Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 23:23 - Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 7742 Коментари: 28 Гласове:
5

Последна промяна: 30.04.2010 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бомбастичните заглавия продължават да ни обсипват от всички посоки на компаса.  Непрестанно се чува едно жужене, едно очакване за случването на нещо страшно:

„ДДС-то се вдига”, „Еврозоната се разпада”, „Левът пред девалвация”...

Дали наистина става горещо? Всеки сам може да си отговори, но е факт, че все повече мислещи хора се стряскат от този въпрос и възможните вариации по тълкуването му.

Все по-дълбокото ни затъване се дължи на нашето собствено възприемане като колониалниален придатък и на примирението ни да се самоопределяме в ролята на човеци втора категория, вместо да търсим активни мерки за смегчаване на наближаващата икономическа катастрофата.

Дори някои от управляващите започнаха да ни обясняват, че ние не сме като онези „белите” хора и техните мерки нямало как да се приложат в България.

Ето например, инструментът на държавните ценни книжа, пуснати за реализация директно от населението, би могъл да стори много в текущата ситуация, но...

За съжаление, българското богатство се пренасочва към чужди дестинации (чрез системата за данъчно облагане и валутния борд), за да лекува „първокласни” икономики, а за нас остава само алтернативата "да копаме на село" и по ТВ-то да гледаме как живеят цивилизованите народи!

В това време по света продължават да стимулират всичко, което все още мърда (сполай на Dyank_off, че само измъчената ни родина тази година осигурява около 10 млрд. евро за целта).

И въпреки това, проблемите по страни и континенти не свършват, а дори се задълбочават. Световните политици не могат вече да обясняват разумно своето безсилие и вече започват да включват какви ли не трикове за оправдаване на маломощието си в битката с кризата.

Каква беше реакцията от вулкана в Исландия? А преди това от птичия и свинския грип, както и след десетките други природни явления, превърнати от услужливата преса в събитие номер едно и в катаклизми от глобален мащаб за дълги периоди от време?

Политическите елити по целия свят са заинтересовани, във времена на криза да има колкото се може повече стихийни бедствия.

Затова всеки обективен наблюдател имаше възможността да установи излишната активност на бюрократите от Евросъюза в завършилият неотдавна казус с исландския вулкан с труднопроизносимо име.

Откакто съществува реактивната авиация са ставали много изригвания, дори много по-силни, от последното в Исландия, но странно защо именно то предизвика невиждано по мащабите си прекратяване на всички полети над Европа.

Финансовите загуби за засегнатите са колосални, на имидж и престиж – още по-големи.

Като капак на всичко, се оказа, че проблемът е предизвикан не от обективни проблеми, а от грешка в компютърната програма, моделираща безопасността на полетите (или нещо от този род).

Тепърва ще започнат дълги съдебни процеси, свързани с претенциите на едни или други засегнати страни. Засега не е ясно, кой ще е в края на тази верига от бъдещи съдебни дела – пътниците, авиокомпаниите, застрахователите или разработчиците на прословутата компютърна програма. Но не това е важно в случая.

Интересното е в друга плоскост: дали може да се каже, че последната история беше неочаквана или пък, напротив, напълно естествена (предвид на гореизложеното)?

Икономическият анализ дава възможност за изграждане на напълно правдоподобна хипотеза по въпроса, с което ще се занимаем по-долу.

Да си припомним каква е общата ситуация. В света неотдавна започна криза, която е свързана със същественото превишение на съвкупното търсене над реално разполагаемите доходи на населението.

Проблемът основно е концентриран в САЩ, но доколкото последните представляват около 40% от световното търсене (по паритет на покупателната способност), техният проблем оказва влияние върху цялото човечество.

Засега властите от различните държави по света се опитват да го отложат, но обективният механизъм за поддържане на диспропорцията – постоянното намаляване на цената на кредита, вече се изчерпа (основният лихвен процент на ФЕД слезе до нулата към края на 2008 г.). 

Това означава само едно: с по-бавни или по-бързи темпове, но кризата ще продължи да се задълбочава, при това достатъчно дълго време.

Като главно следствие от нейното развитие ще наблюдаваме падане на жизненото равнище на населението в почти всички страни по света, но най-вече в САЩ.

Това срутване ще бъде съществено - не с няколко процента, а с десетки. По приблизителни оценки този срив ще достигне до около 50%, т.е. реалният жизнен стандарт на населението ще падне до два пъти.

Въпреки желанието за бягане от отговорност на едни или други личности, някой ще трябва да понесе отговорност за това пропадане.

В случая нещата няма да се разминат само със смяната на една партия с друга, както това многократно е ставало по-рано.

Кризата се оказва твърде тежка и дълготрайна, и обществото като цяло все повече започва да осъзнава този факт.

А това означава (в най-добрия случай), че всичко ще се изрази в генерална промяна на ”правилата на играта”, както това се случва през 30-те години. А в най-лошия...? Тогава май ще се наложи пълна смяна на цялата социално-политическа система.

Но даже сега мнозина категорично не приемат първия вариант. В частност, идеите на Обама за реформиране на финансовата система, които по своята същност само възстановяват закона Глас-Стигъл (приет в началото на управлението на Рузвелт през 1933-та и отменен в края на президентството на Клинтън в края на 90-те), силно не се харесва на Уолстрийт.

Въпросът е в това, че законът, забраняващ едновременното извършване на застрахователна, банкова и брокерска дейност, фактически е ограничавал спекулациите с чужди пари, което означава, че е препятствал издуването на финансови балони и създаването на нови финансови активи.

Ако се отчете, че самата същност на „финансовия капитализъм” от последните десетилетия беше именно в неограниченото създаване на такива фиктивни активи, е ясно, че това връщане на ограниченията няма да се хареса на много хора.

Нещо повече. Именно постепенната отмяна на релулациите във финансовата част от икономиката, започнала при Рейган, едновременно със стимулирането на частното търсене, доведе до това, че делът на финансовия сектор в присвояването на "обществената пица" нарастна съществено.

Неговата част в общата печалба на корпорациите се качи от 20% до 50%, т.е. скочи 2,5 пъти. И ако съответните закони бъдат приети, рано или късно доходността във финансовия сектор рязко ще се свие.

В случая банките ще се борят докрай – поне до момента, в който смятат, че ще имат минимални шансове за съхраняване на статуквото.

А политиците обратно, все повече ще разбират, че или ще намерят източници за компенсиране на падащите доходи на населението, или ще имат много големи неприятности.

И в тази ситуация, когато вътрешноелитният конфликт е практически неизбежен и нещо повече, вече започва, особена роля играят обективните обстоятелства.

Наистина, когато конкретните политици допускат конкретни грешки, това е едно ниво на отговорност, а когато определено стихийно бедствие е нанесло ”непоправима вреда” – съвсем друго.

Нещо повече, ако стихийното бедствие е наистина мащабно, чрез него и народът може да бъде сплотен, и да бъдат приети необходимите закони.

Изводът от всичко казано е много прост: голяма част от политическите елити по света са крайно заинтересовани от това, в близко време да излизат колкото е възможно по-големи стихийни бедствия, върху които да се хвърли отговорността за обективното влошаване на икономическата ситуация.

А когато има желаещи, винаги ще се намери изпълнител, който от мухата ще направи слон, впоследствие отговорен за различните проблеми.

Да считаме ли, че изригването на исландския вулкан е една от първите лястовици, чрез които се проверява готовността на населението да приеме такъв източник за неприятностите си?

Или всичко това е само необикновена случайност – това Ваше решение, както и дали ще повярвате на приказките излезли от устата на всенародния любимец Mr Dyank_off за край на кризата, ще е изцяло резултат от собствената Ви способност да мислите.




Гласувай:
5



1. анонимен - Вече е налице най стихийното бед...
01.05.2010 00:19
Вече е налице най стихийното бедствие в историята на САЩ: петролния разлив край Флорида!?
цитирай
2. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
01.05.2010 09:41
и вулканът ли изригна заради гадните капиталисти))))
то, наистина, като се позамисля, в Беларус вулкан не е изригвал скоро и пролетарията си живее, работи и пее, а гадните капиталисти са в затвора и строят канала Беломор))))
Ех, тоя световен заговор, ех тая комспирация (червените тикви, като видни конспиратори, все към заговори ви влече).
Сега нямам време, ама после ще ви отговоря на коментарите ви в моя постинг, посветен на вас))))
цитирай
3. krizata - Уважаеми alexalex,
01.05.2010 10:06
Кой казва, че капиталистите, организиращи производството на блага, са гадни, ако Вие го мислите, то си е за Ваша сметка.

А по повод на конкретното изригване беше ясно доказано, че не е било необходимо затварянето на небето над Европа.

Не говоря за заговори, а за запазване на вътрешното душевно равновесие, след като Ви се сервира следващата новина за настъпващ край на света.

Светът скоро няма да свърши и това е хубавата новина, всичко останало е бягане от отговорност на някои личности.

А тези, които са послушали и останалите ми съвети са много напред с материала, както надявам се и Вие!
цитирай
4. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
01.05.2010 16:05
раздвоявате се - хем полетарият, хем добри капиталисти)))
не става. другарят маркс го е казал, че се гробокопаят взаимно)))
а иначе - какво се учудвате на апокалипици в медиите, като самия вие сте апокалиптик в икономиката))))
а аз вашите съвети не ги слушам, за щастие - мога и сам, така съм се научил)))
цитирай
5. krizata - Уважаеми alexalex,
01.05.2010 16:10
Как се наричаше Вашето - когнитивен дисонанс?

Какво значи пролетариат, капиталисти - има България и нейните хора, другото е иделогия и опит да се замаже грубата действителност!
цитирай
6. despinida - Мисля, че марксисТката теория за капитала, се разпадна ...
01.05.2010 22:24
alexalex написа:
раздвоявате се - хем полетарият, хем добри капиталисти)))
не става. другарят маркс го е казал, че се гробокопаят взаимно)))
а иначе - какво се учудвате на апокалипици в медиите, като самия вие сте апокалиптик в икономиката))))
а аз вашите съвети не ги слушам, за щастие - мога и сам, така съм се научил)))


Дали ще ме опровергаете?
цитирай
7. krizata - Уважаема despinida,
01.05.2010 22:42
Съжалявам, но не разбрах аз ли трябва да опрoвергавам нещо или многоуважаемия alexalex?
цитирай
8. despinida - Опонента Ви,
01.05.2010 22:50
Изпитвам негативни чувства към марксовата теория...:)
В същност, знаете ли колко тома е Капитала Му ?
цитирай
9. krizata - Нямам идея, но попитайте някой от ...
01.05.2010 22:57
Нямам идея, но попитайте някой от по-старото поколение. Тогава са изучавали всичките му съчинения!
цитирай
10. despinida - Хах,
01.05.2010 23:05
значи минавам в категорията на по-старото поколение :)
Наистина го изучавах :)
цитирай
11. rakurs - Всеки който шофира знае,
01.05.2010 23:06
че има два вида завой-ляви и десни. За да стигнеш от точка А до т.Б употребяваш оределено количество от двата вида. Ако завиваш само в ляво или дясно ще се въртиш в кръг.Преди 20 г.завършихме лявото въртене.А сега сме плътно в дясно. Пак ще си захапеме опашката.
цитирай
12. krizata - Уважаема despinda,
01.05.2010 23:16
Предполагам разбирате, че нямах и най-малкото намерение да Ви засягам на възраст! На Вашия профил стои снимка на доста очарователна млада жена, а съм убеден че това сте Вие!
цитирай
13. despinida - rakurs, а да съм твърдяла, че
01.05.2010 23:17
теорията на Маркс е ЛЯВА ?
Тя, в същност е много дясна, но социалистите са извадили от контекста и доста идеи, с които са се опитали за защитят тезата за равенството и братството :)
цитирай
14. krizata - Уважаеми rakurs и despinida,
01.05.2010 23:19
Има обективни икономически закони и ако някой се отклонява от тях той рано или късно губи!
Всякакво делене на ляво и дясно за мен е абсолютно изкуствено, защото хлябът на трапезата е еднакво необходим за всички, а това е най-важното!
Поздрави!
цитирай
15. krizata - За мен водещ е системния подход и ...
01.05.2010 23:23
За мен водещ е системният подход и балансираното икономическо развитие.
Всичко започва и свърша с тези две понятия!
цитирай
16. despinida - Истината е,
01.05.2010 23:27
че живеем в т.н. информационно общество.
Който разполага с информацията, той определя правилата.
Поздрави!
цитирай
17. krizata - Светът винаги е живял според пра...
01.05.2010 23:30
Светът винаги е живял според правилата на екслузивната информираност.
Как ще наречете това, е без значение.
цитирай
18. despinida - Не е случаен баланса
01.05.2010 23:39
между бедността и богатството...той се поддържа планирано и когато настъпи известно отклонение от нормалата, се предприемат антикризисни мерки, които, в нашия случай, по ирония, се възприемат за КРИЗА :)
цитирай
19. krizata - Тогава случайно ли е, че бедните ...
01.05.2010 23:45
Тогава случайно ли е, че бедните обедняват все повече, а богатите отиват в другата посока все по-уверено.

Как ще се реши този конфликт на разпънатата пружина?

А по механизма на кризата съм пуснал постинг със заглавие: "Причини за глобалната икономическа криза".

Поздрави!
цитирай
20. despinida - Не е случайно...
01.05.2010 23:48
просто бедните се множат в пъти по-бързо, отколкото богатите им позволяват да се изхранват...Това е Ницше!
цитирай
21. krizata - Тоест това е инстинкт за самосъх...
01.05.2010 23:53
Тоест това е инстинкт за самосъхранение, който води до самоунищожение?

Но очевидно е, че за БГ това не важи - нашите жени вече не искат да стават майки, а мъжете не смеят да поемат отговорността да бъдат бащи!
А после?
цитирай
22. despinida - После
01.05.2010 23:54
идват циганите...искаме или - не !
цитирай
23. krizata - След като българите се отказаха от ...
01.05.2010 23:57
След като българите се отказаха от родината си, някой трябва да заеме опразненото място. Природата не търпи вакуум - закон!
цитирай
24. despinida - Тогава,
02.05.2010 00:01
май спорим за едно и също!
Друг определя правилата в България и това със сигурност носи печалба, но не и за българите :)
цитирай
25. krizata - Уникално е това, че без да сте ико...
02.05.2010 00:06
Уникално е това, че без да сте икономист (или греша) сте достигнали до този очевиден извод! Въпросът е: а от тук накъде?
цитирай
26. despinida - Ние сме на всеки километър!
02.05.2010 00:17
От тук - до края на света!

Май ще е излзе истина, поне за БГ-условията :)
цитирай
27. razkazvachka - абсолютен тест - вулканът като дистрактор
02.05.2010 12:01
кризата набира мощ - изобщо не е преставала
и още няма цялостно решение за прехода отвъд кризата -
подръпваме оттук оттам - наместваме периферни кърпежи
а в същото време някъде зейват нови пропасти и хората са пред
екстинкшън!

(чуждиците са с цел)
цитирай
28. krizata - Не само, че няма цялостно решение за ...
02.05.2010 12:16
Не само, че няма цялостно решение за преход отвъд кризата - дори процесът на търсенето му не е започнал, а и не се признава, че трябва да стартира такъв процес!
Това е най-страшното!
Хората целенасочено се държат в неведение за предстоящото...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3839347
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев