Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2009 10:02 - В Питсбърг пак ще ни губят времето (и парите)!
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 2329 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 24.09.2009 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тази седмица шефовете на двадесетте най-развити държави се събират на поредната седянка. Събитието  безспорно е важно, тъй като същите тези лидери вече няколко месеца ни пълнят главите със сакралната фраза „кризата свърши”.
На поредната среща на височайшите особи има два възможни изхода: всички вкупом да протръбят, че кризата наистина най-накрая е свършила или втори вариант: явно или не толкова, световните водачи да се отрекат от собствените си предвиждания за скорошен изход от назованото по-горе чудовище.
Теоретично, световните месии могат да си побъбрят за това, какви мерки трябва да се предприемат за намаляване последствията от кризата (например, широко обсъжданите ограничения за доходите на висшите ръководители от финансовия сектор), но дали това ще се получи или не, е отделен въпрос.
Главното е друго. Както нееднократно бе отбелязвано в настоящия блог, световните водачи принципно отказват (поне досега) да обсъждат реалните причини за световната икономическа криза.
Едва ли позицията им силно ще бъде променена и сега – още днес е ясно, че на предстоящата среща на G20 тази тема отново ще е сред забранените.
Но такова поведение е невъзможно да се поддържа още дълго време, тъй като ситуацията започна да се изменя твърде бързо.
Могат да се дадат няколко примера, касаещи най-напред, положението в САЩ, тъй като именно тази страна контролира световната финансова система и осигурява голяма част от съвкупното световно търсене.
В промеждутъка между двете големи срещи на върха, там се случиха поне три важни събития, които могат принципно да изменят цялата конфигурация на съвременния икономически ред.
Най-напред информационната агенция „Блумбърг” осъди ФЕД (да видим кой не е чел предишните ми постинги?) с искането за разкриване на информацията за бенефициентите на финансовата помощ от началото на кризата.
На второ място, някои частни фондове подадоха искове в съда срещу рейтинговите агенции на САЩ, обвинявайки ги за това, че последните умишлено са завишавали рейтинга на някои ценни книжа. Заседанията по това дело все още не са се състояли, но съдът ги прие за разглеждане.
Трето, буквално миналата седмица, Конгресът на САЩ прие решение за одита на ФЕД. Самото ръководство на Федералния резерв прие решението на нож (което е естествено) и, по съобщения на информационните агенции, засега отказва да изпълнява предписанията за предоставяне на съответните документи на членовете на комисията, назначена от Конгреса.
Проблемът за Централните банкери е, че срокът на искането изтича на 1 октомври, така че скоро ще видим какво ще е продължението и при това дело.

Същността на всички тези конфликти се състои в това, че ръководството на ФЕД (и стоящите зад него банкери от Уолстрийт) достатъчно дълго (почти през цялото време на съществуване на тази организация, т.е. от 1913 година) практически безконтролно определяха правилата на играта в световните финанси.
Икономическата криза показа, че ФЕД не само няма намерение да признава грешките си, но даже категорично изисква съответните разследвания да не бъдат провеждани.
Засега, както се вижда от резултатите от G20, G8 и разни други форуми, за Централния резерв това се получава напълно ефективно.
Но ако само едно, от по-горе изброените дела, достигне до положителен изход (т.е. не съответстващ на частните интереси на ФЕД и световните банкери), тогава ще се получи твърде интересна картина.
Въпросът е в това, че тогава почти сигурно ще бъде признато, изхождайки от резултатите на реалните икономически процеси, че световният финансов елит достатъчно безпардонно манипулира финансите по света в свой интерес (за което в този блог бе подчертавано нееднократно), в това число активно задълбочавайки кризисните процеси.
Практически е изключено съответната тема да бъде обсъждана на предстоящата среща на G20, дори само затова, че представителите на световния финансов елит, както и по-рано, твърдо контролират цялото експертно обкръжение около политическите лидери на съвременния глобален свят.
По тази причина тези лидери-марионетки просто не могат да подготвят съответните обсъждания, а спонтанните им разисквания също са малко вероятни, тъй като изискват висока квалификация по специфични въпроси, която съвременните политици не владеят, тъй като икономисти със системно мислене сред тях просто липсват.
Въпреки това, дали на тази сбирка на G20 или на следващата среща, но съответните теми непременно ще изплуват.
Разбира се, голяма е вероятността, ФЕД и стоящите зад него сили да стопират, поне засега, всички по-горе описани процеси, но рано или късно тези въпроси така или иначе, отново ще дойдат на дневен ред, тъй като „лошата” криза хич не иска да си ходи.
И за да се разбере това, е достатъчно да се обърнем само към един, главен параметър, който и отговаря за развитието на настоящата криза – към съвкупното търсене, както американското, така и световното.
А то (търсенето) продължава да се свива, което бе пределно точно описвано и от седмичните прегледи на световите пазари, които така и не получиха необходимото модераторско внимание!
И така, само за юли, в САЩ бе поставен абсолютен рекорд (за цялото време на наблюдения) на срутване на потребителското кредитиране с повече от 200 000 000 000 долара.
А падането на търсенето неминуемо влече след себе си намаляване на стойността на залога, което още повече съкращава кредитирането и т.н., и т.н. Спиралата на разширяване на финансовите балони започна да се свива в обратна посока.
Как тогава бяха обявени „наблюдаваните признаци” за икономически ръст по различни части на света?
Въпросът е в това, че в определен смисъл се провежда една манипулативна кампания в световен мащаб.
Действително, днес властите в много страни по света хвърлят в своите икономики колосални пари, създадени за сметка на доларови, евро и всякакви други емисии.
Търсенето, създавано чрез тези парични емисии, разбира се, може временно да замести реалното търсене от страна на държавата и домакинствата, но бедата е в това, че тя (емисията) трябва да бъде повтаряна още, и още – при това във все по-нарастващи мащаби, тъй като реалното търсене продължава да се съкращава.
С други думи, в САЩ се наблюдава локално явление – фиктивен ръст, свързан с постоянното наливане на парични средства. Това наливане не може да създаде истински, естествен растеж, затова в момента на прекратяването му спадът ще се възобнови с нова сила.
Всичко това означава само едно, че на участниците на поредната седянка на лидерите от G20 никак няма да им е лесно: ако те продължат откровено да лъжат, скоро лъжата им ще лъсне, и те ще се окажат в крайно неудобна ситуация.
А ако се опитат да кажат истината, тогава ще бъдат принудени да започнат война със собствените си финансови елити и да измислят „чудодейни” механизми за излизане от деликатната ситуация.
Да проследим как ще протече измъкването и този път.




Гласувай:
1



1. анонимен - :)
24.09.2009 13:01
Не лошо писание. Ама на български език дума АУДИТ все още, слава Богу, няма. Нарича се одит. :)
цитирай
2. krizata - Благодаря за градивната критика
24.09.2009 18:54
В малките часове на нощта се правят и такива "малоумни" грешки. Благодаря Ви за корекцията.
Приятна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826452
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев