Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2011 21:47 - Евросъюзът пред закриване! Накъде ще погледне България?
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 16273 Коментари: 42 Гласове:
16

Последна промяна: 11.11.2011 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Никак не завиждам на съвременните европейски бюрократи! В течение на много години всеки от тях със зъби и нокти се е борил за сладкото местенце в Брюксел, осигуряващо безметежно съществуване чак до дълбоки старини! И изведнъж – криза!

 

Сигурно по-голяма част от маститите еврочиновници не престават да проклинат съдбата си, поставила ги в горящите кресла, точно когато се изисква демонстриране на, макар и ограничен, мисловен капацитет. А при липса на такъв?

 

Пожарът от Гърция като че ли засега беше потушен, а на хоризонта се задава поредният ярък пламък, идващ този път от Апенините. Никой не е в състояние да оцени действителната сила на предстоящото да се случи, никой от висшето брюкселско ръководство не е готово морално да поеме каквато и да е отговорност за съдбата на цял един континент!

 

И което е още по-тревожно – липсва воля за опълчване срещу директната атака на пазарите и икономиките в  регион, наброяващ половината от доскоро напълно благополучния Златен милиард от човечеството.

 

Ще продължим ли да изтръпваме от неадекватните действия на тези несъстояли се политици? А ако те сериозно са решили да продължат да ни водят към пропастта?

 

Близката история на т.н. евроинтеграция беше свързана с многомилиардни програми, които осигуряваха така необходимия положителен имидж, необходим за по-нататъшното разширение на този бляскав доскоро проект.

 

Спомням си с какъв животински възторг нашите компрадори ни обясняваха, че сме се били вмъкнали буквално в последната секунда в Големия Клуб на Богатите, как оттук насетне бъдещето ни и това на децата ни щяло да е само и единствено в розови краски!

 

Но реалността се оказа гротескно различна и отчайващо жестока!

 

Днес окончателно можем да констатираме, че парите на Европа свършиха!

Дори прословутият фонд за подкрепа, който трябва уж да спасява банкрутите се оказва поредния балон без заложено дори едно реално евро в основите си!

 

Стигна се единствено до обявяване (дори не се говори за приемане) на държавни гаранции от най-големите страни (разбирай Германия и Франция), но и до днес така и не стана ясно има ли някаква, макар и хипотетична готовност за вложения от страна на субекти, притежаващи реални пари!

Имайки предвид кои са на редичката за спасяване, най-вероятно глупаци за наливане в поредните пясъчни кули така и няма да бъдат открити!

 

А всичко започна толкова обещаващо!

 

Въпреки силната диференциация между  Юга и Севера на Европа, поредният евроатлантически проект вървеше твърде успешно, особено на фона на победата срещу „Империята на Злото“, смачкана след безпрецедентен идеологически и стопански натиск, в рамките на Студената война.

 

В какво се състоеше разликата между „бедняците“ от средиземноморските страни – Гърция, Испания, Португалия и Италия, и „богаташите“ от немскоезичната част на континента?

 

Най-просто казано първите произвеждаха продоволствени стоки и туристически услуги, а вторите си бяха "заплюли" свръхтехнологичните и с висока добавена стойност продукти, за които в продължение на десетилетия, претендираше, че има право да произвежда и скромното ни Отечество (е, отрязаха ни след десетоноемврийския преврат, но поне и в това отношение понатрупахме исторически опит)!

 

И тъй като в периоди на икономически кризи страните с т.н. „южен“ модел на развитие регистрираха сериозни спадове, най-лесният начин за „излизане от положение“ през годините беше девалвацията на националната валута, което стимулираше вътрешното производство и туризма.  

 

Естествено, при тези корекции чуждите валути ставаха по-недостъпни, но пък това допълнително спираше вноса от конкурентните развити икономики и осигуряваше своеобразно „тихо пристанище“ за милионите дребни и средни производители, разчитащи изключително на вътрешното потребление.

 

Премахването на европейските граници и след това въвеждането на еврото (ние си имаме валутен борд), направи тази група държави силно зависими от външни помощи, които, естествено, щедро им бяха обещавани! Особено на фона на кредитната вакханалия, стартирала след смяната на парадигмата за реализиране на икономически ръстове, осъществена в началото на 80-те години на XX век.

 

От друга страна, разширението на общоевропейските пазари даваше невероятни възможности за мощните северни производители, „схрускали“ постепенно своите дребни конкуренти от изостанала „маслинена“ Европа.

 

След падането на Берлинската стена, Източната част от континента също полегна на Изкусителя, идващ от Запад и обещаващ цигари Марлборо и дънки Райфъл.

 

Проблемът след тази неравностойна среща на цивилизациите дойде на другата сутрин, когато се оказа, че огромни маси от доскоро благоденстващо население се оказаха под чертата на бедността – феномен, който изглеждаше като абсурдна перспектива само допреди 30-40 години.

 

След навлизането на света в активната фаза от кризата през 2008 г., се оказа, че южната част беше поставена до стената и в невъзможност да използва досегашните инструменти за реагиране в извънредни ситуации – страните бяха останали без собствени национални валути, които да девалвират при необходимост.

 

А без такива мерки и при липса на сериозни финансови инжекции от центъра, алтернативата е една – рязко нарастване на социалното напрежение в региона, което и наблюдаваме по цялото средиземноморско крайбрежие.

 

В рамките на възприетия в последните три десетилетия механизъм за рефинсиране на задълженията са натрупани колосални за местните икономики дългове, които просто не могат да бъдат върнати, поне в рамките на днешните икономически реалности.

 

И дори прословутото „затягане на коланите“ не би могло да помогне, тъй като то допълнително свива търсенето, а оттам и БВП, което, естествено, още повече съкращава възможностите за покриване на борчовете.


Колкото и да е тъжно да си го признаем, но е факт, че Старият континент завинаги загуби спокойствието си, осигурявано досега от достолепието на пределната му възраст.

Необходими са нови правила, променящи из основи всички досега действали принципи за функциониране на Общия европейски дом! Но както казахме в началото, настоящото политическо ръководство на Съюза принципно не е в състояние да обсъжда темата, камо ли да предприема решителни действия, тъй като то е продукт на една друга епоха, останала безвъзвратно в миналото.

Какво да очакваме в най-близко бъдеще? Дали ще станем свидетели на почти самопроизволно разпадане на Евросъюза или все пак ще се наложи правилата да бъдат категорично променяни, в опит поне за съхраняване на постигнатата до момента интеграция.

Засега решително се върви по първия сценарий! Вече се търсят кандидати за изгонване от еврозоната (което например за комшиите-елини никак няма да е зле, предвид перспективата да връщат огромните си задължения в родни, пряснонапечатани драхми).

На някои, като нашата държавица, вече открито се намеква, че заслужават само членство със статут - втора категория, при който "радостно" ще наблюдават отстрани как по-умните и „бели“ батковци от „цивилизованата“ част на континента ще решават техните съдби.

А подобни процеси само ще означават по-нататъшна тотална социална катастрофа на изток от Прага! Дори доскорошният отдушник – емиграцията, ще стане недостъпно решение, предвид повсеместното затягане на политиките в тази област.

Ако някой посмее да помисли за алтернативни варианти, свързани с революции срещу правилата, тогава ще получи могъщи врагове, в лицето на МВФ, СТО и други подобни пазители на статуквото!

Засега този сценарий е само една далечна хипотеза, но погледнато стратегически само той би могъл да даде възможност на Европа да съхрани своя интегритет и да претендира за по-сериозно място в новия, силно деглобализиран бъдещ свят!

М.Х.




Гласувай:
16



1. alexalexalex - Ех, Митак
11.11.2011 22:18
С тоя край на цивилизацията (в тоя случай демокрациите от Европа), дето го чертаеш пак ще излезе като с трушията.
Няма да се върне социализЪма, Митко, няма.

Я пак хвърли поглед на Кондратиев (за дългите вълни) и виж колко пъти светът е влизал и излизал от кризи. И всеки път е излизал по-силен.

Интересно, при комунизЪма това не се получи. И няма как. Азизтският гфеодализъм на любимия ти Сталин или правешкия феотдализъм на любимия ти Тошо криза не ги лови - те просто умират))).
цитирай
2. krizata - С тоя край на цивилизацията (в тоя ...
11.11.2011 22:21
alexalexalex написа:
С тоя край на цивилизацията (в тоя случай демокрациите от Европа), дето го чертаеш пак ще излезе като с трушията.
Няма да се върне социализЪма, Митко, няма.

Я пак хвърли поглед на Кондратиев (за дългите вълни) и виж колко пъти светът е влизал и излизал от кризи. И всеки път е излизал по-силен.

Интересно, при комунизЪма това не се получи. И няма как. Азизтският гфеодализъм на любимия ти Сталин или правешкия феотдализъм на любимия ти Тошо криза не ги лови - те просто умират))).


Пиша с болка, а не със злорадство, приятелю!
цитирай
3. alexalexalex - Митко
11.11.2011 22:35
Както съм ти казвал няколко пъти - прогностиката не ти е силна страна.
Без да ги помня, защото съм бил малък (ама съм прочел доста) кризите от 70-те и 80-те години на миналия век са били доста гаднички.
И ни дадоха мобилен телефон, интернет, края на комунизма и още безброй блага на цивилизацията.
Хич не е лесно, но светът не е тръгнал да умира. Напротив - ще изкара и тази криза като тежък грип и ще излезе имунизиран.
За някои държави (гърчолята най-вече) грипът ще мине през тежка форма на пневмония, но с техния начин на живот - няма как. Ще им се наложи да поработят , да престанат да крадат, да плащат данъци и т.н.
Нали ми помниш прогнозата - до 3-4 години ние и гърците ще сме на едно ниво, а може би ние ще сме напред.
Понеже в момента се срещам с много студенти (всяка седмица поне със стотина от всички големи университети) та да ти кажа : хлапетата са готини и вече не помнят заклинанията от преди години като "Учи, мама, за да не работиш".
Та да ти кажа от първа ръка - оптимист съм.
Хлапетата са умни, готини и им се бачка. И по-скоро са склонни да са граждани, а не поданници.
Така че се очертава нещо готино.

И ако искаш да видиш колко е зле ситуацията - излез от вкъщи и някой петък заведи жената на кръчма. В центъра. От скъпите. Но запази места, че няма.

Такива неща, Митак)))
цитирай
4. анонимен - Аз пък умирам от кеф. Искам ги гас...
11.11.2011 22:37
Аз пък умирам от кеф. Искам ги гастарбайтери в България. Те да бачкат, а ние да ги командваме. :)
цитирай
5. анонимен - Мм, да...!
11.11.2011 22:43
Мм, да...!
цитирай
6. krizata - Както съм ти казвал няколко пъти - ...
11.11.2011 22:48
alexalexalex написа:
Както съм ти казвал няколко пъти - прогностиката не ти е силна страна.
Без да ги помня, защото съм бил малък (ама съм прочел доста) кризите от 70-те и 80-те години на миналия век са били доста гаднички.
И ни дадоха мобилен телефон, интернет, края на комунизма и още безброй блага на цивилизацията.
Хич не е лесно, но светът не е тръгнал да умира. Напротив - ще изкара и тази криза като тежък грип и ще излезе имунизиран.
За някои държави (гърчолята най-вече) грипът ще мине през тежка форма на пневмония, но с техния начин на живот - няма как. Ще им се наложи да поработят , да престанат да крадат, да плащат данъци и т.н.
Нали ми помниш прогнозата - до 3-4 години ние и гърците ще сме на едно ниво, а може би ние ще сме напред.
Понеже в момента се срещам с много студенти (всяка седмица поне със стотина от всички големи университети) та да ти кажа : хлапетата са готини и вече не помнят заклинанията от преди години като "Учи, мама, за да не работиш".
Та да ти кажа от първа ръка - оптимист съм.
Хлапетата са умни, готини и им се бачка. И по-скоро са склонни да са граждани, а не поданници.
Така че се очертава нещо готино.

И ако искаш да видиш колко е зле ситуацията - излез от вкъщи и някой петък заведи жената на кръчма. В центъра. От скъпите. Но запази места, че няма.

Такива неща, Митак)))


Споровете за това, че гърците били мързеливи са безпредметни, защото когато ти отнемат условията за правене на частен бизнес, а ти се предлага алтернатива в държавния сектор, естествено, че ще избереш второто!
По тази логика българите с нашата безработица сме най-мързеливата световна нация, въпреки че само допреди някакъв си половин век сме били наричани швейцарците на Балканите!
цитирай
7. krizata - Аз пък умирам от кеф. Искам ги гас...
11.11.2011 22:50
kushel написа:
Аз пък умирам от кеф. Искам ги гастарбайтери в България. Те да бачкат, а ние да ги командваме. :)


Днес гледах репортажа за бедния пастир, пребит до смърт от чорбаджията си в Гръцко! Тежка картинка в началото на XXI век.
цитирай
8. alexalexalex - Митко
11.11.2011 23:01
как се "отнемат" условията - в лагери ли ги затваряха, биха ли ги, който платеше данъци го убиха на улицата ли???

хайде стига сиромахомилство,а?
нашата безработица в основата си е безработица на нискоквалифицираните (най-често и неграмотни) кадри. поне в големите градове.
в малките е доста по-различно, подозирам.
цитирай
9. krizata - как се "отнемат" усл...
11.11.2011 23:12
alexalexalex написа:
как се "отнемат" условията - в лагери ли ги затваряха, биха ли ги, който платеше данъци го убиха на улицата ли???

хайде стига сиромахомилство,а?
нашата безработица в основата си е безработица на нискоквалифицираните (най-често и неграмотни) кадри. поне в големите градове.
в малките е доста по-различно, подозирам.



Дребни гръцки (испански, италиански, португалски) производители срещу мощта на големите транснационални корпорации!
Вкусна храна за чудовища!
цитирай
10. gandolfini - .....
11.11.2011 23:22
като живущ в малък град ,искам да кажа че този ЕС ни видя сметката,не знам какво е било по комунизма понеже съм бил на 3 години,имам членове на семейството си които са били гонени заради убежденията си по време на комунизма,но май и сега е така,искам да попитам какво от това че имаме право да си говорим,нима в този бленуван западен модел не се уби в българина всичко и не се сведе само да материалното.ЕС е просто поредния модел на колониализъм,1 процент от населението си дава дупето на богати западни политици останалите духат супата,а аз господин алекс ,ела да работиш 14 часа и ще те видя дали ще се ежиш,понеже не сме останали само необразованите,аз съм необразован ,но имам колеги завършили доста добри унуверситети и имат доста знания но това че са без връзки и познати горе си останаха поредните работници.
цитирай
11. usandthem - Много идеологически щампи, заклинания и мокри сънища,
11.11.2011 23:23
Все едни и същи клишета за проклетите капиталисти и империалисти, които пречат на честните гърци, българи, италианци и прочее. Все едни и същи апокалиптични прогнози за края на САЩ, Европа, но никакви конкретни срокове, ей така да си изплачем болката и да помечтаем ! :) Времето лети, да сме живи и здрави да се посмеем след време на вашите пророчески сънища , ако разбира се не визирате някакво далечно бъдеще ! :)
цитирай
12. alexalexalex - Митко
11.11.2011 23:29
наистина се излагаш.
представям си как Майкрософт или Ейпъл затварят малките гръцки производители, или Кока-кола ги преследва, а Американ табако ги беси по улиците.

Излез от клишешата за лошия империализъм - в 21 век сме. Големите корпорации много отдавна са публични компании с милиони дребни акционери.

Хайде, ако ще водим спор - дай единпример, че ми е много интересно. Един, Митак.
И хайде да не е гръцки, че може да ти е трудно - български дай. Пак става.
цитирай
13. krizata - като живущ в малък град, искам да ...
11.11.2011 23:30
gandolfini написа:
като живущ в малък град ,искам да кажа че този ЕС ни видя сметката,не знам какво е било по комунизма понеже съм бил на 3 години,имам членове на семейството си които са били гонени заради убежденията си по време на комунизма,но май и сега е така,искам да попитам какво от това че имаме право да си говорим,нима в този бленуван западен модел не се уби в българина всичко и не се сведе само да материалното.ЕС е просто поредния модел на колониализъм,1 процент от населението си дава дупето на богати западни политици останалите духат супата,а аз господин алекс ,ела да работиш 14 часа и ще те видя дали ще се ежиш,понеже не сме останали само необразованите,аз съм необразован ,но имам колеги завършили доста добри унуверситети и имат доста знания но това че са без връзки и познати горе си останаха поредните работници.


Интересното е, че по "онова" време никой не казваше "живеем при комунизма"!
И въпреки това хората живееха доста сносно!
Когато дойде 10 ноември си спомням, че исканията на народа бяха горе-долу такива - дайте ни възможност с парите, които имаме да си купуваме същите мерцедеси, с които се возеше бай Тошо! Обикновените хора имаха страшно много пари и ярко си спомням как беше просто невъзможно да намериш свободни места дори в ресторанти в дълбоката провинция, където особено ако имаше жива музика беше препълнено от хора, дошли просто да послушат, след като не са се уредили с места в заведението!
Такива ми ти работи...
цитирай
14. alexalexalex - 10. gandolfini
11.11.2011 23:32
сладур)))

бачкам средно по 12 часа на ден. имало е дни и по 14. и постоянно наемам хора. и все по-трудно намирам читави.

не зная какво работиш и какво ти е образованието, ама не ми се вижда да е високо. и като си без образование - работа му е майката, да знаеш.
няма как да станеш началник.

затова се хващай да учиш и не се помайвай.
аз като студент съм бачкал като хамалин, като такси , като келнер, като барман и като какво ли не.
и си гледах семейството.

аман от плачковци, да ти кажа.
цитирай
15. krizata - Все едни и същи клишета за прокле...
11.11.2011 23:34
usandthem написа:
Все едни и същи клишета за проклетите капиталисти и империалисти, които пречат на честните гърци, българи, италианци и прочее. Все едни и същи апокалиптични прогнози за края на САЩ, Европа, но никакви конкретни срокове, ей така да си изплачем болката и да помечтаем ! :) Времето лети, да сме живи и здрави да се посмеем след време на вашите пророчески сънища , ако разбира се не визирате някакво далечно бъдеще ! :)


Само за "някакви си" три години настъпиха такива колосални промени в бита и съзнанието на милиони по света! Какво ли ни чака оттук насетне?
цитирай
16. krizata - наистина се излагаш. представям си ...
11.11.2011 23:37
alexalexalex написа:
наистина се излагаш.
представям си как Майкрософт или Ейпъл затварят малките гръцки производители, или Кока-кола ги преследва, а Американ табако ги беси по улиците.

Излез от клишешата за лошия империализъм - в 21 век сме. Големите корпорации много отдавна са публични компании с милиони дребни акционери.

Хайде, ако ще водим спор - дай единпример, че ми е много интересно. Един, Митак.
И хайде да не е гръцки, че може да ти е трудно - български дай. Пак става.


Хубав пример в случая е Кока-Кола, която буквално убива всички местни производители на безалкохолни напитки.
Подобни са методите и средствата, с които действа един Данон, например!

Гърците никога не са могли да си правят Айфон, да речем, но е христоматиен примера за това, че когато Нокия правеше своите галоши, България контролираше 40% от пазара на компютърна техника в Източна Европа!

И в този смисъл ме е яд на онези, които за няколко пачки предадоха всичко това!
цитирай
17. gandolfini - до алекс-без да влагам лично
11.11.2011 23:45
alexalexalex написа:
сладур)))

бачкам средно по 12 часа на ден. имало е дни и по 14. и постоянно наемам хора. и все по-трудно намирам читави.

не зная какво работиш и какво ти е образованието, ама не ми се вижда да е високо. и като си без образование - работа му е майката, да знаеш.
няма как да станеш началник.

затова се хващай да учиш и не се помайвай.
аз като студент съм бачкал като хамалин, като такси , като келнер, като барман и като какво ли не.
и си гледах семейството.

аман от плачковци, да ти кажа.

не се оплаквам ,но не можем да стоим безчуствени ,мислещи само за себе си,работя машинен оператор, и вземам добри пари за своя град,освен това и развивам някои неща самостоятелно,наистина нямам образование понеже средно специално не става за нищо когато това за което си учил,няма после фирми къде и да се реализираш,пожелавам ти успех в набиране на читави кадри,и при нас е същото,но за това нима нямат вина тези които защитаващ,понеже образованието ни е кота нула,понеже се инвестира в всичко друго но не и в технология и обучение на персонала ,понеже в 90 процента от фирмите в бг ,техниката е морално остаряла,и няма никаква конкуренто способност,радвай се само че поне труда е евтин
цитирай
18. alexalexalex - Митко
11.11.2011 23:53
Ех, мамка му - ти не пазаруваш ли? Или само жената пращаш?
Митак, за Данон да кажем първо, че е христоматиен пример - тази голяма корпорация, която имаше около 75 % пазарен дял в България в началото (когато дойде) се е свила до 10-12 %. Покрай нея, апропо, се нароиха една купчина български производители и сега се купува повече "Пършевица" май, което не е никак международно, да знаеш.

За Кока-кола - хората го искат, колкото и да ти е странно. Аз газирани напитки почти не пия, но влез в една Билла , застани на шандовете с безалкохолно и брой - колко човека купуват кола и колко лимонада (а лимонада има, да знаеш). И никой не ги бие,Митак, сами купуват, гадове империалистически.

Относно Нокиа и завода в Правец - Нокия вложи пари в огромна развойна дейност, а Правец правеше компютри с КРАДЕНА технология, за която нямаше лиценз. Ама понеже в бившия СИВ лицензи не важаха - та продавахме.

Ако разбирам правилно идеята ти - да затворим границите за Кока-колата, да премахмем патентите и авторските права на империалистите - и юруш на маслините.
Ако аз искам да пуша Боро и мога да го намеря - няма да не накараш да запаля БТ - сорри. Ако мога да си купя дънки Ливайс (дето им викаме Левис) ще ги предпочета пред дънки Перун.
Хората, когато имат избор, купуват и предпочитат по-доброто.
А Мецедес е по-добър от Ладата. И голфа е по-добър от Трабанта. (Голф е диагноза де).

Я опитай пак с примера, че тия нещо не хващат дикиш.
цитирай
19. alexalexalex - 17. gandolfini
11.11.2011 23:57
и труда не е евтин - за другото - не споря.

задаваш ли си въпроса, обаче, защо образованието се скапва.
я се попитай - защото няма пари.
а няма пари, защото не стигат.
а не стигат, защото се крият данъци.

аз си плащам данъците като поп и винаги се чудя защо другите не го правят.
цитирай
20. krizata - Ех, мамка му - ти не пазаруваш ли? Или ...
12.11.2011 00:09
alexalexalex написа:
Ех, мамка му - ти не пазаруваш ли? Или само жената пращаш?
Митак, за Данон да кажем първо, че е христоматиен пример - тази голяма корпорация, която имаше около 75 % пазарен дял в България в началото (когато дойде) се е свила до 10-12 %. Покрай нея, апропо, се нароиха една купчина български производители и сега се купува повече "Пършевица" май, което не е никак международно, да знаеш.

За Кока-кола - хората го искат, колкото и да ти е странно. Аз газирани напитки почти не пия, но влез в една Билла , застани на шандовете с безалкохолно и брой - колко човека купуват кола и колко лимонада (а лимонада има, да знаеш). И никой не ги бие,Митак, сами купуват, гадове империалистически.

Относно Нокиа и завода в Правец - Нокия вложи пари в огромна развойна дейност, а Правец правеше компютри с КРАДЕНА технология, за която нямаше лиценз. Ама понеже в бившия СИВ лицензи не важаха - та продавахме.

Ако разбирам правилно идеята ти - да затворим границите за Кока-колата, да премахмем патентите и авторските права на империалистите - и юруш на маслините.
Ако аз искам да пуша Боро и мога да го намеря - няма да не накараш да запаля БТ - сорри. Ако мога да си купя дънки Ливайс (дето им викаме Левис) ще ги предпочета пред дънки Перун.
Хората, когато имат избор, купуват и предпочитат по-доброто.
А Мецедес е по-добър от Ладата. И голфа е по-добър от Трабанта. (Голф е диагноза де).

Я опитай пак с примера, че тия нещо не хващат дикиш.


Остава и жената да си смениш с някоя засукана шведка, че и те са по-качествени от българките, вервай ми, и тогава ще си баш по техния тертип и нищо българско-просташко няма да те свързва с това гнусно според теб племе, което едни дънки не може да си произведе като хората! Е, тогава, смърт за такъв народ, така ли!

За съжаление, такава е примитивната логика на първосигналковците, които живуркат на тази земя, за да се тъпчат с Марлборо и да обръщат от разните там уиски-та (или какво още, че не познавам любимите ти спиртни напитки!)
Смисълът на живота? В това ли го търсиш и намираш...???
Толкова сме различни, а уж сме от един народ и що годе от едно поколение!
Язък!
цитирай
21. alexalexalex - Опс
12.11.2011 00:24
тук ме засегна - харесвам българките, да ти кажа, и то много)))
къде видя, че искам смърт на някого, Митак? Пацифист съм, недей така.
Ама ако не правим хубави дънки -по-добре да правим други неща.

А смисъл на живота е философско понятие, не икономическо.
Ама като отвори дума, да кажа - смисълът е - според мен - да правиш смислени неща, да спазваш правилата и законите, да даваш добавена стойност на обществото и да живееш нормално.
Освен уиски пия и ракия (първо даже е ракията), в жегата Узо (нищо, че е гръцко), понякога водка (и руска, и финландска), че даже и бира (предпочитам чешка).
Не зная на кое му викаш живуркане, но бачкам като луд (и през уикенда), защото мисля, че така трябва. и получавам добри пари, не се оплаквам.
и си плащам данъците.

а, като казах данъци, та да питам пак - ти колко плати за 2010 година и имаш ли идея какво ще плащаш за 2011? дай да си видим данъчните декларации в часта за данъците и да преценим кой е полезен за обществото и кой паразитира, искаш ли?))))

лека, Митак, че утре ставам рано. в понеделник имам лекция в един университет и трябва да се подготвя.
цитирай
22. krizata - тук ме засегна - харесвам българ...
12.11.2011 00:33
alexalexalex написа:
тук ме засегна - харесвам българките, да ти кажа, и то много)))
къде видя, че искам смърт на някого, Митак? Пацифист съм, недей така.
Ама ако не правим хубави дънки -по-добре да правим други неща.

А смисъл на живота е философско понятие, не икономическо.
Ама като отвори дума, да кажа - смисълът е - според мен - да правиш смислени неща, да спазваш правилата и законите, да даваш добавена стойност на обществото и да живееш нормално.
Освен уиски пия и ракия (първо даже е ракията), в жегата Узо (нищо, че е гръцко), понякога водка (и руска, и финландска), че даже и бира (предпочитам чешка).
Не зная на кое му викаш живуркане, но бачкам като луд (и през уикенда), защото мисля, че така трябва. и получавам добри пари, не се оплаквам.
и си плащам данъците.

а, като казах данъци, та да питам пак - ти колко плати за 2010 година и имаш ли идея какво ще плащаш за 2011? дай да си видим данъчните декларации в часта за данъците и да преценим кой е полезен за обществото и кой паразитира, искаш ли?))))

лека, Митак, че утре ставам рано. в понеделник имам лекция в един университет и трябва да се подготвя.


Лека нощ и от мен, сънароднико!
И колкото повече деца за България, толкова по-добре!
цитирай
23. анонимен - от Илинойс
12.11.2011 01:55
http://dw-world.de/dw/article/0,,15457826,00.html Гърците не са мързеливи.. Нито италианците ще се оправят повече бизнес.. Те го имат но не плащат данъци и добри заплати.. Прекалено много бизнес има в Италия и Гърция - а това не е ефективно.. В Дания има по-малко бизнес но има големи данъци и няма как да ги избегнеш.. Ето това е нужно на Гърция и Италия.. А иначе световните експерти предричат тежка криза на целият свят..
цитирай
24. анонимен - Гърците да върнат еврото си към ц...
12.11.2011 02:34
Гърците да върнат еврото си към централната банка и да им дадат драхми едно за едно, след това централната банка взима половината от тази сума и прави валутен резерв, останалите евро ги дава за плащания по дълга..
цитирай
25. анонимен - Ако Франция беше в криза Георги Ангелов ще била как мързеливите французи са имали и безплатно здравеопазване
12.11.2011 03:03
http://mediapool.bg/франция-реагира-остро-на-грешката-на-s&p-със-снижения-й-рейтинг-news186219.html
цитирай
26. анонимен - Бях участвал в задаването на въпроси за кризата. Ето че съм прав. Но само идиот може да не го е пречимил че е така
12.11.2011 03:25
http://mediapool.bg/легендите-за-провала-(на-какво-се-дължат-проблемите-на-страните-от-еврозоната)-news186238.html Най-десните утописти като от Отворено общество, тип икономика Милтън Фридман - са управлявали в Италия, Гърция, Ирландия и южна и източна Европа - и само те имат криза.. Без никакъв растеж.. А левите имат грандиозен растеж.. на ви ниски данъци.. На ви съкращения.. На ви дясно.. На ви неолиберали.. На ви Бойко.. И Георги Ангелов по всички медии.. Да ви промива мозъците.. За това му плаща олигархията и Сорос..
цитирай
27. анонимен - samo idiotite ne razbraha che leviat liberalizum e nay dobrata ikonomika
12.11.2011 03:32
анонимен написа:
http://mediapool.bg/франция-реагира-остро-на-грешката-на-s&p-със-снижения-й-рейтинг-news186219.html

цитирай
28. анонимен - Джордж Оруел
12.11.2011 11:17
Работите му са пропити с
интелигентност,
дълбока загриженост
за социалната
несправедливост,
силна опозиция на тоталитаризма, страст към чистота на езика и
вяра в демократичния
социализъм.
цитирай
29. venziko - krax
12.11.2011 11:55
Аз мисля , че тези последователни атаки са организирани от САЩ с цел сриване на Еврото и запазването на долара, като единствена световна валута. Така ще могат да продължават да си печатат долари до полуда и икономиката им винаги ще бъде най-мощната. Докато другите се чудят как да изкарват пари, САЩ просто ще си ги печатат. Само помислете каква сила и власт е това. Заслужава си в момента да хвърлят целият си потенциал само и само да сринат Еврото. Разбира се след това идва следващата заплаха - Юанът
цитирай
30. krizata - Аз мисля, че тези последователни ...
12.11.2011 12:19
venziko написа:
Аз мисля , че тези последователни атаки са организирани от САЩ с цел сриване на Еврото и запазването на долара, като единствена световна валута. Така ще могат да продължават да си печатат долари до полуда и икономиката им винаги ще бъде най-мощната. Докато другите се чудят как да изкарват пари, САЩ просто ще си ги печатат. Само помислете каква сила и власт е това. Заслужава си в момента да хвърлят целият си потенциал само и само да сринат Еврото. Разбира се след това идва следващата заплаха - Юанът


Не бъдете толкова строг към Чичо Сам - просто вече е настъпило времето за спасение поединично и в този случай не се случва нищо лично! Какво казват там - просто бизнес!
цитирай
31. kpandjarova - наистина се излагаш. представям си ...
12.11.2011 15:25
alexalexalex написа:
наистина се излагаш.
представям си как Майкрософт или Ейпъл затварят малките гръцки производители, или Кока-кола ги преследва, а Американ табако ги беси по улиците.

Излез от клишешата за лошия империализъм - в 21 век сме. Големите корпорации много отдавна са публични компании с милиони дребни акционери.

Хайде, ако ще водим спор - дай единпример, че ми е много интересно. Един, Митак.
И хайде да не е гръцки, че може да ти е трудно - български дай. Пак става.

Къде са кварталните малки магазинчета,където пазарувахме и се срещахме със съседите си от квартала>Няма ги,сега имаме МОЛ-ове.Пропищяха ли дребните собственици на земя в северозападна България от набезите на зърно-мафията,която получава финансиране на декар.И сега хоратат се събуждат с изорани от някого засяти ниви,че и вместо сутрешно кафе,получават заплахи да си траят.Вие какво си мислите,че Кока Кола,Макдоналдс в един момент на развитието си не са минали като тайфуни над дребния и среден бизнес ли?А да сте чували за "удоволствието "да си имаш работа с монополисти и да няма на кого да се оплачеш? Може би е прекрасно телекомуникациите,енергетиката,електроснабдяването и други жизненоважни направления да те държат притиснат до стената.А какво ще кажете за това,че французи си развиват енергетиката и бранят интересите за наша сметка(АЕЦ Козлодуй,винарската промишленост),или може би имаме избор кой да ни доставя тока по-евтино? Дълги години живях в Гърция,имам контакти с банкери от висшия ешелон на националната им банка.Те казват,че влизането на Гърция в Еврозоната е била най-голямата им грешка.А проблемите на средиземноморските страни(Страните PIGS-на български свинчетата) се дължат не на мързела на хората, а на политико-икономическата система,която е коренно различна от европейския север.PIGS,както и България впрочем,допускат техните системи да раждат олигархиите,монополи,корупция.Защото,това е представителната демокрация,не реалната и тук се прилага неолибералния модел на държавно управление,този в САЩ и Англия.
цитирай
32. kpandjarova - http://mediapool. bg/легенди...
12.11.2011 15:44
анонимен написа:
http://mediapool.bg/легендите-за-провала-(на-какво-се-дължат-проблемите-на-страните-от-еврозоната)-news186238.html Най-десните утописти като от Отворено общество, тип икономика Милтън Фридман - са управлявали в Италия, Гърция, Ирландия и южна и източна Европа - и само те имат криза.. Без никакъв растеж.. А левите имат грандиозен растеж.. на ви ниски данъци.. На ви съкращения.. На ви дясно.. На ви неолиберали.. На ви Бойко.. И Георги Ангелов по всички медии.. Да ви промива мозъците.. За това му плаща олигархията и Сорос..

Браво! Напълно вярно!
цитирай
33. krizata - наистина се излагаш. представям си ...
12.11.2011 15:53
[quote=kpandjarova][quote=alexalexalex]наистина се излагаш.
представям си как Майкрософт или Ейпъл затварят малките гръцки производители, или Кока-кола ги преследва, а Американ табако ги беси по улиците.

Къде са кварталните малки магазинчета,където пазарувахме и се срещахме със съседите си от квартала>Няма ги,сега имаме МОЛ-ове.Пропищяха ли дребните собственици на земя в северозападна България от набезите на зърно-мафията,която получава финансиране на декар.И сега хоратат се събуждат с изорани от някого засяти ниви,че и вместо сутрешно кафе,получават заплахи да си траят.Вие какво си мислите,че Кока Кола,Макдоналдс в един момент на развитието си не са минали като тайфуни над дребния и среден бизнес ли?А да сте чували за "удоволствието "да си имаш работа с монополисти и да няма на кого да се оплачеш? Може би е прекрасно телекомуникациите,енергетиката,електроснабдяването и други жизненоважни направления да те държат притиснат до стената.А какво ще кажете за това,че французи си развиват енергетиката и бранят интересите за наша сметка(АЕЦ Козлодуй,винарската промишленост),или може би имаме избор кой да ни доставя тока по-евтино? Дълги години живях в Гърция,имам контакти с банкери от висшия ешелон на националната им банка.Те казват,че влизането на Гърция в Еврозоната е била най-голямата им грешка.А проблемите на средиземноморските страни(Страните PIGS-на български свинчетата) се дължат не на мързела на хората, а на политико-икономическата система,която е коренно различна от европейския север.PIGS,както и България впрочем,допускат техните системи да раждат олигархиите,монополи,корупция.Защото,това е представителната демокрация,не реалната и тук се прилага неолибералния модел на държавно управление,този в САЩ и Англия.

Благодаря Ви за прекрасния анализ!
цитирай
34. krizata - Димитър Иванов: МОЕТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ - Финансовата криза в Европа и настъпващите събития:
12.11.2011 16:10
http://www.facebook.com/#!/notes/dimitar-m-ivanov/%D0%BC%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/297607280263973
цитирай
35. vencivaleri1951 - Драги...я сподели опит.
12.11.2011 19:40
alexalexalex написа:
сладур)))

бачкам средно по 12 часа на ден. имало е дни и по 14. и постоянно наемам хора. и все по-трудно намирам читави.

не зная какво работиш и какво ти е образованието, ама не ми се вижда да е високо. и като си без образование - работа му е майката, да знаеш.
няма как да станеш началник.

затова се хващай да учиш и не се помайвай.
аз като студент съм бачкал като хамалин, като такси , като келнер, като барман и като какво ли не.
и си гледах семейството.

аман от плачковци, да ти кажа.


Как така бачкаш по 14 часа, наемаш непрекъснато хора/тоест правиш интервюта или кастинги ако си в някой специализиран бизнес:), а си непрекъснато в мрежата? Аз доста време също изкарвам, но работата ми намаля чувствително:(.
цитирай
36. krizata - сладур))) бачкам средно по 12 ...
12.11.2011 19:44
vencivaleri1951 написа:
alexalexalex написа:
сладур)))

бачкам средно по 12 часа на ден. имало е дни и по 14. и постоянно наемам хора. и все по-трудно намирам читави.

не зная какво работиш и какво ти е образованието, ама не ми се вижда да е високо. и като си без образование - работа му е майката, да знаеш.
няма как да станеш началник.

затова се хващай да учиш и не се помайвай.
аз като студент съм бачкал като хамалин, като такси , като келнер, като барман и като какво ли не.
и си гледах семейството.

аман от плачковци, да ти кажа.


Как така бачкаш по 14 часа, наемаш непрекъснато хора/тоест правиш интервюта или кастинги ако си в някой специализиран бизнес:), а си непрекъснато в мрежата? Аз доста време също изкарвам, но работата ми намаля чувствително:(.


Точно на този въпрос Алекс не обича да отговаря, така че ще Ви се наложи да почакате с разясненията!

Поздрави!
цитирай
37. adamsmitov - Към автора на темата
12.11.2011 23:05
В изложението, като основна причина за кризата е изведено противопоставянето на богатия и проспериращ север и бедния и обслужващ юг. Верно е,че някои от северните държави са по-развити икономически, но те също имат проблеми със своите дефицити и дългове. Такива са и Франция, и Великобритания. А също и наглите американци. Не е това причината. Друг е ключовият проблем в системата.
цитирай
38. krizata - В изложението, като основна при...
12.11.2011 23:13
adamsmitov написа:
В изложението, като основна причина за кризата е изведено противопоставянето на богатия и проспериращ север и бедния и обслужващ юг. Верно е,че някои от северните държави са по-развити икономически, но те също имат проблеми със своите дефицити и дългове. Такива са и Франция, и Великобритания. А също и наглите американци. Не е това причината. Друг е ключовият проблем в системата.


Причини за глобалната икономическа криза:
http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684
цитирай
39. adamsmitov - Там си извел други тези- нау...
12.11.2011 23:44
krizata написа:
[
Причини за глобалната икономическа криза:
http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684


Там си извел други причини- научнотехническия прогрес и кредитната експанция за стимулирането на потреблението. Добре, ако нямаше кредитна експанзия би трябвало да не се получиучи криза, но тогава нямаше да има и ръст на икономиката, което ще означава стоп в развитието и всъщност криза на застоя. От друга страна, аз твърдя , че е възможно безкризисно развитие, при научно-технически прогрес и кредитна експанзия, което означава, че те не са причината за кризата. Все едно да кажеш, че тъй като дъждът уголемява дупките по пътищата, то той е виновен за счупените коли. Причината е в лошата организация по поддръжката на пътя. Съответно - растящите дисбаланси в разпределението на общия доход. При по-равномерното му разпределение, е възможно безкризисно развитие.
цитирай
40. alexs - През последните 100 години Бълг...
13.11.2011 22:30
През последните 100 години България я прикачат все към губещи съюзи и договори !
цитирай
41. alexanderherzdorf - Ако се разпадне Евросъюза има ня...
18.11.2011 02:02
Ако се разпадне Евросъюза има няколко добри пътя за обвързване във външната политика: Съединените щати, Германия и Израел. Важното за Бълграия е да стои колкото се може по-далеч от руската орбита и от мокрите сънища на джуджето Пут за Евразийски съюз.
цитирай
42. adamsmitov - Ако се разпадне Евросъюза има ня...
19.11.2011 19:28
alexanderherzdorf написа:
Ако се разпадне Евросъюза има няколко добри пътя за обвързване във външната политика: Съединените щати, Германия и Израел. Важното за Бълграия е да стои колкото се може по-далеч от руската орбита и от мокрите сънища на джуджето Пут за Евразийски съюз.


Абе хора, слепи ли сте! Проблемът не е в Европа, а в Икономическия модел. САЩ са в същото положение и все още се държат на повърхността само благодарение на статута на долара на световна валута, който печатат на поразия. На практика няма никакъв шанс да си върнат дълга, който в момента вече е 15000 милиарда долара и всеки ден нараства с 4 милиарда долара.
По-добре търсете решения за подобряване на тази система и отсраняване на нейните основни проблеми, които доведоха до това положение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825661
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев