Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 18:30 - Какво е за мен социализмът?
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 7577 Коментари: 14 Гласове:
13

Последна промяна: 15.11.2011 19:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сигурност, ред, дисциплина, спокойствие!

Работа за всички, високи заплати, безплатно обучение и здравеопазване!

След като виждам какво става сега, се плаша много!

Разболя се мъжът ми и има право само на пет дни лечение в болница!

Лично на мен, за да мога да си оправя зъбите, ми бяха нужни към петстотин лева и ако не са моите деца ще си ходя без зъби, без усмивка, без настроение, както са много хора!

Днешната младеж говори за свобода! Свобода имаше през социализма, сега това не е свобода!

Грабят бедния народ! Плащат нищожни суми на работниците!

Невремето, когато по политикономия на капитализма ни обясняваха за неговите недостатъци, ние не вярвахме на преподавателите, докато сами не изпитахме на собствен гръб неговите „прелести“!

През социализма за работа, за която се получаваше до петстотин лева, сега се печели по двеста-триста лева, при несравнимо по-голяма сила на тогавашните пари!

Днес работниците не се осигуряват и ако го правят, то е на минимална заплата! Нямат право на отпуск, на болнични (често собствениците оформят такива без знанието на персонала, който не спира да се труди)! Освен това е практика да се остава и след работно време без компенсации!

Нека си кажем откровено, че ако не беше социализма повечето хора по селата нямаше да знаят какво е електрически ток, какво е водоснабдяване и всички други съвременни удобства!

Казват, че сега можеш свободно да си купиш кола! При социализма нямаше голяма нужда от коли – функционираше добре развит обществен транспорт!

При социализма грижата за човека беше първостепенна задача, а сега образовани хора, които при демокрацията са получили образованието си много скъпо, стоят в къщи без никой да се интересува от тях!

По онова време веднага след завършване на съответната степен на образование, те разпределят където има нужда от теб! При съкращения работодателят (държавата) беше задължен да ти предложи друга работа!

Младото поколение не знае какъв живот беше при социализма! Хората бяха весели, засмени, всеки месец имаше повод нещо да се празнува!

А сега хората са тъжни, мрачни, с наведени глави! Особено тези, които са живели и преди десети ноември!

Да не говорим за пенсионерите – добре, че сме си купували всичко през социализма (дрехи, обзавеждане и дом). За ядене сега се задоволяваме с неща, които богатите дори не поглеждат – картофи, фасул, ориз, брашно! И това е! Месо купуваме в годината един или два пъти! Риба, кашкавал, масло – до тях не можем да се докоснем!

За социализма младежите могат само да си мечтаят! И не само младежите! Всички! Тогава имаше ред, законност, справедливост! Всички бяха спокойни и спяха спокойно! Нямаше отвличания, нямаше кражби! Нямаше измамници!

Що се отнася до забавления – когато човек има всичко, тогава може да мисли за забавления! А музиката сам си я избираш!

Такива забави, такива развлечения ставаха, че всеки може да си мечтае за тях!

За излизането в чужбина!

При демокрацията в чужбина ходят богатите, а при социализма се организираха много често екскурзии за работниците! Кой работодател би завел сега работничките на екскурзия?

Заради тази криворазбрана демокрация обезлюдяха селата, закриха се училищата, младите се страхуват да имат повече от едно дете!

При социализма намираха начин да стимулират младите семейства да раждат повече деца! Детските надбавки бяха несравнимо повече от сега! За трето дете плащаха петстотин лв.(равняващи се на около 5000 сегашни) еднократна помощ и осемдесет и пет лв месечно за три деца!

Многодетните майки ползваха много предимства! За хубавия живот при социализма може да се говори много, но ще спра дотук!

Това е моята преживяна истина!

На сегашното поколение Бог да му е на помощ!

––––––––

N.B. Този разказ бе получен на електронната ми поща! Авторката е шейсетгодишна българска пенсионерка, отгледала и възпитала три деца за България!




Гласувай:
14



1. анонимен - Ами какво, права е жената от първата ...
15.11.2011 18:37
Ами какво, права е жената от първата до последната буква. Ще допълня само, че не трябваше да се руши из основи, а да се вземе само това, което да подобри още нещата. Само луди хора могат с лека ръка да се откажат от сициалните си придобивки за които други народи проливат кръв и не могат да ги постигнат.
цитирай
2. proximus - Подобни разкази, с подобен ност...
15.11.2011 20:26
Подобни разкази, с подобен носталгичен тон съм слушал от баба ми (макар и 15-тина години по-възрастна от госпожата). И истината е че след подобен разказ каквото и да кажеш "срещу" онова време и в защита на настоящето, би прозвучало нехуманно и жестоко.
Всъщност общото усещане е че сякаш хората тогава са изживявали един сън, от който са се събудили през 89-та. А може би не е трябвало толкова рано и рязко, нужни са били още десетина години за внимателно "пробуждане" и подготовка на гражданите, политиците за това което предстои и трябва да се направи, съзряване на обществото. Но кой ти ги дава !
Все пак в защита на моето време мога да повторя думите на другите ми дядо и баба, които повтарят че са живели прекрасно и тогава и сега. И после дядо ми ще ви разкаже, колко го е било яд да чака 1-2 часа по опашки за свинско, и на края продавача да му даде най-мазното и кофти месо което е останало. А на дядо ми му е пределно ясно че вратните пържоли са отделени за "по-свои". И за това че му било проблем едно петно в биографията - негов чичо (от общо 7 деца) бил нарочен за кулак и фашист, в следствие което така и не успява да стане партиен... и за режима на тока ще припомни. Но няма и да ви и спести курортите със семейството, прекрасните приятели и изживявания.
Впрочем, прекрасни хора има и сега. Както и прекрасните изживявания, рядко са особено скъпи. Иначе да... страх ме е че като отида на лекар, онзи ще ме осакати. Яд ме е че могат да ме отрепят безнаказано. Повръща ми се че колко мн българи са сигурни, че пътя към личният им просперитет минава през стъпкването и лъгането на други българи.
цитирай
3. bojo12345 - Като е било толкова хубаво....
16.11.2011 09:01
Защо по времето на "соца" много българи бягаха на запад в станите на загнилия
капитализъм.
Защо най - хубавите неща се продаваха в "Кореком" срещу западна валута.
Две трети от живота ми мина преди така наречената "Демокрация"
Истината е , че бившите кумунисти направиха новия преврат и станаха капиталисти!!!
цитирай
4. kalini - Седим преди известно време с мой ...
16.11.2011 09:19
Седим преди известно време с мой приятел от гимназията. Пием кафе. Псуваме политиците и живота или мълчим и гледаме тъпо в една точка, всеки унесен в мислите си. По едно време той ни в клин, ни в ръкав изтърси: "Помниш ли, че едно време пеехме ?" Е така, от кеф. Седнали сме компания, на малко питие с мезе, водим приятни разговори, смеем се от сърце и изведнаж някой започва да пее, други го подкрепят. Обадят се и от съседните маси и се заформя купона в цялото заведение. Само си представих това и очите ми започнаха да се насълзяват. Погледнах моя приятел. Той беше вдигнал премрежен, невиждащ поглед нагоре и аха да ревне.
Виждали ли сте сега весела компания в заведение, която да пее, да се весели от сърце, да вдигне духа на цялото заведение и всички да започнат да се веселят ? Отдавна не хода по заведения, но минавайки покрай тях виждам, че са полу- или напълно празни, с някой и друг отчаян посетител, седнал на масата и отпиващ безмълвно от чашата. На Запад също е така. И в Америка е така. Стигнахме ги, че ги и задминахме.
Ние все пак закачихме малко от предишния живот. Жал ми е за нашите деца, които не могат и да си представят всичко това, защото им пълнят главите и промиват мозъците със скапаната монетарна идеология. А как ли ще живеят внуците ни ? И къде по света ? На този, който това му харесва трябва да иде да се прегледа.
цитирай
5. demonwind - 1. kushel
16.11.2011 12:49
Така е, трябваше просто да се надгради. Но нали новите "брадъри" така ни заповядаха... А сега просто трябва да се реже из основи...
цитирай
6. boliarkabg - нищо друго няма да кажа, нищо, за...
16.11.2011 12:54
нищо друго няма да кажа,нищо,защото ако някой каже добро за социализма бива оплют и наврян къде ли не. Ще разкажа само един факт: някъде към 80-та година на миналия век, докараха от Франция оборудване за нов цех в близко до Търново село. Наш приятел посрещна в къщата си френските инженери и техници,които трябваше да обучат нашите специалисти. Стояха французите 10 дена и живяха в нашия приятел, в това село. Не престанаха да се чудят, защото беше лято, топло, прозорците на спалните цяла нощ отворени. Казваха,че такова чудо с такива широко отворени прозорци без решетки, на първия етаж, към улицата не можеш да видиш никъде във Франция. Чудеха се как така не ни е страх,че ще влезе някой и ще ограби къщата докато спим, че може да стори зло на спящите. Ние от своя страна се чудехме защо на тях им е чудно нещо толкова обикновено-отворен прозорец през нощта.
Ей такива ми ти работи....
цитирай
7. balkanec - Всички знаем, че е истина
16.11.2011 14:34
И не само за нея - за всички беше така.
Друг въпрос, че имаше мода да си недоволен. По тая мода някои хора и до днес продължават да се правят на недоволни от социализма, колкото и да е смешно.

България беше процъфтяваща страна. Живееше се много по-свободно отколкото при сегашната полицейщина и разорение.

Права е жената, че тогава се живееше в непрекъснати веселби и купони, за които днешните по-млади не са и сънували.

Колко хора днес си купуват нови коли? Масово са на старо. Е - и тогава веднага можеше да си купиш кола на старо - от Солни пазар... Плащаш я и караш.

Прочутите репресии в България започват след Освобождението - преврати през няколко години и всеки път - насилия, убийства и преследвания. Края им слага Тодор Живков в началото на 60-те, когато закрива лагерите.
А някой да знае страна по света, където няма политически затворници и репресирани?

Социализма е по-добрата алтернатива и днес и за всяко време. Много по-добрата.
цитирай
8. анонимен - Мисля, че хората си казаха честно ...
16.11.2011 14:48
Мисля, че хората си казаха честно мнението. Ако трябва да се избира по-малкото зло, то беше преди. Сега е безнадеждно късно. Вече сме в тресавището до кръста.
цитирай
9. zelas - Права е разбира се жената, но за с...
16.11.2011 15:41
Права е разбира се жената, но за съжаление процесите бяха наложени отвън и не само за България. Кризата в източна европа и Русия беше причинена, за да се избегне кризата на запад. На практика те само забавиха кризата си с 20 години, за които ние сега плащаме.

Много пъти съм го повтарял, спасението сега за българина е да се върне на село и хората да се организират в малки комуни за взаимопомощ. За хората в града положението ще става още по-зле.

Изпратете поздражи на жената и и пожелайте здраве от мен!
цитирай
10. kritikar - Наградете Боко комуниста:)))
16.11.2011 16:16
цитирай
11. анонимен - Не е важно името "Капитализъм" или "Социализъм".
17.11.2011 01:43
Важно е съдържанието. МТРИАЛА! Има капиталистически държави на чието устройство и социални придобивки, дори социализмът може да завиди.
Разправят ни, че социализмът бил нежизнеспособен.
Ще го повярвам когато Китай стане капиталистически.


цитирай
12. proximus - zelas, връщай си се ти на село да с...
17.11.2011 11:32
zelas, връщай си се ти на село да ставаш в 5 сутринта за да издоиш кравите, цял ден по къра и из градината, и до 9 вечерта да си труп в леглото. Ако си спомняш колко хубаво е било на село като си бил малък, се сети че тогава нивите са ги оряли трактори, а кравите и овцете са ги дояли машини в кравефермата на ТКЗС-то. Днес селските хора без пари за механизация и без акъл на търговци, са обречени на тежък и беден живот.
цитирай
13. анонимен - Не е тъжно, че има такива изкуфели ...
25.11.2011 15:02
Не е тъжно, че има такива изкуфели идиоти като тази бабичка. Тъжно е, че както се вижда от коментарите дотук, има многобройни млади идиоти, които вярват на подобни глупости и откровени лъжи за социализма.
Затова и още дълго ще си останем на тоя хал - най-бедни и последни в Европа по всички показатели.
цитирай
14. анонимен - Според мен, случващата се в момента ...
17.12.2011 10:44
Според мен,случващата се в момента криза в страната е закъсняло отражение от Социализма. Социализма е била една изкуствено въведена политика,която изкуствено е поддържала работещи фирми,които реално не са имали приходи тоест кухи фирми за поддръжката,на които са се теглили заеми от други държави.Тези заеми е изплащат едва сега и то с наши пари.И то не с лично мои,а парите на майка ми,баща ми и други членове от семейството ми.Надщвам се кризата скоро да приключи и един ден да заживеем спокойно и да знаем,че пред нас има едно стабилно бъдеще,а не че утре може да се събудим и държавата ни да не съществува.От друга страна аз не съм и съгласна със сегашната демокрация,защото тя не само,че ни даде свободна,а направо ни предостави пълна свободия.В наше време всеки е свободен да прави каквото си иска.Под път и над път можеш да си купиш наркотици,проститутка и какви ли още не мръсотии се въргалят по българските улици.За жалост май това е план за унищожение на България,може би след години ще останат само пенсионери и наркомани в нашата държава,защото всички качествени кадри заминават да учат в чужбина и напускат родината си като се обричат там на хигиенистични дейности.Но пък за сметка на това взимат добри пари,къде в България е невъзможно. Не знам как е било положението и преди Соца,но знам едно,че в България винаги проблемни са били управляващите.За това трябва народа да се намеси и да се оправят нещата дали ще е Соц или не няма значение важното е хората да се чувстват като в родина,а не като в мащеха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825360
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев