Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2011 23:33 - Италия като модела "Алма тур"
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 3126 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 22.09.2011 19:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Последните дни ни донесоха поредните неприятни изненади, свързани с все по-задълбочаващите се кризисни процеси по света и у нас – първият "сюрприз" е фалитът на българската туристическа компания "Алма тур", а другият - че S&P понижи рейтинга на Италия от А+ до А с последваща негативна прогноза.

Банкрутът на родния туроператор беше съвсем логичен, имайки предвид неговата предистория. Всъщност този фалит се очакваше от години, но ловките фирмени шефове все успяваха да се измъкнат, рефинансирайки с нови заеми растящите си в геометрична прогресия задължения.

И ако глобалната криза се беше поуспокоила, сигурно номерът на тези Остап Бендеровци щеше да върви още доста години (да не забравяме, че Любо Панковски – техният пишман-шеф - повече от десетилетие е зам. председател на БАТА, която пък уж представлява интересите на целия туроператорски бранш).

Като един от пионерите на туристическия бизнес в България след "изгрева на демокрацията", мога да твърдя че пред очите ми като на лента премина цялата история на сектора от годините, „когато се наливаха основите“, та чак до преди няколко лета, при оттеглянето ми от активна предприемаческа дейност.

За мен и до днес е гордост, че компанията с мое участие беше тази, която още през 1994 г. организира първите туристически чартъри до Анталия, в момент когато тази дума и дестинация звучаха все още като псувня. След това години наред бяхме единствените, които поддържахме редовни чартъри по това направление! И не само!

Вече е история и „славният път“ на алматуровците, които къде с измами, къде с фалшификации, къде с дребни номера и удари под кръста успяха да изградят своята „империя на глинени крака“, за да дочакат неизбежния момент на разплатата със съдбата, която както се казва „прощава, но не забравя“.

По темата толкова!

По-интересен, поради своя мащаб, е казусът на Италия, която като по-голяма част от съвременните субекти на международната кредитна икономика не е далеч по своя статус от балканските си събратя.

Въпросът е в това, че в последните десетилетия в бизнеса и в „борбата за висок жизнен стандарт“ успяваха тези, които "се пререждаха" на опашката за евтин кредитен ресурс, осигуряващ охолно съществуване и илюзия за икономически просперитет.

Приключването на кредитния механизъм за стимулиране на ръстовете докара и неизбежните проблеми за довчерашните бенефициенти на схемата. И в тази връзка критичните моменти за всякакви знайни и незнайни "величия" тепърва предстоят.

В армията има едно важно правило, което гласи – ако в извънредни ситуации не знаеш как да реагираш, тогава действай според правилата, предписани от устава. Казано по друг начин, в екстрени условия всякакво решение, даже и неправилното е по-добро от отсъствието на такова. Именно от този принцип се ръководят днешните политици по света.

Техният нарцисизъм вече дава плодовете си - вместо преди години да признаят, че са проспали възникването на кризата, те и до днес упорито убеждават обществеността, че проблемите са временно явление, а такива като нас - сериозно изучаващите механизмите на нейното протичане - са „злите пророци, които само ни тровят с предсказанията си за апокалипсис“.

Проблемът им, обаче, е че нашите прогнози продължават да се сбъдват, а техните поредни заклинания отново се изхвърлят на боклука, оставяйки в безисходица нови милиони нещастници, имали глупостта да им повярват за пореден път.

Но да се върнем към Италия!

Това че Ботушът вървеше на зле, беше, както и при родния туроператор, отдавна известно на всички. Апенинският полуостров има същите, в относителни мащаби, дългове като многострадална Гърция (готвеща скорошното си излизане от Еврозоната), но поради несравнимите обеми на икономиката си (трета в ЕС), Италия днес се изправя пред многократно по-големи, в абсолютни величини, борчове, които неминуемо сериозно ще разклатят и без това крехкото здраве на колегите й по валутен съюз.

Възниква резонният въпрос: защо чак сега се намери рейтингова агенция, която се осмели да "пипа" оценката си за един от „най-болните човеци на Европа“?

Отговорът е пределно прост и той се крие във факта, че тези „грешници на кризата“ (рейтинговите агенции) вече понесоха не един и два упрека, затова че дълги години искуствено са завишавали оценките за приближените си играчи, постигайки по този начин и допълнителен ефект по непрекъснатото напомпване на позитивизъм сред пазарните участници.

И въпреки продължаващите критики, вече е ясно, че времената на „психиатричен оптимизъм“ са безвъзвратно загубени и махалото неудържимо се движи в противоположната посока, което ни говори само за едно – рейтинговата система е окончателно погребана, а нищо ново не се вижда на хоризонта.

В обосновките за толкова строгата си присъда, S&P се мотивира, че видите ли, в последно време италианското правителство било недотам стабилно! Сякаш на експертите, подписващи се под тлъстите си бонуси, досега не им е било ясно,че при Адзурите стотиците правителства винаги са се сменяли като носна кърпичка и това досега не е предизвиквало удивление у никого.

От практическа гледна точка, решението за рейтинга би трябвало да повлече след себе си сериозни последствия, свързани най-вече с по-нататъшното суверенно рефинансиране. И това се случва, на фона на неимоверните усилия на Евросъюза да реструктурира задълженията на другия "тежък случай" - гръцките ни комшии.

Казано по друг начин, хлопването на капана и за Италия означава, че освен за Гърция, на ЕС ще му се наложи да осигурява финансови средства и за третата си икономика, което вече е наистина „кауза пердута“, дори за такъв „тежък играч“ като Европа.

А това означава само едно – или ЕС вече е отписала италианците, или някой по-голям го е решил вместо брюкселските чиновници, оставяйки контролният куршум да бъде пуснат от един от многобройните подизпълнители.

От гледна точка на средносрочните последствия всичко е пределно ясно: довчерашните спонсори на ЕС (разбирай Германия) вече са схванали, че парите за спасение на всички потенциални удавници вече не стигат, а други кандидат-спонсори май не се виждат.

Това означава, че е дошло време да се реже „от живо месо“. Вярно, че при тази операция самото по-нататъшно съществуване на Съюза е под въпрос, тъй като не е съвсем ясно каква ще е по-нататъшната мотивация на неговите донори, но по всичко изглежда, че въпросите ще се решават по реда на тяхното възникване.

Интересен аспект на проблема, при тези нови условия, е въпросът кои от актуалните страни, ползващи еврото, биха могли да се задържат в зоната му.

Ясно е, че южните държави, с тяхната склонност за девалвиране на валутите, са неизбежните напускащи. Страните от Източна Европа, също окончателно загубиха перспективите за членство в доскоро „елитния клуб“, въпреки обещанията на някои фундаменталисти като властите в Естония, които и досега се кълнат, че са готови да ликвидират с глад част от населението си, но да изпитат щастието да имат еврото.

И кои остават? Германия и близките й сателити като Австрия, Дания, Бенелюкс, след това може би – Франция и от скандинавието - Финландия. Засега не е ясно каква ще е съдбата на самата Италия, чиято северна част икономически напълно е в състояние да носи тежестите на единната валута, докато югът й, според същите тези северняци е: „Африката на Стария континент“.

Друг е въпросът какво ще е по-нататъшното бъдеще на тази нова Европа на две (и повече) скорости, тъй като страните, където еврото бъде отменено, рязко ще потънат (при наличие на днешните неолиберални парадигми за развитие) по отношение на жизнените си стандарти.

Това ще доведе до допълнително свиване по вноските към евробюджета, с последващо съкращаване на програмите, които за някои страни (включително и нашата) са от критично важно значение.

Спускането по спиралата надолу ще доведе до допълнителен разрив между богатия Север и бедния Юг, с неизбежното в такива случаи отдалечаване по отношение на общата гранична политика, етническите проблеми и т.н. – невралгични точки, които вече изплуват на хоризонта.

Всички очакват последната дума на тежката артилерия от Брюксел! Друг е въпросът, че едва ли днешните фигуранти са в състояние да схванат критичността на момента и поне да се опитат да разработят стратегия, която постепенно, но непрекъснато да реализират на практика.

В резултат на цялото това бездействие, финансовата и икономическа ситуация продължава ескалиращо да се влошава! Когато все пак се наложи да се действа ще бъде прекалено късно за разумни и осмислени решения!

А това означава само едно – ще се реагира по военните устави, предписващи едни други, по-различни правила на играта!




Гласувай:
6




1. krizata - Действително, Владо, може да се ...
22.09.2011 11:02
Действително, Владо, може да се говори за сравнително успешен туристически сезон, на фона на повсеместните спадове.
Но тук става въпрос за временни явления, свързани най-вече с целенасочената политика на ЕС за всяване на хаос сред нашите директни туристически конкуренти от Северна Африка.
Специално за България ще е интересно да се наблюдава ефекта от връщането на драхмата и нейната последващата девалвация! Това неизбежно ще доведе до засилване на конкурентните преимущества за гърците! В условия на валутен борд българският туризъм ще изглежда все по-обречен, както и цялата останала индустрия!

Приятелски поздрави!

P.S. Последните два дни бяхме без интернет! Чувам, че проблемите на БТК-потребителите са били повсеместни!
цитирай
2. july26 - Приятно е да чета почти същите разсъждения като моите
23.09.2011 12:10
На едно мнение сме май по доста въпроси,дори сме почти съседи...да вземем да си спретнем поредица от дискуси на живо,мм?:)
цитирай
3. krizata - Доколко проблемите на Алма тур е можело да бъдат предвидени?:
28.09.2011 14:59
http://www.investor.bg/news/article/123665/339.html?page=1
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3840145
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев