Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2011 23:51 - Защо Дянков е толкова уверен в себе си, а Бойко така сляпо му вярва?
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 5636 Коментари: 6 Гласове:
16

Последна промяна: 13.12.2011 13:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Помните ли колко пъти досега "финансовият гений“ на Родината провидя края на кризата и как след това трябваше да се отмята, сякаш ни лук ял, ни лук мирисал!

 

И колко пъти неговият Бодигард излизаше на амбразурата, за да доказва, че всъщност пратеникът на Вашингтон не бил виновен, щото видите ли, никой „не бил познал“ кризата!

 

Ясен е и източникът на сляпата вяра, която топли сърцето на мъжкаря от Банкя – дългите самотни вечери в резиденция Бояна са идеалната среда да поканиш комшията от съседната вила (за несведущите Dyank-off живее врата до врата с премиера в квартала на властта), който да ти „светне икономиката и финансите“ така както само той ги разбира!

 

А къде Дянков  е учил икономика? Как къде – в страната на (не)ограничените възможности, естествено!

 

А каква икономика се учи там?

 

Някой да е чувал за монетаризъм и защо той не „вижда“ и не „разбира“ днешната криза?

 

Но да започнем по реда на нещата?

 

И така, за тези, за които икономиката не е основна грижа, ще напомним, че една от главните школи на съвременността е монетаризмът, чиято концепция в голяма степен е създадена, за да обслужи съвсем конкретни задачи!

 

През 70-те години на XX век, когато единственият изход от тогавашната икономическа катастрофа е паричната емисия, става необходимо да се разработи концепция, която би оправдала приоритета на една от групите в съвременните капиталистически елити – финансовата! И именно защитавайки я, това направление в икономическата наука се развива и получава своя авторитет по света.

 

А след като се реализира политиката за кредитно стимулиране на крайното търсене, останала в историята като „рейганомика“, монетаристките принципи окончателно окупират планетата! Тогава е унищожен и страшният враг от Изток, и е „въведена“ демокрацията от западен тип в бившите социалистически страни.

 

От думите на самия Дянков разбираме, че той успява да се задържи в родната образователна система на висшето ни образование само за семестър, след което заминава, като един от първите „щастливци“, да овладява тайните на икономическата наука зад Океана!

 

Явно е забелязан от когото трябва, благодарение на своята сляпа вяра в принципите на либерализма, защото след завършване на образованието си се урежда не къде да е, а в Световната банка, където се труди, при това на висок пост и една българка – Кристалина Георгиева!

 

Следва Грузия, където е генералната репетиция на славния юнак, преди последният да се прибере в бившата си Родина, решен ако трябва да хариза половината й население, но да докаже пред Вашингтонското началство, че е момче, на което може да се има доверие и занапред!

 

Другото е елементарно просто – въпреки своята ограниченост, Бойко разбира, че доверявайки се на Дянков, си гарантира мощната подкрепа не на кого да е, а на чичо Сам, който, както знаем, има стратегически интереси по целия свят!

 

Оттам насетне е ясно – за любознателния Калитко от покрайнините на София е въпрос на чест да усвоява А, Б-то на икономиката не от кого да е, а от американския пратеник, който дали съвсем случайно, но става и негов съсед!

 

Сигурно можете да си представите идиличната картинка, когато седнали покрай горящата камина, единият чертае схеми и графики, убеждавайки как ще променят България, като я направят финансово стабилна, а другият – зяпнал простодушно с уста, слуша сладките приказки на емисаря и си представя как народът му ще го заобича дотолкова, че скоро може и него да обяви за цар – по примера на кумирите му бай Тошо и Симеон от Мадрид!

 

Но, много се отплеснахме...!

 

Говорехме си за това, че Дянков няма как да разбира от кризи, защото неговата икономическа религия не признава други, освен цикличните! А днес случаят съвсем не е такъв! И когато започнаха проблемите, се оказа, че финансистчето запъна като магаре на мост, без да знае какво следва оттук насетне!

 

Проблемите, свързани с нарастване на кризисните явления, се усилваха навсякъде, като за капак рестриктивната политика на родна почва започна да мачка всичко, което у нас все още се опитваше да мърда!

 

Малко са хората по света, които разбират сериозните обективни проблеми, пред които е изправено човечеството – моделът за икономическо развитие, построен на парадигмата за научно-технически прогрес чрез капитализъм, е достигнал своя естествен финал.

 

И в тази връзка, проблемът за Дянков, но вече и за неговия пишман-ученик, е в това, че езикът на който говорят западните икономисти по принцип не допуска описание на конструкция, ограничаваща по време съществуването на споменатия модел.

 

Този език за описание на икономическите процеси се е създавал и развивал, в продължение на много десетилетия, именно, за да победи всякакви алтернативни концепции, говорещи за ограниченото по време съществуване на системата, развивала се в последните няколко века.

 

И по тази причина съвременният мейнстримовски икономически език, без значение дали става въпрос за монетаризъм или кейнсианство, принципно не може да опише причините за съвременната криза, въпреки многократните усилия да се направи нещо смислено в тази посока.

 

Неслучайно български икономисти като Васил Манов („Анатомия на икономическата криза“) и Боян Дуранкев („Началото и краят на третата световна война“) изпревариха с няколко обиколки прехвалените шоумени Рубини и Кругман, в своите изследвания по кризисната проблематика!

 

Не е за вярване, но днес американските икономисти учат в ускорени темпове руски език, тъй като, както е известно, теорията за кризата беше създадена в тези географски ширини далеч преди самата криза да демонстрира наточените си зъби по целия свят!

 

Едва ли някой от днешните студенти си спомня, но преди двайсет и повече години в страните от Източна Европа се учеше един предмет, който се наричаше политикономия. Тази наука беше възникнала към края на XVIII век, заедно с творчеството на такива титани на мисълта като Адам Смит и Дейвид Рикардо и като всяка друга обществена наука, обслужваше интересите на определени, влиятелни групи от населението.

 

Проблемите за политикономията, обаче, започнаха с появата на Маркс и неговата теория, чрез която той за първи път лансира тезата, че капитализмът принципно е ограничен във времето и обоснова механизма на класовата борба.

 

Само по себе си, такова научно откритие едва ли би развълнувало някого, извън експертните кръгове, но създаването на комунистическите движения, а след това и възникването на социалистическите страни, сериозно притесни мнозина апологети на капитализма.

 

И последният започна борба за коренна промяна на всички обществени науки, с цел да се докаже (или да се фалшифицират доказателства) за правото на вечното му съществуване.

 

Именно в рамките на тези усилия се появи това, което днес се нарича „икономикс“, а терминът „политикономия“ беше завинаги (но докога) изхвърлен от програмите на икономическите ВУЗ-ове!

 

Пред мен е ярък спомена за това, как след 10 ноември ‘89 нашата титулярка по политикономия, гл. ас. Кристалина Георгиева, бързо-бързо се отказа от дисциплината си и стана първата в университета, написала учебник по новия тогава „икономикс“.

 

В процеса на тази мащабна работа по смачкване на политикономията, бяха създадени многобройни икономически и социологически школи, като едни от най-ярките сред тях са, както вече изтъкнахме, тези на монетаристите и кейнсианците.

 

Общото между тях е, че всички те се опират на един общ език, създаден през последните сто години, в който няма място за марксистки и въобще, политикономически конструкции и в чиито рамки принципно не е възможно описанието на крайната по време парадигма за научно-технически прогрес, със съответното приключване на капитализма като система.


Затова днес икономиксът не „разбира“ глобалната икономическа криза и няма разумни обяснения за нея. Съответно Дянков, колкото и да е „печен в занаята“ просто не владее логиката, която да му даде поне някакво обяснение, какво се случва в икономиките по света и до какво може да доведе всичко това?!

Оттук следват излагация след излагация в предсказанията за края на кризата – досущ като при някоя несъстояла се врачка от махалата!

Бойко, ти си Първият в тази държава! Разбери, че не може повече така! Ако и ти искаш съвсем да се орезилиш като Оня, продължавай да го слушаш! Само после не казвай, че не сме те предупреждавали!

А такива като Дянков са непоправими, защото както и да го въртят, както и да го сучат – те причините за кризата не могат да видят! Това е като ловецът да открие с бинокъла си нова галактика! Най-много свинските бивни да му се привидят антени на извънземни!

И това се случва не защото ловчанлийчето е гаден пич – просто така са го учили оттатък! С какво е виновно момчето? Някога системата го е засмукала и го е изплюла завършено г…., което сега се размазва по иначе мъжкарското лице на авера му и започва все по-тежко да мирише! Та чак смърди!

Но да оставим циркаджиите от родната сцена!

Проблемът е, че със своя средновековен инат да не приема новото в науката, Старият континент стремително се насочва към една своя съдба, която едва ли ще зарадва днешните му обитатели -дори елементарната атака на пазарите не беше предугадена навреме, а какво остава за неща далеч по-сериозни, които тепърва ще се струпват върху пилешките главички на европейските бюрократи и техните икономически съветници!




Гласувай:
16



1. ivanmitev57 - Възможно е спасение
13.12.2011 03:04
Необходимо и достатъчно е причината („Грешката на Джон Лоу”: При стопанство с „Незлатни пари”, продължена употреба на наследен от време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление, който е НЕСЪВМЕСТИМ с по-новите „Незлатни пари” и развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.) да се прекрати и днешната стопанска криза в съответна страна ще е успешно премахната.

За полезно противодействие срещу стопанската криза през второто десетилетие на XXI-и век е потребно усъвършенствано държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

Нужно е достатъчно време и зловредната роля на "Грешката на Джон Лоу" ще е известна на обществеността.

Тогава няма да има спор дали "Има" или "Няма" такава човешка грешка, а дебатът ще е как най-успешно да се премахне този държавен управленски недъг, заради който се развива световна стопанска криза.
цитирай
2. venziko - Много точно
13.12.2011 10:59
Много точно изложение г. Хитов. На Дянков му препоръчвам да прочете книтата на Андрей Кобяков, Михаил Хазин - Закат империи доллара и конец 'Pax Americana'. Там ще му се изясни какво представлява кризата. А кризата си продължава и през периода 2012 г до 2015 г ще бъде най- тежката част от кризата. Така че Дянк.off чети
цитирай
3. krizata - Много точно изложение г. Хитов. На ...
13.12.2011 11:03
venziko написа:
Много точно изложение г. Хитов. На Дянков му препоръчвам да прочете книтата на Андрей Кобяков, Михаил Хазин - Закат империи доллара и конец 'Pax Americana'. Там ще му се изясни какво представлява кризата. А кризата си продължава и през периода 2012 г до 2015 г ще бъде най- тежката част от кризата. Така че Дянк.off чети


Дано да Ви чуе!
Приятелски поздрави!
цитирай
4. rakurs - привет
13.12.2011 11:38
http://russtv.ru/ekonomika/hazin/index.html
цитирай
5. krizata - 2011-та е годината на Дянков, обяви Борисов:
13.12.2011 13:48
http://news.ibox.bg/news/id_1402523780
цитирай
6. анонимен - - Паздрави за постинга, но ...
14.12.2011 23:14
... поставям без коментар интересен и стресиращ материал за действителността във финансовите ни институции и ....

http://kanal3.bg/?v=6471

Пресконференция на Николай Велков и Любомир Весов: Още скандални факти за източването на банковата система
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826348
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев