Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2011 22:17 - Франция в лапите на кризата
Автор: krizata Категория: Туризъм   
Прочетен: 6053 Коментари: 10 Гласове:
13

Последна промяна: 04.04.2011 09:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тези, които все още не са успели да емигрират в странство могат най-накрая да се успокоят - водещите развити държави, олицетворяващи т.н. "западна мечта" все повече затъват в блатото на икономическата криза и на ограниченията, свързани с постоянно свиващите се финансови потоци.

Не, не се притеснявайте, че и този път ще Ви заливам със суха статистика, за да доказвам отново "края на загниващия капитализъм", нито, че ще Ви изкарвам следващата графика, която да демонстрира отчетени минимуми, непознати от времената на Великата депресия.

Ще Ви говоря за живота на обикновения французин, видян през погледа на един Ваш сънародник, слял се за една седмица с битието на гордите гали, служещи и до днес като пример за жизнен стандарт, към който ни водят любимите ни управяващи....

... Немотията превръща в дяволи и най-цивилизаваните представители на човешката раса.

Съвсем неволно станах съучастник в една схема, при която служителката на касата и последващият проверяващ бяха влезли в комбина, продавайки билети за един от музеите на Париж. Всъщност те пробутваха безплатни талони (явно останали им от безбройните организирани групи) на цени за индивидуални посещения, обявени на видно място в официалния ценоразпис.

Без да искаме, ние наляхме 32 евро в тази, очевидно, добре обработена схема, отворила ни за пореден път очите за изобретателността на тези, които в условията на развита демокрация се борят за покриване на поредните сметки, идващи в края на текущия месец.

В този момент си спомних за подобна кражба на Айфеловата кула, при която служителите се бяха облажили със сериозни нерегламентирани доходи, използвайки вратичка в софтуера, управляващ туристопотока на тази световна туристическа атракция.

Въпреки падналия до санитарния минимум ДДС по ресторантьорските услуги, за година цените в заведенията за обществено хранене са скочили поне с 50%, като Саркози ще трябва сериозно да се потруди, за да обясни на разглезените французи защо от тук насетне последните все по-трудно ще си позволяват традиционните разточителни обеди в компанията на каничка хубаво местно вино.

Бие на очи и това, че хотелиерите им ползват два пъти по-нисък ДДС, което за пореден път доказва сервилниченето на българските законодатели, готови за по един нов айфон да натиснат необходимото копче на парламентарната си банка.

Забравят, обаче, тарикатите, че ние сме тези, които са ги изпратили в сградата с гордия символ "Съединението прави силата", а търпението на един народ е като клокочещ глинен казан, който в момента на най-голямо напрежение може да изхвърли похлупака си така, че последният да се сгромоляса на земята, разчупвайки се на хиляди малки парченца. Същото важи и за французите, между другото!

А те наистина са в паника! Защото сметките им стават все по-непосилни и невъзможни! Започват да решават проблемите си чрез чисто андрешковски номера: Млади семейства, притиснати от растящите разходи "се разделят" със скандал, след което "самотната майка" с две или три деца се регистрира в социалните служби, за да получава едни допълнителни 1000 евро, които сериозно подпомагат изтънелите до крайност семейни бюджети.

Кога ли конкретната практика ще стане дотолкова масова, че да привлече вниманието на официалните власти? Едва ли ще се наложи да се чака твърде дълго, имайки предвид, че "социалната френска държава" регистрира, и тази година, 7% по бюджетния си дефицит (какви ли са истинските му стойности?).

Друг индикатор, правещ сериозно впечатление на наблюдателните чужденци е, че метрото им е станало практически безплатно за тези, които по една или друга причина не могат да си позволят да го плащат:

Почти на всяка по-голяма станция една от входните врати е "повредена", т.е. никога не се затваря и по нея в непрекъсната верига се ниже входящо-изходящ поток от пасажери, които не могат да си позволят да възнаградят подземната железница със своите скромни евра. Все пак, всички са гласоподаватели и очевидно властите не искат да обидят когото и да било!

На редките места, където подходящите пролуки не са съвсем очевидни, изобретателни младежи прескачат заграждения от по два метра, за да попаднат в подземията, водещи ги до едно или друго място от този, разстлал се около река Сена, град.

Странна изглежда и кампанията по отучване от тютюнопушене (никога не съм бил фен на този порок). Грозна картинка е да гледаш как уж интелигентни дами вървят по улиците, захапали папирос, в кратките промеждутъци между две закрити помещения, където тютюнът е окончателно отменен.

Самите французи твърдят, че след поголовната забрана за пушене консумацията на никотинова отрова рязко се е покачила, като за това свидетелства и килимът от фасове, образуващ се между две почиствания на иначе благоустроените тротоари в тази европейска столица.

След като установихме, че цените по всякакъв вид транспорт са направо ужасяващи, решихме, че ще е най-добре да си наемем кола, с която просто да се поразходим насам-натам. И действително, всички агенции за коли под наем предлагаха твърде атрактивни оферти (особено за уикенда), стигащи до към двадесет и пет евро на ден.

Каква беше изненадата ни, когато разбрахме, че всъщност офертите важат само за резиденти, а чужденците да плащат по двойни, че и тройни цени. Спомням си как години наред упорито ни налагаха унифициране на тарифите за българи и гости от чужбина за всякакъв род туристически услуги, като и тогава никой не ни питаше за огромните разлики в доходите между нашего брата и жителите на други европейски страни!

Прави впечатление още нещо - доскоро само центърът на Париж беше обоклучен с въргалящи се отпадъци. Сега вече целият град може с гордост да обяви, че всяка негова част заслужава да претендира за най-мръсна и неподдържана градска агломерация.

И в тази връзка сърцето на всеки софиянец изпада в блаженство, установявайки, че неговата родна Шопландия не е чак толкова лошо място за живеене, въпреки усилията в обратна посока на плеяда кметски администрации от последните двадесет години.

Излиза, че веднъж провели успешния си опит по оскотяване на цяла източна Европа, елитите по света смело се прехвърлят и към довчера свещени (откъм експерименти) точки от земния глобус, в неистовото си желание за трупане на поредните милиарди (за какво ли са им - нима не чувстват, че скоро ще са им излишни?).

А обикновеният човечец навсякъде по света иска само две-три неща - хляб за децата си, покрив над главите им и едно предвидимо бъдеще пак за тях!

Става все по-ясно, че тези очевадни истини са твърде далечни за днешните глобализирали се управляващи елити, скрили се в резиденциите си и свръхлуксозните петзвездни хотели, и играещи си на руска рулетка със съдбите на милиарди простосмъртни, борещи се все по-отчаяно за довчера уж елементарни неща!

Докога ще продължи тази неистова борба между двата свята, за които Смирненски май беше казал, че "единият е излишен"?



Гласувай:
13



1. proximus - Г-н Хитов, така ще е. . . икономич...
04.04.2011 10:48
Г-н Хитов, така ще е... икономическата стегнация и трудностите с подържането на стандарта ще правят западняците все по затворени и по-агресивни към нашенците, крадящи им хляба. А дано някой вземе че се излъже и се върне... ама какво по-добро ще намери тук?
Ще кажете че тук няма агресия от българи към българи?
Ще кажете че и тук тежкия живот не прави хората затворени и подозрителни?
Или че ще има работа и реализация за всички. Ясно е че нашият народ, както и управляващите се подведе под техния модел и начин на живот. Поискахме го същия, без да сме готови за него. Впрочем и те искаха да ни направят една хубава, стабилна и относително развита държава, но не отчетоха че колкото по на юг и изток се слиза, толкова начините това да се случи стават по-твърди, и неприемливи за тях.
цитирай
2. krizata - Г-н Хитов, така ще е. . . икономич...
04.04.2011 10:57
proximus написа:
Г-н Хитов, така ще е... икономическата стегнация и трудностите с подържането на стандарта ще правят западняците все по затворени и по-агресивни към нашенците, крадящи им хляба. А дано някой вземе че се излъже и се върне... ама какво по-добро ще намери тук?
Ще кажете че тук няма агресия от българи към българи?
Ще кажете че и тук тежкия живот не прави хората затворени и подозрителни?
Или че ще има работа и реализация за всички. Ясно е че нашият народ, както и управляващите се подведе под техния модел и начин на живот. Поискахме го същия, без да сме готови за него. Впрочем и те искаха да ни направят една хубава, стабилна и относително развита държава, но не отчетоха че колкото по на юг и изток се слиза, толкова начините това да се случи стават по-твърди, и неприемливи за тях.



Дали нещата са точно такива, каквито ги описвате? Всяка уважаваща себе си държава защитава преди всичко собствените интереси и след това се хвърля да "помага" на други страни и народи. В историята няма пример за обратното, така че и бъдещето едва ли ще ни донесе нещо по-различно!
Затова, да не чакаме някой отвън да ни подбутва, а да се стягаме и сами да започнем да си помагаме!
Поздрави!
цитирай
3. krizata - Северна Корея никак не е в изолация - ...
05.04.2011 08:39
Северна Корея никак не е в изолация - зад нея стоят огромните пазари на съседен Китай.
Те са толкова изолирани, колкото България преди време, когато не смогваше да изпълнява огромните поръчки, идващи от тогавашния Съветски съюз.
Жалко, че видеото е без субтитри!
цитирай
4. kaizer - не е точно така
05.04.2011 14:57
Господин Хитов, пак пишете найзуст.Какво бил казал един българин във Франция...
В чужбина съм и мога да кажа,че и тук има трудности породени от кризата.Но чак да се чуди човек как да си плати тока или да храни семейството си както е в провинцията в България( пойнтересувайте се как е положението в северозападна България) няма.
цитирай
5. krizata - Господин Хитов, пак пишете найз...
05.04.2011 19:01
kaizer написа:
Господин Хитов, пак пишете найзуст.Какво бил казал един българин във Франция...
В чужбина съм и мога да кажа,че и тук има трудности породени от кризата.Но чак да се чуди човек как да си плати тока или да храни семейството си както е в провинцията в България( пойнтересувайте се как е положението в северозападна България) няма.


Не става въпрос за българи във Франция, а за коренното население на Франция.

А положението в цяла България е наистина тежко, благодарение на тъпо следваната ултралиберална политика на назначените у нас правителства от последните двадесет години.
Ярък пример, че нищо не се променя е безрезервната подкрепа, която се оказва от всички парламентарни партии на един Дянков, например, който провежда откровена политика на геноцид спрямо сънародниците на своите родители (той самият отдавна не се чувства българин, това е очевидно)!
Поздрави!
цитирай
6. kaizer - Когато средностатистическият ...
05.04.2011 20:22
Когато средностатистическият французин започне да търси работа В България тогава пишете,че положението там е тежко.В България нищо не се променя,това е ясно.
цитирай
7. krizata - Когато средностатистическият ...
05.04.2011 20:48
kaizer написа:
Когато средностатистическият французин започне да търси работа В България тогава пишете,че положението там е тежко.В България нищо не се променя,това е ясно.


Това го обяснете на средностатистическия французин!
цитирай
8. kaizer - Дреме им на тях за България
06.04.2011 09:53
Дреме им на тях за България
цитирай
9. krizata - Дреме им на тях за България Т...
06.04.2011 11:58
kaizer написа:
Дреме им на тях за България


Точно това казвам и аз - те си искат стандарта, който са получавали досега и им дреме как живеят едни или други "дивашки" народи.
Както и Вие сте се вдигнали за Испания не защото сте умирали от глад, а защото сте искали да съхраните поне стандрта на родителите си, а не да се сравнявате с племената от третия свят! Борба за живот!
цитирай
10. kaizer - Така е. С 300 лева заплата и при тези ...
06.04.2011 13:23
Така е.С 300 лева заплата и при тези високи цени на храната и тока( по-високи от колкото в Испания) във Видин трудно се гледа семейство с 2 деца.Почти си бяхме умряли от глад де.
Ако имаше работа в провинцията за 500-600 лева хората нямаше да емигрират.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826195
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев