Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2010 17:12 - Мошеничеството е до време!
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 6917 Коментари: 19 Гласове:
6

Последна промяна: 07.06.2010 23:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Да си представим, че имате сериозни задължения към определена банкова институция. Засега не можете да й върнете парите, а и не Ви е много ясно дали въобще някога ще се разплатите по борчовете си. Но точно в момента страшно Ви трябват нови пари и единствения начин да ги получите е, ако вземете поредния кредит.

Въпросът е: как да спечелите доверието на банкерите?

Можете да влезете в офиса им с тридневна брада и да демонстрирате, че всеки момент ще паднете в безсъзнание от глад и изтощение. Тоест, да действате чрез предизвикване на чувство за съжаление. Тогава, може би, ще отложат изплащането по предишния Ви кредит, но ще видите нов заем през крив макарон.

Но може да се постъпи и по съвсем различен начин: Изтупвате се в най-готиния костюм, слагате някоя и друга скъпоценност по тялото, забивате дебела пура между зъбите и в такъв вид, с майтапи и тънки лафове се явявате пред кредитната институция, доставяйки се с взетата назаем лимузина.

В общи линии, представете си типичната сцена от многобройните холивудски филми за мошеници. Влизате в банката, весело потупвате мениджърите по раменете, пускате някой свеж виц, интересувате се от бизнеса им. Нещо от типа: „Изглеждате малко уморен. Трябва да си починете. През уикенда смятам да се разтъпча с голф – да развъртим заедно стиковете! Не, не, аз каня!”

И между другото: „А, да не пропусна, с Вас имахме някакви дребни парични взаимоотношения. Помня, разбира се. Не се притеснявайте, работите вървят перфектно, много по-добре от очакванията! Всичко е толкова на шест, че кеша не стига – всяко мъни се влага в бизнес. Абе, до края на месеца ще ми осигурите ли още малко налични? Тъкмо тогава ще си оправим всичките сметки”.

Дали номерът ще мине е друг въпрос, но за някои е въпрос на живот и смърт поне да опитат!

Защо Ви разказвам всичко това?

Онзи ден министрите на финансите и шефовете на централните банки от G20 заявиха, че следкризисното възстановяване на световната икономика върви по-бързо от очакванията.

Новината наистина щеше да е страхотна, ако не се появяваше едно голямо „НО”.

Въпросът е в това, че вече за трети път слушаме приказки за излизане от сполетялата ни, през август 2007 година, криза. Сякаш се намираме в някакъв глупав сън.

Всеки път световната икономика излиза от кризата, за да започне да излиза от нея само след половин, една година. Да сте се питали колко още години този сън ще продължи? Едва ли твърде много!

И въобще, нямаше как да се избере по-неподходящ момент за толкова смело заявление, което си позволиха да направят министрите и шефовете на централните банки.

Точно преди това излязоха разочароващите (твърде меко казано) данни по заетостта в САЩ, едновременно със съобщения за нарастващи бюджетни трудности и за потенциална опасност от фалит за една страна-членка на Евросъюза – Унгария. Усили се потокът от негативни новини и от Китай, където още не е съвсем ясно дали вече върви спукването (или всеки момент ще стартира) на балона при пазара на недвижимостите, а и на други пазари.

В резултат, световните борси за пореден път рязко потеглиха надолу.

Сложността на днешната ситуация се състои в това, че поредната спирала на кризата има за своя непосредствена причина именно тези усилия, които малко по-рано предприемаха същите министри на финансите и централните банкери, за да преборят кризата.

В какво се състоеше тяхната идея?

Смяташе се, че кризата е дълбока, но краткотрайна. Затова главната задача беше да не се допусне парализиране на световната финансова инфраструктура и да не се наруши социалната стабилност. За тази цел трябваха пари и те можеха да бъдат осигурени само чрез кредити. Когато кризата щеше да свърши и ръстът на икономиката да се възобнови, заемите лесно щяха да бъдат върнати.

В резултат на тази логика се получи следния парадокс: парите са получени и профукани, а средства за връщане на дълговете липсват.

Ясно е, че „възстановяването на световната икономика върви по-бързо от очакванията, но недостатъчно бързо, за да се генерират доходи, достатъчни, за да бъдат върнати парите, осигурили самото „възстановяване”. А кредиторите вече чукат на вратата и си искат паричките.

От тази гледна точка фразата „възстановяване по-бързо от очакванията” е крайно несполучлива. Защото задачата беше съвсем друга (спомнете си примера от началото), а именно кредиторите да бъдат убедени малко да поизчакат, а заедно с това да им се „изкрънкат” още малко финансови средства.

Но по каква логика кредиторите трябва да чакат и да дават още пари, ако всичко се нарежда толкова добре?

"Вие – мисли си даващият заемите - взимахте кредити, очаквайки по-бавно възстановяване, но даже тогава бяхте готови впоследствие да връщате. Ако работите Ви днес са по-добри от очакваното, тогава какво Ви пречи да си изпълните ангажиментите?"

Изглежда, че наистина световната икономика върви все по- на зле, след като уважаваните солидни господа – световните ръководители, се принуждават да прибягват до такъв род мошенически трикове, ефектно описвани в хубавите холивудски продукции.

Надявам се, че на Вас, конкретно, не Ви се налага да слизате на такова ниско ниво – все пак достойнството е по-важно от всичко друго на света!



Тагове:   мошеничеството,


Гласувай:
6



1. анонимен - Приземете политиците
07.06.2010 21:02
Защо плащаме на политиците? Не само българските. Сполучливата френска поговорка може да се перифразира и така : в дъното на всяко зло търси ...............
цитирай
2. анонимен - По вярно е да приземим политиците ! ...
07.06.2010 21:08
По вярно е да приземим политиците ! Горното е отвлечено , аз ще участвам с каквото успея.
цитирай
3. krizata - до 1, 2
07.06.2010 21:15
Политиците са просто едни пчелички, които изпълняват инструкциите на управляващите света, така че не ги корете - утре можете да заемете мястото им!
цитирай
4. анонимен - Вярно е, но като визирах политиците ...
07.06.2010 21:28
Вярно е ,но като визирах политиците /понеже са явни/ имах в предвид всичко което стои зад тях.
цитирай
5. анонимен - А колкото до близоста, бях много ...
07.06.2010 21:33
А колкото до близоста ,бях много близо ,почти вътре ,те ме шокираха и имах благорасумието да се оттегля навреме.
цитирай
6. krizata - дo 4, 5
07.06.2010 21:52
Мисля, че с оттеглянето си сте направили малка грешка, защото нещата могат да бъдат променени само ако всеки от нас не се погнуси и влезе в това блато, наречено Политика и се опита да промени с примера си поне един от попадналите преди това в тази тиня (все пак внимавайте да съхраните собственото АЗ).
цитирай
7. minchomin - Добре колега, лампичката все пак ...
08.06.2010 07:40
Добре колега, лампичката все пак светва. Време е да се проумее, че икономиката е една илюзия, в която всеки максимално е заблуден, че той решава нещата.
цитирай
8. анонимен - Достойнството било по-важно. . . ...
08.06.2010 09:25
Достойнството било по-важно ... дееба и интелектуала ... важно е какво имаш в джоба си, само така можеш да бъдеш полезен и на себе си и на околните, а не с вайкане и празни софизми ... и какво значи криза ? Кризата е за леваците, които успяха през ситите години да си намерят топли местенца където да нищоправят и да получават парички ... тя времена минаха ... Сега които го може - ще успее, който иска само да натиска стола в офиса - ще стои гладен.
цитирай
9. krizata - Уважаеми minchomin,
08.06.2010 09:34
Икономиката на света в последните 30 години се развиваше благодарение на кредитната експанзия, организирана от ФЕД. Сега, когато тази оргия приключи, всеки ще дава своята рецепта за оправяне на положението, но едва ли в рамките на досегашната парадигма може да се измисли нещо!
Поздрави!
цитирай
10. krizata - до 8,
08.06.2010 09:46
Мисленете с категориите от днес за утре не води до никъде. Днес ще излъжеш тоя, утре оня, но скоро балъците ще се свършат и тогава предприемачите, които имат и морални корективи ще останат на повърхността в бурното море на кризата, а другите лека-полека ще потъват и ще се чудят защо точно на тях им се случва.
Човешкото общество (както и много други животински видове) се гради на принципите на солидарността. Някои екземпляри са естествено по-силни, по-инициативни и т.н., за което получават необходимото признание от другите.
Но лично аз не бих искал да живея в глутница от вълци-единаци, където всеки е враг на другия и е готов да го схруска в момент на слабост у противника.
Съгласен съм, че през последните 20 години това беше идеологията на българското общество, но май е време нещата да бъдат променени. Не сте ли съгласен?
цитирай
11. анонимен - С тия приказки за това как кризата ...
08.06.2010 09:48
С тия приказки за това как кризата свършила вече управляващите ме затрудняват много.Връчваме заповеди за уволнение на поредната група работници ,а те питат-"шефе защо ,нали по тв-то казаха ,че кризата вече свършила".Вие можете ли да ми помогнете със смислен отговор на тоя прост въпрос ,който трябва да дам на хора ,с които сме заедно от 15 год и почти плачат
цитирай
12. krizata - до 11,
08.06.2010 09:55
Това е дълбоката трагедия на отделния човек - отвсякъде му се излива информация, че трудностите са зад гърба ни, но от друга страна личното му положение се влошава все повече.
Тогава всеки си казва - аз ли съм такъв нещастник, че само на мен ми се случва. На такъв род въпроси трябва да се даде ясен отговор и той е, че кризата никак не е свършила, че ние сме само в нейното предверие и тежкото тепърва предстои.
Ние българите поне сме благословени да имаме толкова плодородна земя, която няма да ни остави да умрем от глад (по време на Великата депресия в Америка от глад умират до 7 млн. нещастници), така че подготвяйте буренясалите стърнища, друго не ни остава, за да нахраним поне децата си.
Поздрави и кураж за Вас и хората Ви!
цитирай
13. анонимен - вече май е късно
08.06.2010 10:52
Колкото до буренясалите стърнища- вече са продадени.Знае ли се всъщност колко от българската земя все още е българска? И кога ли наследниците на бившите собственици ще станат ратай в земята на дедите си?
цитирай
14. krizata - до 13,
08.06.2010 11:17
Надявам се поне тези, които имат по парче земя да не се хвърлят да го обработват с рало и мотика, а да потърсят някакъв вид коопериране, което така успешно е използвано от дедите ни, но за което в последно време цивилизаторите наговориха толкова страшни неща.
цитирай
15. minchomin - krizata - Уважаеми minchomin,
09.06.2010 16:01
Колега, ами да направим така, че да сменим парадигмата. Тя е описана в моя блог.
цитирай
16. анонимен - minchomin
09.06.2010 21:07
minchomin, ti ot koia ot mnogoto sekti si?
цитирай
17. krizata - Уважаеми Минчо,
09.06.2010 22:16
Откровено признавам, че не познавам разсъжденията Ви, но съм съгласен, че всеки има право да има своите виждания за изход на света от тупиковата ситуация.
Скоро ще надникна в блога Ви и ще се запозная с възгледите Ви!
Поздрави!
цитирай
18. minchomin - анонимен - minchomin
10.06.2010 17:20
"minchomin, ti ot koia ot mnogoto sekti si?"
Няма секти, има друго виждане от друга гледна точка, с което се виждат истинските и лъжливи ситуации в живота. Човешкото същество е странно същество. Моли се, кръсти се, на колене пада пред Бога, курбани и байрями прави, нарича се и в крайна сметка не вярва, че има Висши сили, Висш разум, който обхваща, ръководи и контролира всичко. Единственото нещо, което трябва да прави човекът е да спазва неговите закони. Останалото е лутане като вода в бряг, от единия в другия, докато изтече.
за справки: http://minchomin.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/03/18/svetovna-finansova-ikonomicheska-kriza-kodyt-koito-e-izhod-o.513437
цитирай
19. анонимен - мнение 9
20.06.2010 22:13
След като оргията на ФЕД с кредитната експанзия приключи, не е нужно да давате съвети. Те от ФЕД са приготвили оргия втора част - по-скоро може да гадаете каква е тя... или да залагате - сега е модерно. И тъй като всички имат да връщат по незнам си колко трилиона - бихте ли ми отговорили кой има да ги получава?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3844679
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев