Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2014 16:10 - Изворът на бедите ни - угасваща икономика и депопулация
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 4650 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Най-сетне на всички българи трябва да им стане ясно, че състоянието на страната ни не зависи от имиджа или харизмата на един или друг премиер, или от гръмките имена в съответното правителство на поредната "Голяма надежда".

Проблемът за България идва от избрания дългосрочен модел (тук не може да се говори за стратегия, тъй като стратегическото мислене липсва - бел.а.) за държавата ни, свързан с осъзнатото решение на нас, българите/наше ли е наистина?/, да се впишем в глобалната система за разделение на труда, в качеството ни на суровинен и нискотехнологичен придатък за богатото ядро на системата.

Или, казано по-просто, България предпочете да жертва целия натрупан до момента научно-технически и индустриален потенциал, заради бленуваната мечта децата й да се окажат в така жадувания "цивилизован свят". Днес ние сме едни от големите световни зърнопроизводители, както и сме известни с евтините секс-почивки по Черноморието ни, но с това предимствата ни приключват. Затова, когато по инерция обучаваме децата си да стават инженери, физици и химици, а не, например, екскурзоводи, изведнъж за тях няма поле за професионална реализация и на младите им се налага да поемат по трънливия път на емиграцията. В същото време туристическата ни индустрия изпитва хроничен недостиг от камериерки, сервитьори и морски спасители, които да поемат обслужването на чуждестранните гости в огромните ни туристически комплекси.

Виждате, че всяка година, уж бедната ни страна, харчи стотици милиони, за да подготвя висококвалифицирани кадри, които още с приключване на образованието си напускат страната ни, за да предложат услугите си, напълно безплатно, на и без това благоденстващите, наблюдавано от нашата камбанария, наши западни партньори.

И в тази връзка, винаги съм казвал, че колкото по-ограничени са нашите политици, толкова по-големи почести и внимание ще им се оказват отвъд Калотина, защото тяхното неадекватно поведение само бетонира нашето положение на безкраен източник на различен род (трудови, суровинни и т.н. бел.а.) ресурси.

Що се отнася до вдигането на кредитния рейтинг на страната ни преди години и в условия на бушуваща първа вълна на глобална икономическа криза, то това беше по-скоро един инерционен ефект от цялостното сравнително стабилно състояние на икономиката ни, на фона на протичащите процеси в глобален мащаб. Тогава, ако си спомняте, гърмяха Гърция, Испания, Италия, Исландия, Кипър и в подобна компания държавата ни, с нейната все още финансова стабилност, характерна с това, че вече сме научили магарето да не яде, но то все още проявява последни признаци на живот, се открояваше със своите макроикономически параметри, свързани с ниските нива на задлъжнялост и бюджетни дефицити.

За всяко правителство, оттук насетне, ще е все по-трудно да "кърпи" положението на страната ни, тъй като диспропорциите в стопанството ни са се разширили дотолкова, че издутият балон може всеки момент да се пръсне. И това ще е в пряка връзка с евентуално бъдещо решение да се прекрати наливането на пари в пясъка, наречен режим на валутен борд.

Затова, пак казвам, за страната ни няма принципно значение дали ще я управляват "леви" или "десни" правителства! Тук въпросът единствено е в това, кой от местните олигарси, спонсориращи "лявата" или "дясната" идея, ще имат възможност, в рамките на мандата си, да решат своите бизнес проблеми, в условия на деградираща национална икономика.

На фона на влошената бизнес среда и икономика пенсионната реформа бе стопирана - възрастта за пенсиониране няма да се повишава през 2015 г. Защо? Отговорът на този въпрос се съдържа, в голяма степен, в разсъжденията по-горе. Факт е, че в България работещите са малцинство, по отношение на всички останали категории граждани, което е абсолютен нонсенс. И в тази връзка се правят палиативни опити нещата да се наместват по един или друг начин. Но ние разбираме, че подобни опити са предварително обречени на неуспех по простата причина, че оттук насетне националната ни система на образование ще продължи да бъде ориентирана към подготовка на кадри за партньорските ни икономики, а не за българската.

Разходете се до който искате университет и ще видите с какво настървение безброй агенции за работа в чужбина, маскирани под всякакви благовидни форми на студентски бригади, стажове и обмяна на опит, прибират нашите завършващи висшисти на принципа, че на "харизания кон зъбите не се гледат". Докато нацията ни продължава да провежда своето ритуално самоубийство, ще е трудно, за който и да е министър, дори и най-"социалния", да постигне каквото и да е решение, успешно борещо процеса на демографска катастрофа в страната ни.

И в тази връзка са странни напъните на многобройните "националистически" формирования в държавата ни, сипещи клетви над циганите и обвиняващи ги за всички проблеми на народа ни. Да си припомним, че само преди две десетилетия тази категория наши съграждани беше основата, на която се държеше българският аграрно-промишлен комплекс и строителната ни индустрия, че техни представители активно усвояваха единствената в историята ни суровинна колония – Коми АССР, откъдето, заедно с колите "Волга", обикновено се връщаха и с по една засукана рускиня, обогатяваща националния ни генофонд.

Факт е, че се наблюдава сериозна депопулация на територията на цялата ни държава освен в две-три пренаселени градски агломерации. Но, бъдете сигурни, че в Брюксел се мисли по въпроса и аз прогнозирам, че съвсем скоро страната ни ще бъде снабдена с достатъчно имигранти от Близкия изток, които, поне временно, да запушат пробойните, предизвикани от дефицита на човешки ресурси. Не случайно в този регион на света активно се внедряват всякакви технологии, предизвикващи непрекъснати конфликти, включително военни и принуждаващи населението да търси по-спокойни места за своето чисто човешко оцеляване. От тяхна гледна точка България е едно от добрите места за започване на нов живот.

Източник: БГНЕС




Гласувай:
7



1. podvodni - Ами все още много от сънародниците ...
15.12.2014 16:33
Ами все още много от сънародниците ни още дълго време няма да разберат тези простички истини. Независимо от факта, че втората, по-силна, вълна на кризата (2015 - 2018) и третата ( 2020-2022) ще покаже, че стабилност ще има преди всичко в страните имащи реална промишленост, то излизането от либералните заблудище бъде доста трудно.
цитирай
2. krizata - Ами все още много от сънародниците ...
15.12.2014 17:39
podvodni написа:
Ами все още много от сънародниците ни още дълго време няма да разберат тези простички истини. Независимо от факта, че втората, по-силна, вълна на кризата (2015 - 2018) и третата ( 2020-2022) ще покаже, че стабилност ще има преди всичко в страните имащи реална промишленост, то излизането от либералните заблудище бъде доста трудно.



Съгласен съм с изводите Ви!
Единствен въпрос: любопитството ми е по отношение на третата вълна на кризата! По какви параметри определихте подобно нейно разположение във времето!
Приятелски поздрави!
цитирай
3. atanasio - Г-н Хитов
15.12.2014 20:53
хареса ми изречението ''Проблемът за България идва от избрания дългосрочен модел (тук не може да се говори за стратегия, тъй като стратегическото мислене липсва - бел.а.) за държавата ни, свързан с осъзнатото решение на нас, българите/наше ли е наистина?/, да се впишем в глобалната система за разделение на труда, в качеството ни на суровинен и нискотехнологичен придатък за богатото ядро на системата.''

Според мен 99% от бълг.граждани нямам представа за какво става въпрос като цяло в смисъл какво идва и как може да се избегне - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

Големият въпрос е в какво да се инвестира освен в ИТ-специалисти

Основните инвестиции трябва да са в енерг.ефективност и селското стопанство защото е срам и позор да внасяме 70% от хранителните стоки при факта ,че преди 1989год. сме задоволявали вътр.потребление и сме изнасяли

България се намира в уникално положение и съм описал основните стратегии в които да се инвестира - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

Тези стратегии не са пожелание защото свършва петрола и газта също е изчерпаем ресурс и защото ако не се почне трансформацията след 1-2год. процесите стават необратими особено за глобалното затопляне заради Арктика ,и съм обяснил - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445

Нещата са много страшни меко казано

Джефри Сакс, проф. по икономика го обобщава донякъде - http://darikfinance.bg/novini/111777#comments

Радвам се ,че през 2015год. ще се събират да решават финансовите и екологични проблеми но честно казано не им вярвам ,че ще вземат най-правилните решения и да се започне ВЕДНАГА трансформацията.

Падането на петрола сега е за да се фалира Русия и може да успокои повечето хора ,че всичко е наред и отделно прави инвестициите в ел.транспорт и инфраструктура нерентабилни

Нещата се знаят донякъде защото доклада на ООН е сгрешен заради грешните запаси на петрол - http://www.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от световният БВП на година трябва да се инвестира в определени неща за да се избегне енергийната(петролна) и екологична катастрофи ,и естествено ,че ще има ръст - http://www.greentech.bg/archives/55447 тоест това е единственият начин за ръст с който се избягват катастрофите
цитирай
4. atanasio - Много интересна мярка
19.12.2014 22:21
http://www.investor.bg/novini/130/a/belarus-vyvede-taksa-ot-30-pri-pokupkata-na-chujda-valuta-186041/

цитирай
5. atanasio - Г-н Хитов
03.01.2015 10:58
На хората трябва да им се обяснява по-подробно и ще започна от идеята на Хайек - няма смисъл да се опитваме да променяме мнението на цялото население, твърди австрийският икономист, напълно достатъчно е да променим убежденията на елитите. Хайек има предвид журналистите, университетските преподаватели, публичните интелектуалци, писателите. След което именно те ще станат хората, които чрез своите изяви ще убедят обществото, че няма по-добри идеи от възхваляващите пазара и приватизацията

Тоест ''ТЕ'' го направиха след 1989год. и резултата е налице ,и сега лошата държава пак трябва да спасява положението и въпроса е от къде да дойдат парите - според мен от забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс но те не мислят така - Драги си отвори устата за количествени улеснения и еврото падна а какво ще стане ако почнат да изкупуват ДЦК и как ще спазят критерия на Маастрихт до 60% държ.дълг

И стигаме до т.нар. инвестиционен мултипликатор на Кейнс. Той твърди, че когато едни пари се дадат за пенсии и заплати на държавни служители или в друга непроизводствена сфера резултатът е, че 1 лв. създава 0.3 - 0.8 лв. нарастване на БВП, докато когато този лев се инвестира в ново производство или инфраструктура, т.е. като държавна поръчка , тогава 1 лв. може да създаде между 2.5 - 3 лв. нарастване на БВП.

Основният въпрос е от къде да дойдат парите и в какво да се инвестира - парите(бюджетните излишъци) ще дойдат от забрана на офщорки и т.н. регулации и данък лукс които се инвестират в точно определени неща за да се избегнат енергийната(петролна) и екологична катастрофи

За финансовата катастрофа е по-особено и се хванаха в собствените си мрежи защото общата задлъжнялост на света е 320% от световният БВП като основните длъжници са развитите''богатите'' държави - САЩ ,ЕС вървящи по пътя на Япония

Айнщайн е дал хубаво определение за лудост,идиотизъм - когато с едни и същи мерки се очакват различни резултати

цитирай
6. atanasio - Г-н Хитов
03.01.2015 11:25
ще ви помоля да разясните какво имате предвид с това изречение ''Неговата подмяна означава принципно изменение на всички институции в икономиките по света, изградени за последните десетилетия'' - http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/

Според мен първо трябва да се почне с офшорките и Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорките.
В света се въртят 32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://www.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo

Аз немога да забраня ошфорките т.е. всички граждани трябва да ''въстанат'' и да се забранят и има още подробности но трябва да се почне от офшорките

През 1972 г. Нобеловият лауреат за икономика Джеймс Тобин предлага международните финансови транзакции да се облагат с данък. Има предвид главно валутния пазар - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino

Данък лукс е естествен процес защото те откраднаха парите и сега е нормално да ги върнат под формата на данък лукс а не като 1944год.(национализация)

За спасението на банките са дадени 23 трилиона тоест са откраднати от данъкоплатците следва 8 трилиона откраднати с манипулациите на LIBOR и за форек с пазара на валутните курсове още се води разследване но там дневните обороти са около 4 трилиона тоест кражбите са големи

Тук не става въпрос за отмъщение а да се вземат мерки защото положението е страшно меко казано

Избягването на 3-те планетарни катастрофи не може да стане от само себе си т.е. с ''невидимата ръка' на свободният пазар

Моята идея е таван на доходите и в Швейцария преди месеци проведоха референдум за това но 10 пъти е малко и 75% във Франция също - според мен всичко над 30 пъти средната заплата на страната трябва да се облага с 100% данък

С таван на доходите на физически лица и таван на печалбите на фирмите(кара ги да инвестират) се регулира икономиката и банките защото се подиграват - http://www.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=502043

Принципно нещата са ясни и св.икономисти бяха категорични и МВФ - http://www.dw.de/новите-прозрения-на-мвф/a-17488238

Проф.Пикети го доказа емпирично - http://monitor.bg/article?id=428257 както и нобелиста проф.Стиглиц в книгата ''Цената на неравенството''

Последно време се говори много за фалита на САЩ и Граф Лоурънс Котикоф е професор по икономика от Бостънския университет го е казал - http://darikfinance.bg/novini/111317#comments - ''За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% ''

Ако трябва с 100% ще се увеличат данъците и т.н. моята идея е за таван на доходи и печалбата защото се регулира икономиката

Принципно аз съм за 50% данъци защото е записано '' ''8. А Закхей застана и рече Господу: ето, половината от имота си, Господи, давам на сиромаси и, ако от някого нещо съм взел несправедливо, ще отплатя четворно'' http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_new_testament_1.xml#25

Темата е голяма и съм се опитал да обясня основното - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1515185388759690
цитирай
7. atanasio - Трябва малко повече да обясня за данъците за да не се правят погрешни изводи
03.01.2015 15:01
Според Евростат в ЕС държавата разпределя 48% (у нас е 38%) и нещата не вървят основно заради лихварството - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199 - в книгата е даден примерът с Германия как расте БВП и лихвата

Аз съм християнин и затова съм за 50% данъци което ще доведе до много бюджетни излишъци но не да се раздават безразборно като соц.помощи или да се умножава държ.администрация или да се краде през разходите на бюджета включително за лихви по държ.дългове

Против съм пари в кеш за соц.помощи и може като купоните за храна в САЩ и ваучерите за енергия

Моята идея е много бюджетни излишъци за да се подържа безработицата до 2-3% - ако трябва по два пъти ще се метат улиците и т.н. работа има много тоест вместо соц.помощи работни места осигурени от държавата пряко или като държавни поръчки с ясни правила и фирмите да се конкурират

Аз съм за 50% данъци за да има 100% соц.солидарност в здравеопазването но с това не се изчерпва любовта към Бога и ближните ,и за пенсиите е по-особенно

Не може да има задължителна втора пенсия и това което може да се направи сега е втората пенсия да е доброволна - никъде в света няма задължителна втора пенсия

Отделно по времето на Премиера(цар) осигурителнИте вноски бяха смъкнати от 32% на 17% и естествено сега ще има дефицит в НОИ

Няма по-добри системи от соц.солидарност и работата на държавата е да регулира процеса с процента на осигурителните вноски както и да подържа бройката на излизащите от системата в пенсия и започващите работа включително да отваря и раб.места

Всичко останало е неолиберални глупости - може да е заболявания(психопатии)

Лихварството е заблуда ,че това е Божията воля или просто сребрелюбие,алчност и т.н. преплетено е много но сега имаме над 100год. история ,че лихвата е зло и може да има до 1% лихва за разноските ако банките са държавни и въпроса е какво да се прави с сегашната система ,как да се трансформира и въобще дали може ?! - може да стане ако се пипа много внимателно от учени ,експерти на ''кръгли маси'' включително и на ниво ООН
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825677
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев