Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2015 09:29 - Така стана – българинът е скъп на триците и евтин на брашното
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 3619 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 27.02.2015 23:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Покрай коментарите за новия заем от 8 млрд. евро, който правителството се кани да изтегли, сигурно си спомняте за далаверата на десетилетието от началото на нулевите години, когато екипът на царските юпита превъртя българския външен дълг.

И от супер евтините доларови брейдиоблигации го превалутира в евро, при размер на годишната лихва от 8% и поскъпваща европейска валута. Тогава икономисти, финансисти и от ляво, и от дясно бяха категорични, че държавата ни е "олекнала" покрай тази сделка с около милиард и половина евро, които ще се стоварят върху бъдещите поколения.

Днес имиджът на "добрия цар" е почти непокътнат, като се изключат едно-две тъмни петна покрай изсичането на рилската гора и имотните сюжети, но "честитките" от това, което надробиха приближените му чевръсти юпита, включително един от синовете му, редовно напомнят на българина, че за "синята кръв" не е проблем подобна бърза сделка. Като партия игра на бридж. Единственото ни, поне морално утешение, от тази афера е, че тогавашната банка – посредник – "Леман Брадърс", отдавна е в небитието, жертвана през 2009 г. в началото на глобалната икономическа криза.

В бизнеса, с допуска до лостовете на висшата политико-икономическа власт, има едно неписано правило: пред електората можеш да проклинаш колкото си искаш предшествениците си, но когато стане въпрос за търсене на реална отговорност, във връзка с някога вземаните финансово-икономически решения, омертата е пълна. Никой и не помисля да рови надълбоко, знаейки, че подобно принципно отношение би могло да се разпростре в бъдеще и върху собствените, недокрай изчистени държавнически решения в една или друга посока.

По ирония на близката история ние ще трябва да продължим да плащаме за замъците и яхтите на предприемчивите царски юпита. И в този смисъл нов заем е необходим, тъй като държавата ни няма как да осигури със собствени приходи сумите по падежите, които настъпват през следващите години.

На това място трябва да се каже, че все пак страната ни има сериозни „пари за черни дни”, оценявани на повече от петнадесет милиарда евро и криещи се зад такова витиевато понятие като брутни валутни резерви на БНБ. Това са средства, които централните ни банкери държат, под една или друга форма, в чужди банки под минимален процент (ЕЦБ вече взима пари по депозитите при нея), за да излезе правителството, след това, на международните финансови пазари и да почне да пазарува нови заеми при многократно по-висока цена на продукта. В едно съм убеден вече - българинът е скъп на триците и евтин на брашното.

Имаме ли изход? Можем да се пробваме и да откажем да плащаме по падежиращите външни задължения, опирайки се на прецедента с т.нар. "омразен дълг", но скоро след това можем да очакваме ред изненадващи, дори заплашителни последствия. Виждаме, че дори гордите елини се пречупват под натиска на международните банкери, наричани често банкстери. Пък какво да кажем за някои момчета от покрайнините на София, мечтаещи за служба в брюкселската евробюрокрация или за червените пътеки на висшата власт.

Изниква въпросът оправдано ли е новият дълг да се използва за плащане на стари задължения и покриване на дефицита, а не за инвестиции, които да повишат конкурентноспособността ни и да създадат нови работни места?

Тук трябва да се има предвид нещо много важно: повишаването на конкурентоспособността на българската икономика и създаването на работни места означава, че конкурентоспособността на партньорски европейски икономики ще трябва да се съкрати и безработицата при тях да достигне нови висоти. За нас трябва да е пределно ясно, че в условия на задълбочаваща се световна икономическа криза, свързана с падането на съвкупното потребителско търсене, едва ли ще се намерят наивни алтруисти (каквито, ние, българите, продължаваме да бъдем - бел.а.), които да жертват стандарта си на живот, подарявайки ни част от пазарните си позиции. Как си представяте, например, фирмите – вечни фаворити да се откажат от гарантираните им милиардни приходи, свързани с очакваното всенародно саниране на сградния ни фонд? Питате ли се откъде ще дойде технологията, начина на заварките, как се печелят едри поръчки? Следете тази тема, тя ви засяга пряко.

Четвърт век капитализъм не отвориха ли очите на българското общество за някои елементарни неща?

Министърът на икономиката днес е казал, че част от кредита ще отиде, за да се вдигне икономическия ръст. Но не е споменал - как? За да има смисъл от многомилиардни инвестиции в производствен потенциал, преди това са необходими сериозни промени в геостратегическата ни ориентация. И тъй като това няма как да се случи в обозрима перспектива, поне препоръчвам, ако министърът не ни заблуждава, да се инвестира в туристическата инфраструктура на страната и в подготовката на кадри за този, отреден ни, сектор на икономиката.

Казано по друг начин: няма логика да влагаме, да речем, 100 хил. лева за обучението на един ненужен за днешното ни стопанство висшист, който веднага след като сложи дипломата в джоба си, заминава навън. По този начин всеки, плащащ данъци, финансира и без това благоденстващите, според нашите стандарти, чужди икономики! Очевидно, държавата ни не е толкова бедна, след като си позволява годишно да губи стотици милиони и по това направление, а в същото време туристическият бранш да се оплаква от елементарна липса на сервитьори и екскурзоводи.

Да се върнем на стряскащия с многото нули 8 милиарден заем в евро, надвисващ над бедната ни държава. Компетентни ли са достатъчно депутатите, за да преценят рисковете от увеличаване на дълговото бреме като гласуват в НС в полза на кредита?

Не искам да бъда циничен, но ще го кажа направо: депутатите са в НС не, за да бъдат компетентни, а за да решават бизнес-проблемите на хората, които са ги изпратили там. В този смисъл, народните избраници гласуват така "както трябва" и никакъв морален мотив не може да ги накара да променят начина си на мислене. Не е никаква тайна, че без протекции от властта е невъзможен какъвто и да е сериозен бизнес в страната (и не само у нас – бел.а.), още повече в условия на тежка световна криза.

По тази причина кой "разумен" депутат би затрил рахатлъка си, тръгвайки да играе срещу системата, а никой и не помисля да го прави. Има пренебрежимо малки изключения.

За съжаление, политическата игра е устроена по такъв начин, че идеалистите и алтруистите изпадат далеч, преди да се стигне до сериозните нива, при които казаната дума или извършеното действие да имат реален положителен смисъл в живота на обикновения човек.

Източник:
 BGNES




Гласувай:
9



1. chavdar01 - НАПЪЛНО СИ ПРАВ!!!
18.02.2015 09:40
АЗ СЪМ ПРОТИВ ЗАЕМА НЕ ЗАЩОТО НЕ Е НЕОБХОДИМ,А ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ИЗХАРЧИ АБСОЛЮТНО НЕПРАВИЛНО!!!
КАКТО Е ПРАВЕНО МНОГОКРАТНО ДОСЕГА!!!
А ИНАЧЕ НЯМА БИЗНЕС КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ БЕЗ ПАРИ!
P.S.
ГЛЕДАХ ТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА,СТАВАШ ИЗВЕСТЕН! :))))
ПОЗДРАВИ!
цитирай
2. krizata - Чавдаре, не е важно дали един човек е ...
18.02.2015 13:57
Чавдаре, не е важно дали един човек е известен или не, а дали с действията си реално може да помогне на Отечеството си!
Приятелски поздрави!
цитирай
3. atanasio - Г-н Хитов
18.02.2015 21:14
Конкретно за заема проблема е лихвата и защо е записано до 10% а не до 5% например тоест ако се вземат с по-малка лихва от сегашната е добре.
Истината е ,че трябва да се вземат 5,9млрд.евро за рефинансиране на старите дългове - http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/emisiite-do-2017-g-shte-sa-za-refinansirane-na-dylgove-i-pokritie-na-deficiti-189106/
,и без да съм юрист ако може да се откажем по всяко време от 2,1-те милиарда евро е добре тоест до колкото знам това е нещо като пред договор тоест може да се откажем и от цялата сума и като компромис минимум 2,1млрд. макар ,че Горанов говори за 2 млрд. само - http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/goranov-noviiat-dylg-moje-da-byde-namalen-ako-niama-biudjetni-deficiti-189525/

Колкото за бюдж.дефицити фактите са:
5 000 000 000 лв. сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО
5 000 000 000 лв. кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО
7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939

Тоест може да се съберат 8млрд.лева годишно и никой не ни кара да имаме 0% бюдж.дефицит тоест тези пари отиват за инвестиции през държ.банка за точно определени неща
,и съм описал основното в коментар 1,2,4,5,6 тук - http://darikfinance.bg/novini/112887?&order=asc#comments

Проф.д.ик.н. Ангелов - ''Разликата във България по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya - Делът на бюджетните разходи в БВП през 2013 г. беше 38,9%, а в бюджета за 2015 г. са предвидени 39,8%, заедно с вноските в ЕС и при 3% дефицит. Делът на бюджетните приходи е около 36% от БВП.
Нашите пазарни фундаменталисти настояват за още по-нисък дял на разходите – до 30% и дори до 25%, „за да останели повече пари в частника, който можел да се разпорежда с тях по-рационално”.
Средното в ЕС през 2013 г. по разходите е било 48,5%.
В някои от страните членки е както следва: Словения – 59,7%, Финландия – 57,8%, Франция – 57,1%, Дания – 56,7%, Белгия – 54,4%, Швеция – 53,3%, Австрия – 50,9%, Италия – 50,5%, Португалия – 50,1% и т.н. Зад ниските проценти в България се крият разпределителни отношения, които ощетяват жестоко трудовите хора и засилват социалното неравенство. Те са икономическата основа на рестриктивната политика и се използват като финансово оправдание за нейното провеждане. Държавата трябва да пристъпи към европейски тип разпределителни отношения, а синдикатите да повишат натиска за промяна.
Искам да повторя ,че моята идея е бюдж.излишъци които се инвестират през държ.банка и мултипликатора на Кейнс за точно определени неща които създават раб.места, устойчево развитие и енерг.независимост казано в едно изречение - последната ми информация е ,че трябват 850млн.лв. за укрепване на свлачищата в България и т.н. всичко е занемарено през последните 25год. тоест има работа много но няма пари ?!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825936
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев