Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 22:33 - Икономическата криза и отражението й върху всеки от нас (Или курникът на побеснелите петльовци)
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 8916 Коментари: 28 Гласове:
4

Последна промяна: 28.10.2010 23:28


Глобалното ни село, наречено планета Земя вече три години се намира в началните фази на най-тежката си икономическа криза, позната в историята на пазарната система.

Все още по-голяма част от народонаселението живее с твърдото убеждение, че проблемите са временни, че след настоящите трудности ще последва ново устойчиво оживление, характерно за последните тридесетина години (не случайно „специалистите” доскоро ни убеждаваха, че на съвременния етап кризите са невъзможни, благодарение на монетарната политика на централните банкери, най-вече тези от ФЕД на САЩ.)

В krizata.blog.bg вече втора година се доказва с научни аргументи, че днешните икономически проблеми не са случайни, че те се дължат на дълбоки структурни диспропорции, задълбочавани през последните десетилетия съвсем съзнателно за постигане на конкретно детерминирани цели, свързани с победата над алтернативната за онова време социалистическа система за разделение на труда.

Осъществяваната за този период икономическа политика стана известна под името „рейганомика”. Чрез стартирането й, нейните създатели имаха важната задача да намерят допълнителни източници за движение по постъпателната спирала на научно-техническия прогрес, след като старите механизми за развитие вече се бяха изчерпили.

Става въпрос за това, че през цялата история на капитализма всяко нововъведение се е осъществявало чрез кредитиране с лихва на едни или други проекти, изплащани благодарение на реализираните печалби от иновациите. Важно условие за функциониране на такъв модел е непрекъснатото разширяване на пазарите. След като глобалният капитал, за своята дългогодишна история, успя да усвои цялата планета, днес се оказа, че практически отсъстват възможности за производствено инвестиране на трилионите свободни парични средства, блуждаещи по целия свят.

Подобна е била ситуацията и през 70-те години на XX век, когато светът все още е разделен на свободната си част, с функционираща пазарна икономика и „мракобеснесния” социализъм, който тогава е завладявал все по-широки територии. Точно към края на това „изгубено десетилетие” се пръква тази уникална програма, целяща да стартира новите за момента информационни технологии, на базата на съществуващия потенциал от потребители в Западния свят.

Идеята е уникална: „След като не сме в състояние да разширяваме пазарите, тогава да натоварим съществуващите потенциални купувачи с допълнително потребление, което да му осигурим чрез рязко засилване на кредитирането за отделните домакинства”. Перфектният замисъл започва да се реализира от началото на 80-те и благодарение на осъществяването му днес имаме интернет, персонални компютри и мобилна връзка.

Изпълнението му става възможно благодарение на непрекъснатото сваляне цената на кредита, като лихвите по заемите в началото на програмата по стимулиране на паричното предлагане са около 20%, за да достигнат до нулеви стойности към днешна дата. По този начин се получава интересният ефект, при който всеки нов заем изплаща по-рано получения, като остават свободни средства за отчитане на ново потребление.

Днес, след като играта с кредита свърши, се оказа, че обикновените хора по целия свят плуват в планини от дългове, които по никакъв начин не биха могли да върнат. Това принципно променя цялата ситуация във всички „развити” икономики, което означава само едно: рязко падане на световното потребление, намиращо се на много по-високи от равновесните си значения.

За САЩ се очаква рухване с повече от 50%, за Западна Европа – около 30% от докризисните нива, като процесът ще се проточи до десетилетие.

В такива условия, както отдавна беше отбелязано тук, е напълно реално ЕС да се разпадне от състоянието, в което е конструиран днес. Вече се вижда, че основните спонсори на общоевропейските програми – Германия и Франция, притиснати от спадащите собствени приходи, поискаха преразглеждане на основополагащи закони и правила, ръководещи общите европейски политики.

България, намираща се от двадесетина години под неоколониалното управление на победителите в Третата Световна война, изплаща колосални за мащабите на страната репарации под формата на износ на квалифицирани (и недотам) кадри; стриктно изпълняване на изискването за пълно унищожаване на съществуващата материално-производствена база чрез прихватизацията, с последващо унищожение, на цели сектори от икономиката, по пътя на доброволното отказване от завоювани пазари в редица сфери като тези на военно-промишлените технологии, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, текстилната и обувна индустрия, машиностроенето и металургията, и др.

Ситуацията днес достига трагикомични мащаби, тъй като нашите метрополии поискаха директно финансиране на техните дефицитни икономики по пътя на данъчното ни законодателство и провеждането на рестриктивни мерки, които да изкарат финансови средства за последващото им хвърляне при гасенето на бушуващите пожари най-вече в САЩ. Не случайно именно човек с манталитет и душа на американец беше изпратен да контролира родните ни финанси, тъй като силните вече не могат да си позволят да рискуват, играейки си на демокрация и назначавайки български кадри на най-важните за тях постове от местната им колониална администрация.

В описаното положение опитите на разни БАН-овски учени да протестират са направо смешни, защото за тях вече отдавна е решено, че те просто не са нужни никому. И наистина, защо да се харчат луди пари за наука в България, след като всички разработки така или иначе се осъществяват в центъра (научните лаборатории на Запад) и тукашните упражнения по правене на наука са не само излишни, но и жалки от гледна точка на хората, дърпащи конците отвисоко.

Ние сме като един кокошарник, в който петлите са оставени да се бият за територия и за повече кокошки, но когато собственикът на курника иска да промени правилата той просто влиза в кокошия дом и пренарежда главните герои в тази продължаваща безкрайно петльова драма.

В тази връзка, за мен българската политика отдавна е станала дотолкова безинтересна, че чак банална. Неслучайно и този блог се концентрира върху световните процеси, тъй като в родината ни единственото представление, което се играе е това на: „Като няма хляб, да осигурим зрелища”.

В този контекст не е за учудване фактът, че и в новия бюджет средствата за полиция надхвърлят тези за образование, здравеопазване и култура взети заедно. Очевидно е, че някой отвън е подсказал, че хората с палки ще имат все повече работа, за разлика от представителите на цивилизационните професии като учители, лекари и артисти.

Бъдещето, което ни предстои ще избира между два пътя на развитие – държавен капитализъм (фашизъм под една или друга форма) или държавен социализъм. И това е така, тъй като в условията на все по-силно падащ жизнен стандарт на преобладаващата част от световното население, съвсем скоро на политиците ще им омръзне да симулират демокрация, ще тропнат по масата и по пресния пример на Саркози ще си приемат тези закони, които са им нужни в дадения момент. А тези, които не са се ориентирали в новата обстановка ще получават по едно-две „докосвания” с палка, добре финансирана от поредния бюджет, приет в една или друга държава.

Затова се моля хората от средната класа максимално бързо да се пробудят от либералния унес, в който бяха приспани в последните десетилетия и да осъзнаят, че единственият сравнително безболезнен вариант за по-голяма част от обществото е преминаването към стопанство на плановата икономика с преобладаваща държавна собственост върху средствата за производство, с една по-висока степен на социална защита, която ще е изключително необходима в условията на бъдещото продължаващо социално изключване на все по-широки слоеве от населението.

Никой не казва, че процесът ще е гладък, но в случая алтернативата е ясна, да не говорим за перспективата от гладна смърт за милиони хора, останали без препитание и нямащи възможност да обработват земята си, както техните прадеди са го правели.

Ситуацията пред всеки от нас е тежка, но не безизходна! От всички нас зависи накъде ще свърне каручката на България – надолу в дълбоката пропаст или от стръмната пътечка по ръба на урвата до безопасната плодородна равнина, където българската земя ще е готова да обгърне с любовта си всеки, дръзнал да разрови мощната й снага, с молба за шепа жито сред стихията на задаващата се глобална буря.



Тагове:   криза,   отражението,


Гласувай:
4



1. анонимен - Поздравления за чудесната стат...
29.10.2010 09:26
Поздравления за чудесната статия!Вижда се, че човечеството не е мръднало много в менталните си разбирания през последните няколко хилядолетия.За съжаление народнът ни така и не разбра, какво се случи през тези двадесет години.И сега
продължава, да бъде дебилиран и дрогиран с разни фантастики за заговори на
митичните "комунисти", които виждате ли разбиха държавата си , за да се върнат на бял кон??? Така сублимират комплексите си всички тия , които ревяха
по площадите за по-малко държава , надявайки се и те да вземат нещо от пая.
Уви в законите на хазарта /глобалния капитализъм/, няма как всички да са победители.Пренебрегването на научния метод в изследванията и оценките за събитията ,води до такива страшни картинки /Вижте родните СМИ/.
цитирай
2. анонимен - уважаеми г-н Хитов
29.10.2010 10:48
Ще си позволя да опонирам поне по няколко точки:
- социализмът няма да се върне, колкото и да се иска на някого. Държавата е лош стопанин, ама много лош. поне що се отнася до средствата за производство. Ако беше добър, нямаше да фалира. Сега не ми обяснявайте как лошите комунисти (защото навярно смятате, че има и добри) били объркали всичко. Няма добри комунисти, г-н Хитов, както няма и добре работещ социализъм)))) Странно - ако комунизмът (социализмът) е нещо ОК защо когато се появи някъде там изчезват такива простички неща като хляба (справка големият глад в Украина през 30-те години на миналия век и купонната система за хляб в Куба и досега).
В най-социалните държави (скандинавските) собствеността е частна, господин Хитов, повярвайте ми))))
Относно БАН, че там е твърде интерсно. Не зная каква наука правят (просто никъде няма информация за българско изобретение от 20 години или за нещо наистина значително), но в БАН има следния парадокс - вечно пияния син на Гриша Филипов е академик и взима всеки месец пари, за да си говори с извънземните. Да ме прощавате, ама ако Дянков не им отреже парите на такива малоумници - аз ще изпищя. Защото това са и моите данъци. Прочете на каква цена БАН отдава имоти под наем и после да коментираме дали това е наука или чисто търгашество - цени от 0.02 до 0.006 лева на квадрат. Ей това е социализъм, господин Хитов, при това твърде тежък))))
Относно очакваното рухване с 50 % в САЩ и 30 % в Европа - даже най-големия апокалиптик - Рубини - не е толкова смел с черните си прогнози)))) Няма да има такова рухване, господин Хитов, спокойно))) По-скоро ще е нещо ново, но няма да е държавен социализъм. Светът се променя, г-н Хитов, върви напред. А социализмът е отживелица)))) Дано да го разберете максимално бързо, за да говорим наистина за икономика, а не за псевдосоцносталгия))))

поздрави
цитирай
3. krizata - Уважаеми Алекс,
29.10.2010 11:23
Радвам се, че командировката Ви е завършила успешно и вече имате възможност да водите така интересните и за мен дискусии.
Както нееднократно в този блог съм изтъквал, социализмът "фалира" преди капитализма по простата причина, че движен от същите механизми за развитие на Научно-техническия прогрес, както своята алтернатива, но със значително по-ограничени пазари, той доста по-рано достигна пределите на своето постъпателно развитие, след което започна т.н. "застой" в икономиката и обществото. Не пропускайте да отбележите, че от гледна точка на живелите през седемдесетте години социализмът съвсем не е бил тази обречена система, каквато ни се струва от днешна гледна точка. Дори обратното: в своите произведения големите политолози и апологети на Свободния свят като Бжежински и Кисинджър открито говорят за поражение в противостоенето по време на Студената война.

По повод на прословутия глад в Украйна, моля прочетете следния постинг: http://krizata.blog.bg/history/2010/02/18/genocidyt-na-stalin.495505

И не забравяйте, че по време на Великата депресия до 7 млн. свободни американци умират от глад, в момент, когато корабите изхвърлят в океана тонове хлебно зърно, за да не позволят срутване на борсовите цени на суровината. Бизнес!

Вие знаете, достатъчно добре, надявам се, че Куба е с най-високия жизнен стандарт в тази част на света, въпреки десетилетното ембарго от мощния северен съсед. Купонната система там означава само едно: че никой не остава без хляб, когато в региона милиони живеят в условия на хроничен глад.

"Социалните" държави от Скандинавието плуват в благополучие, заради неограничения достъп до пазарите както по отношение източните си съседи, така и на техните традиционни пазари. Все пак, представете си какво би била Финландия без мобилните технологии или пък Норвегия без петрола си. Според свидетелства на очевидци (живеещи по това време в Мурманск), до седемдесетте години последната изглежда доста жалко на фона на процъфтяващите съветски градове от тази епоха.

По БАН мисля, че отдавна сме се разбрали, че академията само отразява процесите в обществото като цяло. Там не е остров на безгрижното щастие, отделен от ставащoто в страната. Така че не виждам противоречия с Вас в изказаните от мен мнения по темата!
цитирай
4. анонимен - уважаеми г-н Хитов
29.10.2010 11:40
За мое огромно съжаление командировката не приключи успешно, пак останаха неща за опрвяне, ама нейсе, ще ги оправим другия път.
Относно фалитът на социализЪма - тук спорове не може, а и не бива да има. Рейгън и Тачър успяха (слава богу) да направят така, че този най-мракобесен строй да отиде завинаги в небитието. Не ми говорете за щастливите пионерчета, Павлик Морозов не е мой любим герой. Фактът, че по време на "най-щастливия строй" липсваха суперелементарни материални блага (ако има олио няма да има тоалетна хартия, ако има тоалетна хартия ще изчезнат яйцата, когато се появят, няма да има батерии и т.н) говори, че това малоумие е мъртвородено.
Изобщо не съм апологет на дивия капитализъм, но той - за разлика от недоносчето социализъм - се развива и върви напред. Вече в Америка не бият негрите, нали? Напротив, забелязва се обратна дискриминация))) А задали ли сте си въпроса защо Финландия има мобилни технологии - дали защото е имало партиен секретар или заради липсата му и свободното предприемачество? Същото важи и за Норвегия - Русия все още е може би най-богата страна на енергоресурси (нефт и газ), ама с тая разновидност на социализъм с цар (Путин) нещо не могат да настигнат норвежците, никак даже. Доколко е висок жизнения стандарт в Куба - ами като справка - средна работна заплата от 16 долара и песния от 9)))) (ех, как ме върнаха тези числа към светлите времена на другаря Жан Виденов). А купонната система - не, благодаря, не означава това, означава просто, че хлябът не стига (както се оплакваше видният пролетарски поет Никола Вапцаров))))
За БАН - никакви процеси в обществото не отразява, ндам))) 90% от академиците са бивши партизани и активни борци, Съботинов още говори на диалект, нищо ,че от 50 години живее в София (на това му викам пълна селяния, да ме прощавате за израза). Докато тези не ги изгонят и там не влязат млади хора - по-добре да го няма това пусто БАН. Ама с този закон за академичната независимост - няма как да се случи)))))
цитирай
5. krizata - Уважаеми Алекс,
29.10.2010 12:03
Рейгън и Тачър направиха такива неща, че още дълго техните наследници ще се опитват да оправят бакиите им (справка днешното състояние на нещата в поверените им тогава държави).
Всяко общество има своите приоритети за развитието си и когато от една средновековна страна се е изисквало постигането на неща, които другите народи и в други условия постигат за столетия, тогава не всичко може да бъде идеално и в оптималните пропорции.
По повод на Вашето тюхкане за тоалетна хартия ще напомня, че в условията на паричната свръхликвидност, предизвикана от нарастващата покупателна способност на гражданите се появяват дефицити, както днес е очеваден обратния дефицит - на парични средства, които да застанат срещу свръхпредлагането (по отношение на богатствата) на стоки, които си залежават на витрините, без при това потенциалните потребители да имат и елементарната възможност да ги придобият срещу парите си.
По въпроса за Финландия отдавна съм дал своя отговор, защото когато българската електронна промишленост държеше 40% от източноевропейските пазари на електроника, фирма Нокия се занимаваше с производство на галоши, факт!
Русия е страна, която изцяло зависи от своите Вашингтонски ментори и е жалко, че един интелигентен млад мъж като Вас не вижда тези очевидни неща. Днес бюджетът на страната зависи изцяло от цените на нефт, които пък се формират от една две банки на Уолстрийт. Не сте ли забелязали къде се държи прословутият стабилизационен фонд на държавата. Да познахте, в облигационни книжа, емитирани от страната-победителка, определяща изцяло днешната незавидна съдба на довчерашното величие на световната политическа сцена.
Средната заплата в Куба може и да е 16 долара, но с нея могат да се купят многократно повече стоки и услуги, спрямо покупателната способност на други валути от региона. За справка: лекарство, което в Куба струва 0,03$ се продава в САЩ за 165$! Почуствайте разликата!
Виждам, че БАН е Ваша лична кауза - громете ги и помнете вечната мъдрост, че ако не искаш да храниш собствената армия ще храниш чуждата!
Така че никакви наши млади учени няма да работят в институцията при секирата, която им готви техния сатрап!

P.S. Запомних, че сте 4-то поколение софиянец, аз и досега не съм жител на столицата, а само селянин от Банкя, така че ако за Вас това е важно, Ви поздравявам за постигнатия социален статус и перфектното владеене на иначе изчезващия български език.
цитирай
6. анонимен - Venus project
29.10.2010 18:21
Здравейте уважаеми блогъри. Макар че образованието ми не е икономическо, аз се интересувам от икономика поради факта че искам да знам аджеба защо положението ни е такова. Доста книги съм изчел и доста филми съм изгледал по темата. Една от интересните книги които ми направи впечатление е "Кой управлява света" на Том Бърнет и Алекс Геймс. След като я прочетох, продължих да търся информация по темата в родното интернет пространство и попаднах тук. И разбрах че все пак има хора в България които се интересуват защо сме на т'ва дередже. Много се радвам че съществува този блог и че има дискусии по икономическите теми. Поздравявам всички участници в блога и пожелавам да продължава да се развива и разраства за да могат все повече хора да се информират относно местното и световно икономическо състояние.
Да отбележа само че са ми изклъчително интересни споровете между г-н Кризата и г-н Алекс. И вече си иградих мое лично впечатление за тях двамата. Единия изключително социално ориентиран персонаж, подържайки равенството между хората и тяхното общо добруване, а другия крайно ориентиран подръжник на псевдокапитализма в България ( и света) в чиято система всеки се бори за себе си, незаинтересуван от положението на другите. Все пак благополучието на едни е за сметка на страданието на други.
Както и да е. Всеки има някакви виждания. За това има и спорове. А знаете че истината понякога се ражда във споровете. За това е хубаво да има много мнения.
Искам все пак да питам Вас и всички ваши читатели какво мислят за новата алтернатива на монетарната система - Икономика на ресурсите, детайлно описана в трудовете на Жак Фреско и Роксане Медоус ( Проектът Венера).
Според вас има ли бъдеще тази система?
цитирай
7. анонимен - уважаеми г-н Хитов)))
30.10.2010 10:12
За Рейгън и за Тачър, че съм им фен))) - нали не забравяте, че социализъм освен икономика (с всичките и липси) означаваше и политика - ГУЛАГ, Солжиницин, Сахаров, Валенса и Хавел (на последните двама никога не им разрешиха да завършат висше образование, защот са лоши хора))); означавше берлинска стена, убийства по границата, когато просто искаш да напуснеш от "най-добрия възможен строй"... Ако за вас светът е само икономика (числа), за мен е още и морал, човешки права и т.н. Социалното не е само цени на храните, господин Хитов, а и правото да си кажеш мнението)))
Нека не вадим кокалите на Рейгън, че е виновен за тази криза - малко трудно ще се съглася, че нещо отпреди 30 години доведе до лакомията на банкерите, които източиха системата))) На друг место е заровено кучето, повярвайте)))
Не зная дали Нокиа са правели галоши - сигурно е така, факт е, обаче, че социализмът не дава развитие. За пример - вижте как изглежда (като външен вид и параметри Жигулка от 1970 година и Ладичка от 2010 - никаква разлика))) (не мога да ви постна снимки в коментара си, но ги има в нета)
Относно Русия - да, с цената на нефта Рейгън победи Империята на злото, но вече отдавна не е така - прекалено много играчи има, а и арабите се еманципираха))))
БАН не е моя кауза. Или е, доколкото там отива по някой лев от данъците ми. Мразя да се харчат пари за глупости (да се говори с извънземни), какво да направя)))) Лафът с храненето на армия е доктрина на 20-ти век, сега сме 21)))
Ако на вас ви доставя удоволствие да хрантутите идиоти - това е ваш избор, не го оспорвам))))
П.С. Винаги съм мечтал да имам къща в Банкя, ама на - не ме огрява)))) Скъпичко ми е))))
цитирай
8. анонимен - уважаеми анонимен 6
30.10.2010 10:26
не съм фен на псевдокапитализма))) фен съм на свободното предприемачество, на свободата да избираш, на правото на чуждо мнение.
Не съм фен на псевдосоциалността, на това, циганите да имат повече права от мен, например (аз, ако не си платя тока, ще ми го спрат, на тях не им го - ей с това не съм съгласен, ама никак), не съм фен на лявата идея във варианта - на всички по равно, да рабтят баламите))) Защото рабтя по над 50 часа на седмица и не съм съгласен да съм равен с мързеливите, с неграмотните и с тези, които само потребяват, а не произвеждат))))
Благополучието на едни не винаги е за сметка на страданието на други, ндам))) Не съм червена номенклатура (нямам такива и в рода), не съм кредитен милионер, нито съм получил пари в куфарчета))) Срещу тези скачам повече отколкото на БАН даже. И доколкото те са представители на лявото - никога няма да съм ляв)))
А дали ми пука за другите - част от парите ми всеки месец отиват в едно (според мен смислено) дело - с приятели и колеги събираме фонд, с които обучаваме деца от домоме за сираци, за да получат професия и после (къде с връзки, къде по приятелска линия ги назначаваме на работа). Категорично не даваме пари на самите домове, защото изчезват))) Спазваме правилото, че не трябва да ти дам риба, а да те науча да я ловиш))) До момента сме помогнали на над 110 деца - толкова можем, това правим))) Без да се показваме по медиите, без да ни пращат СМС, без да се снимаме с президента))))
Не вярвайте на всичко, което се пише по медии и на книжките по икономика - светът се пренарежда, нови книжки трябват))) Опитайте се сам да стигате до изводи, само с пророчества тип Рубини не става))))
цитирай
9. krizata - Преди ГУЛАГ имаше концентрационни ...
30.10.2010 10:46
Преди ГУЛАГ имаше концентрационни лагери, в които англичаните правеха същите опити с пакистанци, срещу които скочи целият прогресивен свят, разбирайки за зверствата на хитлеристите.
Всяка система има своите дисиденти и изпращането на инакомислещите в лудници не е патент на руснаците. Да не си припомняме и за епохата на макартизма, когато истерията срещу инакомислещите достига крайната си точка!
Свободното пътуване и преместване е върховно благо, но и защитата на държавните интереси също има своето значение. Неслучайно ЕС вече прави всичко възможно, за да защити своите "мозъци" от желанието им да "подарят" своя капацитет зад океана. Със засилването на кризисните процеси тези тенденции на регионален и национален протекционизъм само ще се засилват и това ясно се вижда още сега. Нашият горчив опит от последните двадесет години само показа, че износът на "мозъци" лиши от всякаква перспектива страната ни, както и оголи демографските ни възможности за десетилетия напред, дано не и безвъзвратно.
Банкерите не са направили нищо, което да не е било обществено одобрявано през последните години. Финансистите получаваха, това което консенсусно беше прието за нормално, тъй като те бяха основните двигатели на тази кредитна експанзия, стартирала според програмата наречена "рейганомика". Това е като да обвиняваш строителите от доскорошния бум в България, че печелеха твърде много от дейността си. Според Вашите догми търсенето определя предлагането, нали? Така че не обвинявайте напразно банкерите, те са просто едни добри работници на системата и нищо повече!
По повод на Жигулката ще кажа само, че тези коли се движат и до днес по пътищата, за разлика от съвременните автомобили, които след 5-тата година са развалина, готова за изхвърляне на сметището. Съвременната Ладичка е боклук, разбира се, но това е свързано с едни други фактори, които след толкова общуване, се надявах вече да са Ви пределно ясни.
Петролът, както и останалите суровини поемат емисионните долари от ФЕД, като най-страшното тепърва предстои, тъй като и продоволствените стоки започнаха да "просмукват" към себе си потенциал за ценово нарастване, което неизбежно ще доведе до нова вълна на гладуващи по планетата.
цитирай
10. анонимен - Venus project
30.10.2010 11:48
И все пак и двамата не изразихте мнението си относно въпроса ми за проект Венера и Икономика на ресурсите.
цитирай
11. анонимен - Venus project
30.10.2010 11:49
Алтернатива ли е на сегашната монетарна система?
цитирай
12. анонимен - До Алексчо и тем подобни волни ду...
30.10.2010 12:17
До Алексчо и тем подобни волни душици и объркани хорица,
отиди и изтегли "Народное хозяйство 1990 ", виж данните на ООН , никакъв
регерес нямаше, забавен растеж и огромен потенциал.Аз пък съм трето поколение пловдивчанин и много добре си спомням моя град тогава- светеше като Виена!В момента е жалко подобие на онова което беше. Да не говорим за спорт, култура/ питай американците/, нормални взаимотношения, моето поколение беше изпълнено с ентусиазъм и творчество . Соцпроблемите бяха решими , докато wellfare society е тотална глупост.Западната наука моето момче е обилно финансирана от чертожния лист та до пропагандата на крайния продукт.Къде виждаш такива "корпорации"и световна медийна машина в България бе кретен, че да обиждаш БАН.В гладните години след войната без средства, хората създадоха ТОКАМАК изпреварил с един век времето си./ виж проекта ITER/.И за капак Черномирдин подари 500 тона плутоний и високообогатен уран на САЩ , достатъчен ако се използва в натурален вид/ йонни генератори /,да върже световния енергиен баланс за векове напред. Смята се , че истинската цена на количеството е десетки трилиони долари, тъй като няма официален пазар ?? А за Швеция /там няма да видиш тоя лукс , като в София/, при огромните си задължения допусна фалити на много от компаниите си. Някой да е нарекъл икономистите им некадърници , моделът им скапан ,ами ако го екстраполираме в България , налеем стотици милиарди в реалната икономика и Третият свят работи за нас ???Смисловите упражнения за марксистко-ленинския мироглед, близкото минало и функционирането на научните системи, са сложен процес и много голяма хапка за днешните пишманучени и тем подобни "волни птици" от соросовите хранилки.Проект Венера и Zeitgeist са отличен пример за системен подход и анализ на на сложните процеси протичащи в света .Филмът трябва да се гледа от всички.Добре е да се чете Побиск Кузнецов , Линдън Ларуш.Нека си спомним милиардите жертви на западния колониализъм,Ватикана,расовия подход ,биоетанола?
цитирай
13. proximus - alexalex, мисля че krizata по-с...
30.10.2010 12:24
alexalex, мисля че krizata по-скоро намеква за по-активно участие на държавата в някои процеси случващи се в икономиката и обществото. Част от това участие би трябвало да съставлява и намесване в работата на домовете за сираци, с цел от там да излизат пълноценни граждани, вместо морално и психически увредени хора.
Друго интервенция която държавата спешно трябва да извърши е да определи приоритети за следване - туризъм ли ще развиваме, краставици ли ще изнасяме или наистина ще се стремим да ставаме високотехнологично общество. Държавата е компанията с многото пари, която може да реализира инфраструктура и образование. И нека всичко да е с цел частния сектор да работи на спокойствие, и с подкрепа...

Вероятно не казвам нищо ново. Но krizata, това е пътя по който трябва да се тръгне. Проблема не е нито в строя, нито американците. Проблема е че като общество сме в една дълбока морална дупка. Капитализма ни не успя да наложи труолюбието и предпримчивостта като основни граждански ценности. Вместо това се наложиха меркантилността, стремеж към замогване на всяка цена, отсъствие на отговорност и вреден егоизъм ("не ме е*е за другия"). И от там вече произтичат корупцията и безразличието към ставащото.
цитирай
14. анонимен - До негово софийско велможество ,
30.10.2010 13:39
Много нефт , а Норвегия са 4млн. , Емиратите са същата работа/ Канада , Австралия/. Осемдесет процента от народа са пряко или косвено свързани с БКП.Явно си живял някъде другаде. Откъде да дойдат богаташите?Дай да избием всички , ами германците??
За един човек се съди по делата и постъптките, не по генеалогически принципи.
Това е тежко интелектуално престъпление Алекс.И никой не е бил против разумното неравенство , творческия егоизъм и конкуренция в научните и трудови колективи.Обаче да си присвоява милиони човекочаса труд, щото бил финансов гений или пък изобретател е меко казано некоректно. Виж Линус Торвалдс, Калашников , Айнщайн.По-какъв критерий справедливо трябва да бъдат оценявани иновациите например на Туполев/ 200 нови самолета/, Акад.
Балевски/ революция в металолеенето/, работите на Джон Бардин ??
А за да не се мяташ като овца, попитай г-н Хитов за иновациите на Горбачов, които всъщност унищожиха стабилната система на стопанството.
Попитай го за двата кръга на парично обръщение , които въпросния генсек подведен от " реформаторите" и ратуващите за свръхпотребление сля.
После СИВ трябваше да му плаща валутните дефицити. Това е истинската причина за т.нар. "рухване" на соцсистемата , както винаги дълбоко прозаична.
Заради американските джинси,бонбоните тик-так," творческата свобода" на разни патологични случаи,унищожиха всичко.Смешно нали ?
Да нямаше чак такава свобода/ кучетата си лаят/,но ние бяхме във война не в лабораторни условия.Това което е позволено на най-древната професия / хем богата , хем щастлива/ не е позволено на монахинята. При тежки изпитания
страхът и компромисите са нормално нещо. Религията или американската независимост не са налагани с дискусии и песнички.Историята на тази епохална система трябва да служи за урок, колко трудно е изграждането на нов по-справедлив свят и ексцесиите и компромисът понякога с личното его са неизбежни. Това и Ботев е разбрал отдавна.Или ще тънем в безвремие и ще "ще чакаме ред за свобода".
цитирай
15. анонимен - уважаеми г-н Хитов))) и останалите)))
30.10.2010 13:56
очевидно аз лошо обяснявам, защото лошо ме разбирате. Първо към господин Хитов - не с тези номера, че англичаните правили опити с пакистанците, моля. През коя година? През коя година беше макартизма? Последният убит на Берлинската стена (има си паметна плоча пред Райхстага) е през 1989-та! Нали не искате да убивате турци сега, защото преди 4-5 века са взимали еничари? А 1989 се помни, даже аз я помня.
Мозъците, г-н Хитов, отиват там, където се ползват пълноценно. Или остават тук, пробивайки си път нагоре с цената на много, ама много труд. Но всеки има право на личен избор и съм готов да се бия на барикадите, ако това нечие (не мое) право се нарушава.
Това, което направиха банкерите (ако го правеха нормално) нямаше да наруши баланса, ако имаше нормален банков надзор. Но такъв липсва. Аз съм може би един от първите (още през 2005 година), койт протестира и оревах орталъка за такива правила (включително на конференции в чужбина), само дето никой не ме чу.
до г-на от Пловдив: някак си познавам града (жена ми е пловдивчанка) - какви решими соцпроблеми видяхте, че не ми е ясно))) и досега ми обясняват, че по времето на социализма в София плащали на работниците по 100 лева отгоре (столични). Този провинциализъм ви уби града, не капитализма))) Уби ви го свинарят Гергов, който по социалистически приватизира всичко, което има стойност в този град, както и финансовите пирамиди (услужливо измислени от комунягите). Какво е подарявал Черномидрин - не зная, честно. Според мен това е поредната "градска легенда".
Марксико-ленинския подход))) Няма какво да коментирам))) Честна дума, няма. За щастие никога няма да се върне това малоумие. Един въпрос - ако хората се организират в трудови армии (според маркс-енгелсовото определение) кой ще бъде лейтенант, кой майор и кой генерал??? И искате ли децата на 14 години да са ""трудовопроизводствени единици"? Аз - не искам!
proximus - уважаемият г-н Хитов намеква за връщане на държавната намеса във всичко))) Ей затова и спорим)))
цитирай
16. анонимен - МК
30.10.2010 15:07
"...процесът ще се проточи до десетилетие..."
Изглежда прав ще се окаже един мой приятел, който още през 2008 г. казваше: "Кризата започна през септември 2007 г. и ще продължи 10 г. до септември 2017 г. А след това идва Октомврийската революция."
цитирай
17. анонимен - Явно езикът не велможите ми е чужд. ...
30.10.2010 15:23
Явно езикът не велможите ми е чужд . Децата в момента се превръщат в опиятови единици. За "градските легенди" и енергетичният им еквивалент има достатъчно инфо/Gore-Chernomirdin 1995/, "продажбата" между другото продължава и при
" царя Путин". За "пирамидите", те не са творения на "комунягите"/голям комплимент/,има математическа дисциплина нарича се комбинаторика , спете спокойно цялата финансова система е такава/ виж Ponzi , Madoff , всичките индекси/. По съвременните критерии нашите бизнесмени са абсолютни капиталисти, поне в началната им фаза и това дали хранят сирачета, или купуват икони не решава проблема със социалното възпроизводство. Сега една интересна историйка-първият братовчед на Маркс е създал компанията Филипс , интересно нали?/толкова с битово племенните каши/.Градът имаше и много други стойностни неща, докато не се превърна в паразитно място , между другото София и Москва , Ню Йорк са още по-големи стопански паразити/ да благодарим на Черноморието!/.
За един подход ,мироглед се съди от отговорите които дава , той не е литературно съчинение, прищявка на някого си.Сега и миксроскопът може да е крив ,все пак отвъд светлинките на небето и красивите форми на съпругата се крие друг свят ,който не може да бъде видян с просто око.Вашето "Аз" и вашето "винаги" в случая няма значение.И какви"малоумия"ще роди бъдещата история не е напълно ясно.
Все пак досега имаме само 7000 години реална история/предистория/ , предстоят ни милиони,
разбира се ние сме междинна станция. И още нещо- за да " спорите"с
г-н Хитов, г-н Дуранкев и други достойни български икономисти и научни работници аргументирано, а не с квалификации,са необходми както казваше големият български журналист Димитри Иванов " няколко вагона книги".
Защото диалогът се превръща в битово- комшийска свада, разнопосочно говорене и.т.н.Все пак някои хора отричаха и натякаваха неща на народа , които не познават и не са чели.
цитирай
18. анонимен - уважаеми анонимен 17
30.10.2010 16:42
ще прескоча това с "велможите", тъй като не е интересно. За световната конспирация и световния еврейско-масонски заговор също не ми се говори. Не съм специалист-психиатър и някак си не ми се влиза в такива спорове)))
Очевидно ви липсва социализЪма, но не мога да ви помогна, никак.
Относно Филипс - не е братовчед, а чичо. И именно този чичо е хрантутил дълго време некъпещият се и проади тази причина обрасъл с циреи Маркс. Който, апропо, не е работил един ден през живота си. След като чичо Филипс спира издъжката Маркс започва да живее на разноски на капиталиста Елгенс, в чийто фабрики са работили 12 годишни деца по 12 часа на ден. Толкова относно социалистическото ви мислене и комунистическите ви идеали)))
Не аз си купувам индулгенции като помагам на деца да си намерят работа и да имат професии, а такива като вашия Гоце, дето събира пари от СМС и се пъчи, че помага, ама една лична стотинка не е дал)))
А с кого споря и как - си е лично моя работа))) (как ли ми преброихте вагоните с книги?)))) С проф. Дуранкев сме споряли и лично и много, но все пак ми написа 6 на изпита, несъгласявайки се с мен, но уважавайки мнението ми))))
Позволявам си да ви говоря така, защото вие пръв започнахте))) (До Алексчо и тем подобни волни душици и объркани хорица,- цитат). Иначе обичам да споря и да имам мнение. Само в казармата и при комунизЪма не дават да имаш такова, но за щастие задължителната казарма вече я няма, а комунизЪмът е мъртъв)))
Много ми е любопитно дали като сте такъв убеден ляв сте прочели Маркс, Енгелс и Ленин. Защото аз съм ги прочел. През 90-те години на миналия век, не когато беше задължително))) Четох ги внимателно и твърдо реших, че това е най-мракобесното нещо на земята)))
И (за мое съжаление ) не съм капиталист, наемен рабтник съм))) И си изкарвам парите с труд))) А вие как си ги изкарвате))))
цитирай
19. анонимен - По същият начин, както и вие. Грешки ...
30.10.2010 17:29
По същият начин , както и вие. Грешки в превода.Моля за извинение.Има и теория на групите/относно конспирацията/.
В единна такава не вярвам ,спокойно. Още много други неща съм прочел.
"Моят Гоце" или "Моят Путин", явно 1990г. въобще не си е отишла/Без коментар/.Смятам , че излишната балканска патетика от двете страни, не прави услуга на разискваната тема.Герард Филипс/ основател на концерна/ е първи братовчед на Маркс.
Моля да бъда извинен за мракобесието си.
цитирай
20. krizata - Уважаеми анонимен 17,
30.10.2010 17:49
С искрен интерес чета всичките Ви коментари и се радвам, че сте се "поспрели" на това блог-пространство, за да споделите мнения и мисли.
За съжаление, лично аз не Ви познавам, но усещам изключително дълбоки знания в много области от живота. Бих се радвал да прочета нещо на поддържан от Вас интернет-ресурс, така че очаквам Ваши линкове.

С идеите на Алекс вече съм добре запознат и въпреки, че в икономическата област сме на коренно противоположни позиции, смятам че е полезно и от тук да се чува неговото мнение по един или друг въпрос.
цитирай
21. анонимен - уважаеми анонимен 19
30.10.2010 17:49
доколкото Герард Филипс създава компанията за ел крушки Филипс (безпорно му е братовчед на Маркс) и ако това е началото на империята Филипс не е лошо да потърсите малко инфо за баща му)))) Какво е работел , издържал ли е Маркс и т.н.Грешка в разбирането, сигурно моя))))
Извинявам се, ако не разпознавате Гоце и Путин като ваши, това е като моето разпознаване за мои на Рейгън и Тачър)))) Аз си признавам, признайте си и вие - уважавам всеки избор, независимо дали е правилен или неправилен от моя гледна точка.
Без патетика, тъй като отивам на вечеря (за щастие не работна, а с приятели) ще успея да предам моите възгледи (икономико-политически) по-късно, в моя блог. Ако ви е интересно - може да продължим там, за да не цапаме блога на уважаемия г-н Хитов с лични истории)))
цитирай
22. krizata - Не познавам проекта Венера, не знам ...
30.10.2010 17:50
Не познавам проекта Венера, не знам за какво става въпрос, ако някой има време, би могъл да предложи допълнителни разяснения.
цитирай
23. анонимен - Владимир
30.10.2010 18:31
Нямам конкретен ресурс. Вероятно скоро ще създам. Дотогава ще се представям с името си- Владимир.Ще се опитвам да ви давам линкове на интересни матиериали,преработки,статии и книги.От близо година следя този блог.
Намирам го за сериозно начинание и отлична среда за дискусии.
Уважавам коментарите и идеите на Алекс и му пожелавам добър апетит.
"Публицистичните шпаги" , които се кръстосаха днес , потвърждават това.
цитирай
24. krizata - Уважаеми Владимире,
30.10.2010 18:50
Признателен съм за проявения интерес към блога ми.

От своя страна, ще ми е наистина любопитно (и убеден съм, полезно) да "надниквам" на предоставените от Вас линкове.

Освен това, бихте могли, на първо време, да използвате това място, за да пускате собствени материали, подписани, естествено от Вас, като аз се ангажирам да не правя никакви редакции, стига да не призовавате към насилие или други подривни действия.

Тук е място за икономически дискусии и ще се радвам във Ваше лице да намеря съмишленик, който има какво да каже на другите!

Поздрави!
цитирай
25. анонимен - Бай Милан
31.10.2010 03:22
Приятели,
Споренето с Алекс е напълно безмислено занимание. Човекът е четвърто поколение софиянец, каквото и да означава това.
Редовно прави "командировки" до родното си село за да попълва запасите си кога от туршийка, кога от кисело зале, кога от нещо друго.Последната "неуспешна командировка" сигурно е била за картофи /сега им е сезона/.
А иначе е интелектуален тип- спори с Дуранкев , прави "шопинг" у Лондон, спасява сираци от гладна смърт, все такива едни трогателни- духовно извисени неща.
Уважаеми анонимен12, моля ви да не наричате нашия Алекс "кретен".
Той наистина дразни с високопарното си надуто нищоказване и себеизтъкване.Но от друга страна олицетворява цяло едно поколение, поколение израсло по време на мутро-чалгенския капитализъм, възприело съответната философия и морал.Дано не се окаже че това е едно загубено за себе си и България поколение.

По отношение на статията- много е добра. За първи път гн Хитов говори за възможните изходи от кризата. Фашизъм или социализъм. Америка определено завива към фашизъм - полицеищина,безогледна пропаганда от масмедиите вместо обективна информация, непрекъснато се нагнетява страх от "тероризъм"

Европеиците са доста по разумни и неподдатливи на манипулации и промиване на мозъка.Социализма има силни традиции в Европа.Така че може пък и да успеем.

Винас проджект е много разумна и хуманна идея.Но мнозинството от човечеството още не е дорасло/узряло/ за нея. Има и други интересни идеи.
Напр. Катрин Остин Фитц и неините последователи се опитват да създават общества/комуни/ които използуват свои собствени пари/на база на злато/ и отбягват големите банки.
Амишите са религиозна секта която отрича техническия напредък.Живеят като в 17 в в затворени общности.В САЩ са много търсени амиш -яйца, амиш -пилета и всякакви техни храни, защото са натурални
Перма клтурата са по богати хора, които живеят много природосъобразно.Сами произвеждат храни енергия и пр.Използуват най- съвременните технологии
цитирай
26. krizata - Здравей Бай Милане,
31.10.2010 07:26
Наистина даваш интересна информация по повод на различните алтернативни групи. Дано в интернет успея да намеря по-подробни сведения.
Поздрави!
цитирай
27. анонимен - за да не замърсявам блога на уважаемия г-н хитов
31.10.2010 13:11
за бай Милан - искрено и лично)))
http://alexalex.blog.bg/biznes/2010/10/31/emigraciiata-komunite-i-vsiakakvi-drugi-idealisti.627512
цитирай
28. анонимен - Владимир
31.10.2010 16:35
Относно обидите , тази сутрин получих мощна канонада от "благословии", след като за пореден път направих забележка на съседите над мен за течащата им тераса. После пък се замислих , както ти викаш бай Милане, взех че намерих в шкафа един отлежал домашен гроздов "балсам" и проблемите временно изчезнаха.
Те/комшиите отгоре/ са пример как кризата се отразява на семейното предприемачество , което толкова време все се опитваме да създаваме тук в България. Доскоро лъчезарни хора , бизнеса им вървеше /шивашки цех в едно от близките села/ , но от година и нещо бавят им плащанията , намаляли поръчки,
жалко наистина.И нормално последствията от тези " малки битови трагедии"са
тежка гледка. Все пак планове ,идеи и изведнъж лошо.
Благодаря ви господин Хитов и на останалите , ще разгледам новият ви
постинг с нетърпение.
А Алекс е пулсът в спора, бай Милане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825630
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев