Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 00:36 - Светът - на кръстопът (или как Dyank-off провидя края на кризата)
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 3949 Коментари: 14 Гласове:
3

Последна промяна: 04.06.2010 00:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„България се доближава до излизане от кризата” – обяви вчера веселякът-министър в поредното си интервю за замазване на положението.

Този рецитал сме го слушали вече толкова дълго време, че ни се щеше най-накрая плочата да бъде сменена, но очевидно, Бойко е решил да влезе в ролята на добрия самарянин-непукист, който търпи глупостите на грешника, само заради хрисимите очички на продажника.

Да, става въпрос за същия екзекутор, който преди това успя да помете с действията си няколко държави от третия свят, готвейки се за мисията на живота си – разправата с народа, който преди двадесет години не го оцени и го запрати на тежък гурбет в тежката (но вече сладка) чужбина.

Остави другото, но се оказва, че министърът-финансист не следи и тенденциите в световната икономика, където в последно време ври и кипи, и то така, че почти всеки разумен анализатор си задава резонния въпрос: „Докога ситуацията ще продължи да се държи на тънката връвчица на крехкото равновесие и откъде ще задуха бурята, която ще помете целия световен икономически ред?”

Защото само допреди месец перспективата за обсъждане на икономическите проблеми, на приближаващите юнски срещи на G8 и G20, изглеждаше проста и безоблачна: Програмите по стимулиране на икономиките (разбирай на финансовите сектори) завършваха, от есента можеха да започнат рестрикциите по паричната политика, „зелените ръстове” избиваха от всеки ъгъл... Кеф.

Но в началото на миналия месец (сякаш специално подготвяли се за 5 май – рождения ден на Карл Маркс) пазарите започнаха да се рушат, след което верижно стартираха и проблемите с финансите и с икономиката като цяло.

Какво следва от тук нататък?

Въпросът съвсем не е изпразнен от съдържание. Да погледнем трезво на ситуацията по света: За последните две години само в САЩ бяха налети емисионни пари, равни на 12% от БВП на страната (сумата не е случайна – тя съответства на темповете на спад в икономиката им по време на кризата от началото на 30-те години на ХХ век).

Като резултат от операцията цените растат. Не навсякъде, но в сектора на базовите инвестиционни стоки те нараснаха с повече от 40% за последните 12 месеца. Ако днес програмите за стимулиране бяха преустановени, загубите в реалния сектор от ръста на разходите (при липса на растеж на доходите - крайното търсене не расте), можеха постепенно да бъдат компенсирани с времето.

Но след рязкото изостряне на кризисните процеси отпреди месец, емисионните програми трябваше да бъдат продължени, а това означава само едно, че в реалния сектор сериозните проблеми ще се задълбочават.

Не е изключено да бъдат предприети определени палиативни мерки: например, може да се направи опит за намаляване на световните цени на петрола. Но това са наистина временни и недостатъчни стъпки за закърпване на положението.

А как да се постъпи със системния проблем по производството на стоки и услуги за крайния потребител? Цените няма как да се качват, а текущите нива не осигуряват достатъчна рентабилност за производителя.

Във финансовия сектор също има толкова проблеми, та чак да се заринеш. Въпросът е в това, че за разлика от ситуацията отпреди 80 години, днес колосални дългове са натрупали не само домакинствата и корпорациите, но и държавите.

Последните не могат да плащат в пълен обем по задълженията си, заради изчерпилия се механизъм за рефинансиране на дълга, действал през последните 30 години, на базата на постоянното падане в цената на кредитите. Но и отказването от плащания също е невъзможно.

И това е така, защото парите се дължат на олигархията от финансовия сектор, която днес не само определя политиката (т.е. поръчва музиката), но и самата тя се намира в крайно тежко положение, тъй като трябва да поддържа колосалната финансова надстройка, при все по-съкращаващата се база на реалното търсене.

Известно е, че лошият пример е заразителен. Ако днес Гърция обяви суверенен банкрут, точно същото с радост ще направят и Испания, Италия, Португалия, Япония, Великобритания… Списъкът може да бъде допълнен по вкуса на всеки читател.

И цялата световна банкова система ще се разлети на парчета, заедно със системата за световна търговия и още много други компоненти. Това не е просто страшно, това е катастрофа от вселенски мащаб.

Заради това Гърция получи своята милостиня. На другите също ще се подхвърли нещичко, тъй като загрижеността не е за длъжниците, а за банките - толкова любими на днешните политици.

Е добре, днес парите ще бъдат осигурени, а по-нататък? Със сигурност помощите няма да стигнат за всички! Освен това, реалният сектор също потъва и когато народът излезе масово по улиците, тогава ще стане наистина страшно.

Каква трябва да бъде реакцията в такава ситуация? Като че ли е дошъл последният възможен момент, в който политиците с достойнство, ясно и разбираемо, трябва да кажат, как да се постъпи в сегашното положение. Да се обърнат към народите си, да споделят помежду си, да обяснят на банките и корпорациите. В противен случай управляващите (и не само у нас) ще имат много сериозни неприятности.

Да Ви припомням ли, че до сега всеки можеше да говори каквото си иска за кризата. Но при едно принципно условие – категорично се забраняваше да се обсъжда възможността за разрушаване на съществуващия световен икономически ред.

Тоест, всеки който можеше да предложи каквито и да било идеи (реални или мними), за това как да се спаси системата, беше добре дошъл: трибуни, грантове, публични дискусии.

Ако някой се осмеляваше да обяви, че царят е гол., т.е. че световният порядък е обречен… В най-добрия случай получаваше масова критика, в най-лошия – безкомпромисно игнориране от всички (с поне минимално обществено признание) структури.

Но след майските провали ситуацията стана очевидна практически за всички. Дали на банкерите и политиците им харесва това, но съхраняването на действащия финансово-икономически модел е невъзможно.

Това означава, че трябва да се търси нов начин за организация на обществото. Проблемът е в това, че е пропуснато много и ценно време (какво да говорим за страната ни?).

Разработването на нов модел без дълги (понякога многогодишни) публични обсъждания е непостижимо. А за такива обсъждания днес са готови буквално няколко десетки човека по света (хубаво е, че някои от тях работят в България), а останалите не могат да кажат нищо по въпроса.

И в тази връзка юнските политически срещи на високо равнище са безсмислени: в рамките на стария ред вече нищо не може да се измисли, а нов модел просто не съществува. Още повече, че политическите срещи не са място за експертни спорове – там само се оформят разработени на други места мнения и становища.

Това означава, че остава само един изход: да се признае безнадеждността на ситуацията и да се обяви началото на открита и публична дискусия за бъдещето на света и възможните модели за икономическо развитие.

Рано или късно това трябва да се направи, но колкото по-скоро започнем, токова по-бързо ще завършим. С (възможно) минимални загуби!

А дотогава в България първите във властта могат да направят максималното, което им е по силите – да признаят недоразуменията допуснати в досегашната си работа и да потърсят прошка пред хората, които до момента незаслужено са държали настрана.



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. razkazvachka - Струва ми се, че Дянков е прав - ние отдавна сме вън от кризата
04.06.2010 03:38
като магарето на Настрадин - тъкмо привикнахме и сега ще вземем да фалираме:)))

Но имам един друг въпрос, който ме безпокои - липсата на ефективно и бързо приемане на закони - май законодателите са заети с узаконяването на собствените си купчинки, без да мислят, че производителните сили в това време не произвеждат повече материал за купчинки...

Икономически модел има - но не и за евронавалицата
Или по-скоро - няма - ако нефинансовите модели се смятат за икономика - скоро ще трябва да пледираме за аспекта на човешки права, който включва правото да не ти пречат да произвеждаш храната си
цитирай
2. анонимен - 2
04.06.2010 06:41
Добре сегашната система е пред изчерпване , но не мога да разбера какво точно предлагате ? Вид комуни или връщане към соца .
цитирай
3. krizata - Уважаема razkazvachka,
04.06.2010 14:10
Тъжно е, когато такива мислещи личности като Вас са длъжни да се подчиняват на едно посредствено управление, доказващо за пореден път компрадорската същност на властовите ни структури!
Поздрави!
цитирай
4. krizata - до 2,
04.06.2010 14:13
В края точно за това говоря - колкото по-рано започнем с обсъждането, толкова по-голяма е вероятността в спокойна обстановка да достигнем до разумен модел за бъдещо устройство на социално-икономическите отношения.
цитирай
5. анонимен - Бай Милан
04.06.2010 19:16
Браво, гн Хитов, Блестяща статия.

Най- после някой в прав текст да каже, че моделът не работи.Че всичко което се предприема в световен мащаб са само палиативни мерки, които не решават проблема дори го задълбочават.
Не може да се реши проблем дължащ се на всеобща пре задлъжнялост с печатане на пари и създаване на повече нов дълг.

"да се признае безнадеждността на ситуацията и да се обяви началото на открита и публична дискусия за бъдещето на света и възможните модели за икономическо развитие. "- Това е цивилизованият начин за решение на кризата. За съжаление нито родните нито световните политици са готови за това.Абсурдно е да се очакват подобни стъпки от тяхна страна.

От не далечната ни история е видно че подобна ситуация е довела до двете световни войни. Дано човечеството прояви повече разум този път.
цитирай
6. krizata - Уважаеми бай Милане,
04.06.2010 19:29
Проблемът на днешната ситуация е, че една световна война не може да реши нищо.
Първата и Втората са имали като резултат преразпределение на глобалните сфери на влияние, след което е следвал някакъв, макар и временен прогрес.
Днес има само една свръхдържава, която държи практически целия свят. И в рамките на планетата моделът на НТП, който движеше постъпателното развитие, в последните 250 години, приключи.
Никой от властимащите не разбира протичащите процеси, което означава, че ни чака повторение на 30-те години от 20-век - времената на безизходица за целия свят.
В тази ситуация се гответе да запазвате едно вътрешно спокойствие за това, на което ще ставате свидетел, а ако поне някой от приятелите Ви е предупреден, това означава, че сте си свършили работата, доколкото сте могли.
Поздрави!
цитирай
7. анонимен - Бай Милан
04.06.2010 19:31
Назад към соца???
А защо не напред към соца. - такъв какъвто е в Скандинавските страни? Съчетчние на добрите страни на двете системи.

Преди да решим какво общество искаме за себе си и децата си трябва да си отговорим в какво общество живеем в момента.
цитирай
8. krizata - Уважаеми бай Милане,
04.06.2010 19:40
Обективно погледнато онази система е много по-гъвкава и издръжлива на кризи. Да не забравяме, че подобни проблеми (на падане ефективността на капитала) в социалистическата система в Източна Европа настъпват в началото на 60-те години, но благодарение на плановите механизми тези процеси са държани под повърхността цели 30 години. Ако през 70-те Китай не беше решил да излезе от тогавашната единна социалистическа система за разделение на труда и да изгражда собствен глобализационен център, сега светът щеше да е доста по-различен и със съвсем други проблеми.
Днес капиталистическите икономики нямат такива сдържащи механизми (планомерността) и срутването ще стане отведнъж и с трясък.
цитирай
9. анонимен - Бай Милан
04.06.2010 20:34
Уважаеми гн Хитов,
Според мен Световната свръхдържава се разпада под собствената си тежаст.С повече от 700 военни бази из целия свят-които трябва да поддържа, с БВП от който 70% е услуги, с огромен държавен и частен дълг- САЩ са гигант на глинени крака.
Единият крак - ам. долар световна резервна валута- крак неизлечимо болен и огъващ се във всички псоки
Другият крак -ам. военна машина - свръх раздута бюрократизирана и системно изтощавана в Ирак и Авганистан
Третият крак Уолстриит с неговите екзотични финансови инструменти /деривативи/ се оказа фалшив. Всъщност това е огромна финансова черна дупка според различни оценки м/у 0.5 и 1.5 квадрилиона УСД

Еднополюсния свят си отива. Как точно ще стане това предстоида видим
цитирай
10. krizata - Уважаеми бай Милане,
04.06.2010 21:35
Вие сте най-наблизо - виждате най-добре процесите.

Затова е много важно да се проведе тази дискусия, за която говорихме, защото без предварително задаване на приоритети на развитие в рамките на една нова парадигма, в която не печалбите ще са най-важни, е невъзможно от тук насетне светът да съществува.

Ако последното не се състои следва връщане далече назад в технологичното развитие на човечеството (първите признаци вече са налице).

Поздрави!
цитирай
11. анонимен - от 2 ри
05.06.2010 00:33
Разбра Ви искате да върнете соца от съветски тип , аз съм млад 30 годишен и нямам много спомени от това време , но съм говорил с по-възрасни колеги и от това което са ми казвали не бих желал да живея в такава система . Предполагам Вие сте утопист ( да разпределим благата по равно ) значи хубаво е красиво е но няма начин да стане на практика или където се опитаха да го направят видяхме резултатите . Малко философско може да прозвучи значи аз така си мисля свелената ( природата ) е циклична и в момента се намираме пред спад .
цитирай
12. krizata - до 11,
05.06.2010 12:42
На мен би ми било интересно да споделите какво са Ви разказвали колегите Ви за тогавашната система (особено това, което не Ви харесва).
Поздрави!
цитирай
13. анонимен - Добре де щом е било толкова хубаво ...
06.06.2010 23:16
Добре де щом е било толкова хубаво през соца защо миграцията беше от исток на запад ,защо западняците не се блъскаха да доидат да живеят на исток ?
цитирай
14. krizata - дo 13,
07.06.2010 10:12
По време на Великата депресия милиони американци отиват на работа в СССР, което спасява живота на мнозина.
Само в периода 1939-1941 г. стотици хиляди гладни европейци от съседните, на същата страна, държави емигрират в горната.
Разбира се, в последните 250 години стандарта на живот в англосаксонските страни е най-добрия (от гледна точка на материални богатства) в света, но е факт, например, че до 80-те години БГ значително беше съкратила разрива в стандарта си, спрямо най-напредналите страни.
Неслучайно ние, българите, се сравняваме с американци и австрийци, защото в определени моменти почти сме достигали нивото им. В същото време за едни египтяни, дори мисълта да имат условията на англичаните е абсурдна, въпреки че само допреди 150 години с арабите сме били част от една империя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3840598
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев