Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2009 19:51 - КОНЦЕПЦИЯ за Ревалвация на българския Лев (скрита Девалвация)
Автор: krizata Категория: Технологии   
Прочетен: 5594 Коментари: 2 Гласове:
5Изложената Концепция бе връчена за разглеждане (на когото трябва) в края на месец юни 2009 година. Тъй като времето показа, че тя не е интересна в качеството си на основа за практическа работа, си позволявам да я публикувам на блога си.


КОНЦЕПЦИЯ за Ревалвация на българския Лев
До съотношение 1 евро = 1 лев


 

България, като част от глобалното стопанство, е на прага на криза, която светът не е познавал до момента. Мащабите на кризата са такива, че скоро ще се постави въпроса за целесъобразността от съществуване на цивилизационната парадигма, в рамките на която светът се е развивал в последните векове. В такава ситуация, за България е изключително важно да влезе подготвена в предстоящите тежки времена, за да използва по максимално добър начин своя капацитет за справяне с тежки ситуации и икономически катаклизми.

Страната ни се намира във валутен борд, което предполага фиксиран курс на лева спрямо еврото. Разбира се, в условията на криза слабата ни икономика се нуждае от девалвация, а не от ревалвация. Точно заради това, в изложената концепция става въпрос за въвеждане на система от бонове, което е скрита девалвация, като от друга страна народът получава силен лев за битови нужди и за самочуствие. По този начин дефакто се въвежда втори български лев, скрит под названието Бон, с който ще е много по-лесно да се регулира пазара при очакваните тежки времена. Това е необходимо да се направи, тъй като според закона за Валутния борд, паричната маса в страната трябва да има строго ограничени и неизменни параметри.

Ревалвацията трябва да бъде осъществена чрез еднократен акт, най-добре е това да е в началото на новата календарна година.

Предимства:

1)      Първоначално увеличаване почти два пъти на доходите на гражданите и фирмите, получаващи приходите си в български левове. По този начин средната заплата за страната ще се фиксира до около 500 – 550 евро.

2)      Чрез допълнително въведените инструменти (бонове) ще се стимулира рязко дейността на българските износители и ще се ограничи вноса на чужда продукция, което допълнително ще стимулира родните производители за развиване на производство в страната.

3)      Рязко ще намалеят задълженията на гражданите и фирмите, получили кредити в евро и долари, което ще даде допълнителен инвестиционен ресурс за развитие на българската икономика. Тази стъпка ще намали огромното бреме пред стопанските субекти, които в момента са на границата на банкрута, заради непосилните задължения във валута, които са принудени да обслужват.

4)      Ще се повиши производителността на българската икономика

5)      Ще се даде възможност и предпоставки за реализиране на ЦЯЛОСТНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ В ДЪЛГОСРОЧНА ПЕРПЕКТИВА

 

 

Технология на функциониране на инструментариума на боновете:

В условията на тежката (и в перспектива продължителна) икономическа криза вносителите ще са задължени да внасят в т.н. Кризисен фонд по 1 бон за всеки лев (евро) внесена продукция.

От друга страна износителите ще получават от същия Кризисен фонд по един бон за всеки лев (евро) изнесена продукция

Вносителите ще могат да се снабдяват с бонове по различни канали:

-          от централната банка

-          от вторичния пазар на бонове

-          от износители, които притежават бонове

Износителите, както и всички, които притежават бонове, ще могат да покриват всичките си задължения към държавата чрез тези бонове (включително по данъци, соц. осигуровки и т.н.)

Допълнителни действия, които да бъдат предприети във връзка с въвеждането на мярката:

-          изграждане на изнесени пунктове на данъчната администрация на всички КПП по българските граници за стриктно контролиране на потока от стоки и услуги влизащи или напускащи територията на държавата. Тази мярка е необходима за избягване на фиктивния износ на продукция, както и за недопускане на нелегален внос на чужда продукция. Особено внимание трябва да се отдели по отношение на туристическите потоци от български граждани, напускащи страната с цел туризъм.

Описаната мярка ще даде мощен стимул за развитие на българската икономика, ще създаде условия за съхраняване и разширяване производството на българските производители и износители, ще увеличи самочуствието на българските граждани, ще даде възможност на държавата да осъществи широк кръг от социални програми за поддържане на различни слоеве от населението.

Ако бъдат приети последващи мерки за осъществяване на ЦЯЛОСТНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА В ДЪЛГОСРОЧНА ПЕРПЕКТИВА, България ще може да постигне, в обозрими периоди и въпреки кризата, едно първоначално стабилизиране на ситуацията, което да бъде предпоставка за по-нататъшно балансирано развитие на националната икономика.

 

28.06.2009 г.Тагове:   концепция,


Гласувай:
51. krizata - Парите по Силвио Гезел:
19.04.2012 11:59
http://www.moscowtorgi.ru/vectordevelopment/item/503-nuzhnyi-li-rossii-surrogatnyie-dengi
цитирай
2. rvmarkov - НЕ СЪЩЕСТВУВА РЕШЕНИЕ за съживяване на българската икономика ВЪТРЕ В СИСТЕМАТА НА ВАЛУТЕН БОРД
29.03.2014 13:59
До колкото знам Гезел също не отхвърля, че правителството трябва да поддържа нужната големина дефицит, тъй като отрицателната лихва може да намали желанието на хората за спестяване, но Гезел също предвижда, до колкото знам, и възможност за спестяване на "пари" в държавна банка, неносеща лихва за спестителите. В края на деня неправителственият сектор ще се нуждае от достатъчно количество "пари" за погасяване на данъците си + "пари", които е желал да заработи и спести, а това става само чрез съответната ФИСКАЛНА политика, постигаща достатъчно голям дефицит. Ще кажа, че увеличаването на скоростта на обмяната на "парите" в икономиката не може да премахне безработицата, тъй като за това не е важна скоростта на циркулацията на "парите", а количеството им, което трябва да е толкова, че да е в състояние както да задоволи данъчните задължения, така и да позволи желаното от неправителствения сектор спестяване за черни дни. НЕ СЪЩЕСТВУВА РЕШЕНИЕ за съживяване на българската икономика ВЪТРЕ В СИСТЕМАТА НА ВАЛУТЕН БОРД. Неслаучайно валутният борд е създаден и приложен за пръв път от Великобритания при конолизацията на Африка. Той е създаден така, че да няма мърдане на поробените народи, когато метрополията изсмуква жизнените им сокове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3578987
Постинги: 780
Коментари: 6080
Гласове: 7244
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев