Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2009 10:21 - България сама пожела да влезе в криза!
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 4361 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 31.12.2009 11:33


Странно племе сме ние българите! И непредвидимо.

Може би затова много чужденци ни се чудят на акъла и на нестандарните решения, които първосигнално сме вземали в ситуации, в които другите народи биха използвали момента по най-изгоден, за тях, начин.


Последно доказателство за своенравния ни нрав е нашата уникална реакция на разразилата се по света икономическа криза.


Всъщност, какво толкова е станало?

След като, през последните две години, развитите и демократични (т.е. нашите нови идоли) страни от Америка и Европа попаднаха в бурята на най-тежката в историите си икономическа криза, ние, тъмните субекти от Балканите, изведнъж решихме да излезем пред строя и на висок глас да им предложим скромната си, но безкористна хуманитарна помощ. 

Тя (помощта) се изразява във вид на поредното родно затягане на коланите (всичко друго отдавна им подарихме), за да могат свикналите с луксозния живот западняци да минат по-тънко през пожарите на кризата, използвайки вместо нас, трудно спестените от народа ни средства.


Ако за някои говоря твърде абстрактно ще дам по-конкретен пример:


Да си представим такава хипотетична ситуация:


Годината е 1989 г. България навлиза в най-тежката криза за последните петдесет години.
И тогава братята гърци или американци, или англичани, развълнувани от тежкото положение на народа ни, решават да съкратят 15% от собствената си администрация, за да могат да освободят пари, които да изпратят в помощ на бедстващия български народ. Това не Ви ли се струва идиотско, май да!


Само че, днес ние сме в точно същата ситуация!


В началото на световната икономическа криза България беше страна намираща се в сравнително стабилно макроикономическо положение, с огромни (за мащабите ни) валутни и фискални резерви, с добър имидж като място за инвестиции и развиване на евтино производство.


Какво се случи?

Когато разбрахме, че нашите по-големи батковци изведнъж са се оказали в тежко положение, ние на секундата се отказахме от всичко постигнато досега и се хвърлихме да спасяваме богатите си роднини като въведохме убийствени рестрикции за родните производители (за да не би случайно да конкурират техните) като намалихме до минимум конкурентоспособността на стопанството си (за да се пласират техните стоки), като смачкахме вътрешното търсене до санитарен минимум (с обяснението, че на батковците така им харесвало - да гледат, че и ние страдаме).


Изведнъж забравихме, че притежаваме огромни резерви в чужда валута (при почти липсващ външен държавен дълг), като очевидно и тук новите големи братя ни посъветваха да си траем, за да могат те да завъртят нашите милиарди за спасение на собствените си благополучни страни.


А ние, защото сме послушни и винаги гледаме с благоговение в очите умните чичковци от странство, за пореден път се хвърлихме да им угаждаме и да им се харесваме, с цената на собственото си унищожение като цивилизована нация.


Как народи от нашия хал, като поляците например, се изхитряват винаги да избират правилната политика като реакция на външните събития?

Да си спомним, че преди двадесет години именно техният държавен дълг беше опростен ей така, само защото държавата им беше симпатична на някого и за нещо.


Днес, същите тези поляци реализират икономически растеж, в условията на световна депресия, доказвайки на другите, че няма европейска солидарност преди да е осигурена защитата на собствения национален интерес.


Толкова ли сме наивни като народ, или проблемът е в друго? Къде е силата ни, която никой не желае да види и използва?


В началото на активната фаза от кризата (към септември 2008 г.) аз искрено вярвах във възможността да се възползваме от слабостта на големите, за да изпозваме момента за решаване на националните задачи, от позицията на нашето сравнително стабилно социално-икономическо положение.


Защото днес ситуацията е такава, че след като страната ни премина през жестоката криза на прехода, сега Развитият свят навлиза в абсолютно същата, по своя характер, криза на падането на ефективността на капитала.

Всичко, което ние преживяхме за последните двадесет години, в почти огледална форма ще премине като процеси в страните, които доскоро бяха пример за нас в развитието ни по пътя към демокрация и пазарната икономика.


Основните задачи, които можехме да поставим за решаване бяха следните:


1.)   Привличане и връщане в пределите на родината на елитната българска емиграция - хора, които носят в себе си огромен научен и професионален потенциал, които могат да бъдат моторът за възраждане на страната ни.

Разбира се, за тази цел трябваше да се осъществят поредица от мероприятия, включващи и инвестиране на сериозни финансови средства, но днес вече за всички е очевидно, че нашата политика се води с цел да отблъсне дори най-заклетите патриоти, желаещи да се завърнат в отечеството си, за да се опитат (веднъж отхвърлени от страната на емиграция) да помогнат с нещо на държавата, в която са се родили и където живеят старите им родители.

Такава политика на връщане на нашите съотечественици можеше само с едно действие, да ни превърне в лидери в много от най-иновационните съвременни производства и да ни даде огромни сравнителни предимства пред гърчещите се в агония престарели демокрации.

2.)   Възстановяване на българската индустрия по пътя на преоткриването на изоставените, но контролирани дълго от нас, пазари.

Нека за всички стане ясно, че кризата на Западния модел, съвсем не е криза за голяма част от останалия свят. А този, последния, в много отношения ни е достатъчно близък, тъй като съвсем доскоро с него поддържахме тесни връзки, изграждахме общ мироглед, съществуваха междуличностни връзки и отношения.

Тук, най-вече, имам предвид Арабските страни, Латинска Америка, Обширни региони на Азия, много от страните на бившия СССР.

Глупаво ще е да не използваме натрупания от бащите ни капитал в тази област, разчитайки единствено на все по-стагниращите и колабиращи пазари на Западна Европа и САЩ.

3.) Стимулиране на вътрешното търсене чрез общоизвестни системи от мерки, които да съхранят все още оцеляващите родни производства и на тяхна база да изградим мощна икономика, съобразяваща се със съвременните реалности за устойчиво развитие.

И в тази връзка, най-накрая трябва да стане ясно, че влизането в еврозоната не решава никакви национални проблеми, а напротив, превръща ни в потенциален хроничен длъжник като Гърция, или ако изберем другия вариант на самоограничения - в страна съпоставима с държавите от Магреб (Алжир, Мароко, Тунис – ако вече не се намираме в тази категория страни).

4.) Отказване, най-сетне, от дълбоко компрометираните монетарни рецепти, унищожили дори такива икономики като американската и английската.
Изграждане на балансирано национално стопанство, в което материалното производство, в съчетание с развит сектор на услугите, ще могат да осигурят достойно място за всеки малък български човек и ще върнат самочуствието ни на една от гениалните нации, определяли доскоро направлението на постъпателно развитие на човечеството.

Скъпи политици, повярвайте - не е никак трудно да се направи всичко това!

Иска се само воля и поне малко уважение към хората, които са Ви направили известни и богати!

Честита да е Новата година!

Дали ще е благополучна зависи само от нас, както никога досега в последните двадесет години!

Да използваме момента и да изригнем като нация!

Да учудим отново света, както сме го правили многократно до сега!

Българинът може да направи това!

Господ да ни е на помощ!



Тагове:   криза,


Гласувай:
2



1. анонимен - Криза ,добре написано :)))
01.01.2010 17:38
Криза ,добре написано :)))
цитирай
2. анонимен - Тази статия е пълна с глупости, н...
02.01.2010 01:14
Тази статия е пълна с глупости, например: ''... 2.) Възстановяване на българската индустрия...'' И как ще стане това възстановяване?!? С какви пари, с какви технологии?!? Какви 5 лева, що за глупости?

Същата простотия с лозунги от рода: - Трябва да се захванем и да работим здраво за да си оправим държавата... и тази глупост написана не къде да е, а на първа страница на днешния в-к Труд!?!
Какво означава да се хванем да работим - примерно да хващат 10-20 българи лопата или мотика и да работят ли? Каква файда след като един западняк с последен модел комбайн седейки в климатизираната му кабина ще свърши 10 пъти повече работа за 10 пъти по-малко време. Същото важи и примерно за едно производство на запад с една автоматизирана високотехнологична линия, която се обслужва от няколко човека. Как да я конкурираме тук в България, може би като 1000 български работника си запретнат ръкавите и по призива на тоя лозунг работят здраво? И може би ще успеят да се конкурират със западния високотехнологичен завод?!? И да си скъсат задниците от работа, е ясно че няма да могат, така, че хайде стига глупави лозунги от рода - да се захващаме за работа.
Просто трябва да се въведе ред в държавата и то ред и правила в абсолютно всичко. А той българина и преди и сега се е бъхтал и пак ще го прави...
цитирай
3. krizata - към 2
02.01.2010 01:20
/...Каква файда след като един западняк с последен модел комбайн седейки в климатизираната му кабина ще свърши 10 пъти повече работа за 10 пъти по-малко време. ...

Преди двадесет години ние също ползвахме комбайни последна дума на техниката, нали това беше идеята - да ни изхвърлят от играта, да ни дадат по една мотика и да ни гледат сеира!
цитирай
4. krizata - А ето и един конкретен пример за това ...
02.01.2010 01:28
А ето и един конкретен пример за това как работи американският фермер:

Арендова той, да речем 100 хектара земя, на които ще отглежда царевица.
Наема от Монсанто генно модифицирани семена за посев, купува софтуерна програма, която му изпраща, чрез сателитна връзка, всекидневна информация за засадените площи. Тази програма му дава препоръки кога и къде да вкара торове и подобрители, фермерът ги купува от местните доставчици и ги прилага върху площите, чрез лизинговия комбайн (с климатик и какво още).
По този начин той успява да изкара планираната реколта, да се разплати с Монсанто и да върне наетите семена. Продава изкараното и погасява предварително взетия кредит, употребен за всичко изброено дотук.

И сега най-важното: тази пролет никоя банка не му дава очаквания кредит. Вноските по комбайна увисват, както и цялата перфектна схема, цитирана по-горе.
Какво да направи фермерът?
Ако се откаже от торовете и подобрителите ще падне рязко реколтата (говорим за генно модифицирани семена).
Ако фалира доставчика на същите подобрители, тогава също няма да има торене и от семената ще изкласят само някакви подобия на царевични кочани и фермера спокойно ще може да вдигне ръце от всичко.

А Вие ще пиете една студена вода за похабените илюзии, които досега са крепяли омразата Ви към собствения народ и ще потърсите прошка за хулите, които сте хвърляли към Родината, която няма и грам вина за провалените Ви илюзии.
цитирай
5. sparotok - комплименти
05.01.2010 15:43
krizata написа:
А ето и един конкретен пример за това как работи американският фермер:

Арендова той, да речем 100 хектара земя, на които ще отглежда царевица.
Наема от Монсанто генно модифицирани семена за посев, купува софтуерна програма, която му изпраща, чрез сателитна връзка, всекидневна информация за засадените площи. Тази програма му дава препоръки кога и къде да вкара торове и подобрители, фермерът ги купува от местните доставчици и ги прилага върху площите, чрез лизинговия комбайн (с климатик и какво още).
По този начин той успява да изкара планираната реколта, да се разплати с Монсанто и да върне наетите семена. Продава изкараното и погасява предварително взетия кредит, употребен за всичко изброено дотук.

И сега най-важното: тази пролет никоя банка не му дава очаквания кредит. Вноските по комбайна увисват, както и цялата перфектна схема, цитирана по-горе.
Какво да направи фермерът?
Ако се откаже от торовете и подобрителите ще падне рязко реколтата (говорим за генно модифицирани семена).
Ако фалира доставчика на същите подобрители, тогава също няма да има торене и от семената ще изкласят само някакви подобия на царевични кочани и фермера спокойно ще може да вдигне ръце от всичко.

А Вие ще пиете една студена вода за похабените илюзии, които досега са крепяли омразата Ви към собствения народ и ще потърсите прошка за хулите, които сте хвърляли към Родината, която няма и грам вина за провалените Ви илюзии.


Постингът е страхотен!
Дано посланието ти да стигне до политиците!
цитирай
6. анонимен - Винаги има начин
22.04.2010 23:35
Много интересно. Как така, след като веднъж е направил цикъла – купил семена, купил програма, има комбайн, продал е продукцията, върнал кредита – защо да не може да вземе друг кредит???
Ако не може да вземе друг кредит, да вземе да си продаде продукцията с фючърсен договор за доставка през месец Октомври на Чикагската стокова борса и да си вземе пари за новата реколта.
В USA винаги има начин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3838627
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев