Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 22:38 - Основи на икономическия растеж - (08) - Държавата като „стационарен бандит“
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 2027 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.10.2017 21:38


Държавата като „стационарен бандит“

Не всички древни народи обаче предпочитат такъв начин на организация на обществения живот. Съществуват и многобройни племенни групи, непрекъснато преместващи се от една точка в друга, препускайки на своите коне. Тяхното основно препитание е свързано със скотовъдство, лов, нападения и плячкосване, а впоследствие и „осигуряване на защита“ за вече спомената от нас категория на уседналите земеделци.

Именно по тази причина някои изследователи свързват възникването на първите държавни образувания с действието на тези, първоначално „нестационарни“ бандити, които в един момент осъзнават, че вместо непрекъснато да нападат и опустошават определени територии, по-практичният вариант е просто да ги подчинят и да събират редовни данъци от подконтролните земи. Стационарният бандит се превръща в държава, която непрекъснато еволюира в своите проявления, за да стигне до своите съвременни форми на организация.

Голяма част от древните държави възникват по този начин, като огромната положителна роля на подобни организирани откъм центъра обществено-икономически системи е постигането на допълнително окрупняване на възпроизводствените контури, в чиито рамки се осъществява икономическата активност. В случая за първи път се наблюдава появата на професионалния войник[1], чиито единствени функции са да осигурява обществената безопасност и да защитава собствената държава от попълзновенията на другите „стационарни бандити“.

Някои от тези държави достигат такива мащаби, че се превръщат в империи, оставили трайна диря в стопанската и търговската история на човешката цивилизация. Така например технологичните достижения на Римската империя и нейния продължител в района на източното Средиземноморие – Византия, са повторени от съвременната индустриална цивилизация много столетия и дори хилядолетия след тяхния окончателен крах[2]. За тесните специалисти е известно, че голяма част от съвременните финансови термини са от арабски произход. Неслучайно и създателят на исляма – Мохамед, е известен търговец познаващ в основи функционирането на тогавашната световна търговия, а в средновековна Европа ислямът дълго време се е смятал за религия на търговското съсловие, тъй като значителна част от търговския оборот между тогавашния богат Изток и бедна Европа се осъществявал от представители на тази религия.

Продължение от този  линк:
http://krizata.blog.bg/biznes/2017/10/04/.530446


[1] Както вече подчертахме, роенето на обществени дейности и превръщането им в отделни професии е строго положително явление, тъй като е следствие от задълбочаване разделението на труда, водещо до увеличаване ефективността по функциониране на икономическите системи. Неслучайно още средновековните физиократи са отбелязвали, че ако желаем да разберем кой от два града е по-богат, трябва да сравним количеството на практикуваните във всеки от тях професии. Там където наблюдаваме тяхното по-голямо разнообразие, можем да сме сигурни, че имаме и по-голямо общо богатство.

[2] Така например общественото водоснабдяване и обратната канализация съществували в древен Рим и Византия, та дори и по нашите земи (неслучайно цар Симеон - най-великият български владетел, е възпитаник на прословутата Магнаурска византийска школа) са изградени отново в Лондон и Париж едва в средата на XIX век.

По тази причина думите на Георги Димитров на Лайпцигския процес, че „докато в България е съществувала висока култура и писменост (следствие от развита икономика), в Германия местните феодали говорели на немски само с конете си“, са изпълнени с дълбоко стопанско съдържание и вътрешна историческа логика.

  

 



Тагове:   парадокс,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826154
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев