Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2009 09:03 - Рейтинговите агенции - начин на употреба
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 3174 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 07.12.2009 14:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди няколко дни от Bloomberg изтече следната новина:

Генералният прокурор на щата Охайо, Ричард Кордрей, подаде иск срещу „голямата тройка” рейтингови агенции - Standard & Poor"s, Moody"s и Fitch – за това, че те не се справят със своите задължения да предоставят точни кредитни рейтинги на инвестициите.

„Рейтинговите агенции са предоставяли очевидно недостоверни оценки за ипотечните ценни книжа (MBS), отчасти заради това, че са получавали изгодни комисионни от същите тези емитенти, които те са били длъжни обективно да оценяват”, - е заявил прокурорът.

Искът против рейтинговите агенции е подаден от Кордрей в документ от 77 страници във федералния съд на град Кълъмбъс, щата Охайо. Жалбата е подадена от името на пет общински пенсионни фонда на щата, които, по оценки на Кордрей, са изгубили повече от 457 млн доллара, заради некоректни кредитни рейтинги, дадени от S&P, Moody"s и Fitch.

Съобщението изглежда достатъчно невинно – искът е подаден и какво от това?

В действителност, този иск разтърсва из основи съвременната световна финансово-икономическа система.

Въпросът е в това, че днес икономиката по света не е на производителя, както това е било преди 50 години, а на потребителя.

Очевидно е, че се произвеждат повече стоки, отколкото могат да купят потребителите (могат, но не искат!) и борбата е за това, конкретният потребител да има парите за покупка именно на вашата стока.

А за да направи покупката, най-напред, той трябва да получи пари за нея (т.е. да вземе кредит), а след това, вашата стока трябва да има конкурентно преимущество. В идеалния случай – ниска цена.

И в първия, и във втория случай принципно важен е достъпът до финансиране. Потребителят би получил кредит за покупката на едни стоки, а за други – не.

Едни производители получават кредитите си в левове срещу непоносими лихви, а други – в долари (които падат спрямо лева) имащи символична цена (лихва).
Както се казва, почувствайте разликата.

По света, кредитите се дават от банките, при това едни са по-близо до кранчето”, откъдето текат парите (т.е. до емисионната банка – Федералната резервна система на САЩ), а други са по-отдалечени.

На едни предприятия кредитите се раздават от „близки” банки, а на други – от по-малко привилегировани кредитни институции (съответно под по-големи проценти и с по-кратък срок за връщане, което е естествено, тъй като всеки иска да получи своето парче пица).

Като цяло, има определена единна група, която може да се нарече „световен финансов елит”, имаща всички лостове да даде на едни възможност да получат високи печалби, а на други – не.

Но, доколкото по света господства доктрината за „демокрация”, се приема, че директно, открито и честно не трябва да се говори по темата на кого и за какво се разрешава да получи сериозните печалби.

Освен това, по света има всякакви „неправилни” режими, които по исторически причини са имали достъп до различни ресурси, като същите режими разстройват (или са разстройвали) тази ясна картина, описана по-горе.

Разбира се, монополното право на ресурси трябва рано или късно да се разруши (както стана в Ирак), но това трябва да се прави под лозунгите за „демокрация”, без обаче да се цапа „чистият” й имидж.

Точно затова, достъпът до евтиния кредит трябва да бъде оформен максимално „обективно”. Нещата трябва да се назовават по такъв начин, че същността им трябва да изглежда обективна, за разлика от истинското им лице, тъй като в противен случай властта и гешефтът не получават реални измерения.

И главен инструмент за такава „обективизация” бяха рейтинговите агенции.

Именно те трябваше да демонстрират „обективните” оценки за риска от работа с определени компании и държави, от което и следваше достъпността до евтин кредит.

Колкото по-висок кредит – толкова по-малък риск, толкова по-евтин кредит! Пълна красота.

И ето, че някакъв си прокурор, от някакъв си щат Охайо развали цялата стройна картина чрез един-единствен свой иск. От този иск автоматично следва, че високите рейтинги са присъждани само на „своите”. При това всичките три рейтингови агенции са били в играта.

За много експерти е ясно, че в последните десетилетия и трите агенции са били вградени в рамките на световната финансова система, но редовият бизнесмен едва ли е могъл да разбере това!

А ето, че само с един акт очите му бяха широко отворени!

Ако всичко това се беше случило преди година и половина, прокурорът щеше да бъде изпратен по дяволите, както бе направено с къде по-влиятелния и по длъжност, и по произход губернатор на щата Ню-Йорк Елиот Спитцер, който навремето (през пролетта на 2008 година) се усъмни в надеждността на финансовата система.

Впоследствие, разбира се, той се оказа прав, но по това време световният финансов елит все още вярваше, че ще му се отдаде да се измъкне от приближаващата буря.

А днес нещата се променят – променят се дотолкова, че става напълно ясно - този път отърваване от неизбежното няма.

Живеем в интересно време.

 




Гласувай:
7



1. vasilan - старо проклятие
06.12.2009 10:38
"да живееш в интересни времена" ...
цитирай
2. begoogle - begoogle
06.12.2009 22:07
E да, ама не!!! А ела да видиш онова недоразумение от СБ, дето е министър на финансите, как се хвали със същите съмнителни агенцийки?!
Дано напролет се посъбуди народа и да измете този политически франкещайн наречен "управляваща коалиция начелоГЕРБ+Атака+Синята коалция"!
Долния ченгераски номер с Тагарински - дебел и преял човек на пръв поглед, обиколил няколко партии, ще донесе на Яне Янев слава на великомъченик, както на мен наглото и несправедливо БАНВАНЕ от форума в ИНВЕСТОР.БГ - най-стария инвестиционен и икономически форум....
Та Яне Талибана + БСП + 1 нова лява партия е една силно вероятна следваща коалиция!
цитирай
3. анонимен - Кръчмаря
16.12.2009 08:11
vasilan написа:
"да живееш в интересни времена" ...
Китайско проклятие
Съгласен съм със статията напълно.
Самият аз не съм икономист... но не съм и сляп.
Според мен:
-трябва да се премине към управление на икономиката в състояние на свръхпроизводство и регулиран пазар (глупостите със "свободния пазар" свършиха до тук)
-трябва да се преразгледа идеята на монетаризма като се формира нова база за определяне на себестойността в световен мащаб.
-да се ограничат основните убийци на световната икономика - фондовите борси, рейтинговите агенции, застрахователните компании и валутните фондове.
-да се мине към опростеното и по-вярно пари-стока-пари ... пари' е фикция защото няма стока' която да изравнява уравнението. но имаме качество' кето се явява функция на стока от ресурс (х)+знания(у) .... опа улях се .... сори
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826331
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев