Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 09:08 - Социалната, идеологическата и политическата криза
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 6008 Коментари: 17 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Идеологията, която служи за утвърждаване на властта на една група, може да оцелее само, ако е в състояние да обясни на хората смисъла на техния живот, да им даде основание да работят, дори и на онези, които страдат.

Днес либералната идеология би се затруднила извънредно много да накара хората да повярват, че световният капитализъм не служи само на едно ограничено малцинство, че е справедливо в края на 2008 г., както предишните години, да се платят 10 млрд. бонуси на банкерите и да се твърди, че демокрацията, за която се предполага, че внася баланс, взема под внимание интересите на най-бедните и бъдещите поколения! В такъв случай демокрация и пазар ще станат застрашени ценности. Идеологията на пазарните демокрации е в опасност.

Сегашното положение прилича в известна степен на това при падането на Римската империя, за което се знае, че е продължило повече от три века и след него е настъпил хилядолетен безпорядък. Една идеологическа промяна би могла по-специално да доведе до идването на власт в Съединените щати на протекционистка, милитаристична, почти тоталитарна, а също в много голяма степен и теократична власт. Теокрацията ще е гримасничещата и карикатурна форма на бъдещата организация на демокрациите, също както фашизмът и нацизмът бяха дяволските карикатури на онова, което по-късно щеше да стане социалдемокрацията.

Не е изключено тази криза да предизвика безпрецедентен политически бунт и насилие, придружени от възраждане на класовата омраза. В крайна сметка не е ли тя една страхотна демонстрация на валидността на анализа на Маркс за сияйния, планетарен и самоубийствен капитализъм?

Тази криза е също възможност да се разбере как малка група хора, без да произвежда богатства, присвоява съвсем законно и безконтролно една значителна част от произведената стойност. После пак същата тази група, след като е отмъкнала каквото е могла, кара данъкоплатците, трудещите се, потребителите, предприемачите и притежателите на спестявания да плащат огромните й печалби, премии и бонуси, принуждавайки държавите да намерят за няколко седмици, за да попълнят оставените липси в техните каси, суми хиляди пъти по-големи от онези, които същите тези правителства упорито отказват всеки ден на най-бедните в развитите страни и на гладните в останалия свят.

Разбира се, тази конфискация се извършва по законен, „честен” и ненасилствен начин. Именно това ще представлява в очите на някои главния мотив за бунт: ако всичко това е законно, тогава системата, която позволява този абсурд, няма основания да съществува!


откъс от „Кризата, а след това?” - Жак Атали, бивш директор на Световната банка



Тагове:   криза,   социалната,


Гласувай:
3



1. анонимен - Социалната, идеологическата и политическата криза
12.05.2010 09:25
Браво за постинга!!!Подкрепям напълно!Откъде е материалът?
цитирай
2. krizata - до 1,
12.05.2010 09:38
откъс от „Кризата, а след това?” - Жак Атали, бивш директор на Световната банка.

Имам книгата на български и френски. Знам, че е пусната и на руски. Сигурно е издадена и на английски.

Поздрави!
цитирай
3. rakurs - Маркс...
12.05.2010 14:39
Капиталистическата система ражда гробокопача си.Тогава социалистическа идея можеби е съществувала до опита за преврат от ген.Анев и Горуня след което управляващите са подготвили приватизацията страхувайки се да не би някой техен човек да ги изпревари?
цитирай
4. rakurs - Елита т.е. свръх богатите
12.05.2010 14:47
не са най- учените ,а най-дейните,с цената на всичко, затова те предизвикват кризите ,а чакат унизените да им платят за грешките.
цитирай
5. анонимен - Уважаеми г-н Хитов
12.05.2010 17:52
малко цитатче)))

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Жак Атали
френски финансист

Роден: 1 ноември 1943
Алжир, Алжир


Жак Атали (на френски: Jacques Attali) е френски финансист, икономист и философ от еврейски произход.[1]

Роден е в Алжир в еврейско семейство. През 1963 година завършва Политехническо училище, а по-късно получава диплома от Института за политически изследвания и постъпва в Националното училище по администрация.

Придобива известност през 1981 година, благодарение на високото си положение което заема в обкръжението на френския президент, чийто главен съветник Атали е и днес. Член на Билдербергския клуб. През април 1991 година е избран за първи глава на скорооснованата Европейска банка за възстановяване и развитие. Автор е на десетина книги.

За Жак Атали демокрацията е най-добрата политическа система, системата за търговия - двигател на прогреса, а всевластието на парите - най-добрия и справедлив порядък на обществените отношения.

Жак Атали е замесен в аферата Анголагейт (на английски: Angolagate) - като един от посредниците за незаконната продажба на оръжие за Ангола.

----------------------------------------------------------------------
и понеже миналия път ми направихте забележка, че след цитатите (на Суворов )не съм коментирал сега ще си позволя да коментирам.

няма как човек, замесен в най-мръсния бизнес на земята - НЕЗАКОННАТА ПРОДАЖБА НА ОРЪЖИЕ - да учи на ум, разум и каквото и да било , когато и да било.
Все едно Джак Изкормвача да учи детския хор да пее църковни псалми.

Зная,че цитатът прекрасно отговаря на вашата представа за нещата, но нека все пак кажем кой е автора.

бихте ли цитирали другаря Хитлер, който също мразеше капитализма и се мъчеше да построи националсоциализъм или не ви отърва, защото хората знаят кой е Хитлер, но не знаят какви ги е вършил Атали?

Аз също съм за строги регулации във финансовия сектор, но не съм склонен да гробокопая капиталистическата демокрация.
цитирай
6. анонимен - Бай Милан
12.05.2010 21:59
"Аз също съм за строги регулации във финансовия сектор, но не съм склонен да гробокопая капиталистическата демокрация"

Хи, хи, хи- къде я видя тази капиталистическа демокрация бе Алексчо????????
Нека припомня някои основни понятия.
Капитализъм-обществен строи, които се характеризира с предимно частна собственост в/у средствата за производство.Социализъм- държавна собственост в/у СП.Демокрация /пряка или представителна/- начин на управление на държавата, характеризиращо се с участието на народа/ посредством избори от време на време/
Та ако пгледнем флагмана на западния капитализъм УСА дръжавата притежава глямата част от автомобилостроенето/ ГМ Краислер/ Голяма част от финансовия сектор/Сити груп,АИГ и пр/, също от недвижимата собственост/ Фени меи и Фреди Мак/, военно промишления комплекс-изцяло под държавен контрол, ит.нс.
С екзекютив ордер на 20/10/1987 президентът Реиган, заедно с Робин Рубин и Алан Гринспеин, създават работни групи за финансов натиск, които активно манипулират фондовия пазар. Това е началото на края на свободния пазарен капитализъм.Пследващото е всепроникващо сливане на държавата с финансовата и индустриална олигархия, което според Мусолини си е обикновен фашизъм.
Бъди здрав Алексчо и продължавай да изучаваш укипедията
цитирай
7. анонимен - бай Милане
12.05.2010 22:08
както съм казвал отдавна (цитирайки класиците) - животът не е борба между доброто и лошото, а срещу лошото и много лошото (страшното).
относно АИГ - ми продадоха се европейския клон (алико) и си върнаха парите, така че пак са си на акционерите))) -това само за статискиката и голямата шаячна правда)))

и какво предлагаш, бай Милане - щото като гробокопаете поне кажете какво ще строим.)))

социализъм, ако може, не предлагай - видя се, че не работи))))

или си от онези апокалиптици, дето само гропокопаят?))))

А това с уикито си е хубаво - проверимо отвсякъде, независимо, изобщо си е честно)))

ех, милите ми апокалиптици. видя се, че света не умря от кризата, сега остана само да стискате палци за 2012-та)))
цитирай
8. krizata - Уважаеми rakurs,
12.05.2010 22:40
Не забравяйте как системата ни бе наложена през '44 (както и през '89-та), така че нито ген. Анев, нито Горуня можеха да направят нещо по въпроса.

Както Чехословакия през '68-ма или народа на Чили през седемдесетте бяха безсилни да определят самостоятелно своя път на развитие.

Поздрави!
цитирай
9. krizata - Уважаеми Алекс,
12.05.2010 22:50
Жак Атали е толкова гобокопач на капитализма, колкото ние с Вас бъдещи майки на здрави българчета.
Атали е върл привърженик на производствения капитализъм, този, който произвежда конкретни блага. Той е против финансовите спекуланти, които според него са довели до днешната финансово-икономическа криза.
Както сам намеквате, Саркози също споделя подобни възгледи, което означава, че Европа ще не ще трябва да се съобразява с идеологията на един от нейните водещи лидери.
А това, че публикувам цитат от този автор не говори, че споделям възгледите му, а че за пореден път давам възможност от този блог да се чуе алтернативна на моята гледна точка.

Поздрави!
цитирай
10. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
12.05.2010 22:51
коя е най-богатата (като стандарт на живот) южноамериканска държава?
цитирай
11. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
12.05.2010 22:56
Атали е преди всичко доста спорна личност. И поради това не мисля, че трябва да бъде цитиран, още по-малко от сериозен човек като вас. (съгласете се, че търговец на нелегално оръжие - освен ако не е Никълъс Кейдж и то във филм - е най-малкото леко мръсничък човечец).

аз също не съм фен на финансовите спекуланти , но не продавам оръжие на Ангола, което ме прави поне по-достоен от него))))

поздрави!

а предишният коментар беше около пътя, който избра Чили))) (не харесвам хунтата, но още по-малко харесвам комунизма).
цитирай
12. krizata - Уважаеми Алекс,
12.05.2010 23:00
Вие сте много интересен човек и аз уважавам дълбоко мнението Ви, но все пак по много неща в мисленето си се различаваме.
Надявам се, че общуването в блоговете ще ни доближи поне малко във възприемането ни за света! С най-добри чувства оставам!

Лека нощ!
цитирай
13. анонимен - Бай Милан
13.05.2010 01:50
Алексчо, Баювото,
хубаво че четеш класиците, още по-хубаво,че си открил смисъла на живота. Аз за себе си все още не съм.
Не гробокопая капитализма - той се гробокопае сам /ако това в което живеем сега може да се нарече капитализъм - все пак сме доста далеч от времето на Адам Смит нали /,
Ботев го е казал много добре-" Само знайте за парата, като човек що да прави -изяда си и месата"
Народа български също има мнение по въпроса -" г*з глава затрива"
Разбира се за теб това е" Великата шаячна правда" На теб като на "класик" по отва веруюто на Уолсриит "грид ис гууд"
Ако си дадеш труд да прочетеш какво съм написал ще видиш, че именно пазарният фундаменталист Рони Рейган слага първата гробо-копка на така любимия ти обществен строй.
Вярно,че светът все още не е умрял от Кризата, и най- вероятно няма да умре от нея, но капитализмът определено ще си замине/ сорри/ Това все още е началото-финансовия колапс след което идват следващите фази на кризата -политическа , социална и накрая военен конфликт. Нищо ново под Слънцето- вече се е случвало, както се казва "Класика" или пък "апокалиптично мислене"
цитирай
14. анонимен - бай Милан
13.05.2010 08:42
търся го, не съм го намерил, тоя пусти смисъл)))

относно гробокопаенето - копаят, много копаят, а то все не става.))))

относно Рони Рейгън - фен съм му, страхотен, защото (и Тачърката участва активно) успя да победи "най-човеколюбивия и хуманен строй". Няма да повтарям пак за лошото и по-лошото))))

ще премине и това, то какво ли не е преминало, ама това с военния конфликт малко ми се вижда пресилено - кой кого ще напада и защо? (изключвам локалните такива, защото - тук съм твърде военолюбив - Северна Корея и Иран ме притесняват доста).

Ако очакваш несъкрушимата червена армия да влезе с конете в Европа - опитаха се, ама не се получи, втори път няма как да стане. Ако пък мислим, че САЩ ще нападнат Европата - още по-малко вероятно.
Светът се променя, няма как механично да пренесеш модели от историята.
Живот и здраве и 2012 ще мине, няма да ни удари комета и ще продължим напред.

И нищо ново под слънцето ...хъм... обаче историята се повтаряла - викат де - като комедия))))
цитирай
15. krizata - Уважаеми бай Милане,
13.05.2010 16:51
Изключително сте ми интересен с информацията, която изнасяте!

От къде измъкнахте данните за инициативата на Рейгън (С екзекютив ордер на 20/10/1987 президентът Реиган, заедно с Робин Рубин и Алан Гринспеин, създават работни групи за финансов натиск, които активно манипулират фондовия пазар. ) за "пипане" на пазарите?

Ако имате нещо като блог в Интернет дайте линк за там!

Поздрави!
цитирай
16. анонимен - Бай Милан - предишен анонимен от Чикаго
13.05.2010 18:54
Гн Хитов по ваш съвет търсех да си измисля Ник.
Вчера както си карах към офиса гледам един пред мене/ сигурно италианец/, беше сложил нещо на колата си за МилАн- футболния отбор.И пнеже бях без очилата ми се видя като Бай Милан та викам си те го те моя ник.И на години съм си Бай. Та така.
Информацията за working group on finance я има на много места последно я чух в интервюто на Алекс Джонс с Макс Каизер http://www.youtube.com/watch?v=JvOigT7S3VA&feature=player_embedded Макс е много колоритен- бивш брокер от Уолстриит, знае всичките мръсни номерца и често изнася кирливите ризи на показ, има собствено прадаване по ББС и РТ/руска телевизия/. Може би на пръв поглед изглежда малко несириозен, но информацията и анализите му са винаги на ниво
цитирай
17. krizata - До бай Милан,
13.05.2010 19:45
Разбрах те, бай Милане!
Добре дошъл в блог-пространството, желая ти интересни емоции!

Поздрави от България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3838128
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев