Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2009 10:12 - Обама и банкерите кръстосват шпаги
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.12.2009 22:28


Преди няколко дни президентът на САЩ Барак Обама се срещна с основните американски банкери. Получи се доста тежък разговор. Най-вече заради това, че предишния ден същият Обама се появи в програмата “Шейсет минути” на телевизионния канал CBS, където отправи обидни квалификации към банкерите.

“Поел съм поста не за да помагам на тази сбирщина тлъсти котараци – банкерите от Уолстрийт”. – заяви американският президент. “Това, което действително ме разочарова днес, е фактът, че същите тези банки, които получиха подкрепата на данъкоплатците, сега не на живот, а на смърт се борят срещу финансовата стабилизация, чрез своите лобисти на Капитолийския хълм. Някои хора от Уолстрийт все още не разбират, че в голяма степен именно спекулативните операции на банките доведоха до финансовата криза, в резултат на която повече от 7,2 млн. американци се оказаха безработни”. – добави американският президент.

Банкерите се обидиха, и то толкова много, че трима от тях (Лойд Бленкфейн от Goldman Sachs, Ричард Парсънс от Citigroup и Джон Мек от Morgan Stanley) решиха да избегнат личната среща с ръководителя на страната си и се включиха в беседата с президента само чрез телемост, оправдавайки се с мъглите на летището (същия ден времето там бе слънчево).

Какво, в крайна сметка, искаше Обама от банковите акули? Най-напред той ги помоли да прекратят лобирането за блокиране на реформите по регулиране на финансовия сектор. С това претенциите към банкерите не свършиха: президентът на САЩ заяви, също така, че получава многобройни писма от представители на малкия бизнес, които твърдят, че са напълно кредитоспособни, но все още не могат да получат кредити от финансовите институции в страната. Обама добави още, че противниците на финансовата реформа действат твърде крайно. “Проблемът е, че има голяма разлика между това, което чувам тук, в Белия дом (от банкерите) и това, което правят лобистите на тези институции и асоциации на Капитолийския хълм. Аз ги призовах да прекратят подобни действия, и те ме увериха, че ще положат всички усилия, за да го направят”. – обяви след срещата американският президент.

Заедно с това Обама посочи, че не се готви да очерня който и да било или да диктува на когото и да е как именно да постъпва. “Задачата ми се състои в това, да се убедя, че потребителите и икономиката са защитени от рисковани спекулации и от грабителски методи за водене на бизнеса, че кредитите тръгват, бизнесът може да се развива, а работните места отново да се създават”. – продължи Обама. Говорейки за възстановяването на икономиката той отбеляза: “Ние се издигаме и падаме заедно: банките, малкият бизнес, потребителите и големите корпорации”. “Всички имаме съвместен интерес от възстановяване на икономиката: това ще донесе изгоди за всеки, а не само за някои от нас”. – уверяваше той.

Да отбележим, че претенциите на Обама имат сериозни основания: последните 40 години годишният приръст на съвкупния кредитен портфейл на американските банки варираше от 2,5 до 15%. Да повторим още веднъж: реализирани бяха само увеличения, като минималните им стойности бяха достигани само 3–4 пъти. Но в последно време ситуацията се измени кардинално: днес падането на обема на раздадените кредити за година достигна цели 6%.

Мислещите читатели чудесно разбират за какво става дума: същността на сегашната криза е в това, че механизмът за поддържане на кредитното стимулиране на съвкупното търсене, базирано на постоянното намаляване на стойността на кредита, престана да действа, достигайки естествения си предел: лихвените проценти на ФЕД на САЩ стигнаха до нулата.

Но цялата пирамидална система на световните (и американски) финанси, построена за тези години, не може да съществува без постоянно помпане на ликвидност, доколкото на всеки от “етажите” й върви прибиране на “естествена” печалба, която финансистите държат да получават. Спорът за бонусите, за които говори и Обама, е само един от елементите на проблема, но малка негова част.

В резултат, делът на печалбите на финансовия сектор, спрямо съвкупните печалби на корпорациите в САЩ, нарасна от 10%, веднага след войната, до 50% през последните години. Естествено финансистите съвсем не се готвят да се отказват от такива приятни пропорции. Другото също е факт – съвременните финансови технологии станаха много скъпи, като те изискват колосални човешки и финансови ресурси за своето обслужване, а старите технологии вече никой не помни. А и как да кажеш на човек, чиято заплата е четири или пет пъти над средната за страната, че би било добре нещата да се върнат назад и доходите да се съкратят до нормалните средни значения?..

В условията на отсъствие на постоянен приток на ликвидност започват да възникват проблеми. Разбира се, те съществуваха и по-рано (многобройните енрони и медофи са само някои от примерите), но до определен момент те просто бяха решавани с наливане на допълнителни финансови средства.

Сега, когато парите станаха по-малко и всички проблеми изплуваха на повърхността, стана ясно, че системата за оценка на финансовите рискове вече не работи и съответно, от тук насетне, няма кой да плаща повече за грешките.

Банкерите, дори и да искат да съдействат на Обама, не могат да направят нищо конкретно, освен да демонстрират красиви жестове: увеличението на кредитирането неизбежно ще повиши рисковете от лоши кредити (търсенето пада), а вече няма кой да ги компенсира, тъй като администрацията започна строго да контролира парите на данъкоплатците. И се готви да го прави още по-сурово.

Все пак, не трябва да се придава кой знае какво значение на състоялата се среща: тя само демонстрира, че трудностите в американската икономика станаха дотолкова големи, че директно влияят на социално-политическата обстановка в страната.

Въпреки проблемите, никой не е в състояние да направи нещо разумно, тъй като кризата се развива по свои обективни закони. В съответствие с тези закони, в близките няколко години, е невъзможно да се спре процесът на продължаващ спад и свързаните с него негативни последици

Справка: БВП на САЩ за година е около 14 трлн. долара (1 трлн.=1000 млрд.). Банките, базирани в Америка контролират активи (пасиви) за стотици трилиони долари.

Познайте кой ще излезе победител в започналия дуел?




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843547
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев