Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2020 10:13 - Глобалното прецакване или защо царят е гол?
Автор: krizata Категория: Видео   
Прочетен: 8505 Коментари: 17 Гласове:
3

Последна промяна: 13.01.2022 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
обзор на годината и на още нещо...
Гласувай:
3


Вълнообразно


1. x111 - За сънародниците честно казано-не ми пука! Илюзиите се заплащат скъпо.Така е било с всички народи,във всички времена
20.03.2020 15:00
Нашата школа,д-р Хитов,знае истината.

Благодарение на Вас и хора като Вас.

Да са мислили по-рано,драгите сънародници,когато има избори,да мислят с мозъците си,а не с...така.

И алтруизма си има някакви граници,в края на краищата.


Пазете си здравето,радвайте се на семейната обич,не си унищожавайте нервната система допълнително,скъпи приятелю.
Каквото има да става,ще стане.Ние нищо не можем да направим.


Поздрави,и се пазете!
цитирай
2. x111 - Митко Хитов споделя в аналазиа си: ...
20.03.2020 23:24
Митко Хитов споделя в анализа си: "Истерията около коронавируса е добра тренировка за нашата гражданска защита.Предстоят турбуленции в рамките на деглобализацията".
Какви турбуленции? Отделни предизборни провокации от страна на Запада, може би.
В Русия отдавна намалиха военния си бюджет,руските оръжейни заводи имат поставена задача да произвеждат предимно гражданска продукция поненаполовина от общия оборот до 2024 г..Там отново е на мода конверсията.Нормално е с оглед на кадровия и ресурсен дефицит при руснаците.Подобни мерки помогат на икономиката.
На пръв поглед Китай създава крупни военоморски сили,уж океански флот,но тези сили са програмирани за решаване на ограничен кръг задачи.Китайската военна доктрина и характер на въоръжението са с изключително отбранителна цел.
„Страховитите” самолетоносачи на американските ВМС са купчина ненужно желязо, с огромно поражаемо пространство,съответно силно уязвими,които лесно могат да бъдат неутрализирани и унищожени с помощта на съвременните оръжия,има далеч по-евтини алтернативи с помощта даже на обикновени морски съдове,които количествено малко повече и с подсилени силови агрегат мога да имат същия ударен и отбранителен ефект,без да се харчат по 20 милиарда долара на парче,необходими само няколко стотина милиона, и тези грамади могат да впечатляват само туземците, разни млади журналистки и необузданите младежи по интернет-форумите,авионосната ефективност при реални бойни действия е крайно ниска и свръхнатоварваща логистически цялата ударна група и даже целия флот,не повече от 5 % е полезната им и практическа дейност,официална статистика и военно-исторически опит досега говорят за това,военноморските авиационни платформи са явен анахронизъм от остарялата доктрина на Втората световна война.Както например анахронизъм бяха огромните танкови съединения на Варшавския договор,маса оръжия в излишък се произвеждаше на вятъра,поглъщайки огромни ресурси за сметка на другите сектори,на гражданския особбено.Съветските граждани трудно можеха се сдобият с личен автомобил,за нови Лади там чакаха по 15 години.
Това не са мои думи.Така разсъждават и заключават всички сериозни военно-аналитични институти на САЩ,тоест „сивото вещество на Америка”. Някой ще попита : "Защо тогава американците строят и поддържат такива гигантски авионосни групи при тези очевидни факти?" .Много просто.Първо заради показността и военноморската дипломация. И второ,защото в Пентагона и Нато се краде,много се краде от военни поръчки.Бенефециари са не офицерите/освен поръчителите/ и конструкторите,а хилядите подизпълнители.Защото едно такова сложно съоръжение съдържа милиони елементи,системи,материали,изгражда се бавно,всичко това се доставя и "ескалира" съобразно инфлацията на "определени цени".
Американците съвсем скоро ще започнат да съкращават военните си разходи в пъти,защото просто няма защо и с кого да воюват. Освен това финансово нямат друг избор, бюджетната дилема там е или ненужно раздути армейский разходи или спасяване на здравната система на САЩ,пенсионната система и социалните разходи на държавата. Как мислите,какво ще изберат като приоритет американските чиновници?!Разделянето на отделни икономически зони е само временно решение.Но то не е в състояние да разреши фундаменталната проблема. А именно: Изчерпан е модела на икономическия растеж,изобщо,експонентата не може да расте в ограничени териториално-ресурсни пространства/виж.причините за ИП в България относно коронавируса/-това е най-страшното.Макроикономическите дисбаланси в САЩ и по света са само следствие на този основен фактор .

Моите изводи са следните : Глобализацията все пак е бъдещето на човечеството,но глобализация основана на съвършено други принципи,не глобализация на транснационалния капитал и корпорациите,на взаимодействието между Центъра и Периферията на световното стопанство,а на нещо друго.А глобализация чиито базис е нещо по-хуманно,солидарно и творчески устроено.,и това го осъзнават всички световни лидери.Но това означава друга ценностна система,нейното "налагане" е процес болезнен и дълъг,но неизбежен. В противен случай човечеството ще се самоубие....най-голямата и банално-предсазуема глупост,която може да се случи.Заради лакомията и хиперегоизма на животинските си нагони,хората ще се самоунищожат.Човечеството или ще се обедини на основата на разума или ще загине.
цитирай
3. x111 - Тръмп започна масова национализация.Няма как.Правилно постъпва,помага на бизнеса
21.03.2020 10:46
Дори и в благополучния щат Калифорния с цел дисцплиниране на огромното населения/над 40 млн души/ и там някакви си математици моделират уж очакваното количество болни,те надминаха Мишо Константинов,за 2 седмица казват те "Ще се разболеят 20 милиона калифорнийци". Това естествено е платена,но полезна пропаганда,глупости, с цел да се дисциплинират гражданите да изпълняват стриктно по този начин перпоръките и заповедите на държавните/щатските/ органи.
Но и мерки като нашите трябва да спазват навсякъде по света,при това координирано,мерките на оперативните щабове по-борба с вируса.
В Щатите ситуацията с пандемията е под контрол,ако има нарастване на болните както и в България,то прираста е линеен/забавен,с потенциално затихваща скорост/,а не експоненциален/взривен/ разгледан като по-дълъг интервал от време,като масивен процес,но все пак не бива да има параноя или паника,трябва да преживеем временно тези "страшни неудобства". Нашите деди са надживели войни и лишения,далеч по-жестоки и страшни изпитания,а ние просто трябва да проявим малко мъжество и спокойствие.
Колкото по стриктни сме в изпълнението на предприетите мерки и ограничения,толкова по-бързо огнищата на вируса ще бъдат задушени и ликвидирани.И привичното ни ежедневие ще се завърне отново .Слава Богу,и вечна слава
на американския инженерен гений,комуникациите и Интернет съществуват,връзката ни с целия свят и между нас съществува и едва ли ще бъде прекъсната.Едно време имаше радиолюбители, международен клуб,вероятно още съществува,един от по-старите и ефиктивни начини за комуникация за общуване между хората.
Всичко ще бъде наред.Просто е необходима по-голяма дисциплина,за да може по-бързо българите и надявам се и другие народи да ликвидират опасността от въпросния паник-вирус,а после вече да стимулират и пазарното търсене,логистиката да се "отпуши" и икономиките да заработят нормално.

Фундаменталните причини за икономическата криза са известни,те са напълно обективни,коронавируса в случая е катализатор и своего рода прикритие от страна на политическите елити едновремнно справяйки се с пандемията, ненужните икономически диспропорции да бъдат постепенно приведени в равновесие.По-добре така да се действа,отклкото с помощта катаклизми като военни конфликти,всевъзможни бунтове и така нататъка.Трябва да се прояви разбиране.
коронавируса не е единствения шок,вероятно ще има и други социални психози в бъдеще.Няма как,нямат друг избор световни политически и стопански ръководители.
Спомняте ли си,че в началото на годината бяхме пред "нова световна война",пред конфликт между САЩ и Иран? Въпреки глупавия,престъпен и необмислен ход на американския президент. Е? Всичко отмина.По рано със КНДР беше така и.т.н
И в бъдеще ще има подобни "шокови терапии" на които ще бъдат подложени хората ,с цел постепенно да бъде снемано социалното напрежение. Засега по-добра и по-ефективна политическа технология за справяне с кризата-няма.
Но това не намалява опасността от подобни болести,вируси и прочие. Рекомендациите трябва се спазват.Просто властовите елити се възползват от този момент,въеждайки необходимите крути мерки да решат и част от текущите световни икономически проблеми.
цитирай
4. x111 - Проф. Костов: Колкото по-стриктно спазваме мерките, толкова по-бързо ще излезем от тях
23.03.2020 14:38
Привърженик съм на строгите мерки за ограничаване на заразата. През първия месец тези мерки трябва да бъдат брутални стриктни. Колкото по-стриктно се спазват, мерките, толкова по-рано ще излезем от тях. Това коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, който от вчера оглави Медицински експертен съвет, създаден по нареждане на Бойко Борисов. Този съвет трябва да съветва министрите и е към оперативния щаб за борба с коронавируса.

Той обясни, че страната ни все още е в най-долната част на кривата и тепърва се очаква нарастване в броя на случаите. Тази и следващата седмица очаквам да започнем да се катерим по билото. Надявам се това било да бъде ниско като предвитошките възвишения, а не като Черни връх, коментира още проф. Костов.

По думите му целта на новия медицински съвет няма да бъде да противоречи на националния кризисен щаб, а да е един паралелен съвет, който да надгражда постигнатото. Колегите от цялата страна от всички специалности имат нужда от чисто медицински препоръки и насоки. Ние ще се съсредоточим именно върху медицинските аспекти, заяви той.

Вестник "Дума"
цитирай
5. x111 - :( Италия очаква загуби от 100 милиарда евро месечно
23.03.2020 14:40
Икономическите загуби на Италия от прекратяването на производството в рамките на борбата срещу разпространението на коронавируса могат да достигнат около 100 милиарда евро месечно. Това прогнозира президентът на Всеобщата конфедерация на италианската индустрия Конфиндустрия Винченцо Боча.

Италианският премиер Джузепе Конте подписа правителствен указ в неделя в съответствие, с който на територията на страната се прекратява производството, което не е свързано с предоставянето на най-необходимите стоки и услуги за населението. По думите на премиера властите са „решили да забавят работата на мотора на страната, без да го изключват напълно“.

Чрез този декрет се поставя въпроса за преминаването от икономическа извънредна ситуация към военна икономика коментира в тази връзка Боча пред Радио Капитал, цитиран от БГНЕС.

В страната прекратяват работа 70% от производителите.

Ако нашият БВП представлява 1,8 трилиона евро годишно, това означава, че месечно ние произвеждаме по 150 милиарда евро. Ако затворим 70% от производствата, това означава, че на всеки 30 дни ние ще губим по 100 милиарда, подчерта Боча.

Италия е третата икономика на еврозоната и е на първо място в Европа по разпространение на коронавируса.
цитирай
6. x111 - Защо страхотиите за милиарди заразени с Ковид основани на експоненциалната функция или показателната свръхпрогресия не са точни?
25.03.2020 14:56
Едно великолепно и точно обяснение на руски физико-математик /специалист по теория на системите и управлението/от страницата-сайта"Сделано у нас":
-------------------
Такой экспоненциальный график возможен только в случае, если население находится в состоянии броуновского движения. На деле же при большой вспышке происходит или искусственное(карантин, самоизоляция) или естественное (все просто лежат) ограничение распостранения.
..............
Моят коментар:
Системните регулатори,защитни механизми винаги сработват и системата се завръща рано или късно към равновесното си състояние.
---------
Такава експоненциална графика на заболяването е възможна само ако населението се намира в постоянно брауново движение/хаотично движение/.Тоест ако ежедневието и на болни и на здрави се запази.Но това е невъзможно.Но реално при огнище или епидемия протича или изкуствено /карантина,самоизолация/ или естествено /болшинството преносители лежи на болничното легло и не се движат/ ограничение на разпространението.
----------------------------
Природата-Вселената е "изработила" още от раждането си- защитни мехназми.Така е създал Господ всемира и логоса -на основата на диалектиката.Нищо абсолютно няма.

Трябва да спазваме всички крути мерки на щабовете ,разбира се,за да не лежим масово по болниците/виж Италия,Иран,Китай,Испания/.Но тази пандемия не е края на света.
И "Смъртта може да почака", както беше озаглавен един български филм на режисьора Евгений Михайлов,по сценарий на писателя Александър Томов.


Турският вариант на "Мишо Константинов",пак математик,аджеба,наскоро по "Дойче веле" заяви : " 32 милиона турци ще бъдат заразени,стотици хиляди ще загинат" и прочие необосновани ......така,твърдения.

Ето защо е важно човек да познава добре основите на няколко науки,тъй като съществуват интердисциплинирани/мултидисциплинарни/ области. Като например : математическа физика,физикохимия,биофизика и така нататъка и така нататъка.

Абстракциите на класическата/"чистата"/ математика са едно,реалиите на приложната математика са съвсем друго.
При приложната математика за да се състави определен модел се изучават и трява да се познават добре и други науки,направления и прочие.
цитирай
7. x111 - Говорих по рано за закон Ферхюлст и неговото логистично уравнение
25.03.2020 15:09
-При неограничени ресурси всяка пандемия се разраства експоненциално

Аналогично, при "исчерпании ресурсов "K-P(t)} K-P(t) экспоненциально убывает с таким же показателем.

цитирай
8. x111 - http://epicenter.bg/article/Prof--Andrey-Pantev--Ne-vsyako-izpitanie-obedinyava/211363/2/0?fbclid=IwAR2sW0YyD5ci-8BFOj8yHqjpoL5bx4CS5BUZXROG_2_Em9yjcp92cq_y-zY
27.03.2020 23:48
Проф. Андрей Пантев: Не всяко изпитание обединява
------Не можем до безкрай да разказваме невярната притча за добрия народ и лошите управници, изтъква той
Проф. Андрей Пантев: Не всяко изпитание обединява

8403 | 26 март 2020 | 13:39

Демокрацията не е еделвайс или картоф – ние сме демокрацията, ние отговаряме за нея и не бива да се сърдим, когато не работи, подчертава историкът


"Граничните ситуации изваждат и гранични характеристики – ще се покаже доброта и солидарност, но и алчност, циничност, изолационен егоизъм" – коментира Андрей Пантев, гост в рубриката "Главен герой" на БНР на рождения си ден.

Разговорът неизбежно засяга граничната ситуация, в която се намираме, и как ще излезем от нея. Какъв свят ще заварим утре, когато излезем от домовете си?"Аз не вярвам, че само благородство ще видим. Толкова е паникьосан целият свят, че неизменно ще се излъчат изолационен егоизъм и много малко ще бъдат тези, които след това ще кажат - излязох от тази огнетяваща ситуация с достойство", посочи историкът.


"Много малко ще са тези, които ще кажат "Излязох от тази ситуация с достойнство и с постъпки, които не са повод за сарказъм или ирония", подчерта той.

Според него обаче светът няма изцяло да се промени, защото човешката природа не е променена в последните десет хиляди години, въпреки огромния технологически напредък.

"Ние ще срещаме тепърва изпитания, страдания, сълзи и усмивки", продължи проф. Пантев."Политиците са еманация на нация народ, ако щете - на нашия дух, какъвто и да е той. Ние не можем до безкрай да разказваме невярната притча за добрия народ и лошите управници. Никой не ни е виновен, всичките са ни лика-прилика. Всички те са излъчени от една нормална, макар и несъвършена, процедура. Толкова години се мечтаеше да имаме избор - но изборът може и да е неподходящ, да не кажа - опасен. Защото демокрацията не е еделвайс, който цъфти само по високите върхове, или картоф, който зрее в земята – ние сме демокрацията, ние отговаряме за нея и не бива да се сърдим, когато тя не работи", посочи историкът проф. Пантев.Става ми весело, когато чуя от хора, които отдавна са във врастта "трябва", продължи той.

"Говоренето за демокрация още не те прави демократ, няма тиранини и диктатор, който да не се представя за демократ. Това размива смисъла на думата, превръща я във фалшива обща психоза", каза в заключение проф. Андрей Пантев.
цитирай
9. x111 - https://www.youtube.com/watch?v=ZYhIp4rbnUg&feature=emb_rel_end
28.03.2020 12:50
"Украинците" бягат без пари,без нищо от Полша.Пак Ясно е ,че Матушка ще ги храни.Тя ги храни в момента благодарение на газовия транзит
цитирай
10. x111 - И поредната пропагандна измишльотина на психодясното ,на САЩ рухна : "Русия искала да превземе,да унищожи Европа"
28.03.2020 21:01
Е? Сега е най-удобния момент ,Европа и САЩ са на колене,обществата им са в състояние на всеобща паника,на хаос и духовна деградация най-мощната и боеспособна сухопътна армия в света сега щеше да отваря шампанското в Париж,но все пак защо руснаците и коварния Путин не го направиха?
Защо "руската заплаха" не окупира и размаза "Старата Блудница" и не неутрализира завинаги американската тирания.

Защото сигурно руснаците си имат малко територия и проблеми та им трябват още.
И няма и да го направят.Та нали самите руснаци,руски войски доброволно се изтеглиха през 1995 година от великата Европа,но западно-българските "медии" правиха обикновените хора в Източна Европа на маймуни,облъчваха и продължават да ги облъчват с русофобски глупости.
Защо мълчат като хайде да не казвам какво разните мастити анализатори от т.нар "Свободна Европа","Дойче веле"/колко е дойче е отделен въпрос/,инджевци,минчевци,дайновци,
всевъзможни тъпанари,а толкова евтино манипулираха хората? Постоянно им се предоставяше ефирно време за да изливат болните си мисли и нарко-фантасмагории.

А всъщност тогава, с този гнусен мит, САЩ и техните грантоеди търсиха банален предтекст как да продават оръжието си в страните от НАТО и да оправдаят строителството на абсолютно ненужните си бази в Източна Европа.

"Руската заплаха",перманентно се повтаряше това пропагандно клише през последните години.Гнусно и клеветническо като всичко натовско.
Всички видяхме какво представлява "руската опасност"-вирусолози и лекари. Колкото могат и с каквото могат-помагат,не са вълшебници.

Защото всеки зависи от всекиго в този свят. За Русия винаги е било важно да има могъща,процъвтяща,мирна Европа, спокойствие и просперитет в САЩ и по целия свят. Затова Русия погреба 30 милиона свои съграждани преди 75 години и спаси човечеството от "кафявата чума". За да ни има нас сега.
Тогава Западна Европа и САЩ ги умоляваха за помощ,умоляваха за помощ Генералисимус Сталин да ги избави от собственото им нацистко творение.

Но когато човек е лишен от способността логически да преценява отделните факти,въобще от склоността да мисли,той не вижда дори тези елементарни истини.За съжаление и част от аудиторията на блог.бг е отличен пример до какво води подобна патология.
цитирай
11. x111 - Благодаря Ви за видео-обръщението.На какво точно се учудва Григориев? Учудва се на точните си прогнози ли? Всичко това,което се случва Олег Вадимович предвиди
03.04.2020 23:09
Неслучайно управляващите хиени,по-точно дежурните експерти от НПО-та се нахвърлиха още миналата година върху Иван Костов,сега "бълват огън и жупел" срещу Румен Гечев,Кристалина Георгиева е ангажирана в качеството си на ръководител на МВФ,.Тук не говорим за политически виждания,за политически и идеологически различия.Тези хора са професионалисти,представители на "старата школа" и на тях им беше пределно ясно още преди няколко години накъде отиват нещата в световната икономика,не са "вчерашни". И неслучайно бяха подложени на доста нечистоплътни и масирани медийни атаки от страна на определени кръгове,нападки чиято цел беше да ги накарат да замълчат.
цитирай
12. x111 - "да победим егоизма"......ще победиш...колкото има дървено желязо,толкова и "светът се бил променил"
05.04.2020 02:13
Гечев към Горанов:
"Защо теглите
заем, щом има 10
млрд. фискален резерв?"
-----------------------------
Как защо? За да захранят допълнително и в перспектива приятелчетата си от световните банкови концерни.Днес Горанов е министър,но утре...? Трябва да мисли за бъдещето си момчето.

И лъжат,че няма пари. В БНБ има огромен валутен резерв на стойност повече от 40 милиарда лева,20 милиарда евро,които се съхраняват в западни ценни книжа ,защото в продължение на 30 години българите кредитират западните икономики.Плащат булгарите дан. Кръвен данък плащат,всякакъв вид данък.И ще продължават да плащат.30 години нищо полезно не направиха за тая страна.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Не се заблуждавайте,всичките "алтруистически послания" и прочие високоморални проповеди-поучения,които сега се леят из вестници и екрани- много бързо ще бъдат забравени.Съвсем скоро след като отмине пандемията.Времето лекува всичко и всичко казано и показано много бързо се забравя.
Не можеш да избягаш от животинската си природа.Аксиома.
Комунистите със своите идеали тръгнах да борят пороците човешки,да създадат човека на бъдещето,нов човек,да строят един по-добър и справделив свят.Със същите тези красиви илюзии и ,които сега слушаме отвсякъде.И какво се случи? Провалиха се,по-точно набързо се "пребоядисаха",а номенклантурата мислеше по капиталистически много преди "разпада на системата". И религиите се опитаха да направят се опитаха да направят човечеството високоморално,отговорно,солидарно, в продължение на едно хилядолетие,е?. И те се провалиха с гръм и трясък.

Що се отнася до пандемията,то тя причини на "Златния милиард" такава вреда,каквато вреда може да нанесе един комар на един Тиранозавър.
------------------------

"Според него обаче светът няма изцяло да се промени, защото човешката природа не е променена в последните десет хиляди години, въпреки огромния технологически напредък.

"Ние ще срещаме тепърва изпитания, страдания, сълзи и усмивки", продължи проф. Пантев.
------------------------------------------------------------------
Не може вълка да се превървне в овца.Или лъвовете да се изхранват със зеленчуци.

Нищо няма да се промени.Това е истината.
цитирай
13. x111 - Ето я "алтернативата" на Герб . От един соросовски боклук-еничар та на друг. Ама "започна промяната на света",нали :))))
05.04.2020 20:40
Къде е блогъра ок3223ъта да възпява генерала и Нинова?
--------------
ЦВЕТЕЛИНА ПЕНКОВА – ЕВРОДЕПУТАТ ОТ БСП/ПЕС
----------------------
Цветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 в гр. София. След обучението си в Софийската математическа гимназия, продължава гимназиалното си образование в Американския колеж в София. Първата си бакалавърска степен, по Бизнес администрация, придобива в Централния европейски университет (Central European University) в Будапеща, където следва със Стипендия за обучение в чужбина (Study abroad scholarship). Следва втора бакалавърска програма, по Международна икономика, мениджмънт и финанси, в Университета Бокони в Милано (Bocconi University). Там Цветелина се дипломира с почести (First Class Honors). По време на обучението си в Италия е на обмен в McGill University в Монтреал. Завършва успешно Магистърска степен по Финансова икономика в Оксфорд, Великобритания, където обучението й е финансирано от стипендия на Европейския съюз. По време на следването си работи като стажант в различни сфери - в компании като ING, Egon Zehnder International, Astra Zeneca. От 2014-а година се реализира като инвестиционен банкер в RBS (Royal Bank of Scotland) в Лондон.

-----------
Дъщерята на Цветанов се събира със сина на Корнелия Нинова в "Голдмън сакс"

Копирано от standartnews

Щерката на Цветан Цветанов Гергана е решила да напусне благата си длъжност като младши анализатор към Световната банка във Вашингтон. Вечно усмихнатата мома от година и половина работи със завиден успех в институцията на Кристалина Георгиева, но е решила да се откаже от кариерата си там, за да отиде при… сина на Корнелия Нинова.

Разбира се, не става въпрос за романтичен трансфер, а за професионален. Гергана е получила няколко оферти от частния сектор с възнаграждение, многократно надвишаващо сегашната й заплата в СБ. За своята длъжност тя получава около $4500 на месец, докато големите финансови компании й предлагат суми между $15 и $30 000.

Младата дама се е ориентирала към офертата на пазарния лидер „Голдман Сакс”. По ирония на съдбата от три години в компанията се труди единственият наследник на най-върлата политическа противничка на татко й – Корнелия Нинова. Рафаел минава за един от най-талантливите млади специалисти в централата в Ню Йорк. Дали отношенията между родителите им ще хвърлят своята сянка върху младите, предстои да установим.
Копирано от standartnews
цитирай
14. x111 - Да си дойдем на думата
06.04.2020 07:55
Джордж Сорос, 89-годишният милиардер финансист, обяви в понеделник, че неговата фондация "Отворено общество" ще предостави на Будапеща 1 милион евро за борбата с коронавируса.

"Пандемията Covid-19 не познава граници нито между държави, нито между общности, религии или хора", се посочва в изявление на Сорос. "Всеки може да се зарази, но някои от нас са по-уязвими от други".

"Роден съм в Будапеща, в средата на Голямата депресия, едва десетилетие, след като испанският грип остави хиляди мъртви в Будапеща", каза той и допълни: "Преживях Втората световна война и обсадата в града. Помня какво е да живееш в екстремни обстоятелства".
цитирай
15. x111 - https://pogled.info/avtorski/Panko-Anchev/kakvo-idva-sled-virusa.115106 Панко Анчев "Какво идва след вируса?"
07.04.2020 07:28
/Поглед.инфо/ Много хора се опитват да предугадят какво ще бъде в света и страната ни, след като вирусът бъде преборен и животът така или иначе ще тръгне по своя обичаен ред. Може би този въпрос сега е най-важен за анализаторите. Прогнозите им за икономиката не са ведри. А щом икономиката ще влоши състоянието и ще забави силно развитието си, то и материалното благополучие ще бъде под съмнение. Повече надежди има за ново пренареждане на глобалните взаимоотношения и за преместване на центъра на света от САЩ към Китай и Русия. За мнозина това е светло бъдеще, което скоро ще ни споходи.

Но не е ли по-добре, за да бъдат надеждни и оправдани поне донякъде прогнозите и преди да ги направим, да се опитаме да преценим какво е дошло с коварния вирус и с всеобщото вцепенение от него?

Вирусът изненада безпощадно неолибералната държава, като я разобличи и показа нейната безпомощност и несъстоятелност. Мъглата около нея се разсея за един миг, за да се видя колко пуста, пошла и жалка е тя със своите нагли и корумпирани водачи. Те се изплашиха до смърт, защото отлично знаят, че парите са изхарчени или разграбени и че няма никакви възможности за противодействие на епидемията. А и че самите те са неспособни да се справят с възникналите трудности. Изплашиха се, защото няма как да избягат от отговорността си, а и защото просто не знаят как да постъпят. Затова и почнаха да ръмжат, да се зъбят, нервничат; ръцете им затрепераха от ужас. И панически търсеха някакъв повод, за да отклонят вниманието от себе си и да намерят отдушник за набиращото се напрежение.

Най-изплашен и паникьосан се оказа този, който по волята на нещастната българска съдба е оглавил държавата и е най-отговорен за нейното сегашно и бъдещо състояние. В своята безпомощност той реши, че като започне да се бие в гърдите и да тръби, че без него ще стане по-лошо, защото не спял нощем, а европейските държавници му звънели по телефона да го поздравяват за мерките, с които спасява от коронавируса отечеството ни. С присъщата си просташка арогантност той или настоява да му благодарим постоянно, или ни предупреждава, че след две седмици настъпва адът. Не него президентът му пречи да спечели любовта на целия народ. Хвали се, а ръцете му треперят от страх и немощ. А от несвързаните му изречения едни сълзи и молби за милост само протичат. Знае той, че народът ще се трогне от воплите му и ще се намерят хора, които ще тръгнат да му целуват ръце. Е, намират се наистина такива хора.

Благодарение и на тях общественото настроение започна да се смирява и приема опасността като предизвикателство към себе си и се напрегна да мисли за спасение от епидемията. То захапа спасителните думи за обединение и общо действие (но непременно около Борисов и неговите панически демонстрации на воля и решителност), за споделяне на отговорността и дори за поемане на повече отговорност върху себе си, за да й олекне малко от малко на властта. Властта много държи, когато е въпрос за отговорност, да я поемаме всички; но когато дойде време за слава, награди, благодарности, да ги поеме „оня, без когото нямало да ни бъде“. Хитро, но и на тази хитрост трябва да се сложи край.

И все пак: обществото се върна в себе си, т. е. в предишната си послушност и страх от бъдещето, и прие да го ругаят по медиите, да му вменяват недисциплинираност, неблагодарност, безотговорност. Веднъж му казват, че новият вирус не е опасен, след два дена същият сватбен генерал го паникьосва; веднъж му кажат, че трябва да наложи предпазна маска, а на другия го успокояват, че без маска е по-добре. И така нататък. Нищо. Стана същото, каквото беше преди. Само че сега повечето хора си стоят вкъщи, не излизат, губят работата си и се плашат, че могат да се заразят. Обаче за едно неолиберално общество кой ще се успокои и кой ще е угрижен е дреболия. Важното е да се възвърне и уважението и любовта към властта и да се втълпи, че по-добра от сегашната няма и е невъзможно да има.

Но тази власт иска цялата тежест да бъде поета от обществото и народа. Тя не помага, не съдейства, не се опитва да облекчи болките и страданията. Стотици хиляди хора са вече изхвърлени буквално на улицата и са направо лишени от бъдеще. Държавата дори не ги обезопасява срещу вируса нито с предпазни средства, нито с лекарства, нито с пари, за да си купуват храна и дрехи. Още сме в началото, но само след месец бедствието ще придобие реалните си очертания и ще ужаси лишените от средства и възможности. Тогава ще мисли. А защо сега не мисли и защо нехае да народа си? Защото е неспособна, а и е безчувствена, неморална, егоистична, човеконенавистна.

Аз виждам все пак в социалните мрежи, че доколкото има недоволство, то е насочено към конкретни властници. Най-вече срещу президента и премиера и то поради някакви псевдополитически принципи. Нито дума обаче за същността на либералната държава, за алчността на буржоазията и капитала, за несъстоятелността на т. нар. „европейски ценности“, за безпомощността на либералната идеология и безсрамието на нейния морал. Системата може да е спокойна за бъдещето. Не чувам дори оценки за нейните възможности, камо ли призиви за унищожаването й. Говори се срещу „някаква система“, но тя няма нищо общо с тази, която показа колко е вредна, опасна и човеконенавистна. Затова първото, което самата тя ще направи, след като отшумят сегашните събития, е да подмени някои от тези изхабени и напълно неподготвени за работа държавници от най-високото равнище. Може дори да ги накаже малко или много. Това ще е лесно, защото винаги ще се намерят по-продажни и услужливи от сегашните. А те вече са готови за звездния си час!

И обществото ще бъде удовлетворено, че някои са си получили заслуженото!

Тогава обществото ще е доволно, само защото днес не си дава сметка какво ще го сполети при една бъдеща неизбежна катастрофа.

Българският свят е изгубил напълно имунната си система, деградирал е и е изнемощял да крайност. Защото интелигенцията му е смъртно болна. Тя е потънала в „пагубния разкош на полупознанието“ (Николай I, руски император, 1796 - 1855) и развратничи със себе си, щастлива е, когато й подхвърлят по някоя троха, долар или евро. Тя не надига глас срещу лъжите, неграмотността, безнравствеността, апатията, безкултурието, безпросветността, овчедушието. Не надига глас, защото няма очи и съвест за тези пороци.

Има, разбира се, съвестни интелектуалци, които се опитват да разобличат неолибералната идеология и нейната бездарна държава. Усилията им обаче са насочени към икономическите проблеми и неспособността на политиците и държавниците да организират икономиката, да я направят ефективна и я поставят в служба на хората. Неолибералната икономика обаче е ефективна само а определен кръг хора, които я притежават. И е невъзможно е тя да стане това, което те искат.

Затова съм скептичен. Не ми се ще, но на собствения си въпрос „какво идва след вируса“ с болка ще трябва да отговаря: нищо! Нека не си правим илюзии и да не храним напразни надежди.
цитирай
16. x111 - Любовь Ноя к людям, согласно тра...
08.04.2020 16:36
Любовь Ноя к людям, согласно традиции, выражалась и в том, что он призывал их к раскаянию и откладывал строительство ковчега, пока не выросли посаженные им для постройки ковчега деревья, в надежде, что люди тем временем сойдут с пути греха.

Ноах сажал кедры, и говорили ему: «Зачем тебе эти кедры?». И отвечал он: «Святой, благословен Он, решил привести на землю потоп и велел мне сделать ковчег, чтобы спаслись я и мой дом». И смеялись они над ним и глумились над его речами. А он поливал те кедры, и они росли. И спрашивали его: «Что ты делаешь?». И отвечал он им то же. А они насмехались. К концу дней своих срубил он деревья и стал распиливать. И говорили ему: «Что ты делаешь?» И отвечал он им, и предостерегал их. Но <…> они не раскаялись…
— «Мидраш Танхума», раздел «Hoax»

Новый Завет указывает на времена Ноя в повествовании о втором пришествии Христа, предостерегая людей от неверия и беспечности:

…как во дни перед потопом ели, пили, женились и выходили замуж, до того дня, как вошёл Ной в ковчег, и не думали, пока не пришёл потоп и не истребил всех, — так будет и пришествие Сына Человеческого.
— (Мф. 24:37—39)
цитирай
17. krizata - Нашата школа, д-р Хитов, знае ис...
15.06.2020 16:39
x111 написа:
Нашата школа,д-р Хитов,знае истината.
Благодарение на Вас и хора като Вас.
Да са мислили по-рано,драгите сънародници,когато има избори,да мислят с мозъците си,а не с...така.
И алтруизма си има някакви граници,в края на краищата.
Пазете си здравето,радвайте се на семейната обич,не си унищожавайте нервната система допълнително,скъпи приятелю.
Каквото има да става,ще стане.Ние нищо не можем да направим.
Поздрави,и се пазете!


Вие сте истински народен будител, Владо!!!
Поклон пред безкористната Ви работа през годините!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3622424
Постинги: 780
Коментари: 6080
Гласове: 7245
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев