкото каюта в блок"ново стройтелство" със съмнително качество или разпадаща се панелка.
Хайде чети ленин и ми кажи как ще се срине капитализма.
цитирай
129. tomich - 127. krizata
26.05.2010 13:35
Дали аз или Вие, или много българи предполагаме или ще предположим, че българската нация е "способна да реализира тези условия", създалата се ситуация няма да се промени, защото аз не виждам засега "предпоставките", колкото и на висок глас да се изричат и да се обявяват за факт.
Изчетох почти всички коментари и независимо от формата им на изказ, в много от тях са посочени очебийни истини и действителни факти. Глупаво е да си затваряме очите пред тях.
Според мен докато икономиката не дръпне силно напред и не се достигне първия етаж на Пирамидата на живота - достатъчно пълно задоволяване на основните потребност и нужди за нормален живот, няма да се създадат необходимите предпоставки и условия за задържане в страната и развитие на интелектуалния потенциал на нацията. А това означава минимум 5-6 % от БВП да се заделят за развитието на науката както го правят развитите богати държави по света. Е, ние още сме далече от "средното" ниво на богатството :).
цитирай
130. анонимен - Хайде стига
26.05.2010 14:22
с тези простотии , децата били предатели и незнам още какво , защото искат да живеят някаде , където да бъдат оценени . На партийните другари децата много отдавна напуснаха страната , а другите деца да седят да работят за пенсиите , както беше писал някой в коментарите и защо , защото парите за пенсии и не само за тях ги открадна комунистическата върхушка ( защото те ни управляват и до днес ) и продължават да крадат и съсипват България . На тях им трябват роби , а не свободни хора и вие им пригласяте , без да се замислите . Всичките тези писачи и " патриоти " тук в блога , да си отговорят на един въпрос , искат ли те децата им да живеят в тази нищета тука , духовна и физическа , или искат да бъдат граждани на света и да са свободни хора , тагажа да пишат гръмки изказвания .
цитирай
131. krizata - Уважаеми tomich,
26.05.2010 14:31
А аз виждам предпоставките и то как?
Прегледайте една моя статия отпреди почти година!
Фактите не само не са ме опровергали, но всичко казано тогава се сбъдва с все по-голяма сила!

Линк:http://news.ibox.bg/opinion/id_443557450
цитирай
132. krizata - до 130,
26.05.2010 14:37
Нали с Вас се разбрахме, че Вие ще градите личното си щастие без да се интересувате от околните, още повече, че това е тъмното племе наречено българи.
Дори Ви предлагам, след десетилетия, когато постигнете своя личен рай на Земята, да дойдете на екскурзия по местата на Вашите предци, за да видите колко скелети на глупаци-българи са останали, измрели от глад, вместо днес да послушат съвета Ви и вкупом да се преместят в обетованите земи, така възхвалявани от Вас.
Щастлив живот и мно-о-о-о-го пари Ви желая (друго трябва ли Ви)?
цитирай
133. анонимен - до 132 от 130
26.05.2010 15:36
Драги , аз писах само и единственно под номер 130 , но това няма значение , за вас е важно друго............ , не всичко е пари , свободата на избор е по - важна !!!
Но такива болни мозъци като вас няма как д го разберат . Затова България е на този хал !!!!
Хайде със здраве .........
цитирай
134. krizata - до 133,
26.05.2010 16:17
А бихте ли разяснили в какво се състои Вашата свобода на избора, за да разбера от каква грамадна ценност съм се лишил в днешна България?
цитирай
135. анонимен - do krizata
26.05.2010 16:46
Изопачаваш писанията ми както ти харесва.
Къде съм писал,че останалите в България са глупаци.Напротив-точно ти си този който нарича емигрантите родоотстъпници.Всеки има право да живее където си пойска,пак ти казвам,свери си часовника.
Никой не ти говори за обетована земя.Има места по света,където хората живеят спокойно,трудът им се заплаща достойно,при медицински преглед не буташ пари под масата на доктора,държавата води социална политика,отплаща се на дънакоплатците си.Такива места се наричат нормални държави и ако ти ги наричаш с други имена,то проблема си е в болния ти мозък.
цитирай
136. анонимен - За 134
26.05.2010 16:59
Какво да ти обяснявам ...като не знаеш ,що е "избор"? Това се учи в първите 3-4,бебешки годинки,....от нормалните деца!
цитирай
137. krizata - do 135-136
26.05.2010 17:07
Държавата е като едно голямо семейство, живеещо като добре смазан механизъм.
Ако един елемент се повреди или излезе от строя, куца цялата машина.
Представете си една хипотетична ситуация, при която на семейството му се случва нещастие (например някой Ви отмъква семейните земи или нещо друго - не е важно).
Как най-лесно да се излезе от ситуацията? Правилно - семейството трябва да се обедини, за да реши заедно проблемите, а не най-младите (и за момента най-силни) да загърбят трудностите, оставяйки другите да се оправят вместо тях, а те да обясняват, че видите ли, при съседите проблеми няма и там ще им е по-лесно и по-весело за живеене.

При католиците има построени многобройни манастири от човешки кости, символизиращи преходността на земните наслади и вечната същност на едни други ценности, които за Вас отдавна са изпразнени от съдържание.

Никъде в коментарите не съм използвал класификация "родоотстъпник", не знам откъде се появи тя във въображението Ви?

Това, че мозъкът ми е болен е медицински факт и не виждам защо трябва да го напомняте неколкократно - аз нали не Ви повтарям непрекъснато, че във Вашия, за съжаление, липсва дори и грам сиво вещество - това обстоятелство очевидно личи от всяка Ваша дума.
цитирай
138. анонимен - do krizata
26.05.2010 17:13
Ти до сега не разбра ли,че бългърското семейство не може да бъде обединено.Показаха го протестите на лекари,учители и още какви ли не.Докато хората протестираха всички ги опл/ваха.Януарските протести пред парламента също го потвърдиха.
Така,че след като съм разбрал това май имам повече мозък от теб.А под определението"болен" мозък имах в предвид промит.Никога не се подигравам с болните хора.
цитирай
139. vmir - Констатации.
26.05.2010 17:50
Колко още ще трябва да чакаме, докато поне един български икономист изчисли в цифри загубите ни от изтичането на мозъци. Иначе да им завидиш на претенциите, колко много разбирали. Ми хайде, като разбирате, изчислете и дайте решението на проблема, де! Всеки може да критикува и да се оплаква, но малцина могат да намерят решение и да убедят останалите в икономическата му целесъобразност.
цитирай
140. krizata - до 138,
26.05.2010 17:54
И как се е стигнало до това промиване на мозъка ми?

Може би по следната традиционна схема:

1.) Окупиралите страната ни, назначават компрадорско управление, състоящо се от всякакви жадни за облаги корумпирани типове (бивши номенклатури, неосъществени комсомолци, новоотгледани мутри и всякаква подобна пасмина), което, за да вземе петаче за своя джоб е готово да продаде и последната риза на народа си.
Награбеното изнасят по разни офшорни сметки, а парите им веднага се включват в оборота на най-кристалните демокрации, докато родната икономика се обезкървява все повече.

2.) Провежда се масирана и безпощадна кампания за отмъкване на всички ценни местни ресурси - природни, човешки, капиталови и т.н. до пълно изтощаване на родното стопанство и превръщането на БГ в подобие на държава и тлеещ пожар от нагнетени страсти.
3.) ....
4.) ....
n.) ....

Мислещият човек вижда всичко това, разбира всичко това, опитва се да гаси този пожар, а някакъв си, измъкнал се предвидливо по бели гащи стои отстрани и дава акъл какво да се прави.

Аз пък няма да оставя просто така всичко да изгори, ще стоя до последно и ще гася пожари, като всеки, който се притече не помощ е добре дошъл.

... А Вие стоите там и се занимавайте с промиване на мозъци!
цитирай
141. krizata - Уважаеми vmir,
26.05.2010 18:12
Изчисленията и констатациите отдавна са направени. Представяни са на много места, но Вие не разбирате ли, че БГ не е страна със собствено управление, за да погледне някой сериозно на проблема!
И какво в случая да направят тези икономисти - да изгорят на клада, за да може някой да обърне внимание на констатациите им. Но тогава ще има друга диагноза и Вие добре я знаете!

Поздрави!
цитирай
142. анонимен - алоооооооооооо
26.05.2010 18:43
путьо, не каза нищо - има ли корумпирани в твоя университет или няма?
Децата не са лоши - такива като тебе ги правят лоши.
Използваше епитети и облози и не се прави на ударен от гръм, през кура ми е дали ти е удобно да произнасяш каквото и да било, дали пипаш с кадифени ръкавици или не, все тая.
Какъв кураж даваш бе кретен, нападаш и плюеш, далечните ти брътвежи нямат нищо общо с това да няма за хляб. Удобно е от канцеларииката и лесните парички, къв си ти бе, доцент ли си къв си, нали само преписвате руски бумаги от време оно, какво направи ти за тия вундеркинди.
То добре удобно, ама някой трябва и да работи хубавецо.
И как така се озова в Париж в ония години когато нямаше и захар по магазините?
Давал кураж...лицемер
цитирай
143. krizata - до 142,
26.05.2010 19:28
Забелязвате ли, как привършвайки със сериозните аргументи преминавате на хашлашки език, който наистина не е познат в обкръжението ми (и въпреки това Ви отговарям, защото Вие не сте виновен за нивото, до което Ви е докарала системата).
Но след като толкова Ви е нужно да знаете факти от биографията ми, започвам поред (предупреждавам Ви, че отдавна съм проучен, но направете и Вие своята справка):

1.) След като аз лично не съм участвал и не съм засичал прояви на корупция в Университета си, какво да направя, да ги измисля ли, за да удовлетворя дълбокото Ви любопитство?
2.) През цялото време твърдях, че българчетата са изключително умни (и дори ги нарекох вундеркинди), така че не завъртайте нещата. И сега казвам, че с такова младо поколение, всякакви платени елементи като Вас ще имат работа до пенсионирането си, защото България лесно няма да загине (въпреки отчаяните Ви усилия да го постигнете).
Не разбирате откъде идва хлябът, как да Ви го обяснявам тепърва?
Нямам трудов договор (на хонорар съм), с което и да е научно учреждение, за да ми се предоставя канцелария или нещо подобно.
Инвалидната ми пенсия е 174 лв. (заедно с някакви добавки), а имам да храня две малки деца (на 5 и 9 годинки).
Като на асистент ми плащат по 4,50 лв. на учебен час.
Разбира се, след като съм семеен разчитам и на съпругата си, която засега, слава Богу е здрава и работоспособна.
Така че и аз работя (доколкото мога - все пак съм със 75% намалена трудоспособност) и както сигурно сте установили ползвам на доста прилично ниво английски и френски, освен руския, разбира се. Поназнайвам и други езици, но това едва ли Ви интересува.
Не обслужвам никакви интереси (поне никой не ми е предлагал да защитавам неговите каузи - за разлика от някои други хора).
В момента усилено работя самостоятелно върху проблематиката на световната криза и пътищата за смегчаване на ударите й върху обикновените хора. (За тази си работа никой не ми плаща нищо, не съм стипендиант на нито една Соросова фондация, на сметката ми не постъпват никакви грантове.)
С цел да информирам възможно повече читатели, преди почти година открих този блог и досега съм публикувал стотици постинги и съм дал многобройни безплатни съвети на хиляди обикновени хора, как да постъпват в една или друга ситуация (прегледайте, ако желаете всичките ми постинги), предизвикана от настъпващата икономическа криза.
До Франция пътувах преди 10.10.89, тъй като в гимназията, където учех имаше паралелки с усилено изучаване на френски и децата от тези паралелки пътуваха на ученически обмен. Как е постигнато това не ми е ясно, все пак съм бил само един тинейджър от Родопите, сам в големия град.
В Пловдив пребивавах в Дом за средношколци (където живееха сираци и деца от социално-слаби семейства) и не познавах никого, който да ме препоръча за пътуването.
В един от часовете по френски тогавашната учителка по предмета ме попита искам ли да отида заедно с нейния клас (с разширеното изучаване) до Франция. На което, предполагате, имах само един възможен отговор.
За трите месеца до заминаването сам научих езика до степен да го говоря и тръгнах с този клас на екскурзията.
Днес моята бивша учителка е емигрантка в САЩ и всичките й деца страшно тъгуваме за нея.
Ако Ви е необходима и друга, несъбрана до сега информация, съм готов да попълня празното съдържание в папките Ви.
цитирай
144. анонимен - Тъп и нагъл комунист?
26.05.2010 20:06
krizata :-D
цитирай
145. krizata - до 144,
26.05.2010 20:21
krizata - тъп и нагъл българофил!
цитирай
146. анонимен - Един "нежен"въпрос....
26.05.2010 21:03
Защо работите по въпросите на кризата в Париж, а на предпочетете, работа в самото "око но кризата"като например....Гърция или България?
В изследователската ви работа, "личния, непосредствен опит ", не е ли от значение?
Бихте ли споделили например: как изглежда Кризата в България-наблюдавана от
Парижката света Богородица!!!Ще е доста интересно и поучително за нашите млади икономисти !!!
цитирай
147. krizata - до 146,
26.05.2010 21:19
От къде направихте извода, че работя в Париж?
Поне едно е сигурно - там не плащат хонорари в лева.
Във Франция пътувам по различни поводи, вкл. за посещения при многобройните си приятели.
Мога да придружа и туристическата Ви група до там, ако се споразумеем, разбира се - познавам прекрасно страната, езика и културата им.
Живея в БГ, семейството ми е тук и чудесно знам какви са проблемите на обикновения българин!
цитирай
148. анонимен - niki
26.05.2010 22:33
путьо, не каза нищо - има ли корумпирани в твоя университет или няма?
Децата не са лоши - такива като тебе ги правят лоши.
Използваше епитети и облози и не се прави на ударен от гръм, през кура ми е дали ти е удобно да произнасяш каквото и да било, дали пипаш с кадифени ръкавици или не, все тая.
Какъв кураж даваш бе кретен, нападаш и плюеш, далечните ти брътвежи нямат нищо общо с това да няма за хляб. Удобно е от канцеларииката и лесните парички, къв си ти бе, доцент ли си къв си, нали само преписвате руски бумаги от време оно, какво направи ти за тия вундеркинди.
То добре удобно, ама някой трябва и да работи хубавецо.
И как така се озова в Париж в ония години когато нямаше и захар по магазините?
Давал кураж...лицемер.
цитирай
149. krizata - до 148,
26.05.2010 22:46
Уважаеми Ники, мисля, че отговорих на бележките Ви чрез мой коментар под номер 143. Личи си, че сте прекалено зле с нервите - пазете си ги - скоро ще Ви потрябват за потушаване на съвсем реални негативни емоции.
цитирай
150. анонимен - алооооооо
27.05.2010 01:59
освен руския разбира се:))))
с това руския разбира се можеш да дадеш страхотни съвети за излизане от кризата -
от типа, няма човек, няма проблем.
Виж какво драги ми асистенте, корупцията никой не я крие, скъпите коли не ми казвай, че ги няма, никой не ги крие, можеш да си направиш сметката.
Ама не ти се рита хляба, щом хляба е по-важен за теб, защо да не е важен човека в Канада?Гупостите за плащане и т.н. - май повечко ти е повлияла Москва отколкото Париж.
Какъв ми е езика няма никакво значение, не греша, щом си ми отделил толкоз писане си наясно.Ники е някой си друг, сигурно платен:)
Не ми се прави на паднал от Луната.
А учителката в САЩ, обзаложи ли се с нея дали ще се върнат, тя и семейството и? Това как си отишъл до Франция не те прави герой, и аз така ходих през 94, не съм герой.
Системата, господине не ме е докарала до ниакво ниво, имам глава на раменете за да ми влияе, която и да е система, не съм защитник нито на капиталзима - водещ до 'човека - потребител', както и на системата със Гулаг, Белене и т.н.
Защитник съм на разума и наличието на ценностна система, каквато в България не зная имало ли е някога изобщо - Алеко, Левски и т.н.
Преди всичко съм защитник на това да не съм гладен, първо като индивид, Маслоу или кой беше открил топлата вода.
В България и сега е пълно с безработни и гладуващи, болшинството хора, където и да идат не стават американци, руснаци или китайци, а са по-българи от много мутри тук, почитат празници и т.н., ясно е, че без тях няма да загине държавата, но това е свободата, както ти си ходил във Франция, така и те отиват някъде.
Ти си господин никой да съдиш. А кризата я има защото хората са егоисти, както и ти - мислейки за себе си, а не за видинско, смолянско, квебек и т.н.
Не смятам, че може да се промени нещо, погледни историята, нещо липсва в главите на човечеството, в твоята, моята и на всекиго главата.
Както и да е, утре заминавам за UK, няма да стана англичанин и ще се върна в България. Тесногръд си.
цитирай
151. анонимен - Тъп и нагъл = комунист!
27.05.2010 07:40
Преподавал в университет и имал огромни достижения...
А върни ме в бълхария като си толкова напред с матряла!

Нещастник!
цитирай
152. анонимен - do krizata
27.05.2010 08:51
Хайде да не ми говориш,че не знаеш за никаква корупция в УНСС.Или тези скъпи коли на колегите ти доценти и професори са от едната преподавателска заплатка.А в същото време нямате млади кадри,защото сте нископлатени.
Май смяташ другите за много найвни:)Живей си с илюзийте,че нещо ще се промени в България,но не хули хората избрали да водят нормален начин на живот извън България.
цитирай
153. krizata - до 150, 152
27.05.2010 09:18
Радвам се, че най-сетне възприехте един по-нормален език на общуване, но все пак имам и някои възражения:
1.) По повод забележката Ви за това, че няма човек, няма проблем тя е напълно адекватна, защото по време на Великата депресия отвъд океана тя е прилагана с пълна сила - иначе не можеш да умориш от глад до 7 милиона свои съграждани. За сравнение в системата на ГУЛАГ костите си оставят около 600 хил.
Не разбирам за какви скъпи коли говорите - всичките доценти и професори, които познавам карат поне десетгодишни брички (или се движат с градки транспорт) и това е факт. Който Ви е втълпил обратното да Ви допълни информацията.
Не казвам, че съм герой по повод първото ми пътуване до Франция - просто Вие искахте допълнителна информация и аз Ви я дадох. Ако не го бях направил щях да получа квалификации от рода на комунистическо синче и други подобни.
Това дали да не сме гладни зависи изцяло от нас, а не от подаянията на тези при които сте тръгнали да се молите - по този начин Вие косвено доказвате тяхното превъзходство и правото им да Ви цивилизоват както те си знаят.
Безработните ги има, защото това е една перфектно изградена система за мачкане и се радвам, че Вие сте се измъкнали, оставяйки по-слабите от Вас да се гърчат в болка и страдание. Весели успехи в новия райски живот.
Никого не съдя и уважавам правото на живот както на хората от Видин, така и на всеки българин.
Ако не променим нещата се връщаме с десетилетия в развитието си. Вие не го искате, както и аз.
цитирай
154. анонимен - do krizata
27.05.2010 09:47
Първо-ние не се молим на никогоза подаяния,а работим честно и почтенно.Подаяния ти дават на теб в България.Тук ни плащат нормални заплати,а не жълти стотинки,като в България.Точно тези ти изказвания навеждат на мисълта,че си промит червен мозък.нали точно така ни учена на времето.Е не излезе вярно,разбери го.
цитирай
155. krizata - до 151,
27.05.2010 09:52
Само ми припомнете за какви достижения става дума, че нещо не се сещам!
А Вие си стойте там, поне България ще е чиста от мухъл във въздуха.
цитирай
156. krizata - до 154,
27.05.2010 09:57
Пак пример от спорта:
Ако отборът ти изгуби мача ти не отиваш при противника да му се молкаш (и да ги коткаш) за чистач в съблекалнята, а се стягаш, анализираш грешките си, изчистваш тактиката и тръгваш на ново спортно съревнование.
Или Вие така или иначе сте си били вечна резерва - за Вас няма значение на кого ще му го лъскате (пода)!
цитирай
157. анонимен - Илиян
27.05.2010 10:00
krizataрсега найстина те съжалих:)
Я пак за 7-те милиона умрели от глад американцилОваче ако напишеш "голодомор",или и това е провокация от мръсните капиталисти,а ?
цитирай
158. krizata - до 157,
27.05.2010 10:04
Това, че Ви липсват основни знания за историята не е мой психически проблем, нали? На Вас Ви остава да четете малко повече и най-важното - да разсъждавате!

http://www.demographia.ru/articles_N/index.html?idR=24&idArt=1487
цитирай
159. анонимен - do krizata
27.05.2010 10:05
не ми давай пример от спорта бе човек.Истината тук е една-работиш-плащат ти добре,държавата ти се отплаща,живееш спокойно и добре.комунистическите ти философии не отговарят на действителноста.И децата го знаят вече.
цитирай
160. анонимен - Илиян
27.05.2010 10:07
я да ми посочиш ти от каде ги прочете тези неща.
цитирай
161. анонимен - Илиян
27.05.2010 10:09
Да бе от тези комунистически сайтове точно ще научиш истината.
цитирай
162. krizata - до 159,
27.05.2010 10:10
Като не разбирате от икономика пробвам чрез спорт - поне по темата всеки мъж е наясно. Ако и тук куцате дайте област от живота, където що-годе нещо разбирате, за да Ви дам пример оттам.
цитирай
163. krizata - до 161,
27.05.2010 10:12
И кое е комунистическото на сайта. В Русия отдавна комунистите са напъхани в миша дупка - там властва демокрацията и свободния пазар (точно както и в БГ).
цитирай
164. анонимен - do krizata
27.05.2010 10:13
Не ми давай примери бе човек.Твоите примери нямят нищо общо с реалноста.
цитирай
165. анонимен - Илиян
27.05.2010 10:15
Прав си.Но има промити мозъци като теб,които изопачават нещата в такива сайтове.
цитирай
166. krizata - до 164, 165
27.05.2010 10:30
Така да е, а сега не е ли време всеки от нас да се заеме с основните си задължения, от където идва препитанието ни.
Довечера можем да продължим, съгласни ли сте?

В сайта има само факти и аз Ви ги представих - нищо повече. Поздрави!
цитирай
167. анонимен - do krizata
27.05.2010 10:35
Ами като е така спри да бръщолевиш глупотевини от рода на това,че молим за подаяния и разни такива измислици.
цитирай
168. krizata - до 167,
27.05.2010 10:40
Няма да бърборя глупости и в концлагера, който скоро ще откриете, за такива като мен, ще вляза - къде ще ходя!
цитирай
169. анонимен - do krizata
27.05.2010 10:48
Абе човек,за какви концлагери бълнуваш?Кой пък е споменавал за концлагери.
Иди на психиатър,найстина имаш нужда.
цитирай
170. krizata - до 169,
27.05.2010 11:12
Свободата на изразяване е една от основните в едно демократично общество.
Всяко различно мнение има право на съществуване.
За съжаление, в съзнанието на мнозина обичта към родината се свързва с някакви комунистически отживелици, с ретроградно мислене и с неприемливо говорене, което замърсява околния пейзаж.

Както забелязахте, за тези няколко дни, откакто постингът излезе на предни позиции, няколко човека буквално са приставени като дежурни в коментарната рубрика, за да клеймят всяко що-годе различно от налаганото в обществото мнение.
И което е странно, всички тези "развълнувани читатели" се самообявяват за страдащи емигранти или работещи в странство инженери, или не знам си какви още заети типове.
Но когато "дежурният по служба" трябваше да следи за неудобни коментари, той винаги беше на своя пост и оправдаваше заплатата на работодателите си.
На всички Вас желая успешна кариера!
Старанието Ви заслужава отплата!
цитирай
171. анонимен - do krizata
27.05.2010 11:37
Това,че си патриот не означава,че си комунист.То тогава поне не се говореше за османско присъствие.Но факте е,че си изпилен мозък заради твърденията ти,че сме слуги в държавите в които живеем.Е извинявай,ама точно така се твърдеше и тогава.Май още вярваш на тези глупости.И се опитваш да ни втълпиш,че човек,който се опитва да работи за добра заплата и да живее в нормална държава е алчен търгаш.
Не знам за какво налагане на общественото мнение говориш,но факта,че всяка година хиляди млади хора напускат страната за да живеят човешки показва,че общественото мнение е коренно различно от твоето.Колкото и да не ти харесва.
цитирай
172. krizata - до 171,
27.05.2010 12:49
Проблемите на БГ са наистина комплексни!
Народът ни, до края на 80-те, бе научен да търси висок стандарт (и в по-голяма част от населението да го постига) - да не забравяме, че през 82'-та сме на 22-то място по показателя в света (днес 67-мо).
След това настъпи рязко обедняване, свързано с колонизирането ни и превръщането ни в суровинен придатък на метрополиите.
Но днес започва разпад на тази световна колониална (в модерни термини глобална) система.
И БГ трябва да се възползва от уникалния шанс, който историята й дава, за да възвърне тези позиции, които имахме като държава (Вие сте млад и не разбирате за какво говоря, но си спомнете успехите на спортистите - всички останали области от социално-икономическото ни развитие бяха съпоставими с резултатите ни в спорта).
В БГ има хора, които знаят как да постигнем тази мечта. Ако днес не го направим скоро ние окончателно ще се превърнем в страна от сорта на един Египет, например, където бедняците се бият за подхвърлен цент от някой охранен турист, а най-образованите им бягат надалече от страната си като от чума.
Така че иска се работа, но можем да успеем, а Вие наблюдавайте и ако нещата се променят се прибирайте, за да се радвате, този път, на бъдещите наши български "нормални" условия за труд и реализация.

А историята е такава капризна дама, че някакви си две десетилетия, в една или друга посока, за нея нямат никакво значение!
цитирай
173. анонимен - do krizata
27.05.2010 13:01
Прав си.в България има хора,който знаят как да се направи това.НО.......
Не знам как не си разбрал ено нещо.А Имено:българите не са единни.За да си оправите България трябва да сте единни и организирани.Вземи за пример гърците.
Когато протестираха лекари-всички ги плюят.Когато протестират учители-всички ги плюят.Когадо протестират земеделци-всички ги плюят.
Най-пресния пример беше миналата зима на протестите пред парламента.Е,бях си в България и разбрах-хората не протестират.Бяха се събрали около 1000 човека.И останалите какво правеха-нищоооо.
По форумите всички реват,хулят,но дойде ли време за действия всички се крият.
Е,за това ти казвам,че България няма да се оправи,докато се спотайвате.
Както е казал народа:"Лозето не иска молитва,иска мотика"
цитирай
174. анонимен - Абе хора
27.05.2010 14:22
Не ви ли е ясно , че най - голямата мъка на такива тъпи комунисти като автора на поста е , че немогат да затворят границата както някога , та само те и техните деца да пътуват и учат навън , а простия народ да работи за тях ..... Ще имат да си мечтаят обаче !
Между другото това с концлагерите е ваш приоритет на комунистите , Господине борещ се с кризата от Париж , не вменявайте вина на младите хора , които дори не са живели в това гнусно комунистическо време .
Няма да се върне миналото , колкото и да ви мъчно . Не казвам , че сега е идеално , но поне такива като автора немогат да ми контролират живота , за тяхно съжаление .
цитирай
175. анонимен - Бях за малко в БГ скоро
27.05.2010 16:56
krizata написа:
А Вие си стойте там, поне България ще е чиста от мухъл във въздуха.


Изключително чиста е от мухъл и злоба във въздуха ;-)
Колко ли прост трябва да си за да прокламираш погобни глупости по подобен начин?!
цитирай
176. анонимен - Имах преподавателка в УНСС, която ми обясняваше как ако не гласувам нямам право да се оплаквам
27.05.2010 17:05
Нивото на ВСИЧКО в България е трагично ниско!
Аз не мога да върна времето за да поправя грешките, но мога да ги спестя на децата си.

...в Канада ;-)
цитирай
177. sparhawk - Всеки има право
27.05.2010 18:06
да се реализира където пожелае. На мен ми се остава в България, но не съдя никой, който се чувства по-добре навън.
цитирай
178. krizata - до 173,
27.05.2010 21:33
Прав сте с констатациите!
Поздрави!
цитирай
179. krizata - до 174,
27.05.2010 21:35
Живея и работя в БГ и съм щастлив от това!
Желая Ви радостно съществуване!
цитирай
180. krizata - до 175,
27.05.2010 21:36
Прочетете какво е написал колегата Ви и ще разберете!
цитирай
181. krizata - до 176,
27.05.2010 21:39
Как нивото да е високо, когато такива титани като Вас вече не обитават земите ни! Поне прериите, тъпкани някога от индианците, днес имат щастието да се насладят на сладкото потупкване от излъсканите Ви чизми!
цитирай
182. krizata - Уважаеми sparhawk,
27.05.2010 21:40
Ако до всяко добро същество застане поне още едно...
цитирай
183. анонимен - Колко точно!
28.05.2010 04:29
krizata написа:
Как нивото да е високо, когато такива титани като Вас вече не обитават земите ни!


Kак да е високо нивото като сте останали само тъпанюрници като теб?! :-D
цитирай
184. krizata - do 183,
28.05.2010 12:20
To4no tova kazvam!
цитирай
185. анонимен - Бай Милан
28.05.2010 19:24
Не смятам, че противопоставянето на " емигранти" на не емигранти е разумно и оправдано. Аз самият съм емигрант от доста години. Това не ме прави нито по- добър нито по- раличен от другите.

Много неприятно впечатление прави, когато някой "емигрант" почне да се надува и раздава абсолютни истини от позициите че той видите ли е видял "света", тея у България "ядат доматите с колците"
Още по- отвратително е когато за ставащото в България се обвиняват хората живеещи там. Нека го кажа още веднъж много ясно:

За ставащото в страните от Източна Европа хората живеещи там нямат никаква вина.Техните икономики бяха съсипани богатствата им ограбени, а хората превърнати в слуги на световния капитал.

България няма своя самостоятелна политика след Освобождението с много кратки изключения преди 9 ти септември.Българската политическа класа е възможно най-лошото което нашия народ можа да излъчи.Повратливи блюдолизци,които по всякакъв начин се трудят да обслужат чужди за България политически и финансови интереси.
" Ако изборите можеха да променят нещо отдавна щяха да бъдат забранени" Това с пълна сила важи и за всички т.н. демокрации и особено за САЩ

На тези, които се радват че живеят в т.н."нормални" държави искам да кажа, че са малко закъснели - това което се случи на Изток вече се случва и при тях.

Едно от първите последствия на влошаващата се икономика е засилването на ксенофобията-омразата към "чуждия" и протекционизма.В Аризона такова ксенофобско законодателство и политика вече са факт,подобно е и положението в Калифорния.
Така че уважаеми емигранти не се учудвайте, когато с ръмжене ви подхвърлят " върви си от където си дошъл" и пр.За сега са мексиканосите, но следващите сме ние.

Гн Хитов не им се ядосвайте на братята емигранти Нали помните че дори Христос не е бил прорк в собственото си село/блог/.Продължавайте да обяснявате ясно и разбираемо на достъпен език механизмите на "Кризата" нейните причини и последствия.Въпреки псувните. Има кой да прочете.
Бъдете здрав
цитирай
186. krizata - Уважаеми Бай Милане,
28.05.2010 22:35
Изключително съм Ви признателен за Вашите топли думи на подкрепа и за рядко точния анализ на текущата ситуация, който правите само в няколко реда, но по един професионален начин и стил, на които биха завидели по-голяма част от специалистите по обществени науки.
Във Вас личи един изключително ерудиран българин, преминал през собствен дълбок катарзис и намерил за себе си много от отговорите за механизмите, които управляват света.

Ние (останалите тук българи) милеем за всяко българско чедо, прокудено от съдбата по четирите краища на света и дълбоко се покланяме пред всеки, който поне веднъж дневно мисли за родината си, желаейки й достойно съществуване.

Позволявам си да приема този коментар като Ваш първи репортаж от страната на "неограничените възможности" и да го публикувам в отделен постинг.

Сърдечни поздрави от далечна, но мила и родна България.
цитирай
187. анонимен - Six sigma
31.05.2010 11:20
Защо се нахвърлихте така ярсотно върху krizata? Може би така енергично защитавате позицията си, за да убедите самите себе си, че сте постъпили правилно, оставяйки бащи и майки далеч от вас и търпейки ежедневно отношението на канадците към вас като към навлеци?
Един мой съученик се върна преди врем еот Канада, за да се лекува в България. Прехваленото канадско здравеопазване не бе успяло да се справи с неговата болест. Но "смотаните и корумпирани" български лекари успяха! Човекът си отлетя обратно за прехвалена Канада, защото там го чакаха ипотеката на канадскот му жилище и задачата да си търси нова работа, защото предишните му работодатели не можеха да го чакат да се лекува.
Не ни навирайте в очите "големите" си емигрантски постижения, а отивайте да спите, че трябва да ставате рано, за да работите (най-вероятно на 2 места), за ипотеката!
Успех!
цитирай
188. krizata - до 187,
31.05.2010 11:26
Поздрави!
цитирай
189. анонимен - от Испания.
31.05.2010 11:46
То щото в България хората нямят ипотеки.А относно това дали някой гледа на нас като на навлеци където и да е-стига глупости.Това беше преди време.
Ти по-добре се порови в някой форум да видиш какво е отношението на хората в София към пришълците от прованса и тогава пиши за отношението на местните към нас.
цитирай
190. krizata - дo 189,
31.05.2010 14:10
Таксиметровите шофьори със сигурност страдат от това, че хората от провинцията вече не идват в София за строителство!

Слава Богу, че по ипотеките не сме кой-знае колко зле (като процент от населението), защото преди време точно омразният на Всички Ви социализъм даде възможност на домакинствата да осигурят жилища за себе си и за поколенията напред.

Явно, като започнем да куцаме по жилищния въпрос (и по него) ще трябва пак да се връщаме към устоите на тогавашната система за разпределение на обществените блага (сега е ясно: кражба - офшорна сметка - чинията на някой цивилизован Бургер).

Поздрави!
цитирай
191. анонимен - от Испания
31.05.2010 14:42
Само не ми е ясно защо смяташ,че всички емигранти ненавиждат соцализма.Напротив-точно "демокрацията" ни прокуди.
цитирай
192. krizata - до 191,
31.05.2010 15:55
"Окупацията"!
Поздрави!
цитирай
193. анонимен - от Испания
31.05.2010 16:40
какво "Окупацията"?Пиши точно бе човек.
цитирай
194. krizata - до 193,
31.05.2010 17:47
Демокрация чрез окупация!

Поздрави!
цитирай
195. анонимен - от Испания
31.05.2010 18:32
И кой е окупирал България?Когато съм се прибирал не съм виждал чужди войски.
цитирай
196. анонимен - Много балъци има в България
31.05.2010 20:29
Затова и скоро няма да се случи истински талантливите да си останат в България. А когато се стигне и до там, Светът вече ще е станал едно цяло, или пък няма изобщо да ни има... Където ми е добре, там ми е родината (от латински).
Що се касае до науката у нас. Ако има успехи, то е заради добри учители и надарени деца, въпреки БАН. БАН трябва напълно да се разсформирова! Да остане като свободно сдружение на учени. Свестните институти от БАН да си останат самостоятелни. Министерството на науката и образованието да си поеме функциите като институция, чието задължение е да управлява научното развитие в страната.
цитирай
197. krizata - до 195,
31.05.2010 21:22
То и съветски войски нямаше навремето, но точно ние българите се изтарикатерявахме да ни възприемат за най-верния им сателит - явно вековете на робство са ни научили да лижем без да чакаме поне петаче за услугата.
цитирай
198. krizata - до 196,
31.05.2010 21:29
Тъй като по принцип е най-добре там, където нас ни няма, е много трудно да се определи точното разположение на тази географска точка.
Проблемът на това мислене се състои в това, че то трае само едно-две десетилетия, докато човек е здрав и силен. След това настъпва едно вътрешно преосмисляне на ценности, което довежда до рязка промяна в светоусещането. Явно Вие сте в първия етап и за Вас всичко, което лети се яде. Добър апетит!
цитирай
199. анонимен - emigrant
01.06.2010 09:58
83 причини поради които искам да остана да живея в България :
1. Защото много ми харесва да живея в кочина.
2. Защото обичам да дишам мръсен въздух.
3. Обожавам да пия хлорирана вода от ръждясали тръби.
4. Държа да умра от рак на четиридесет години.
5. Държа съседите ми да са олигофрени.
6. Страшно си падам да ме унижават новобогаташи.
7. Панелните гарсониери ме кефят.
8. Дупките по пътищата са супер.
9. Обичам съседът ми да си цепи дървата в хола си.
10. Обичам като изляза на терасата и да виждам как тъпите ми съседи си изхвърлят манджата и боклука през джама си.
11. Държа да се осигурявам здравно и след това, като се разболея, никой да не ми обръща внимание.
12. Искам с парите ми за здравни осигуровки да се купуват нови Мерцедеси.
13. Луд съм от щастие, когато се забавя с 0, 14 минути да си платя тока и ме резнат веднага.
14. После, след като си го платя, да чакам три дена да ми го пуснат.
15. А най-готиното е, че тъпите цигани не си го плащат по дест години.
16. Радвам се, когато мургав контрольор в градския транспорт ми дава билетче шеста употреба
17. Щастлив съм да гледам тъпи циганки да не си плащат билетчетата, защото са братчеди с контрольора от шесто коляно.
18. Хубаво ми е да събирам пари за кола от десет години…
19. …после да ми я откраднат на втория ден.
20. Искам инфлацията да ми изяде спестяванията.
21. Обичам да дружа с тъпи, грозни и миризливи цигани, наскоро забогатели от съмнителен бизнес.
22. Харесват ми подкупните ченгета – те са гот!
23. Харесват ми подкупните митничари – браво юнаци!
24. Харесва ми, че абсолютно всички, дето не трябва, са подкупни.
25. Чувствам се щастлив, когато мутрите изнасилят гаджето ми.
26. Чувствам се щастлив, когато мутрите изнасилят и мен.
27. Весело ми е, когато БМВ-та газят хора и се отървават с глоба за превишена скорост.
28. Обичам попфолк.
29. Искам да си купувам дрехи втора употреба – на килограм.
30. Искам да имам хладилник втора употреба.
31. Искам и пералня втора употреба.
32. Искам и климатик втора употреба.
33. Падам си да ми обират апартамента по два пъти в годината
34. Кефя се и когато се върнат да ми изядат и сланината в хладилника.
35. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на шест годишни деца, изнасилени от гнусни педофили.
36. Хубаво ми е, когато на следващата сутрин разбера, че гнусните педофили са ги освободили срещу гаранция от 2000лева.
37. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на петнадесетгодишни деца, умрели от дрога.
38. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на шестнадесетгодишни деца, застреляни от полицаи.
39. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на двадесет годишни младежи, които са се самоубили в “родната казарма”, защото някой се е гаврил с тях.
40. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на старци, които са се самоубили, за да не живеят в мизерия
41. Обичам да гледам старци да си късат рецептите пред поликлиниките, защото не могат да си купят лекарствата.
42. Приятно ми е да ме хапят бездомните помияри, които живеят в градинката до нас.
43. След това ми е хубаво, когато в болницата ми кажат, че се е свършила противобясната ваксина…
44….и най-накрая ми предложат такава за десет лева от личният им запас.
45. Харесва ми да ме ръгат в трамваите.
46. Харесва ми да ме настъпват и да ми кашлят в лицето в тролеите и автобусите.
47. Обичам да ме лъжат на пазара.
48. Обичам да ме лъжат навсякъде.
49. Харесва ми, че в България думата „Педераст” звучи гордо.
50. Приятно ми е, че от чешмата в кухнята текат лайна, след като не съм имал вода от четири дена, защото живея на 13 етаж.
51. Обичам да гледам тъпа телевизия.
52. Много си падам по предавания с дълбоко социално значение като „Разбиване” и „Първична сила” , „Островът на изкушението” и „Пълна промяна”
53. Обичам да гледам тъпи сериали по четири пъти на ден.
54. Обичам да слушам тъпо радио.
55. Обичам страшно тъпите театрални постановки.
56. Обичам тъпите вестници.
57. Много обичам да ми спират кабелната телевизия в момента, когато има хубав филм.
58. Падам си да пия метилов алкохол в бутилка от уиски.
59. Весело ми е да гледам как баба ми живее с петдесет лева пенсия.
60. Става ми гот като видя, че баба ми си продава покъщнината, за да може да си плати водатa.
61. Доставя ми удоволствие да гледам как контрольорите в градския транспорт бият хора.
62. Доставя ми удоволствие и мен да ме бият.
63. Радват ме бездомните деца по улицата
64….и те са щастливи, когато намерят малко пари да си купят лепило.
65. Харесвам по цял ден да седя пред телевизора и да няма едно свястно заведение, където да ида да пия едно кафе.
66. Обичам кафето да ми е втора цедка с бъркалка втора употреба.
67. Още повече ме радват бездомните деца, когато са гладни.
68. Обичам да виждам пудели с прически за по сто лева.
69. Става ми хубаво, когато си купувам лекарства с изтекал срок на годност.
70. Весело ми е, когато освобождават убийци от затвора, за да си правят пломби по зъбите.
71. Радвам се, когато срещна случайно на улицата бивши финансови фараони.
72. Радвам се, когато на пешеходната пътека някой шофьор се опита да ме сгази.
73. Кефя се, когато по тротоарите няма място от паркирани коли
74. Обичам да си купувам фалшиви шампоани, от които да ме избиват обриви.
75. Харесва ми, когато някой се закачи на моя телефон и говори половин час с Гвинея Бисау.
76. Приятно ми е, когато някой психопат спечели избори.
77. Много ми е гот, понеже родителите ми живеят на заеми.
78. Радвам се като някакъв изрусен, девтствен педераст ме срещне на улицата и ми каже:”Скъпи, обичам те!” Или нещо подобно.
79. Радвам се, когато разни тъпаци с костюми за по хиляда лева, наскоро купили по един мезонет на трите си любовници, с наднормено тегло от прекомерно ядене на езици от пъдпъдъци, прекарващи уикендите на островите Тoнга, возещи се в служебни коли, струващи колкото половин поликлиника, децата на които ходят с по шест бодигардове, жените на които се занимават с това да си купуват гащи от Париж всеки втори петък на месеца…… да се опитват да ме убедят, че нещата някога ще се оправят.
80. Харесва ми самозвани професори, въртящи по 10 фирми, да пишат двойки, защото по време на лекциите сме ходели на работа.
81. Кеф ми е, когато лекарят ми ми каже, че дължа 50 лева за един обикновен преглед и консултация.
82. Защото няма по-голяма наслада да уча в бунище.
83. Защото умирам от кеф, когато комплексари ме третират като роб…
цитирай
200. krizata - до 199,
01.06.2010 11:34
84. Затова да избягаме от този ад!
85. И да се поживеем някъде!
86. Където ще си заслужаваме достойната заплата!
87. Според вложения от гениалните ни умове труд!
88. Ще се радваме на спокойствие!
89. Птичките ще ни чуруликат!
90. Няма да ни се налага да гледаме как мама и татко (или техните мама и татко, или приятелите им) бъркат в кофите за боклук!
91. Няма да се мъчим с въпроси за съдбата на отечеството!
92. Ще ни е готино да бършем обществената тоалетна, след като някой бял човек се е изходил (дори понякога ще си колекционираме).
93. Ще се гордеем, че сме мили всеки от прозорците на Уолстрийт.
94. Ще разказваме на внуците си, че сме дошли с един долар от БГ и ще им го завещаваме непокътнат.
95. Ще се дивим, когато гледаме от сателита как останалите в страната се молят за еднопосочен към моята нова родина, а ние се чудим как да се махнем от нея.
96. Хрисимо ще слушаме как ни обясняват, че хората от Балканите са тъмни субекти, а онези съвсем безкористно искат да ни цивилизоват:
97. Да не слушаме родопско, а ей-си-ди-ско, вместо македонско - металистко и т.н.
98. Да викаме Осанна, когато пиратстват над мирни хумананитарни мисии и да псуваме, когато някой поиска малко повече справедливост и за себе си.
99. Няма да ни пука за никой, който сме оставили на бунището, защото бароните от Колумбия са ни осигурили дневната доза бял прашец, с който да затрием гузната си съвест (поне временно).
100. Обещаваме да сме верни слуги на колонизаторите, които затриха хубавото ни отечество и го превърнаха в кочина (погледни пунктове 1-83). Заклех се!
цитирай
201. анонимен - emigrant
01.06.2010 11:52
Ами махнете ги тези колонизатори бе.Какво чакате.Или за това,че сте неорганизирани в България все някой друг ви е крив.
Преди много години К.Иречек беше писал,че ако в България се роди гений той ще е гений на завистта.Така че вицовете за ''колонизаторите'' не вървят.Колонизатора на България е завистта.
цитирай
202. анонимен - Болка
01.06.2010 13:00
Тази статия е предизвикала най-много коментари, което показва колко подтисната болка има у всеки - емигрант или не, без значение.
Аз съм песимист за БГ. Няколко години извън страната ми показаха каква мизерия цари навсякъде - не материална, а духовна.
А иначе за мама и тати полагам такива грижи, каквито не са ми по силите с БГ заплата. Съжалявам, но не искам да се връщам!!!
цитирай
203. krizata - до 201,
01.06.2010 16:42
Проблемът е в това, че става въпрос за колонизиране на духа и съзнанието на съвкупния народ.
Днес е обидно и просташко да се наричаш българин и да обичаш нещо излязло от БГ (да не говорим за прословутите спорове около българската музика) и е върховна гордост да си идолопоклоник на някакъв наркоман от странство, който покрай другото е станал и музикант (то не бяха Ей-си-ди-си-та и разни други екзалтатори, чувам, че скоро у нас ще идва и педерасът от Англия - някой си сър Джон).
Когато си омагьосан от една магия е много трудно да осъзнаеш, че тя ти носи собствените беди и нещастия. То е като наркоманията, която те държи в подчинението си до края на дните ти.
Не случайно още след края на ВСВ, е разработена прословутата програма за унищожаване морала на поданиците от източноевропейските държави.
Днес системата ни от ценности е обърната с главата надолу:
- Боготворим откровени престъпници (стига да не са българоговорящи)
- Забравяме синовния си дълг, запленени от властта на материалното богатство.
- Търсим кариерния успех, забравяйки за основното ни предназначение - да оставим след себе си здраво поколение.
- Продаваме се за кутия Марлборо или за доза прашец.
- Превръщаме алчността и завистта във верую на живота ни и в идеология за следване!
Затова съм съгласен с констатациите Ви, но погледнато от малко по-различен ъгъл!
цитирай
204. krizata - до 202,
01.06.2010 16:47
Всеки е изстрадал съдбата си!
Все пак, дано 10-те хиляди евро месечно, които изпращате на родителите си, изкупят тяхното страдание за самотната им старост.
Поздрави!
цитирай
205. анонимен - emigrant
01.06.2010 16:52
Имаш много здраве.Никой не боготвори престъпници-ние заради тях напуснахме българия.
За стотен път ти се казва и не само от мен,че сме емигрирали не заради алчност,а заради нормален живот.Не сме милионери,но не живеем в недоимък,както сме живяли в България.Със синовна обич в топлофикациятя,ЧЕЗ,Магазина не става нали?
А относно Джон-така е.Само че и Емил Димитров беше педераст,нали?
цитирай
206. анонимен - Илиян
01.06.2010 16:54
Не знам защо си мислиш,че родителите ни биха щастливи,ако бяхме безработни в България.
цитирай
207. анонимен - emigrant
01.06.2010 17:02
Не искам да кажа нищо лошо за Емил Димитров-лека му пръст.Но като даваш примери си спомни и за нашия гей.
цитирай
208. krizata - до 205, 206
01.06.2010 17:03
Безработицата е страшно бедствие, но то не е 100% гарантирано да се случи.
В БГ ежедневно срещам стотици и хиляди работещи и не разбирам тази обреченост - да се твърди, че у нас няма работа, а навсякъде по света те молят да им предоставиш услугите си.
Ето например, имам познат, който за четири часа почистване в дома му е готов да плаща около 35 лв., което е повече от това, което аз получавам на ден от преподаване (вярно само като асистент). И въпреки това, за него е трудно да си осигури услугите на постоянна помощничка, която след месец-два започва или да обявява допълнителни претенции, или да гледа на работата си през пръсти.
Така че доскоро работа имаше в излишък, друг е въпросът, че днес кризата преобръща представите ни за трудова заетост и така ще е по целия развит свят.
Сещам се, че ЧЕЗ е чешко държавно предприятие, което има да храни собствените поданици и много-много не му пука за българските!

И да уточните какво за Вас е недоимък?

Поздрави!
цитирай
209. krizata - до 207,
01.06.2010 17:13
Емил беше гей, но български!
Все пак гейовете са нещастни мъже, отхвърлени от нежната половина от човечеството (в един или друг момент) и задоволили се с едни неестествени за хомо-сапиенс отношения, обикновено завършващи с дълбок и тежък разрив.
цитирай
210. анонимен - emigrant
01.06.2010 17:23
Иди в провинцията и после говори колко има работа.София е друга българия.Аз не съм от София и съм работил за 300 лева до преди година.Е,мизерствах,извинявай.
цитирай
211. krizata - до 210,
01.06.2010 18:08
Пак питам: какъв е за Вас критерият за мизерстване?
Дайте по-конкретни параметри за това състояние!
Дали до преди година сте живеели като суданците, или африканците, или някои от азиатците, или както баба Ви е разказвала, че са живели нейните предци?

И какво сте работили, какво обичате или не обичате да работите?
Какво умеете да правите?
Колко години от живота си сте инвестирали в себе си за Вашето обучение?
Какви компетенции имате? Разкажете, за да преценим защо в БГ сте били недооценен?

Всичките ми роднини живеят в дълбоката провинция.
Не живея в София, а близо до нея, но това няма значение!
цитирай
212. анонимен - Otnosno gay - ovete
01.06.2010 19:19
neka da pripomnia, che do predi 30 godini homosexuaistite sa bili v spisuka sus zaboliavania na zdravnata organizacia
цитирай
213. анонимен - Илиян
01.06.2010 22:34
Е извинявай,но ако мислиш,че трябва да чакаме да станем на нивито на суданците-да ядем по веднъж на 2 дни,повярвай-много си зле.
Завършил съм зъботехника.Но в Монтана от където съм работих за 400 лева чисти.И не ги получавах навреме.Съпругата ми по професия е текстилен инженер,но работеше като шивачка за 300 лева на 12 часа.И как се гледа бебе с тези пари,да ми обясниш,а?Това преди 3 години.
Сега в Англия работя като лаборант в една лаборатория,а жена ми-като работник в една фабрика за телевизори.И от нищо не се лишаваме,даже имаме спестявания.Мислим да си купуваме къща.
А Банкя,където живееш си е София,не се прави на чукнат.Като не си живял в мизерия в България не давай оценки за решенията на хората.
цитирай
214. krizata - до 213,
01.06.2010 23:40
Със 700 лв се живее трудно, само не разбирам аз с какво съм виновен за ставащото в БГ и конкретно във Вашия случай?
Вие поне сте от областен град, а аз за първи път пътувах до моя окръжен център, когато трябваше да се снимам за паспорт. Така че тезата Ви за противопоставяне на провинция и София е просто несъстоятелна в случая.
Днес почти всички мои братовчеди имат по-малки доходи от Вашите прословути 700 лв. Всички те се стараят да се оправят както могат, имат и деца.
Мен съдбата ме дари с необикновеното богатство да знам цената на хляба от твърде ранна възраст и това ми помогна да преодолея много препятствия, които мамините синчета не предполагаха, че могат да съществуват. И в тази връзка смятам, че мога да давам мнението си за живота, защото никога не съм разчитал на връзки, контакти и др. подобни.
Така че борбата за хляба е трудна, но това не ни дава правото да падаме духом и да се предаваме.
И един добронамерен съвет: езикът Ви със сигурност няма да Ви помага при скорошното Ви завръщане в омразната Ви родина (естествено ако сте реален герой, а не от платените).
цитирай
215. анонимен - Ilian
02.06.2010 00:16
Кой ти каза ,че родината ми е омразна?Кой ви упреква,че сте виновен за положението в което се намират съгражданите ми.КОЙ ТЕ БУТА ТА СЕ КЛАТИШ?
И кой сте вие,че да ме сравнявате с братовчедите си?
Ако с 700 лева и то нередовни вашите братовчеди мизерстват,защо и аз трябва да мизерствам?
цитирай
216. krizata - до 216,
02.06.2010 20:35
Явно в детството мама много Ви е говорила колко велик и незаменим сте - сега разбирам пренебрежителното Ви отношение към всеки, който дръзва да се чувства равен с Вас (с изключение на новите Ви идоли, естествено)!
цитирай
217. анонимен - Илиян
02.06.2010 21:05
Никой нищо не ми е говорил.Искам да живея нормално без да се притеснявам за сметки за храна,ток и медицинско обслужване.И след като си плащам осигуровките за това и съм спокоен за себе си и семейството си не виждам защо да се връщам в България и да живея с децата си в лишения като вашите братовчеди.Никой нищо не ми е говорил.Искам да живея нормално без да се притеснявам за сметки за храна,ток и медицинско обслужване.И след като си плащам осигуровките за това и съм спокоен за себе си и семейството си не виждам защо да се връщам в България и да живея с децата си в лишения като вашите братовчеди.
А относно идолите-нямаме такива за разлика от вас-заблудените комунисти(нищо лошо няма в това да си комунист).Работим като всички хора и доходите ни стигат да живеем човешки.
цитирай
218. krizata - дo 217,
02.06.2010 21:54
Тъй като "Западният проект" е на път да повтори регреса на бившата социалистическа система, то и Вашият стандарт неминуемо ще пострада и то значително.
И тъй като вече сте ми достатъчно симпатичен, Ви предупреждавам (напълно безплатно), да имате едно наум, а за повече информация по настъпващите тежки времена започнете да четете от първия до последния постинг в блога ми - ще Ви е полезно (казвам го без капка ирония).
Поздрави!
цитирай
219. анонимен - Илиян
02.06.2010 22:28
Не знам дали"Западният стандарт" ще пострада толкова много,че минималната заплата да стане 135 евро или 350 евро.
Ще го имам в предвид.Но хайде да изчакаме с коментарите.Като стане това-тогава да коментираме.А до тогава не хулете хората,които са избрали да живеят човешки.
И запада щеше да се срине...но не се срина.
"Не казвай хоп,преди да прескочиш"
цитирай
220. krizata - Уважаеми Илиане,
02.06.2010 23:56
Знаете къде да ме намерите за съвет или за помощ!
Успехи Ви желая!
цитирай
221. krizata - интересно четиво за скептици
24.06.2010 01:04
ДА СИ ПРИПОМНИМ ПЛАНЪТ "РАН-ЪТ" ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЕДНА НАЦИЯ

http://doriana.blog.bg/politika/2010/06/23/da-si-pripomnim-planyt-quot-ran-yt-quot-za-unishtojenieto-na.566021
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843229
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев