Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 10:43 - Защо политиката на ФЕД води до народни бунтове?!
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 18770 Коментари: 22 Гласове:
8

Последна промяна: 03.02.2011 11:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какво свързва шефа на американската централна банка и 25-годишния таксиметров шофьор от Йемен Фуад Султан? Отговорът е твърде тъжен: действията на първия доведоха до смъртта на втория…

Както съобщи Reuters, в четвъртък 27 януари, в Йемен бяха проведени антиправителствени демонстрации, събрали повече от 16 хил. протестиращи, искащи оставката на президента на страната Али Абдал Салех. Повод за народните вълнения беше самозапалването на 25-годишния Фуад Султан, който не можел да изхранва семейството си със заплатата, която получавал като таксиметров шофьор.

По този начин, след Тунис, Йордания и Египет, взривната вълна на социалното недоволство се прехвърли и в южните части на Арабския полуостров. Отличителна особеност на антиправителствените вълнения във всичките четири арабски страни стана общият лозунг, агитиращ срещу по-нататъшното обедняване на народа и резкия ръст по цените на стоките от първа необходимост.

Но да се върнем към нашия главен въпрос – какво общо има ФЕД на САЩ с всичко това? Да започнем с обстоятелството, че страните, в които вървят демонстрации и безредици, имат една сходна икономическа характеристика – всички те са големи вносители на зърно. Например, в Египет ежегодно се потребяват около 14 млн. т. пшеница, като приблизително 7,5 млн. т. е от внос.

Безусловно, в подобна ситуация, икономиките на страните-вносителки са твърде чувствителни към измененията, произтичащи на световния зърнен пазар. За някои арабски страни снабдяването с пшеница излиза извън рамките на икономиката и се превръща във въпрос на национална безопасност и социална стабилност (за по-бедните араби, които са болшинство от населението, хлябът е основен хранителен продукт).

Да видим как в последната година са се движели цените на пшеницата:

image

Динамика на цените по пшеницата през 2010 г.

Както наблюдаваме, само за последното полугодие, котировките по пшеницата на една от най-големите световни стокови борси - Chicago Mercantile Exchange са нараснали двойно (!!!) достигайки до многогодишни максимуми.

Каква е причината за този фантастичен скок на цените?

Разбира се, вината за част от ръстовете могат да се припишат на неблагоприятните климатични условия. През лятото на 2010, на фона на сушата в Русия и проливните дъждове в САЩ, реколтата от пшеница в някои от страните-износителки на зърно действително пострада, което предизвика съответната реакция на стоковите борси. Но след направените анализи експертите достигнаха до извода, че загубите от „климатичния фактор” не са съществени.

Според оценки на Министерството по селското стопанство на САЩ (USDA), прогнозираното световно производство на пшеница през сезона 2010-11 ще състави 644 млн. тона, което е с 5% по-малко от предишната изключително успешна година. Според предвижданията, при равни други условия потреблението би трябвало да нарасне с 10 млн. тона и да достигне 660 млн. т. Запасите би трябвало да се свият със 76 млн. тона (при общи запаси към септември 2010 г. от почти 200 млн. т.).

Но, даже отчитайки днешното леко свиване на предлагането, при хипотетично нарастване на търсенето на суровината, крайните запаси така или иначе ще бъдат по-големи, спрямо тези от периода 2006-2009 години. Излиза, че пропагандата за някакви критични дефицити по зърното в света е крайно некоректна.

Тогава как да си обясним 100%-ния ръст по цените на пшеницата?

И тук си спомняме за американските монетарни власти. Осъзнавайки, през първото полугодие на 2010, че най-голямата световна икономика отново влиза в остра фаза на кризата, ФЕД на САЩ, начело с Бен Бернанке, започна активно да разработва нови стимулиращи програми. Без много да му мислят, стратезите от Централната банка приеха решение да продължат по вече отъпкани пътеки, приемайки поредната програма за „количествени облекчения”, получила този път абревиатура QE2.

Същността на тези стимулиращи мерки се заключава в емисии на нови долари (печатане на пари), чрез изкупуване на активи от финансовите организации. В резултат на това, както и предишния път, ФЕД фактически наводни световната финансова система с поредната порция евтини долари.

Но тъй като населението продължава да изпитва проблеми, съответно платежоспособността на същите тези американски граждани предизвиква съмнения, банките и другите финансови институции предпочетоха да насочат щедро отпуснатите им средства не за кредитиране на потребителите, а на фондовите и стоково-суровинните пазари.

В следствие на това, под предлог за инфлационни страхове и загуба на доверие в долара, спекулантите от всякакъв калибър насочиха финансовите потоци към стоковите борси, изхвърляйки към небето цените на повечето активи, включително контрактите по селскостопанските стоки.

По този начин, благодарение на леката ръка на ФЕД, за по-малко от седем месеца жителите на Тунис, Йордания, Египет, Йемен и други страни (къде сме ние?) бяха принудени да увеличат поне двойно разходите си за хранителни продукти от първа необходимост, в частност – за хляб.

Да си припомним, че освен по пшеницата, за последната половин година рязко скочиха цените и по други зърнени култури (царевица, соя), както и на памука, захарта и т.н. Всичко това доведе до отчаяние на арабското население, което заради невъзможността да се изхранва беше принудено да излезе на улицата, или както в случая с йеменския таксиметров шофьор, да прибегне до още по-отчаяни и ужасяващи опити за протести срещу днешната ситуация.

Именно по този начин, на фона на сладките разговори в Давос за глобализация, обща отговорност и необходимост от взаимопомощ, едни страни, в безуспешните си опити да спасят собствените икономики, погубват други, пряко зависещи от политиката им, държави.

Къде е България в тази ситуация? Крайно време е актуалната политическа класа да се събуди от унеса на всеобщата наслада от трупането на поредните пачки и да осъзнае, че ако не предприеме необходимото, следващите по веригата на гладните бунтове ще бъдат страните от нашия регион, част от който е и България.

А е известно, че когато фитилът се възпламени е изключително трудно огънят да бъде потушен.

Поне професионалните пожарникари със сигурност го знаят…



Тагове:   fed,


Гласувай:
8



1. анонимен - наров
03.02.2011 11:05
На управляващите ни им пука на патката,от зърнената криза. Нали виждате ли какво става? ВНАСЯ се пшеница на по висока цена,при положение,че позволиха безконтролния износ през лятото. Сега е твърде възможно същата да се връща в България на по висока цена. Кой го отнася -разбира се ние,като плащаме по скъпия хляб,брашно,тестени изделия и т.н. А иначе не се безпокойте,управляващите не случайно ,дават пари за подслушване,полиция,жандармерия и всякакъв вид ченгеджийници. Те са им сигурния щит против бунтове ,вълнения и тям подобни прояви. Изобщо-"родната полиция ни пази". Поне така си мислят !
цитирай
2. krizata - Много е трудна битката срещу гладни ...
03.02.2011 11:10
Много е трудна битката срещу гладни хора - поредният пример от Египет ни го показва с отчайваща откровеност!
цитирай
3. анонимен - най доброто досега измислено в и...
03.02.2011 11:41
най доброто досега измислено в икономиката: това са помощите за безработни, и безплатното здравеопазване.. Всяка страна може да направи чудо по този начин.. Но либералната икономика го отрече с обещанието за по-високи заплати като се спести от данъци и се даде на работниците, но това беше само прах в очите.. Сигурноста на работника е най-важна за икономиката.. Ако става въпрос тези пари да се вземат от работниците - но те да имат тази сигурност и дори да откажат дадена работа.. Така ще се увеличава работната заплата и дори няма да има нужда от синдикати.. Така са станали силни икономики на запада.. И друг начин няма..
цитирай
4. krizata - Най-доброто измислено в иконом...
03.02.2011 11:44
Най-доброто измислено в икономиката не е да се плаща на безработни, а просто да няма безработни, с другото съм съгласен...
Поздрави!
цитирай
5. анонимен - съгласен! Но тогава ще трябва да има ...
03.02.2011 11:58
съгласен! Но тогава ще трябва да има държавна работа с по-голямо заплащане от частното, и по-добри условия.. Иначе настава регрес.. Тони Джуд е писал как Клинтън е изменил закона: и всеки американец е вече принуден да не отказва работа, дори и да е най-лошата.. Така хората се унижават и депресират.. А работодателите там това чакат - да могат да поставят условията като пълни господари на положението.. Точно затова заплата от петнадесет години не се е покачвала в САЩ.. Но за да има растеж и спокойствие - са давани кредити, което значи да си изхарчиш бъдещите заплати в аванс.. Това последното е всъщност причината за кризата.. Да добавя че Египет изхранва цяла Европа.. В България всичко е египетско - картофи лук домати...
цитирай
6. krizata - Причините за регреса са разглеж...
03.02.2011 12:05
Причините за регреса са разглеждани многократно на този блог и тук формата на собствеността на предприятията не играе съществена роля.

Причините за кризата също са разглеждани в многобройни постове. Ето един от тях:

http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684

Приятелски поздрави!
цитирай
7. анонимен - ако от всеки работещ се вземат по ...
03.02.2011 12:08
ако от всеки работещ се вземат по десет процента от заплатата му, като бъдещо обещетение за безработица, нещо като застраховка, .. То тогава ще работещите ще се чувстват свободни.. Свободни от страхът че ще останат без работа.. Тоест ще са господари на съдбата си.. Ще могат да се огледат за по-дори възможноси, или нова квалификация.. Или смяна на мястото на пребиваване..
цитирай
8. krizata - И сега такива суми се събират!
03.02.2011 12:14
И сега такива суми се събират!
цитирай
9. durankev - Брави, Митко!
03.02.2011 13:19
Анализите ти стават все по-дълбоки и все по-интересни. Отдавна си наясно с икономическите зависимости! Поздравления!
цитирай
10. анонимен - ако имаш предвид осигуровките. Да. ...
03.02.2011 13:22
ако имаш предвид осигуровките. Да.. Но аз имам предвид нещо като независима фондаци.. Фонд.. Контролиран изляло от работниците.. За възможно най-високи помощи за безработни.. Без намеса на работодателя.. Тоест да има безработица - но в името на по-добри работни места, по-добро заплащане, а не изнудване на безработните и работещите към налягане на парцалите - и така завъртане на дефлационната спирала..
цитирай
11. krizata - Това вече е утопия, която трудно би ...
03.02.2011 16:25
Това вече е утопия, която трудно би се реализирала - как ще накараш някого да си отделя 10% от възнагражденията, които да бъдат управлявани от други хора? Всеки ще предпочете сам да се разпорежда с тези суми. Логично?
цитирай
12. анонимен - Има и друг момент според мене, значи ...
05.02.2011 04:02
Има и друг момент според мене , значи арабските общества имаха и все още имат демографски бум 80те милиона египтяни живеят по поречието на нил де факто трябва да стане нещо ,защото това увеличение не може да продължава вечно ,че след 50 години може и милиард да станат . Мисълта ми е ,че трябва и демографските особености да се имат предвид а не само с ФЕД и Бренанке да се обяснявате нещата (изглежда тайте особенна любов към тях :) ) иначе това което казвате е истина .
цитирай
13. meto76 - Съгласен съм с изразеното мнение в ...
05.02.2011 21:24
Съгласен съм с изразеното мнение в статията.Печатането на пари от ФЕД доведе до износ на инфлация от САЩ към останалия свят и надуване на цените на борсово търгуеми стоки!Ето го и моето мнение!

http://meto76.blog.bg/novini/2011/01/30/kitai-blokira-dumata-quot-egipet-quot-v-internet-tyrsachki.676547
цитирай
14. krizata - !!!
05.02.2011 21:55
Здравей Владо,
Мотото на блога ти е: "ЗНАМ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАМ!".
Моето впечатление е, че твоите познания са в порядъци по-задълбочени от тези на много от нас, така че в случая твоята скромност никак не е на място!
Поздрави!
цитирай
15. krizata - Владо,
06.02.2011 09:05
Какво значи да не досаждаш?
Напротив, твоите коментари са наистина интригуващи и евентуалното им прекратяване би оставило голямо празно петно!
Желая ти кураж и упоритост!
цитирай
16. krizata - Ето и отговора на Бернанке:
06.02.2011 09:23
http://www.investor.bg/news/article/112102/337.html
цитирай
17. анонимен - Знакомства с иностранцами
12.11.2011 03:02
Уважаемые девушки и женщины, постройте свою любовь с иностранцами, знакомьтесь, общайтесь, встречайтесь. Проведите незабывыемый отпуск или выходные в Париже, Лондоне, Нью-Йорке, Оттаве, Риме. Мы гарантируем Вам суперские впечатления.
Зайдите на наш сайт <a href=http://mysekret.w-ru.com/> свои фотографии </a> и просто зарегистрируйтесь…

Для вебмастеров очень высокий доход от участия ы партнерской программе
международных знакомств http://3le.ru/qzp3
цитирай
18. анонимен - Советы частного инвестора: Секреты успешного инвестирования
19.11.2011 17:48
<img>http://avtotopic.ru/wp-content/uploads/2009/12/investicii-v-ukrainu.jpg</img>

<b>Меня зовут Александр. Я - частный трейдер и инвестор.</b>
Я приумножаю свой капитал путём инвестирования. И делюсь этой информацией с Вами. На этом сайте - только конкретные советы, подкрепленные реальными цифрами.
Я не первый год зарабатываю, торгуя на валютном рынке Форекс, а; та;кже инвестирую часть заработанных средств. Мой опыт работы на финансовых рынках помогает проводить анализ инвестиционных проектов, выбирать объекты инвестирования с приемлемым соотношением доходности и риска. Результат моей работы - сформированный инвестиционный портфель с устойчивым доходом при разумном риске.

<a href=http://www.privateinvestor2000.com/p/blog-page_22.html>слив счета</a>

<a href=http://www.privateinvestor2000.com/2011/05/blog-post_01.html>варианты инвестиций</a>

<a href=http://www.privateinvestor2000.com/p/blog-page_8625.html>варианты пополнения счёта fx trend</a>

<a href=http://www.privateinvestor2000.com/2011/08/6482.html>forex trend приват 24</a>
цитирай
19. анонимен - AroundOfTheWorld.ru - Тайны планеты, необычные вещи, интересные события, мир вокруг нас, интересные факты
05.12.2011 21:06
<img>http://aroundoftheworld.ru/wp-content/uploads/2011/12/ibiza3.jpg</img>

Земля – это планета невероятной красоты, где каждый уголок по-своему прекрасен и таинственен, будь то созданное природой место или построенный человеком мегаполис. Места, которые непременно стоит увидеть, можно перечислять очень долго. Но кроме мест есть в мире и множество интересных событий, традиций и просто фактов, благодаря которым хочется посетить именно эту страну, город, поселение или местность.
Блог «С миру по нитке» посвящен именно таким удивительным местам.


<a href=http://aroundoftheworld.ru/china/velikaya-kitajjskaya-stena.html>великая китайская стена</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/england/istoriya-i-kultura-anglijjskogo-chaya.html>история английского чая</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/morocco/casablanca.html>касабланка</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/france/francuzskie-bulochki.html>круассаны</a>
цитирай
20. анонимен - cheap uggs
16.12.2011 14:36
pTjeZhidOq <a href="http://emprimegsd.wordpress.com/2011/12/15/cool-and-trendy-ugg-boots-cheap-provides-ft-excellent-convenience/">ugg boots cheap</a> bHguQdqqRz http://minawaysf.blog.com/2011/12/15/what-you-ought-to-know-about-ugg-boots-clearance/
цитирай
21. анонимен - ghd
17.12.2011 03:58
MNDELEPIKV <a href="http://www.capitolfloors.net">ghd uk sale</a> LHUUUMZGKK http://www.capitolfloors.net
цитирай
22. анонимен - ugg boots
18.12.2011 04:26
jVcsBayzOa <a href="http://www.freshsprout.com">uggs sale</a> zKriBxufSv http://www.freshsprout.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841785
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев