Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 12:29 - И Пол Кругман се съгласи: Идва Третата депресия
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 3305 Коментари: 10 Гласове:
3

Последна промяна: 30.06.2010 18:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 „Налагането на страдание на хората е начинът да се демонстрира лидерство в тежки времена”

 

Рецесиите са често срещани, но депресиите са редки. Съществуват само два етапа в икономическата история, които са били определяни като "депресия" - годините на дефлация и нестабилност след Паниката от 1873 г. и времената на масова безработица след финансовата криза от 1929 до 1931 г., пише нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман в анализ за "Ню Йорк Таймс".  

Кругман обяснява, че и през Дългата депресия от 19-ти век, и през Великата депресия от 20-ти са били отчетени временни периоди на растеж. Тези моментни подобрения обаче не са били достатъчни, за да компенсират първоначалния срив.

"Опасявам се, че в момента се намираме в началото на третата депресия", пише нобеловият лауреат. Той допълва, че по всяка вероятност тя ще прилича повече на Дългата депресия, отколкото на много по-тежката Велика депресия.

Кругман смята, че новата депресия ще се дължи главно на политически грешки. Според него основната заплаха за икономиката в момента не е появата на инфлация, а на на дефлация. "Проповядва се нуждата от затягане на коланите, а истинският проблем е неадекватното харчене.", пише той.

Икономистът коментира, че отговорът на кризата през миналта година е бил адекватен и е успял да предотврати тотален срив. Според него обаче последните дейсвия на политиците по света демонстрират, че те не са си взели поука от историята. "САЩ и Европа се движат към дефлационните капани, които сполетяха Япония през изминалото десетилетие.", пише той и допълва, че основните действия трябва да бъдат насочени към намаляване на безработицата и особено на дългосрочната безработица.

В действията на политиците Кругман вижда съживяване на практиките от миналото. Според него това е най-видимо в Европа, където преобладава схващането, че вдигането на данъци и орязването на разходи могат да повдигнат икономиката, подобрявайки бизнес доверието. Америка обаче не се е справила по-добре поради липсата на действия за предотвратяването на дефлация.

Кругман коментира, че погрешният завой в политиката не може да бъде оправдан със случващото се в Гърция и другите задлъжнели членки на еврозоната. Нобеловият лауреат не смята, че фискалната консолидация в период на криза може да възвърне доверието на пазарите.

"Изглежда сякаш финансовите пазари разбират това, което убягва на политиците, а именно, че фискалната дисциплина в дългосрочен план е важна,  но рязането на разходи при наличието на депресия, което ще доведе до дефлация, е на практика самоубийство.", пише Кругман. "Не смятам, че действията от последните месеци са предизвикани от кризата в Гърция. Те представляват победа на старото схващане, че налагането на страдание на хората е начинът да се демонстрира лидерство в тежки времена.", допълва той.

Икономистът прогнозира, че основните потърпевши от победата на това схващане ще са хората. Той смята, че мнозина ще останат безработни с години, а някои от тях никога вече няма да работят.

dnevnik.bg



Тагове:   депресия,


Гласувай:
3



1. анонимен - уфффф
30.06.2010 13:51
уважаеми г-н Хитов.
като започнем от това, че заглавието е твърде манипулативно (и той се съгласи и видите ли, идва) човекът просто предупреждава какво ще се случи, ако не се вземат адекватни мерки. а мерките, които се взимат са къде правилни, къде неправилни, къде абсолютно грешни.
НО
всички сравнения с голямата депресия от края на 20-те години на 20-ти век са меко казано несериозни. писал съм за това, няма да го повтарям. светът е дръпнал напред и е поумнял, което е видно, а и през 20-те години (оборете ме, ако можете) светът не беше толкова единен. в момента лидерите на най-големите икономики се събират и обсъждат какво и как - друг е въпросът дали приемат правилни решения, но хубавото е, че бързо пренастройват системата.
никой няма интерес да предизвика масова дългосрочна безработица (освен ако не вярвате в световния масонски, юдейски или незнам какъв си заговор) , така че това предвиждане ми се струва леко глуповато.
в момента нямам много време, но до 2-3 дни ще пусна постинг , който с цифрички да покаже какво и как става, а не с леко шашави теории за поредния край на света.

поздрави
цитирай
2. krizata - Уважаеми Алекс,
30.06.2010 14:10
Истинско удоволствие е да се спори с Вас, защото всичките Ви аргументи са плод на дълбоки търсения в една или друга област, но все пак в случая посоката на Вашите разсъждения е неправилна, поради това, че лично Вие не разбирате дълбоките причини на настоящата криза и съответно последиците за света като цяло.
Бях Ви предложил да прочетете поне постинга "Причини за глобалната икономическа криза", но след като продължавате с разсъжденията в горния дух, очевидно, че или не сте го направили (никак не мога да Ви се сърдя - все пак имате достатъчно други задължения), или не Ви е станало ясно за какво става дума.
Все пак, накратко може да се каже, че днешната криза е резултат от падането на ефективността на капитала (50% от реализираните печалби идват от финансовия сектор) и невъзможността международното разделение на труда да се задълбочава от тук насетне (с възможност за стартиране на нова технологична вълна).
Това са обективните обстоятелства. Всичко останало са шамански пророчества, психологически разсъждения за предимствата на една или друга социално-икономическа система и, разбира се, силно лобиране за запазване на едни или други властови позиции, заети в съвсем различни икономически условия през последните тридесет години.
Светът въобще не е поумнял, защото светът това са неговите хора, а хората, както винаги в човешката история, действат първосигнално, мотивират се от определени стимули за поведение и действие и т.н. Това се доказва непрекъснато!
Тогавашните кризи (Велики депресии) се разрешават благодарение на първата и втората световни войни и свързаните с тях преразпределения на глобалното влияние на основните технологични центрове.
Днес светът живее в рамките само на един такъв технологичен център (начело със САЩ) и механизмите за разрешаване на противоречията вече не са приложими.
С кого да воюва Америка и в каква посока да се разширява, след като светът е в краката й, а Марсианците още не са дошли, за да се изправи справедливият гняв на Чичо Сам и да въведе демокрация и на Марс.
Поздрави
цитирай
3. krizata - G20: Paving the way for a new Great Depression?
30.06.2010 15:23
http://www.csmonitor.com/USA/Foreign-Policy/2010/0628/G20-Paving-the-way-for-a-new-Great-Depression
цитирай
4. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
30.06.2010 22:28
тъй като Надал си взе вече мача на Уимбълдън, а Федерер страда срещу Бердич (днес мачове от световното за жалост няма) имам малко време , за да ви отговоря.
Наистина не разбирам аз ли лошо обяснявам или вие лошо ме разбирате.
Никога не съм оспорвал тезата, че на банките трябва да им се наложат ясни и строги регулации. Постоянно апелирам за това. Да, те доведоха до кризата и да, те няма да ни извадят от нея.
Толкова за това дали не разбирам защо и откъде дойдоха проблемите.
НО
В крайна сметка светът бавно излиза от дупката. Ако искате данни - ще се постарая през уикенда и ще пусна, че сега нямам време.
Не оспорвам вашата (и на други икономисти) теза за случилото се, защото аз самия го мисля така.
ОСПОРВАМ
предвижданията ви за бъдещето. Е, няма как да е толкова черно , повярвайте ми. Не се задава втора или трета вълна, защото историята никога не се повтаря по един и същи начин. Кой урок според мен научихме (или научаваме още) - не се доверявай на всякакви дериватни инструменти, не вярвай на гурута, не харчи като за последно, мисли, че винаги ще има утре (обичам го тоя Джеймс Бонд)...
Гледайте по-оптимистично на нещата, г-н Хитов, защото светът е хубав,
А ако вие сте прав и наистина идва най-лошото - по-добре маите да са познали и да ни удря комета)))))
цитирай
5. krizata - Уважаеми Алекс,
30.06.2010 22:51
Няма по-голям оптимист от мен самия и всеки написан ред в този блог го доказва.
Констатациите, че една система не може да осигури и по-нататък постъпателно развитие, не водят автоматично до приравняване с песимистите сред човечеството, защото и китайците са го казали, че всяка криза е шанс за раждането на нещо ново.
Но е факт, че светът влиза все по-дълбоко в "дупката" (по Вашия израз) и само слепецът не го вижда.

Банките са само едни търговски дружества, които се възползват от бизнес-средата, за благото на своите акционери и нищо повече. Всякакви рестрикции по отношение на финансовите институции в известен смисъл са лишени от смисъл, защото сами по себе си последните с нищо и пред никого не са виновни в рамките на съществуващите правила за правене на бизнес.
Ако Вие бяхте този, който решава дали да бие или да падне (случаите с Федерер или Уйлямс) нямаше ли да изберете оптималната инвестиция (в случая загуба на мача, но положителни потоци от букмейкърски коефициенти - 16:1 как Ви харесва?).
Поздрави!
цитирай
6. анонимен - уважаеми г-н Хитов
01.07.2010 08:45
Тъй като от десетина година си храня семейството , работейки във финансовия сектор и тъй като често контактувам с колеги от цяла Европа (е, малко и от Азия и САЩ) мога да кажа със сигурност, че началото на втория ви абзац е меко казано неточно.
Това, което се случи е функция не на лакомията на акционерите на финансовите институции, а на лакомията на висшия и среден мениджърски състав (където този състав е само наемен, без да е акционер). Недосегаемостта и лакомията за по-големи бонуси доведе до кризата, повярвайте ми.
Относно недосагаемостта - няма да излизам в Европа, само Българи погледнете - повечето от шефовете на българските банки са бивши управители и подуправители на БНБ или са работили там като директори. А сегашните се надяват, че като им свърши мандата и те ще поемат по този път. Това прави системата изключително затворена, консервативна и с чуство на недосегаемост. Валутният борд и предишната банкова криза баха достатъчно основание, за да останат нашите банки , ако не извън, то поне в периферията на бурята. (загледайте се в резултатите на банките в съседна Турция и ще ме разберете).
Обаче БНБ не направи абсолютно нищо, за да спре безконтролното и тотално абсурдно раздаване на кредити (има поне 7 известни механизма) , а после се направи на ущипана мома при малоумната депозитна война. Както и сега всъщност се прави на сляпа, че банките не предоговарят кредити, а ги правят нередовни.
(само като вметка - една от големите български банки иска 300 % обезпечение в имоти, за да разсрочи фирмените си кредити. друга пък - вдигна лихвите заради кризата - вързани с юрибора, а сега, за да ги свалиш иска такса от 5 %, нищо, че юрибора падна здраво.)
Ей това са нещата около рестрикциите...
За другите неща - уикенда))))
цитирай
7. анонимен - Коментара на "6 ти " е ...
01.07.2010 10:22
Коментара на "6 ти " е абсолютно точен .
цитирай
8. krizata - Ужажаеми Алекс,
01.07.2010 11:11
Имате изключително атрактивен стил на изложение, виждам, че познавате отвътре българската финансова система, но това не променя факта, че банките в България отдавна не са български и всеки "уредил" се на сладкия пост като шеф на една или друга банка, е само едно "овчарче", изпълняващо инструкции отвън, така както Вашите служители Ви гледат в очите и изпълняват.
Бонусите на световните банкери са нищо, в сравнение с оборотите, които се превъртат през системата, така че, още веднъж повтарям: не е луд този, който яде зелника, луд е този, който му го дава.
Пред света има страшно много проблеми за разрешаване и повярвайте, бонусите на управляващите банковите институции не е сред приоритетните.

P.S. (Изключително ми беше приятно да се поровя в блога Ви - имате уникални постинги и е жалко, че досега от администрацията на блог.бг не са Ви обърнали малко по-сериозно внимание!)

Поздрави!
цитирай
9. анонимен - уважаеми г-н Хитов
01.07.2010 12:46
познавам , пустата му система, толкова я познавам, че пак не се съгласявам с вас. Честно казано от чужбина малоумни разпореждания не съм видял, натиск от страна на надзорен съвет - също. Тука стават нещата, повярвайте ми))))
Колкото до проблемите - ще ги разрешим, всички заедно)))).

п.с. какво да ми обръща внимание администрацита на блог.бг)))) аз на не внимание не и обръщам, който иска да ме чете - ме чете, който не иска - здраве))))

п.п.с. винаги консултирам нещата с моите колеги (и никога не ги наричам подчинени).
цитирай
10. krizata - Уважаеми Алекс,
01.07.2010 17:41
Единствения смисъл, който виждам в тези блог-пространства е откриването и подкрепянето на истинските САМОРОДНИ таланти на словото, на първооткривателите на знанието в една или друга област, които по определена причина не са избрали да бъдат професионални "писачи".
Това, че се дава предимство на копипейстърите - денонощно прехвърлящи информации от други източници (защо ли не бъдат поканени на щат в медията) е една от големите слабости на платформата, но наистина трябва да бъдем снизходителни и да приемем, че не всеки има интелектуалния багаж на хора като Вас, умеещи да оценят истински стойностното от плявата.
За тези си качества сигурно много хора Ви завиждат! Аз пък се гордея, че все още има млади българи като Вас, натрупали такива енциклопедични знания и останали да работят за благото на Отечеството си (ех, ако се бяхте замислили по-сериозно и поровили, и за причините на глобалната икономическа криза - цена нямаше да имате)!

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3836142
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев