Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 18:38 - Вървим към неизбежното...
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 8573 Коментари: 24 Гласове:
10

Последна промяна: 23.02.2011 23:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Случва се това, за което предупреждавахме достатъчно дълго време. Светът навлезе в етапа на спонтанните народни бунтове, непосредствено предизвикани от неадекватните действия на управляващите в различни точки от планетата и най-вече на тези, които държат кранчето на Федералния резерв в САЩ.

Действително, в продължение на последните три десетилетия глобалният растеж се движеше от непрекъснатото стимулиране на търсенето в развитите страни и най-вече в Америка. Това даваше поле за реализиране на невиждан в планетарни мащаби всеобщ просперитет в различни точки на Земята, започвайки от Китай и преминавайки през други региони, които преживяха епоха на непознато дотогава стопанско развитие. Разбира се, процесите в т.н. „бивши социалистически” държави и в частност в България се движеха в съвсем противоположна посока, но това е свързано с други явления, за които нееднократно е писано на това място.

Този, по същността си пирамидален механизъм, действал досега, се свеждаше до три базови предпоставки: непрекъснато нарастване на съвкупното търсене, постоянно раздуване на кредитирането и устойчиво падане на лихвените равнища. Да си припомним, че към 1981 г., когато стартира програмата „рейганомика” основната лихва на Федералния резерв беше 19%, достигайки нулеви равнища към днешна дата.

След като пирамидата рухна, се оказа, че механизмът престана да функционира и стана невъзможно натрупаните задължения да се рефинансират по добре отработения досега начин – чрез увеличаване на общия обем на новото кредитиране, при съответно падане на цената му.

За съжаление на създателите на старите модели, цялата глобална икономическа машина изведнъж усети върху себе си мощната спирачка на падащото съвкупно търсене в развитите потребителски общества (и най вече зад Океана), което съответно доведе до повсеместно падане на световното производство и търговия.

В опит да задвижат собственото потребление, американските монетарни власти предприеха безпрецедентен ход, започвайки упорито да създават с нищо необезпечени нови долари, като мащабите на месечните вливания достигнаха до 1% от годишния БВП на най-мощната световна икономика. Сметките, обаче, за пореден път се оказаха без кръчмар и получавайки колосалните прясно напечатани долари, финансовите акули от Уолстрийт отказаха да финансират все по-нерентабилния реален сектор, предпочитайки да хвърлят подарените им суми на суровинните и продоволствени пазари.

В резултат на тази грандиозна спекулация хранителните борси бяха буквално удавени от излелия се паричен поток, което доведе до гладните бунтове (засега само в Арабските страни).

Как стана всичко това? Досега в страните от арабския свят около 80% от разходите на домакинствата отиваха за храна. След като цените скочиха почти двойно (за изходните суровини и повече) изведнъж се оказа, че работещите не могат да покрият дори насъщния, а камо ли да мислят за нещо повече. Оттам се роди и народното недоволство, за което в подробни материали от тук се предупреждаваше още преди две години.

Трудно ми е да кажа защо родните официални власти все още не желаят да слушат нашите предупреждения, факт е, че те също се намират в изключително деликатно положение, свързано с рухването на продължително насаждани митове, за всесилието на пазара и на неговите апологети от Вашингтонския консенсус. Несъмнено ще се наложи да се извърви дълъг път за преосмисляне на ценностите, още повече, че и в лоното на свободната демокрация – САЩ започва да ври и кипи. Какво имам предвид?

Неотдавна в тихия и спокоен американски щат Уисконсин и по-конкретно в столицата Медисън се проведоха масови протестни акции, в които участие взеха повече от 70 хил. граждани. Хората излязоха спонтанно, възмутени от предложенията на губернатора на щата Скот Уолкър, направени в законопроекта за бюджет за новата финансова година. Последният настоява за съкращаване на профсъюзните пълномощия по водене на преговори за колективните трудови договори, както и за съществено намаление на заплатите и социалните придобивки на държавните служители. Поправките се налагат, тъй като бюджетният дефицит е достигнал неприемливи равнища, изискващи съкращаването му поне със 137 млн. долара към 30 юни.

Какво се получава? Разглезените американски потребители, които в продължение на последните тридесет години бяха щедро финансирани от банковата система, изведнъж се оказаха в безисходна ситуация, свързана с невъзможността за по-нататъшно рефинансиране, при това на по-ниска цена (лихва) на натрупаните задължения. И този ефект е налице, тъй като, както отбелязах, лихвените равнища на ФЕД вече достигнаха нулеви стойности, след което с особена острота се появи въпросът за необходимостта от връщане на досега натрупаните задължения.

Отсъствието на нови кредити не само не дава възможност за увеличаване на социалните разходи, но и дори запазването на предишните им нива и обеми. Нещо повече, необходимостта от връщане на старите дългове сериозно бие по бюджета на щата. Какво му остава на губернатора? В рамките на неговото разбиране за ситуацията той може да направи единствено достъпните му действия и да започне да съкращава поверените му разходи.

Но това не е всичко! От липса на кредити се оплакват не само щатите, но и домакинствата, които са принудени да съкращават потреблението си (засега повече в сферата на недвижимостите). От тук количеството на реалните работни места се съкращава, инфлацията (реалната, не официалната) също нараства.

И хората настояват за отговор, а властите не могат да дадат каквото и да е разумно обяснение. Нещо повече, те продължават, като пробита латерна, да повтарят, че кризата е приключила, че икономическият подем ще стартира всеки момент, а хората трябва още малко да стискат зъби (В България също се чуха подобни призиви за търпение пред светлото бъдеще).

Обикновеният човек също не разбира какво всъщност се случва - всеки вижда как се развива ситуацията и до къде води глупавото бездействие. И тъй като никой не желае да даде отговор на поставените въпроси, тълпата започва да ги задава все по-активно и по-настойчиво!

Естествено, проблемите могат да бъдат заглушени с помощта на полицията или Националната гвардия, но от това те никак не се решават. Нещо повече - само ще нарастват, тъй като равновесното състояние между търсенето и доходите на домакинствата стои твърде далеч в бъдещето. Към днешна дата структурните диспропорции все още се изчисляват на около 3 трлн. долара годишно, което означава че към края на кризата срутването на жизненото равнище (на разходите) на домакинствата ще достигне около 55-60% от днешните нива. Тези резултати почти гарантирано означават разрушаване на социално-политическия модел в САЩ, опиращ се на силната средна класа.

Това, което наблюдавахме в Медисън е само началото на процеса, характерен с факта, че икономическите проблеми вече започнаха да генерират чисто социални (засега не политически) реакции. Отказът на властите от сътрудничество и взаимодействие само усложнява ситуацията, но дори пълната откритост и готовност за разбиране не може с нищо да промени положението в рамките на настоящата парадигма за управление и развитие.

Но пък за политиците от много страни станалото е сериозен урок, тъй като след Медисън стана ясно, че нивото на проблемите достигна такова равнище, след което чистата икономическа демагогия е безсилна. Затова по-нататъшната реакция на съвременните управленски елити ще е твърде  интересна. Изричането на истината вече не би променило нещата, тъй като днешните политици толкова дълго лъгаха, че е невъзможно разумно обяснение за тяхното досегашно поведение.

Напускането на сладките властови кресла също е абсолютно неприемлива за тях алтернатива, заради което те до дупка ще продължават агонията, във времена, когато все повече е необходима открита дискусия за смяна на икономическия и политически модел.

Ако не се предприемат целенасочени действия, моделът така или иначе ще се промени самопроизволно, изхвърляйки цялата кохорта съвременни политици. Бедата е в това, че бидейки неуправляема и подкрепена от яростните маси, тази промяна, най-вероятно, ще бъде максимално неконструктивна и разрушителна. И този проблем днес стои пред всички, както в Европа, така и в САЩ, да не говорим за по-слабо развитите в икономически план общества.

У нас нещата дори изглеждат по-отчайващо, тъй като особено по-старото поколение все още помни времената, когато управляващите бяха принудени да отговарят за действията си, за разлика от днешните власти от всички нива и цветове.





Тагове:   криза,


Гласувай:
10



1. desozz - Да очакваме ли Протести и у нас?
22.02.2011 18:51
До кога ли ще търпим ставащото в страната ни?Има ли индикации за промяна и за протести?То и при нас 70-80% от доходите ни отиват за насъщните ни нужди.
Как мислите Вие прочелите постинга?????????????
цитирай
2. анонимен - Не вярвам, че българите ще се вдигнат на протести,
22.02.2011 19:57
защото сме свикнали да оцеляваме поединично. След "демократичната революция" и последните остатъци от колективно мислене изчезнаха. Ще дам един пример: Погледнете входовете в които живеете. Най-често имат отвратителен вид, но коренно различно е положенито зад вратите на апартаментите. Ние ще сме последните в света, които ще протестират, че живеят на края на възможностите си. Аз имам частен бизнес от 1992 година. Отначало го карах успоредно с държавната работа, но от 1999 година останах само на него. Между 2000-ната и 2008 година просперирах, дори си позволих някои екстри-купих си кола по избор от магазина, направих си апартамента съвремено жилище. Стегнах си ранчото, накупих си земеделски машинки и т.н.т. От 2008 година обаче, данъците и осигуровките ми нарастнаха почти двойно, като същесвременно общия оборот спадна с около 35%. Това реално представлява двойно понижение на жизнения ми стандарт. Всъщнос вече работом само за да покриваме задълженията си, без абсолютно никаква печалба. Положението е отчайващо. Ако не ползвах собствени помешания досега отдавна да съм в бюрото по труда.
цитирай
3. krizata - До кога ли ще търпим ставащото в с...
22.02.2011 20:07
desozz написа:
До кога ли ще търпим ставащото в страната ни?Има ли индикации за промяна и за протести?То и при нас 70-80% от доходите ни отиват за насъщните ни нужди.
Как мислите Вие прочелите постинга?????????????


Въпросът е какво да се прави след, а не преди и по време на евентуални протести! Досега протести бол, но без никакъв реален резултат!
Поздрави!
цитирай
4. krizata - защото сме свикнали да оцеляваме ...
22.02.2011 20:11
kushel написа:
защото сме свикнали да оцеляваме поединично. След "демократичната революция" и последните остатъци от колективно мислене изчезнаха. Ще дам един пример: Погледнете входовете в които живеете. Най-често имат отвратителен вид, но коренно различно е положенито зад вратите на апартаментите. Ние ще сме последните в света, които ще протестират, че живеят на края на възможностите си. Аз имам частен бизнес от 1992 година. Отначало го карах успоредно с държавната работа, но от 1999 година останах само на него. Между 2000-ната и 2008 година просперирах, дори си позволих някои екстри-купих си кола по избор от магазина, направих си апартамента съвремено жилище. Стегнах си ранчото, накупих си земеделски машинки и т.н.т. От 2008 година обаче, данъците и осигуровките ми нарастнаха почти двойно, като същесвременно общия оборот спадна с около 35%. Това реално представлява двойно понижение на жизнения ми стандарт. Всъщнос вече работом само за да покриваме задълженията си, без абсолютно никаква печалба. Положението е отчайващо. Ако не ползвах собствени помешания досега отдавна да съм в бюрото по труда.


Действително, докато не приемем колективното за приоритет нищо в съществуването ни не може да се промени!
Поздрави!
цитирай
5. krizata - Министър Дянков обеща да намали ...
22.02.2011 20:58
wladimir написа:
Министър Дянков обеща да намали данъчната тежест.

http://bnt.bg/bg/news/view/47564/djankov_predstavi_pakta_za_finansova_stabilnost

Цените на суровия петрол дотигнаха рекордни стойности.

В Либия вече бушува гражданска война.В Бахрейн ситуацията също е сложна.
Лошо.


Засега той изпълнява перфектно мисията, за която е командирован у нас! Нищо чудно скоро да бъде обявен за най-добър министър на финансите в света!
цитирай
6. krizata - Здравейте Минчо,
22.02.2011 21:52
Откровено казано не откривам подтекста на забележката Ви! Ще се радвам да продължите коментара!
А случващото се по света е именно следствие на кризисните процеси, още повече че всичко това е прогнозирано отдавна с най-малки подробности.
Ако утре падне 25 см сняг при температура -3о и скорост на вятъра 5 m/s, точно според метеорологичната прогноза, това се нарича сбъдване на прогнозата и по никакъв друг начин.

Все пак не забравяйте, че аз специализирам строго в икономическата област и по всички останали въпроси с радост бих чул Вашето мнение, което уважавам!

Поздрави

P.S. Впоследствие блогърът minchomin премахна коментара си и остана само моя отговор, който, надявам се, е достигнал до него!
цитирай
7. shtirlic - хм
22.02.2011 22:54
А има ли вариант бунтовете да са предизвикани /разбирайте финансирани/ именно от тези дето са ги прогнозирали. Щото и преди в учебниците по история пишеше как 17-та година руския народ видите ли станал и се отърсил от монархията, пък после всичко си излезе на яве. Нека гледаме по-прагматично на нещата.
цитирай
8. krizata - Де да имахме такива финансови въ...
22.02.2011 23:01
Де да имахме такива финансови възможности - засега нашите теоретични занимания са нещо като хоби, за разлика от добре подплатените грантове за тези, на които плащате чрез данъците си, за да могат последните да разхождат скъпите си костюми из разни международни конференции за кризата. Но докато има глупаци ще има и други, които да ги използват. Реалности от живота!
цитирай
9. krizata - Септемврийски (2010г.) новини за поскъпване на храните в Египет с възможни социални последици:
23.02.2011 01:21
http://www.neocon.su/video
цитирай
10. kaizer - Г-н Хитов, не разбирам от иконом...
23.02.2011 12:40
Г-н Хитов,не разбирам от икономика,но от къде знаете,че бунтовете в арабските страни са от глад?Заради мераците на САЩ по отношение за нефта-да.Но заради глад...
Вие предупреждавахте за такива бунтове в САЩ,западните държави,което не се случва и повярвайте няма изгледи да се случи.В Испания живея и ви го казвам от първа ръка.
цитирай
11. krizata - Ако вече няма с какво да нахраниш ...
23.02.2011 12:52
Ако вече няма с какво да нахраниш децата си излизаш на улицата и протестираш!
Не е толкова сложно за разбиране!
цитирай
12. kaizer - Това Веи питам и аз:Кой Ви каза, че в ...
23.02.2011 13:53
Това Веи питам и аз:Кой Ви каза, че в Либия има глад?
Хората се надигнаха заради това,че Кадафи бил диктатор и още не знам какъв си.
Но за глад къде прочетохте..?
цитирай
13. krizata - Той е диктатор от доста години, но ...
23.02.2011 14:17
Той е диктатор от доста години, но досега хората бяха сравнително доволни от управлението му, както и едно време българите от Бай Тошо!

цитирай
14. kaizer - Така е. Спор няма. Само, че тези б...
23.02.2011 14:30
Така е.Спор няма.
Само,че тези бунтове са предизвикани от протежетата на американците,заради " свобода и демокрация", не заради глад,защото в Либия такъв няма.
цитирай
15. krizata - Вие сте по-близо до обстановката, ...
23.02.2011 14:35
Вие сте по-близо до обстановката, аз не съм политолог!
цитирай
16. krizata - Икономическа ли е кризата в арабския свят? (другарят Хитов се е развихрил)
23.02.2011 17:44
http://alexalex.blog.bg/biznes/2011/02/23/ikonomicheska-li-e-krizata-v-arabskiia-sviat-drugariat-hitov.692050#last_comment
цитирай
17. krizata - Здравей Владо,
23.02.2011 19:17
Хората нямат вина за средата, в която живеят, затова трябва да приемаме философски някои "движения встрани"!

Поредната приятна изненада с линка!
За мен особено ценни са песните от периода на Великата Отечествена война!

Приятна вечер!
цитирай
18. minchomin - 7. krizata - Здравейте Минчо,
23.02.2011 21:20
krizata написа:
Откровено казано не откривам подтекста на забележката Ви! Ще се радвам да продължите коментара!
А случващото се по света е именно следствие на кризисните процеси, още повече че всичко това е прогнозирано отдавна с най-малки подробности.
Ако утре падне 25 см сняг при температура -3о и скорост на вятъра 5 m/s, точно според метеорологичната прогноза, това се нарича сбъдване на прогнозата и по никакъв друг начин.

Все пак не забравяйте, че аз специализирам строго в икономическата област и по всички останали въпроси с радост бих чул Вашето мнение, което уважавам!

Поздрави

P.S. Впоследствие блогърът minchomin премахна коментара си и остана само моя отговор, който, надявам се, е достигнал до него!


Здравейте г-н Хитов, сметнах, че коментарът е ненужен. Какъвто и коментар да направя едва ли би се разбрал.
Нещата са много по-сложни от колкото може да бъде един хаос и една "революция" с контекст "псевдо демокрация"! Инак основната причина за бунтовете е неразбираема за болшинството от хората, както Световната икономическа криза е неразбираема за съвременната Икономическа мисъл, която освен печалба, даже и не вижда, че зад всичко стоят хора с различни властови страсти, голямо човешко невежество на масите /тълпата/ и Висш Разум.
цитирай
19. krizata - Все пак хората от нашата школа имаме ...
23.02.2011 21:48
Все пак хората от нашата школа имаме претенциите да описваме достатъчно подробно и аргументирано, и с научни методи, настоящата икономическа криза, която действително поставя края на действащата парадигма на развитие!
цитирай
20. minchomin - Все пак хората от нашата школа имаме ...
23.02.2011 22:23
krizata написа:
Все пак хората от нашата школа имаме претенциите да описваме достатъчно подробно и аргументирано, и с научни методи, настоящата икономическа криза, която действително поставя края на действащата парадигма на развитие!

Не обвинявам никого, говорили сме по тези въпроси. Само е време официално да се признае безсилието на съвременното общество, а това явно трябва да стане чрез науката, да създаде условия, при които човекът да не се тревожи за своето съществуване. В гората животните нямат такава грижа за храната си, докато човекът в 21 век точно това прави, независимо в каква демокрация живее. Това условие повече не може да съществува и за целият африкански хаос, който ще расте и на други места по света, има обективна и субективна причина, които трудно бих обяснил с два реда. Нямам повече коментар!
цитирай
21. krizata - Очевидно е, че тези, които ръков...
23.02.2011 23:10
Очевидно е, че тези, които ръководят съдбите ни не мислят, че имат нужда от независима наука. Нещо повече, те отдавна са си отгледали "учени", които непрекъснато ни обясняват какво ни се е случило, въпреки нашето неверие в реалното покритие на техните приказки.

Поздрави!
цитирай
22. lambo - Анализа е много добър
23.02.2011 23:49
Но ще направя едно допълнение :

- Ролята на Ислямската религия в безумната свръх-раждаемост на мюсюлманските страни. Например Египет ще стане 100 милиона, а земята е само около Нил.
То така не може да продължава безкрайно. Унищожават планетата, мюслитата.

И да попитам ... Къде преди 2 години в този блог, сте предупредили за това, което става сега ?
цитирай
23. krizata - Икономическата криза слага края на една система
23.02.2011 23:54
http://news.ibox.bg/opinion/id_443557450

"...Кризата ще продължи до момента, в който потреблението и производството на САЩ ДОСТИГНАТ РАВНОВЕСНА ТОЧКА. Но за това ще са необходими много години (до десетилетие), през което време целия свят ще страда от липса на поръчки и производство (от докризисното равнище), безработица, социални трусове и технически и технологичен регрес..."

цитирай
24. krizata - Протести навсякъде - но в Средния Запад на САЩ протестиращите са хулигани, а в Египет - борци за демокрация!
26.02.2011 10:06
http://inosmi.ru/video/20110223/166764876.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3834960
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев