Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2013 23:08 - Китай vs Запада
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 4996 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 11.07.2013 20:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След статията с четиригодишна давност за Китай, май дойде време да кажем още нещо за Поднебесната! Още повече – след чудесното предаване с дискусия за тази страна, излъчено по една от истински българските телевизии – България Он Еър!

И така, след като Китай решава да се откъсне от орбитата на „великия и непобедим СССР”, пред ръководството на най-многолюдната страна в света и лично пред Мао Дзе Дун е поставена задачата да скъсат с просъветския курс, следван дотогава, в рамките на „социалистическата интеграция”.

Започва „Великата културна революция” (много по-страшна от прословутия ГУЛАГ), в чиито рамки милиони китайци, имащи неблагоразумието да симпатизират на Съветския съюз, са пратени под ножа, за да се отвори голямата магистрала за движение към „цивилизования Запад”.

Днес вече е трудно да се каже какви са били надеждите на китайските вождове, когато през 1965 г. стартират плановете за „Новата индустриализация на Централната империя” (да не забравяме, че до началото на XIX век повече от половината световно производство се реализира именно в Китай)! Най-вероятно, Мао е искал да повтори сталинския план от края на 20-те и началото на 30-те години на XX век за изграждане на самодостатъчна технологична зона.

За тази цел е било необходимо да се постигнат две неща: най-напред – да се излезе от съветската технологична зона и след това – да се намери първоизточник на технологиите за развитие (естествено без участието на СССР). Алтернативата е била само една – САЩ, поради което цялата активност на Китай се насочва в това направление.

Вашингтон, обаче, първоначално не вярва на очите си, че най-многолюдната социалистическа страна сама идва да целува краката му и запазва ледено мълчание през цялата втора половина на 60-те години, когато Китай организира серия от мероприятия (включително и военни провокации), насочени към скъсване на „братската дружба” със Съветите - въпреки всички положителни сигнали, вкл. преврата срещу Хрущов (унизил преди това сталинското наследство), демонстрирал на Мао симпатията, идваща от север.

Едва след като САЩ влизат в тежката икономическа криза, последвала банкрута им от 15 август 1971 г. (американците отказват да изпълняват задълженията си по фиксирания курс на златото към долара), в Пекин на първо проучвателно посещение пристига държавният секретар Хенри Кисинджър, който подготвя почвата за последващата визита на президента Ричард Никсън.

Основното съглашение, до което се достига, е пълното отваряне на американските пазари за бъдещите хипотетични китайски стоки. Такъв подарък не очаква дори хитрият Мао (да си припомним, че с подобна чест преди това са удостоени само три икономики – германската, японската и корейската), който първоначално не е готов да променя в движение плановете, готвени за ръководената от него държава.

Китайците разчитат да "изтъргуват" само някои от технологиите, които да им позволят да развият вътрешния си пазар, а получават насреща си истинска манна небесна във вид на практически неограничения достъп до необятните, дори за китайските мащаби, американски пазари за реализация. Това обстоятелство Китай, впоследствие, решава да използва в качеството на мултипликатор, осигуряващ вътрешните му икономически ръстове.

Нещо подобно  се случва и на скромното ни Отечество в предишния XX век, което се изправя пред умопомрачителната перспектива (впрочем, твърде добре оползотворена – построените три Българии) да продава всякакви боклуци на неизбродимите, от наша гледна точка, пазари на Съветския съюз. Неслучайно, популярният ни историк Божидар Димитров обича да се шегува, че по това време Родината ни е най-голямата световна метрополия с единствена колония – СССР.
_______________
Искрено благодаря на тези 14 човека (11 с акаунт в blog.bg и трима потребители на facebook) които към 11.07.13 г. са направили обратния жест да направят опит за по-нататъшно разпространение на този пост.
На останалите, прочели тази първа част от статията, с цел да я преразкажат в някое от телевизионните студия или да я вкарат в поредната партийна програма - съжалявам! Оттук насетне си търсете друга пчеличка!
На моите приятели обещавам, че ще намеря начин да продължа да ги информирам и за в бъдеще! Скоро очаквайте репортажите ми от Москва!




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krizata - Освободеният Китай!
06.07.2013 22:49
Филм от 1950 г.
http://www.net-film.ru/film-13/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826421
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев