Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2013 17:39 - Защо си струва да се живее!
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 3556 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 20.11.2013 21:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Едно от важните условия за осигуряване на трайно взаимодействие, между развити и развиващи се икономики, е създаването на стабилно платежоспособно търсене на продукция с висока добавена стойност, от страна на резиденти в развиващата се икономика!

И в тази връзка, кой би си купил свръхлукзозна яхта или частен самолет, ако предварително не е генерирал, в рамките на развиващата се икономика, свръхбогатства, от които няма голяма нужда (принципа на падащата полезност).

Същото важи и за веригата по-надолу, та чак до новия фолксваген, с който се обзавежда барманът от Слънчев бряг след успешен сезон, покрай секс-оргиите на скандинавци и англичани!

Не са много начините това да се прави: взаимодействие по модела на т.н. "компрадорски капитализъм" (не влагам нищо негативно в термина) или чрез скрито стимулиране на корупционни механизми (при официална пропаганда в обратната посока).

Сигурно ти е направило впечатление, че нито един от нашите олигарси не е побягнал да си крие парите на Куба или в Северна Корея!

Веднъж изчистили награбеното, те стават изключително уважавани партньори за транснационалния бизнес и търсени клиенти за най-разнообразен род сделки.

И в тази връзка, не бих бил категоричен дали ако бизнесът на олигарсите не беше в държвни ръце, това нямаше да позволи по-ефективно и по-стратегически той да бъде менажиран, поне заради това, че всякакви положителни резултати от подобни държавни бизнес-дейности биха оставали за реинвестиране на местна почва, а не биха стимулирали, чрез системата на международните финанси, икономиките на други, достатъчно успешни страни!
...
Всеки, дори най-инициативният потенциален местен предприемач действа в зависимост от околната среда!

Ако държавата съвсем съзнателно провежда политика на рестрикции (сигурно ще ти е интересно да научиш, че нашият Дянков беше награден за усилията си в това направление с доста сладка службица в една от цитаделите на либералната идеология (пак без негативен оттенък) - ректор на Руската школа за икономика), това няма как да не се отрази и на цялостния бизнес-климат, особено на фона на активното допингиране на преките ни конкуренти за място под слънцето (говоря за равнище национални икономики).

В тази връзка, не разбирам колегите, които от една страна остро критикуват свръх "меката" политика на големите централни банки (съвсем правилно), а в същото време са най-категорични противници на стимулиращи монетарни практики на родна почва!

Не е ли ясно, че няма как нашата икономика да оцелее, на фона на изобилието от евтина ликвидност при конкурентите!

Това е да се състезаваш на 100 метра с допингирания Бен Джонсън, като дори не си пил вода в последните няколко дни!
---------
Трябва да знаем и разбираме, че не всички хора са склонни и готови да вървят на краен риск, в името на една или друга цел!

Просто, човеците са различни!

А това означава, че ние не можем да изхвърлим зад борда 95% от населението, само заради това, че не е на нашето ниво на компетенции!

Лидерите в едно общество би трябвало да имат друга важна мисия - да консолидират масите около себе си, за постигане на общата, колективна цел, защото в благоденстващо общество както водачите, така и низините гледат с оптимизъм в бъдещето и посрещат всеки нов ден с усмивка!

А какво повече му трябва на човек?

------
Целият диалог оттук:




Гласувай:
4



1. atanasio - Г-н Хитов,
20.11.2013 19:10
незнам как смятат да се измъкнат от идващата финансова катастрофа - ФЕД не може да спре колич.улеснения защото тук - http://www.usdebtclock.org/#

ясно е посочено ,че плащат 255 милиарда лихви по дълга и ако лихвата скочи с 1% означава още 170 милиарда отгоре.

Ако скочи с 4-5% става страшно в смисъл данъкоплатците ще трябва да плащат 1 трилион лихви по дълга тоест фалит.

Хванаха се в собствените си мрежи........

За ЕС положението е същото - кой спазва до 60% държ.дълг и до 3% дефицит ???

Държавният дълг на Италия в края на 2014год. става 140% спрямо БВП и не могат да печатат финикийски знаци

Това ,че Япония може да печата не означава ,че ще се спаси от фалит.

Какво може да се направи - фалит или инфлация

Не знам какво са замислили и как го представят ,че ще им се размине.

Толкова е просто ,че не е за вярване как лукаво са ограбили хората - кризата/ограбването започна с премахването на закона Глас-Стийгъл от 1933год за разделяне на банкирането http://borsi.blog.bg/novini/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554

След 3 минута тук - http://www.youtube.com/watch?v=rKqJmEPuBgc&feature=player_embedded#t=193

В предаването икономисти - http://www.youtube.com/watch?list=PLA7F55FC7ED20B160&v=k7rk2lFtCEU

споменаха за закона Глас-Стийгъл но недостатъчно и за БАЗЕЛ III ,и казаха ,че държавите/данъкоплатците са наляли $-14 трилиона във банките и нямам против ако държавите са придобили 49% - 51% от собствеността на банките.

Много добре е написано за кризата - http://www.bas-bg.org/new/bolest.html

нещата се знаят от 100год. и Силвио Газел още 1918год. е писал до немски вестник ,че ако се запази финансовата система и лихвите ще има война до 25год. - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199

Поласкан съм малко от мнението на проф.д-р Боян Дуранкев в коментар №2 тук - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/11/08/provokiran-sym-ot-filma-sviat-bez-neft-po-national-geographi.1202306?reply=4506164#new_comment
цитирай
2. x111 - В България няма нормално функци...
20.11.2013 21:43
В България няма нормално функционираща банкова система.Нашите фирми не могат да получат достъпни кредити.
цитирай
3. atanasio - Г-н Хитов
20.11.2013 21:50
как може да се избегне финансовата катастрофа ???

До колко е добро предложението на бившият шеф на МВФ(Доминик Строс-Кан) за световна централна банка по подобие на федералният резерв и защо всички документи по въпроса изчезнаха ??? - и му спретнаха изнасилване.

Писал съм отворено писмо за 3 планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

За екологичната и петролната ми е лесно като решения но за финансовата ми е трудно защото са оплели света с деривати и т.н. финансови игрички с ''вратички'' в закона.

Дойче банк на червено с 55 трлн. евро деривати - http://infobalkani.wordpress.com/2013/06/25/%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA-e-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%81-556-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80/

Проф. Николай Неновски:
Парични и финансови идеи за гражданското общество - http://www.nikolaynenovsky.com/index.php?page=contact-information&hl=en_US
''В настоящи вид еврозоната е крайно опростена и монопарична система, генетично обречена да предизвика собствения си саморазпад.''

Професор го е казал хубаво за престъпленията - http://www.webcafe.bg/id_261861932 – ЕЦБ дава 1 трлн.евро с 0,75% лихва на частни банки които купуват държ.книжа с 4-5% лихва.Още един професор - http://darikfinance.bg/novini/85651#comments

50-60% от вината за кризата е на банковата мафия но не може да има 13 и 14 заплати и пенсии в Гърция и т.н. много държави живеят над възможностите си.

Според мен трябва да има еднакви правила за всички държави като счетоводните стандарти на МВФ и т.н. САЩ ако позволят одити на ФЕД може долара да остане световна валута.

Признавам ,че не ми достигат знания за да кажа на 100% как да се избегне финансовата катастрофа но основното е забрана на ошфорките и регулации на банкирането включително сивото банкиране.

ФЕД , ЕЦБ и т.н. централни банки трябва да държат лихвите до нулата докато се регулира всичко.
цитирай
4. atanasio - Елън Браун, САЩ - Президент на ...
20.11.2013 21:51
Елън Браун,САЩ -
Президент на Публичния Банков Институт го е казала:
''Това, което банкерите премълчават е, макар те самите да го знаят отдавна, че частните банки създават парите, които отпускат като кредит по същия начин, по който го правят държавните. Разликата е просто в това, че държавната банка връща лихвите на правителството и обществото, докато частната банка насочва лихвите в собствената си капиталова сметка, за да ги реинвестира с цел получаване на още лихви, прогресивно изтегляйки пари от продуктивната икономика.'' - http://www.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm - ''Днес този таен преврат е толкова добре прикрит, че правителства и играчи са убедени, че единствените алтернативи за справяне с дълговата криза са вдигането на данъците, орязването на услугите или разпродаването на обществените активи. Забравихме, че има и друга възможност: премахни дълга като заемеш пари от собствената банка на правителството, която връща приходите си в публичната хазна. Премахването на лихвите показва, че така се редуцира средната стойност на обществените проекти с до 40%.''
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3837956
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев