Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2011 13:53 - Човек на нашата Дилма Русеф: ИДВАТ ТЪРГОВСКИ ВОЙНИ
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 7277 Коментари: 28 Гласове:
6

Последна промяна: 11.01.2011 13:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Както обикновено става, българската „независима” икономическа журналистика пропусна да отбележи едно революционно прозрение, дошло от далечна Бразилия, страната, която отскоро уж считаме едва ли не за свой най-близък приятел на южноамериканския континент.

По думите на Гуидо Монтега (финансов министър на Бразилия) светът стои на прага на пълномащабна търговска война, причина за която може да стане повсеместното манипулиране по курсовете на валутите на такива страни като Китай и Съединените щати. Монтега обяви, че страната му подготвя поредица от мерки срещу по-нататъшното укрепване на националната валута, като освен това на следващата среща на G-20 ще постави въпроса за манипулацията по обменните курсове на валутите (За последните две години курсът на бразилския реал се качи спрямо долара с 40%).

Изказването на тамошния финансов министър, дошло няколко месеца след другото му фундаментално откритие за разгарящите се „валутните войни” показва, че светът стои на прага на резки промени в мисленето и интерпретирането на едни или други икономически процеси и явления, както и в официалното им тълкуване, въпреки формалните и неформални ограничения за това. Въпросът е в това, че вече повече от две десетилетия (а в западната му част и много по-дълго време) ни се сервира безвкусен буламач, състоящ се от сложна смес от термини, включващи такива сакрални понятия като „свобода”, „демокрация”, „права на човека” и други подобни.

Вярно е, че днес някои от тези термини, като „демокрация” например, станаха твърде неудобни за съвременните политици и те с удоволствие биха ги изхвърлили от ежедневния си речник (спомнете си масовите скорошни вълнения във Франция, Италия, Гърция и последвалото им брутално потушаване).
Все пак общественият договор между властимащите и обществото още не е окончателно отменен и в тази връзка елитите все още се опитват да се придържат към някои от задължителните за изпълнение формули, в това число и в частта по икономиката.

В резултат на всичко това, съвременните политици се намират в крайно неловко положение – те разбират, че вътрешнополитическите реалности влизат в директно противоречие с тези „мантри”, които те бяха длъжни да транслират в продължение на много десетилетия и чието игнориране би довело до сериозни външнополитически проблеми.

Една от непоклатимите икономически аксиоми до неотдавна беше за преимуществото на „свободните” световни пазари пред националните и за вредата от протекционизма. Дори без сериозен анализ е очевидно, че в текущата ситуация тази догма вече по никакъв начин не съответства на реалността. Бедата е в това, че политиците не оперират с понятия като „реалност”. Те работят в сферата на политическите съюзи и коалиции, в които заклинанията и формулите играят много важна роля, доколкото служат за критерий за „свой и чужд”, или за определяне с кого да се сприятеляваме и срещу кого да сипем „огън и жупел”.

По тази причина политическите васали не могат да се откажат от много от типовите формули, особено ако те са наложени от страна на по-силните „партньори”. Да напомним, че тази за пазарите е прокарана от най-силния сред тях – световният финансов елит и САЩ. За отбелязване е, че бразилският министър на каза нищо ново – за тези, които се интересуват от проблематиката на кризата, навлизането в поредната нейна фаза е съвършено очевидна и очаквана.

Действително, нито една икономика (в рамките на днешния господстващ модел) не може да функционира без крайно търсене – все някой трябва да потребява произведените стоки и услуги. Но базовият механизъм на съвременната глобална криза е в падането на точно това съвкупно търсене и в този смисъл конкуренцията между производителите (както на стоки, така и на услуги) все повече ще се засилва.

Ако проблемите свършваха дотук, можехме да махнем с ръка. Вярно, че значителна част от производителите биха се разорили, безработицата би нараснала и разходите биха паднали. Но пък след тези сътресения все пак някои биха оживели и ситуацията би се стабилизирала на едно доста по-ниско ниво на икономическа активност.

За огромно съжаление на някои, държавите все още съществуват и те обикновено се ръководят от избрани от народа правителства, които по някакво недоразумение все още са длъжни под една или друга форма да се отчитат през избирателите си.
Именно тук е целият проблем – когато редовият гражданин започва да живее по-зле, той сменя властимащите чрез избори, което не се харесва много-много на последните.

Най-лесно би било, разбира се, изборната система въобще да бъде отменена или да бъде превърната в чиста фикция, но това, поне засега, е трудно за постигане. Дали на някой му харесва или не, но на гражданите трябва да се осигури поне поддържане на актуалния им жизнен стандарт. Т.е да се защитават собствените пазари и производители, заедно с по-нататъшно увеличаване на българския износ.

Точно за това и говори финансовия министър на Бразилия, за който не може да се отрече, че е много повече патриот на страната си, отколкото докараният отвъд Океана финансов разпоредител на националната ни съдба.




Гласувай:
6



1. анонимен - kaizer
11.01.2011 14:31
Хайде стига с това "нашата" Дилма.
Наша е колкото аз съм китаец.
цитирай
2. proximus - Става въпрос основно за Китай, Я...
11.01.2011 17:38
Става въпрос основно за Китай, Япония която се чуди как да направи износа си по-конкурентоспособен и САЩ които се чудят какво да правят с китайския дракон в гащите си (както и с печатането на долари). Други големи държави като Бразилия и Индия просто ще започнат да играят и те по правилата.
Резултата - г-н Хитов да предположи.
Интересно е какво прави ЕС по въпроса. Еврозоната ползва единна валута, но сами по себе си нейните членки са неравномерно развити. Едни развиват експорта на стоки (Франция и Германия), други земеделие и туризъм (PIGS), трети като нас (макар и не в еврозоната) не развиват нищо... Едни държави са донори, други потребители. Разностранните интереси и нужди на страните членки, както и тромавостта при взимането на важни решения ще доведат еврозоната до изостаналост във фокусите с валутите. Интересно и до кога силните страни като Германия ще продължат да спонсорират останалите. И дали няма да са първите които ще направят опит да си върнат марката...
цитирай
3. usandthem - Червените каскети - икономисти ,
12.01.2011 15:07
освен , че са радетели за планова и централизирана икономика ( видяхме й впрочем резултатите и достиженията !) , имат и един мокър сън , в който "китайския дракон " разорява и унищожава омразните САЩ ! Самият автор на този пост е осъзнал , че без крайно търсене не е възможно нито една икономика да съществува- най- малко китайската , бих добавил аз . Кой пазар е най-големият консуматор на китайски стоки ?! Правилно - САЩ ! На Китай му е нужно да разорява САЩ , колкото на баща ти е му е било нужно да застреля кравата си , за да отгледа такъв виден анализатор и икономист !
цитирай
4. usandthem - до proximus
12.01.2011 15:12
Света Дево ! Този коментар ме остави без дъх ! Ама как хем Германия развива експорт , хем да си върне марката ?! Какъв експорт ще развива , ако излезе от еврозоната ?! Пиши за нещо , което поне малко разбираш , или поне слагай ориентир , че се шегуваш !
цитирай
5. krizata - Китай – световна работилница, но само дотук?
12.01.2011 16:46
http://krizata.blog.bg/politika/2009/10/09/kitai-svetovna-rabotilnica-no-samo-dotuk.412770
цитирай
6. анонимен - освен, че са радетели за планова и ...
12.01.2011 17:06
usandthem написа:
освен , че са радетели за планова и централизирана икономика ( видяхме й впрочем резултатите и достиженията !) , имат и един мокър сън , в който "китайския дракон " разорява и унищожава омразните САЩ ! Самият автор на този пост е осъзнал , че без крайно търсене не е възможно нито една икономика да съществува- най- малко китайската , бих добавил аз . Кой пазар е най-големият консуматор на китайски стоки ?! Правилно - САЩ ! На Китай му е нужно да разорява САЩ , колкото на баща ти е му е било нужно да застреля кравата си , за да отгледа такъв виден анализатор и икономист !



Капиталистическата анархия е много по-голям провал.Тъпчене на място.Ще я върне защото не иска
да плаща за дълговете на всички.Европата беше удобен пазар за Германия. Но еврото не е като долара.Няма как да се печата в такива количества.Айде марш
в диспансера!
цитирай
7. анонимен - Следващата икономика ще е планово-капиталистическа,
12.01.2011 18:38
просто защото никой няма да си позволява повече свръхпроизводство. Ресурсите на земята не са неизчерпаеми и ще дойде време да се пестят. Все някога хората ще трябва и да поумнеят, ако искат да оцелеят.
цитирай
8. usandthem - Изумително !
12.01.2011 18:41
Възхвалявате китайската икономика, евакуационните възможности на плановата икономика(това е голям майтап) , Но , ако вас ви накарат да работите при такива условия , ще изревете на умряло и ще заприказвате за нечовешка експлоатация и ужасни условия на труда ! Повярвайте , последното нещо , което бихте пожелали в този живот е да сте работници в Китай , или в съветски евакуационен завод ! И в двата случая - робски труд без почти никакво заплащане . Иначе евакуационните възможности за производство могат да бъдат и по-големи- използваш труда на концлагеристи , постоянно заменяйки умрелите от глад и умора с нови ! Доказано е на практика и от Хитлер и от Сталин. Понеже явно не вдявате какво ви се обяснява , ще се опитам да ви го нарисувам по-образно- представете си , ако американците спрат да купуват китайските стоки , какви Хималаи от пластмаса и платове ще се вдигнат до планините от умрели от глад китайци !
цитирай
9. usandthem - до малумния анонимен 10
12.01.2011 18:48
Ти това на руски компютър ли го написа , или на кубински , може би на севернокорейски. Посочи ми един продукт на плановата социалистическа икономика, познат и продаван по света ! Ако на времето Сталин беше успял да завземе Финландия , сега телефонът ти вместо "Нокиа" , щеше да се казва " Краснъй Октябр " и щеше да носиш батерията му в раница на гърба !)))
цитирай
10. usandthem - просто защото никой няма да си по...
12.01.2011 18:58
kushel написа:
просто защото никой няма да си позволява повече свръхпроизводство. Ресурсите на земята не са неизчерпаеми и ще дойде време да се пестят. Все някога хората ще трябва и да поумнеят, ако искат да оцелеят.

Тези , които умеят да предвиждат бъдещото развитие на човечеството , по принцип са изключително ценени и богати. Преди време крайният срок за окончателната победа на комунизма беше 1980 г. Авторите на тези прогнози бяха и са само богати ! Надявам се , че способноста ти да виждаш в бъдещето ще ти от полза по подобен начин !)))
цитирай
11. анонимен - Възхвалявате китайската иконо...
12.01.2011 19:25
usandthem написа:
Възхвалявате китайската икономика, евакуационните възможности на плановата икономика(това е голям майтап) , Но , ако вас ви накарат да работите при такива условия , ще изревете на умряло и ще заприказвате за нечовешка експлоатация и ужасни условия на труда ! Повярвайте , последното нещо , което бихте пожелали в този живот е да сте работници в Китай , или в съветски евакуационен завод ! И в двата случая - робски труд без почти никакво заплащане . Иначе евакуационните възможности за производство могат да бъдат и по-големи- използваш труда на концлагеристи , постоянно заменяйки умрелите от глад и умора с нови ! Доказано е на практика и от Хитлер и от Сталин. Понеже явно не вдявате какво ви се обяснява , ще се опитам да ви го нарисувам по-образно- представете си , ако американците спрат да купуват китайските стоки , какви Хималаи от пластмаса и платове ще се вдигнат до планините от умрели от глад китайци !


Това не е партиен клуб.След година и половина ли ти се "събуди гнездото"?
Защото и Сорос не е вечен.Освен псувни , нещо друго можеш ли да кажеш , принципно като технократ.Иле метадона липсва.
цитирай
12. анонимен - Ти това на руски компютър ли го на...
12.01.2011 19:36
usandthem написа:
Ти това на руски компютър ли го написа , или на кубински , може би на севернокорейски. Посочи ми един продукт на плановата социалистическа икономика, познат и продаван по света ! Ако на времето Сталин беше успял да завземе Финландия , сега телефонът ти вместо "Нокиа" , щеше да се казва " Краснъй Октябр " и щеше да носиш батерията му в раница на гърба !)))



На китайски е.С руска архитектура на процесора/открита RISC-архитектура/.С метод на послойна епитаксия/ALE/- пак от същото място.
Чакам да ми изпратиш световноизвестни английски или американски битови уреди.От онова време.Виждал ли си въобще какви раници са?А да забравих печатния стан?И пияници по курортите.И.. айде да не продължавам.

Внимавай да не те блъсне "Париж-Дакар"!
цитирай
13. анонимен - Представи си ако китайците спрат да ...
12.01.2011 19:39
Представи си ако китайците спрат да "купуват" щатски долари какво ще стане!
цитирай
14. анонимен - Ако Попов не беше създал радиора...
12.01.2011 19:44
Ако Попов не беше създал радиоразпръскването , Нокиа щеше прави още галоши!
Ако китайците не бяха измислили барута , можеше да ядеш корени.
Ако...
цитирай
15. usandthem - до смешкото 16
12.01.2011 19:46
От кое "онова време " ?! От 30-те години на миналия век ли ? Когато в Русия измираха милиони от глад, когато в Украйна е имало случаи на канибализъм ?! От това време ли ?! Добре , направи справка , колко автомобила е произвеждал Форд по същото време . А първите трактори , които руснаците са видяли какви са били, знаеш ли ?! Подсказвам - не са били нито " Беларус ", нито са били правени в Бате Борисов !))))))))
цитирай
16. usandthem - Представи си ако китайците спрат да ...
12.01.2011 19:54
анонимен написа:
Представи си ако китайците спрат да "купуват" щатски долари какво ще стане!

Ами да спрат , бе , що не спират ?! Я колко рубли има на пазара - да почнат да ги купуват! Ама ти що не се свържеш с тях по руския интернет, да ги отвориш на далаверата с рублите ?! Ти щото си умен- виж как си се сетил , а те малко тъпички ще дойдат , това да не им е да откриват барут и радиоразпръскане !))))
цитирай
17. анонимен - Фьодор Блинов-30 години преди Ф...
12.01.2011 19:58
Фьодор Блинов-30 години преди Форд.Гъсеничен.Когато в Русия е имало Ермитаж
и Военноморски флот , САЩ още не е съществувал.Когато Рубльов е рисувал знаменитите си икони , Англия не е имала език.А България отдавна вече била в Ренесанаса.Колко войни е преживяла и къде се намира родината на Форд ?
Защо имаше робство в "демократичната" страна и бесиха "черните" до 60-те години?
Лека вечер!
цитирай
18. анонимен - В Украйна се строят предприятия и ...
12.01.2011 20:15
В Украйна се строят предприятия и реколтата е лоша!
От Роналд Рейгън насам , белите американци намаляват и раждат по-малко.
Да изчислим ли колко са "жертвите"?Убийство от свръхнаяждане. Когато гладуват деца по света.
А процъфтяваща България колко още трябва да се свие?В Русия има всевъзможни суровини за целият свят.За реална ресурна икономика , икономика на физическите еталони.

http://www.thevenusproject.com/

Научи се да правиш разлика между подобие,
еквивалентност, динамика, елемент,относителни категории,сравнителен анализ.
Да не пребиеш някой човек на улицата защото прилича на Хитлер.
цитирай
19. usandthem - Не бъркай
12.01.2011 20:17
Русия със СССР ! Той и създателят на американските хеликоптери е руснак , ама по подобие на хиляди умни и талантливи сънародници избягаха от болшевишкия терор ! Къде са тракторите "Блинов " ?! Какво направи комунизма от безспорно умният и талантлив народ ?! Прав си -срамен е фактът , че една държава с 200 годишна история произвежда 25% от СБП , а велика страна , като Русия е превърната в суровинен бантустан и най-голям износител на проститутки в света ! И , разбира се , вие червените агитатори винаги стигате до "боят на негрите", скромно премълчавайки милионите , които Сталин изби и заточи в Сибир ! Явно американските негри са ви по-близки на сърцето и не можете да ги прежалите още !)))
цитирай
20. анонимен - Друга страна е най-големият изн...
12.01.2011 20:41
Друга страна е най-големият износител на проститутки в света.Няма "Блинов" има "Беларус", "Киров" .Но както и да е.Русия въпреки всичко се развива и то не чак толкова зле.Може да посетите някой от градовете.Стандартът им в момента е по-висок от нашия.
Негрите са хора като всички на тази земя. САЩ произвежда финансови балони.
Финасови емисии и услугите са 20 процента от световното БВП , а 5 процента е реалното производство.Всъщност СССР учеше много неща от САЩ. Особено в организацията на производтвото , науката и техниката.

Още нещо- Алекс/или както там ви викат/ не ви ли омръзна да си играете на стражари и апаши.
Не може ли нещо нормално смислено да споделиш , да предложиш , без някой
да те похвали!Нещо човешко.Каква е тази страшна паника от споменаването на някоя определена дума.Бъркане на общото с частното.Проявете поне някакви
елементарни усилия за разбиране на проблема.
Владимир
цитирай
21. usandthem - Владко , това ли намери само
12.01.2011 21:02
за да похвалиш Русия- че има по-висок стандарт от Бългалия ?!!! Това е смешно , не схващаш ли ?! Какво още трябва да стане в тази страна за да се убедите , че комунизма унищожи най-големият потециал , който някога една страна е имала ?! Потенциал от икономически и човешки ресурси , който е всявал респект в другите империи . Има един руски документален филм- "Като птица с прекършени криле"- там се вижда , че Русия е била готова за гигантски скок- отразено е и в докладите на западните дипломати на служба при руския император. Да не мислиш, че промишленоста започва с Ленин , или минното дело , или геологията ?! Хайде опитайте се да бъдете малко обективни и безпристрастни , забравете за безмерната си любов към болшевиките и партиите които " са прави , дори когато грешат "! Сигурен ли си , че достатъчно познавате американската икономика , та ги плещите едни за балони и за близкия край на САЩ ?! Какво трябва да се случи още за да прогледнете , че планова икономика от соц вид е най-ужасната система, абсолютно непригодна за общество , което иска да се развива и просперира ?! И , Владко , не ми говори за руските градове, сравнително добре са няколко от по-големите , виждал съм ги . Но съм виждал и ужасът на руското село- дори няма да го описвам, все едно -вие няма да повярвате !
цитирай
22. анонимен - Алексчо
12.01.2011 21:23
Ето ти за селата виж кой колко произвежда:
/ООН/
http://faostat.fao.org/

Вечни неща няма.

Чакам снимки от "руските ти походи".

Като си много мъж и очевидно ни водиш досие , аз ти предложих и друго разрешение на въпроса.




цитирай
23. usandthem - "Като птица с прекършени к...
12.01.2011 21:52
wladimir написа:
"Като птица с прекършени криле"/ С дублажа на Баталов.Гледал съм го/.

:Бантутистан"

http://wladimir.blog.bg/drugi/2010/12/16/bankata-na-bednite.652036

/вижте последният коментар/

Хубаво е , че понаминаваш. Но по хубаво е да си прям.


Е , къде точно не съм бил прям ?! И защо ме караш да чета още твои дивотии ?! "Нова зора " ли ти е пътеводна светлина ?! Ако е така -няма никакъв смисъл да си губя времето с теб !
цитирай
24. usandthem - до 26
12.01.2011 21:55
ти явно ме бъркаш с някого- какви досиета, какви предложения и на какви въпроси ?! Нещо не си наред , малчо !
цитирай
25. анонимен - аааа
15.01.2011 21:55
оляли сте се - не го познавам usandthem, но е ясно, че човекът гледа на нещата реалистично)))
боже, колко мъка по тоя свят, боже))))

цитирай
26. proximus - Уважаеми г-н Хитов, това което се ...
16.01.2011 03:18
Уважаеми г-н Хитов,
това което се опитвам да ви намекна е да спрете да гледате на световните икономически системи като черни кутии с вход и изход. В тях живеят хора - щастливо или не, само това е от значение. Ако Русия от революцията до деня на победата се е превърнала в индустриален СССР, то е било с цената на животите на хиляди души работещи в нечовешки условия, градейки комунистическите заводи. Между впрочем големия глад в Украйна е резултат и от това че комунягите разменят зърно за индустриалното оборудване на прогнилия капитализъм. Може по време на голямата депресия да е имало някой и друг US инженер в СССР, но това с милионите американци... за какво са им? Та нали комунистите са си имали милиони руснаци, готови да работят като роби за без пари? При отказ военния комунизъм те праща на лагер...
Дали е бил щастлив руския народ? Вероятно да, стига да е останал жив и с хляб и водка на масата. А дали оцеляването не е най-шибания начин на живот?
Не, г-н Хитов - не щем евакуационните възможности на плановата държава. Утре може да ме гръмнат на улицата, но поне ще знам че са ме застреляли незаконно. А не че държавата ме е пратила в Белене съвсем по закон. И да, времето не е справедливо. Но поне човек в общия случай има право на някакъв избор и възможности, в общия - да хване пътя на запад.

П.П. Защо вместо да разглеждате руския сателит Беларус, не се захванете с едно друго, капиталистическо чудо - Сингапур. Тази държава пак си има леко авторитарно управление, но поне цял свят я обича :)
цитирай
27. krizata - Не виждам за какво се спори, но е ф...
16.01.2011 20:03
Не виждам за какво се спори, но е факт, че милиони американци ФИЗИЧЕСКИ присъстват на работните си места и изкарват заплатите си в Съветска Русия. На тази тема съм имал много разговори с Хазин, Григориев, Кузмин.

Ето постинг, разкриващ механиката на епидемията от глад в Украйна:

http://krizata.blog.bg/history/2010/02/18/genocidyt-na-stalin.495505
цитирай
28. proximus - ok, приемам поправките ви за мил...
16.01.2011 20:39
ok, приемам поправките ви за милионите работни места осигурени от СССР за американските работещи. Разбрал съм ви твърде буквално.
И недейте възхвалява социалистическата идилията и спокойствие. Всичко това лежи върху труповете на милионите разстреляни и заточени от режимите на Сталин и предхождащите го, на насилственото вкарване на земята в кооперативи, ликвидиране на частната инициатива, личното мнение относно политика и издигането в култ на неадекватни ценности (ако щете и за силата на честната дума).
Това че днешното време не ви, не ни , допада не значи че предхождащото си е струвало.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3840475
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев