Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2010 20:23 - Re: Ако бях Министър-председател (Държавата трябва да влезе в икономиката)
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 9633 Коментари: 22 Гласове:
8

Последна промяна: 26.04.2010 00:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Правителствена делегация замина за Сирия днес.

Посещението е обявено като преоткриване на старите, традиционни български пазари, изгубени през последните двадесет години.

Дано и моят постинг от 12.10.2009 е помогнал на съветниците на Министър-председателя за решението по предприемане на горната стъпка.

Поради фундаменталното значение на постинга го публикувам отново (забележете, че без да е вкарван в ПРЕПОРЪЧАНИ той е прочетен около 1200 пъти - кой ли толкова усилено го е чел?).

Така че, приятно запознаване със съдържанието му!

.........................................................................................................................................

12.10.2009 11:11 - Държавата трябва да влезе в икономиката! Автор: krizata Категория: Политика   image
Прочетен: 1179 Коментари: 50 Гласове: 4
Последна промяна: 14.10.2009 16:29

 


 

Като симпатизант на ГЕРБ и като един от тези, гласували през юли за хората, които ни управляват в момента, действията на правителството ме тревожат все повече, от гледна точка на това, че провежданата политика е все по-очевидно погрешна по отношение на мерките, които се предприемат за предодоляване последиците от кризата, която е както световна, така и наша родна.
Тежко е да осъзнаеш, че при едни и същи проблеми, да речем в САЩ и в България се предприемат диаметрално противоположни мерки за справяне с възникващите въпроси.

Докато, например, в САЩ се изсипват трилиони долари за стимулиране на вътрешното търсене, при нас се прави точно обратното.
Правят се съкращения, режат се разходи, уволняват се хора като всичко това за пореден път доказва, че в държавата ни липсва независимо управление и политика, а управляващите действат по заръките на външни фактори и институции.

И в тази връзка си задавам въпроса, защо Световната банка и МВФ препоръчват на държавици като нашата, за справяне с кризата, все по-дълбоки и все по-тежки рестрикции, и все по-силно орязване на всички разходи, докато същите тези световни институции, когато става въпрос за водещите икономики, подкрепят точно обратните рецепти – увеличаване на стимулите, нарастване на разходите, наливане на средства в реалната икономика и в банковия сектор.

Като един пример за сравнение, нека разгледаме ситуацията в САЩ и в България, по повод точно на тези вливания и разходи.

В последната една година в САЩ бяха изсипани около 3 000 000 000 000 долара, в качеството на различни стимулиращи мерки за съживяване на икономиката.

От друга страна САЩ отчитат годишен БВП около 14 трлн. долара.

Съотношението между похарчени суми срещу кризата и БВП на страната е почти една пета от годишния БВП.

Пренесено върху български условия ние би трябвало да разполагаме с около 9 000 000 000 долара годишно за предприемане на различни мерки за справяне с икономическите и социални проблеми, предизвикани от кризата (БВП на България за 2008 г. е около 52 млрд. долара).

И тези пари би трябвало да бъдат налети както в реалния сектор за стимулиране на търсенето и производството, така и в банковата система за различни форми на кредитиране, преструктуриране и подкрепа за фирмите и населението.

Дали реално нещата стоят по този начин?

Категорично НЕ!

При нас рецептата е обратна: от нас се изисква: съкращаване, съкращаване, съкращаване!

Настоява се за затягане на коланите, за масови уволнения на служители и за други мерки все в същия дух.

Нима не е очевидно, че ако сега бъдат съкратени, да речем стотина хиляди държавни служители, и по този начин прекратим текущите им доходи, на които нещастниците са разчитали, това автоматично, при това с мултипликатор до 5 пъти, ще свие допълнително БВП на страната ни.

Съкратените ще бъдат набутани в огромната армия от безработни, отчаяно търсещи работа.

Кредитната система ще бъде натоварена допълнително с несъбираеми вземания, лизинга съвсем ще забуксува.

Продължаващият спад ще докара по-нататъшни проблеми по всички направления, което в електорален план означава по-ниска народна подкрепа и съответно поражение на следващите избори.

Какво би могло да се направи в ситуацията, в която се намираме?

Според мен има няколко основни пункта, по които трябва да се работи и то още отсега.

Главното: трябва да се потърси вариант за едно балансирано, планово развитие на българското стопанство и на регионите влизащи в него. 

Какво означава това?

Това означава да се потърсят специалистите, които все още не са загубили надежда, че могат да помогнат на България със своите знания и умения – специалисти в областта на националното планиране, на теорията и практиката на балансираното икономическо развитие.

Това са хората, които мобилизирайки интелектуалните си ресурси, ще трябва да направят, най-напред, инвентаризация на останалата все още читава българска икономика – елемент по елемент и отрасъл по отрасъл.

И както се нарежда един пъзел, така и те ще подредят нещата, за да се стигне до изясняване на цялостната картина на фалиращото българско стопанство.

След това, намирайки нишките и изграждайки мрежата от взаимосвързани елементи, трябва да се направят съответните изводи и анализи, и да се потърси оптималното развитие за българската икономика в условията на членството ни в ЕС и при продължаваща световна икономическа криза.

След като се направи тази матрица, след като се изгради тази рамка на стратегическото развитие на страната за период от поне 15-20 години, трябва да се тръгне към разрешаване на най-наболелите проблеми на България.

А те са в няколко направления:

Най-напред, големият проблем е все по-свиващото се производство в страната ни. Все по-малко български производители работят и създават блага в родината си и все по-малко български стоки се произвеждат от ръцете на българския работник.

Какво спешно трябва да се направи в тази насока?

Най-напред смятам, че курсът на лева, който е заробващо висок за българския производител, трябва да бъде коригиран, в посока девалвация на българския лев. По този начин, поне в средносрочен план, българският производител ще получи някакви сравнителни предимства пред чуждестранните конкуренти, които в условията на валутен борд се толерират, и това е очевадно, пред всичко с марка Made in Bulgaria.

Защо трябва, потребявайки субсидирани от нас самите вносни стоки, да осигуряваме благополучието на абсолютно далечни, за България, производители от чуждестранни заводи и корпорации, а в същото време нашите българи да страдат от безпътица и безперспективност, да се скитат в далечната чужбина, прокудени от майката-родина, търсещи що годе достойно препитание и сносен живот.

Нека да направим така, че българите да намират своята професионална изява там, където са родени, близо да своите възрастни майка и баща, редом до своите приятели, в досег с родната природа, която, всички признават, е истински земен рай.
Във връзка с горното, един сериозен въпрос, който трябва да се постави е този за учредяването на наистина българска държавна банка, която да поеме кредитирането на дребните и средни производители, притиснати днес от невъзможността за финансиране на своето по-нататъшно развитие.

Друг фактор, чрез който може да се постигне допълнително увеличаване на производството на българска продукция, е да се преоткрият старите, традиционни за България, пазари по целия свят.

Тук имам предвид и арабския свят, където десетилетия наред България имаше изключително силни позиции, тук говоря и за страните от ОНД, където все още се помнят българските стоки и все още с носталгия се говори за родината ни като за страната, произвеждаща най-добрите селскостопански продукти, продукти на хранително-вкусовата, на текстилната и обувната промишлености, на електрониката и машиностроенето и още, и още, и още!

Да се обърнем към страните от Северна Африка, да завъртим лице към страни като Виетнам и към групата Латиноамерикански държави, където има десетки хиляди български възпитаници - своеобразни посланици на българския дух, на българската култура.

Нека използваме този потенциал, нека потърсим директни контакти с тамошните управленци, които преди две-три десетилетия са завършвали висшето си образование у нас, и които са запазили най-мили и топли спомени от нашата страна.

Нека да го направим, защото това е огромен капитал за нашата малка България, която тогава – в годините на своя най-голям икономически, културен и социален разцвет образова десетки и стотици хиляди чуждестранни граждани - днес потенциално безценен капитал.

Арабският свят, със своята относителна затвореност и консервативност, ще бъде значително по-слабо засегнат от последиците на кризата, сравнено с ударите, които ще трябва да понесат страните от Западна Европа и Северна Америка.

И точно там, в условията на едно стабилно търсене, ние можем да се опитаме да възстановим поне част от позициите, загубени в последните двадесет години, следствие на компрадорското управление на плеада правителства.

Можем да направим всичко това!

Другото означава продължаваща агония за България и за нейните граждани, които само допреди едно поколение бяха в първите редици на световния прогрес, в практически всички области на човешкото развитие, а днес са натикани в миша дупка без никакви шансове за излизане от нея.

Има още десетки и десетки направления, за които би трябвало да се спомене, разисквайки върху съдбата на страната ни, но най-важното е едно: трябва да се потърси силата на системното, балансирано развитие, на действието на съзидателната мисъл, с поглед към бъдещето.

Това е шансът ни за оцеляване!

Другото е окончателно унищожение на капацитета на българската нация и превръщането й в придатък на метрополиите, на заден двор в обединена Европа.

Казаното дотук, разбира се, не изчерпва изцяло темата.

Ще се радвам на дискусии за възможните пътища за по-нататъшно развитие - за осъществяване на големия скок във Възраждането на съвременна България.

Точно заради това бих призовал всеки, който милее за страната си, да даде своите препоръки, идеи и мнения по-долу, в коментарната рубрика към този постинг.

Ще бъда признателен ако все повече хора се опитват да търсят и споделят реални мерки за промяна на статуквото в страната, предлагат конкретни варианти за промяна, за развитие във вярната посока.

Алтернативата на такъв мисловен и интелектуален процес е моралната и материална мизерия, както и липсата на всякаква перспектива пред нас и пред бъдещите поколения, които вървят след нас.

 

..................................................................................................


P.S. Първоначално, когато публикувах постинга, му дадох гръмкото заглавие: "Ако бях Министър-председател".

По-късно, от респект към личността на Бойко Борисов, го преименувах на: "Държавата трябва да влезе в икономиката" (справка - адреса към оригиналния постинг).




Гласувай:
8



1. анонимен - оффффф - (като фък оф) - да ме прощаваш
25.04.2010 20:45
Сори за заглавието на коментара, но по-голяма малоумщина не съм чел, а ако 1200 са те прочели и никой не ти го е казал - по-зле за тях.
КАКВА Е ТАЯ ДЕВАЛВАЦИЯ НА ЛЕВА???? Току-що фалира 65 % от населението, което продължава да получава заплата в левове, а във всички договори за банков кредит има валутна клауза (мръдне ли лева - директно обръщат в евро). (казвам ти го като човек работил 8 години като банков директор)!
По-надолу не поисках и да те чета.
Аман от идиоти!
цитирай
2. анонимен - ОПС
25.04.2010 20:48
НА ТЕБ СЪМ ТИ ПОСВЕТИЛ СПЕЦИАЛЕН ПОСТИНГ))))

кой ви дава диплома бе, че ви пуска и да говорите пред студенти))))
наистина си идиот, извинявай, че се усъмних в горниоя коментар.
сега те слагам в любими блогове, просто няма как)))))
цитирай
3. raders - Има резон наливане на средства за ...
25.04.2010 20:53
Има резон наливане на средства за стимулиране на вътрешното търсене при положение, че това не се прави в България. Тук съвсем откровено ще се изплюскат за съвсем други неща.
цитирай
4. анонимен - raders
25.04.2010 20:56
има резон да се реформора системата - от 62 000 милиционери - на улиците само 25 000... за другото да не говоря.
но този тук автор си е направо ...))) даже не е смешен, а просто отчайващ.
как им дават на тия дипломи, ей това не разбирам))))

цитирай
5. krizata - Уважаеми alexalex,
25.04.2010 20:58
За ДЕВАЛВАЦИЯТА вижте постинга ми "КОНЦЕПЦИЯ ЗА РЕВАЛВАЦИЯ (СКРИТА ДЕВАЛВАЦИЯ) НА ЛЕВА" от юни миналата година.

А кой направи така, че кредитите в левове бяха по-скъпи от тези в евро и долари!
Очевидно, че за 8-те години като банков директор не сте намерили и минута, за да си отговорите на елементарни въпроси (или сте били заети, както и ръководителите на SEC - вижте поста по-долу - с много по-приятни неща по време на работа, вместо да карате мозъчните си клетки да се затормозяват с толкова досадния процес на елементарно мислене!).

Поздрави!
цитирай
6. krizata - Уважаеми raders,
25.04.2010 21:02
Нещата по отношение на "плюскането" са еднакви навсякъде!
Просто тук става въпрос за няколко милиона, а на други места говорят за милиарди!
Погледнете случаите с Енрон, Голдман Сакс, Даймлер, Сименс и още, и още...
Друго трябва да се пипа, но...
цитирай
7. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
25.04.2010 21:06
какво е общото между цена на кредити или валутна клауза???
препоръчвам да се видите със специализиран доктор))))
цитирай
8. krizata - Уважаеми alexalex,
25.04.2010 21:28
Наивността ми по повод на банковата ни система се изпари много отдавна, когато при посещение в една от водещите "български" банки, на въпрос за условията за получаване на кредит, ми бе отговорено, че кредит се получава най-лесно, ако се открие валутна сметка в същата банка, която да се зареди с еквивалентната сума (може и чрез превод от каквато и да е чуждестранна банка) и хоп-кредитът е готов!
Когато зададох резонния въпрос: нали ако аз имам подобна сума не бих се обърнал към Вас, ми бе отговорено: "Както искате!"
Та и Вие, помните ли приблизително какви суми помогнахте да се "поизперат", докато се кичехте с престижната длъжност или тези смущаващи мисли бързо-бързо се забравят, когато се потопите в уюта на морската си вила, някъде из Средиземноморието?
цитирай
9. rakurs - когато чели книги спорят по такъв начин какво
25.04.2010 23:02
да очаквам от себе си?alexalex ne razbrah kakwo predlagash po temata?
цитирай
10. krizata - Уважаеми rakurs,
25.04.2010 23:28
В последните тридесет години в света израсна цяло поколение управленци-финансисти, които бяха "подковани" с постулатите на техния пророк Фридман.
Днес, когато идеологията им се руши те търсят упование единствено в психиатричните нападки към тези, които открито обясняват каква оргия е ставала във времената на тяхното царуване!
Трудно е да признаеш грешките си, но пък колко достойнство има в този морален акт!
цитирай
11. анонимен - от един гении
26.04.2010 07:06
шефе,ти мислиш че трябва да се намерят някакви велики гении,да анализират картината,да опънат нишките,да създадат мрежата и хоп,готовооо...смешно е да сравняваш и сащ с бг.да ,и в двете реалния сектор на икономиката е фикция,но-сащ имат печатница за валута,която се използва в световен мащаб като резервна..т.е. сметката ще я плати народа на сащ но солидарно с всички други народи на земята-извод-сащ могат да напечатат и налеят в потребление колкото милиарди сметнат за необходимо.за бг се сещаш вече нали че това не работи.за да спестя интелектуални усилия на тебе,както и на така нужните ни гении,и понеже самият аз съм гении и имам свободно времеще ти кажа какво трябва да направи б.б. и любимата ти герб.да се гръмнат!!!!!или-1.да развият СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО,ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ,ТУРИЗМА .за целта ДА РЕФОРМИРАТ МИТНИЦАТА---GPS на всеки товар/транзитен,внос ,износ/,% за митничаря от всеки лев спечелен за държавата/нека митничарите станат милионери,но да спечелят милиарди за бг/,проверка на по голямата част от фактурите по вноса/колкото и да струва ще се върне многократно/,затягане на критериите и нормите за качество на вносна продукция както и създаване на работеща структура по прилагането им и т.н.,...създаване на ПЪЛЕН РЕГИСТЪР на земеделските земи,облагане с високи данъци на необработваемите такива......,нисколихвени,дългосрочни заеми за реалните земед.стопани и кооперации...центрове за консултации и лаборатории за изследване на земед.продукция по европ.стандарти,....борси за земед.продукция.. и т.н.2.реформа на данъчната администрация--% за данъчния от всяко разкрито данъчно нарушение/нека станат милионери но да изкарат милиарди за държавата/,проверка на имотното състояние на ВСИЧКИ участващи в управлението на държавата и държавната администрация и т.н.3.реформа в полицията и сродните и служби---полагане на физич.,психологич. тестове ,тестове за проф.подготвеност/включително владеене на чужди езици/,съкращения до около 50%,спестените пари да отиват за заплати на остава
цитирай
12. анонимен - още от гении №11
26.04.2010 07:30
...щите в системата.4.реформа на съдебната система--нов закон за съдебната власт изискващ--пълна и ежегодна проверка на имотното състояние на съдиистващите/да ме прощават за израза/,защита на съдии,прокурори... и членове на семествата им/служ. автомобили,охрана и пр. в случаи на необходимост..,повишаване на заплатите,разбира се ...и т.н.5.промяна в ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА-----всеки от които БГ има полза да ни става голям брат,а именно-подобряване,развиване на търговските,политическите и културните връзки с РУСИЯ/2 Българии да работят за техните пазари пак не могат да им насмогнат/.....активно участие в изгр.на ЮЖЕН ПОТОК,АЕЦ БЕЛЕНЕ...създаване на работеща структура по ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ И УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ/еврокомисари,евродепутати и т.н. да получават конкретни задачи ида се отчитат на всеки 3 месеца какво са свършили при министъра на евроинтеграцията,които пък да отговаря за усвояване на поне 2/3 от европарите..и т.н.....мога да напиша още много но е време да издоя кравите,само последно да ти кажа защо това няма да се случи----1.боико е зает да дава интервюта 2.тои и подобните му отдавна живеят в една друга България,и там си му е много добре,повярваи ми ...
цитирай
13. анонимен - доста неграмотно
26.04.2010 08:55
От целия турлюгювеч единственото което става ясно е, че автора е гласувал за Герб, но е недооценен от тази партия. Според мен правилно и това е добра новина.
цитирай
14. krizata - до 11,12;
26.04.2010 09:58
Имате изключително дълбоко мислене и разбиране за необходимостта от прилагането на конкретни мерки за стабилизиране на икономическата ситуация в страната.

А защо не искате всичко това да се обвърже в един общ, координиран план за развитие, който да обхване неща, които на пръв поглед остават невидими, дори за специалиста.
Както, когато започвате да строите нова къща Вие имате нужда от архитектурен план, така и при изграждане на националното стопанство Вие се нуждаете от предварителен преглед на необходимите, в тяхната цялостност, работи, които да изпълните в строго определен ред!

Държавата ни, както и всяка друга, е в състояние да акумулира средства и да ги вкара в реализация на крупни проекти (не само инвестиционни, но и в реалната икономика), затова не се изисква кой знае колко!

Благодарности за коментара!
цитирай
15. krizata - до 13,
26.04.2010 10:07
Ако всеки, който е гласувал за една или друга партия очаква да бъде оценяван за това си действие, къде ще му излезе краят!

Вместо да се опитвам да търся алтернативи от своята си камбанария (дано и Вие да го правите, защото всеки е значим по един или друг начин), аз спокойно бих могъл да продължавам да гледам сеира на днешните управляващи.

Опитвам се да давам предложения, за които съм дълбоко убеден, че са правилни и биха помогнали за това, всеки обикновен българин да си нахрани децата, да си плати борчовете, да види светлина в тъмния тунел на скапания си материален живот.

Призовавам и Вие да го правите и както казваше една песен: "Ако до всяко добро същество застане поне още едно..." нещата могат и да мръднат от точката на замръзване и отчаяние.
цитирай
16. анонимен - bgidiocracy. blogspot. com там ...
26.04.2010 12:24
bgidiocracy.blogspot.com там могат да се ннамерят някои не лоши идеи
цитирай
17. анонимен - ИКОНОМИКА
26.04.2010 14:44
От написаното по-горе може да се направи правилният извод,че ИКОНОМИКАТА е единствената наука при която за две взаимоизключващи се теории може да се присъди Нобелова награда........!!!
цитирай
18. анонимен - много верен анализ
26.04.2010 14:52
Видимо продължаващата криза в България вече намери своето наследство във въпиющата некомпетентност на аматьори като alexalex, raders и много други по форумите тук... Те очевидно са лишени както генетично, така и в образованието си от възможността да виждат реалните и очевидни неща, като в замяна предлагат на аудиторията единствено тъпите си разсъждения и неграмотни упражнения по темата " И аз съм тук..." Жалко, иначе анализът е много качествен и съществен, преди години наистина имахме статут на водеща страна, каквото и да говорят неграмотници и хора, които не познават същината на нещата в близкоисторически план... Би било хубаво доста хора от висшето и средното управленческо ниво да се потрудят до прочетат и осмислят нещата в аспекта на написаното от този автор... Моите поздравления към krizata...
цитирай
19. анонимен - Тук май си имаме нещастник със за...
26.04.2010 19:29
Тук май си имаме нещастник със закъсал бизнес и големо заеми.Познавам това мислене..
цитирай
20. krizata - до 19,
26.04.2010 20:16
Слава-богу, въпреки кризата (но благодарение на превантивните мерки, взети след направените необходими анализи и изводи) бизнесът на фирмата, където давам съветите си е достатъчно стабилен, за да може тази фирма да бъде на Ваше разположение и след 5-10 години.

За обикновения човек съм открил рубрика, където всеки, при това напълно безплатно, може да получи необходимите му съвети!

Аз самият не съм бизнесмен (вече), но това не ми пречи да съчуствам на всички, впуснали се в надпреварата с конкуренция и конюнктура.
цитирай
21. анонимен - Добре, че
27.04.2010 09:24
Добре, че не си Министър-председател! Девалвация на лева ще оживи икономиката в средносрочен план! А в дългосрочен?!?
Българските производства страдат от недалновиден мениджмънт, не от курса на лева! Няма стратегическа мисъл в развитието на дружествата, съществуват само варианти за работа тип "проект" или по точно казано - на парче.
Така не се навлиза на чужди пазари с мултинационална конкуренция!
И още нещо - България съкращава разходите, защото ББ и СД са неспособни да създадат условия за повишаване на приходите.
Но пък си създадоха условия за контрабанда на цигари и разпродажба на активите на Булгартабак в последствие, както и на миноритарните дялове от държавни предприятия на избрани икономически агенти!
Все пак имат няква мисъл, което, обаче, нас, хорицата не ни топли сообено!
цитирай
22. krizata - до 21,
27.04.2010 11:04
Ако една мярка се вземе сама за себе си (на парче), без взаимообвръзка със системата като цяло (националната икономика), тя (мярката) може да изглежда неубедителна или направо компрометирана!

Когато влизате в ресторант (дори и най-долнопробния) Вие не отивате при готвача да му обяснявате как да сготви поръчката Ви (дори сервитьорът не му дава акъл).

Майсторът сам решава колко сол да сложи в манджата Ви! Ако остави на Вас ще се получи или пресолена или прекалено безсолна супа.

Така е и със стопанството на макрониво.

Когато обикновени счетоводители (а финансистите като Дянков са точно такива на ниво национална икономика) решават по отношение на приоритетите и пропорциите на макрониво, тогава става страшно и резултатите се виждат под формата на днешната всеобща разруха в икономиката ни.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841456
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев