Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2009 23:07 - Защо днешната криза е толкова тежка за Aмерика?
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 2966 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 06.08.2009 23:08


 През 70-те години на миналия век, САЩ загубиха икономическото състезание със СССР. За САЩ бе изключително важно да „оживеят” в интервала от 10-15 години, разчитайки че дотогава социалистическата система ще рухне (поради несъпоставимия икономически потенциал на двете системи).
Разработва се съвършен и технологически твърде прост план: „Ако не е възможно да се разширят пазарите, за да се финансира следващата вълна на инвестиции, тогава е необходимо да се увеличи натоварването върху всеки участник на действащия пазар. Рискът е голям, защото след 20 години, има опасност цялото това натоварване да рухне във вид на рязко съкращаване на потреблението.
САЩ приемат програма, която е разработена по време на първото президенство на Картър, с песпектива за прилагането й по време на втория мандат на този президент. Програмата е разработена за Картър, но той губи от Рейгън на изборите за втори мандат.
Затова тази програма започва да се реализира през 1981 г., когато Рейгън става президент. Смисъла на тази програма се състои в това, че САЩ започват да печатат долари, като по този начин стимулират потребителското търсене в страната. Надявайки се, че това ще е търсене на същата тази новосъздадена високотехнологична продукция, което и ще позволи на Америка да направи така необходимия пробив. Програмата е реализирана, и конкретната вълна на научно-техническия прогрес получава името информационна.
Тази вълна не се е изплатила напълно и до момента. И всички дългове, под които се рушат днес американските финансови институти, са направени именно през 80-те и 90-те години за развитие на информационните технологии.
Вече са пуснати в ход няколко нови вълни: биотехнологии, нанотехнологии… Но вече е съвършено очевидно, че тези иновационни вълни не само няма да се реализират в масово производство, но по тях дори не могат да бъдат завършени научните изследвания, защото липсват средства за тяхното реализиране..
Количеството на потребителите не расте. Двайсет и пет години, от 1981 г., дълговете растат, и става ясно, че темповете на увеличаване на тези дългове стават толкова големи, че вече е невъзможно да бъдат поддържани. Т.е всяко следващо печатане на пари помпа инфлация, която ще обезцени прираста на потребителското търсене.
Активната фаза на кризата започна през август 2007 г. с ипотечната си фаза. И главното й проявление стана инфлацията, която до тогава американците „държаха” само във финансовия сектор. Сега вече тя започна да прониква в потребителския сектор, в резултат на което започна да се обезценява същото това търсене, което те стимулираха.
В САЩ съвкупните дългове на домакинствата към днешния момент са около 15 трилиона долара. Темповете на тяхното нарастване за последните години бяха около 10% на година. Т.е. около 1,5 трилиона долара на година е тази надбавка, която е необходима, за да се държи икономиката на повърхността.
Историческата норма на спестявания в САЩ е около 10% от реално разполагаемите доходи. А през последните години тя падна до 0% и даже отиваше в отрицателна зона. В условия на криза нормата на спестявания обикновено става по-голяма от средноисторическата, но да си представим, че тя просто се върне до 10%. Това са още 1,5 трилиона долара намаление на търсенето. Получаваме намаление на съвкупното потребителско търсене от общо 3 трилиона долара за година. А тъй като намаляването на търсенето влияе на БВП с определен мултипликатор, който е в порядъка от 1,5 до 2,5 единици, то даже ако вземем минимума коефициент от 1,5 получаваме, че БВП на САЩ трябва да се съкрати с 4,5-5 трилиона долара. Предвид на това, че реалния БВП на САЩ е около 12 трилиона долара, неговия спад ще е минимум 30-35%. А ако се изчислява максималната стойност, ще е повече от 40%. И в единия и в другия случай това е катастрофа, сравнима по мащаби с Великата депресия. И е несъвместима с живота на съвременната икономическа система


Тагове:   Америка,


Гласувай:
2



1. ranko - откъде я вземаш тази информация. ...
06.08.2009 23:25
откъде я вземаш тази информация.редовите американци въобще не я чувстват тази криза с остротата с която ние я възприемаме.Публикациите са едно -реалният живот е нещо друго.в Европа е тежко-вярно е.В Русия пък въобще не могат да усетят за какво става дума.Имам лични впечатления от разговорите си обикновенни хора от америка ,Европа и Русия
цитирай
2. krizata - Последици
07.08.2009 09:51
Разбира се, че там където някои губят сериозно от ситуацията, има други, които се възползват от нея, но съгласи се, това е малцинството от хората.
Но конкретните факти са такива, че да кажем в САЩ безработицата достига нечувани размери (скоро до 10 млн.), около 80 млн. човека вече са останали без покрив над главата си или са застрашени от това.
В Европа, а тя е най-близо до нас, всичко се случва пред очите ни.
В Русия положението е трагично, ако те интересуват конкретни параметри, мога да ти изпратя по-подробни неща.
В тази ситуация в най-благоприятни позиции са, естествено, чиновниците на всякакво ниво и отделни предприемачи, чийто бизнес се разраства точно заради кризата.
За останалите тепърва интересното предстои.
Обективно от кризата не са засегнати единствено хората живеещи в т.н. натурално стопанство, т.е. тези, които произвеждат сами храната си и вещите за бита (африкански племена в джунглата, селяни, които сами садят домати и др. зеленчуци плюс това гледат животни - и всичко само и единствено за лична употреба).
Поздрави
цитирай
3. анонимен - glad nizove
19.11.2010 17:41
glad
nizove
цитирай
4. анонимен - gladyvame
19.11.2010 17:42
nqmapari
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826497
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев