Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 10:23 - Прости им Господи, те наистина не знаят!
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 8218 Коментари: 18 Гласове:
6

Последна промяна: 15.07.2010 22:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Една национална икономика би трябвало да действа като добре смазан механизъм, като един перфектно изпипан автомобил, който да изпълнява функциите си с минимални разходи, но по максимално ефективен начин.

Затова трябва да се прави разлика между конската карета и съвременния механизъм за придвижване на далечни разстояния, както се различават пишещата машина и бързодействащият съвременен компютър.

За съжаление, улисан от всенародната любов, нашият всеобщ любимец  се поддаде на изкушението и подари доверието си на един от кочияшите на стария свят, свят изживял своя апогей в рамките на либералната парадигма от последните три десетилетия, олицетворявана от такива недоразумения като Милтън фридмъН и сие.

Преди почти година най-добрият ми приятел ме светна: „Ако лично не познаваш Първия, всякакви напъни да спасиш света (и в частност България) ще са като глас в пустиня!” Тогава не се вслушах в съвета му и реших, че свестните винаги, рано или късно, биват чути, стига систематично да разясняват позициите си и причините за случващото се по света (и у нас).

За съжаление, днес властват каруцарите и съвсем естествено пожарникарите са готови да повярват първо на тях и чак след това на разни Дон Кихотовци, готови да се борят с, на пръв поглед, невъзможни препятствия.

И това е съвсем в реда на нещата, защото по цялата планета в момента ни управляват образи като Берлускони, Саркози, Меркел, Путин, Обама и други по-дребни кукли на конци наредени след тях.

Ще се чуят възражения: „Светът излиза от рецесията, светлината в тунела се вижда все по-ясно (дано не е насрещно движещ се влак)”. Тогава като аргументи остават само фактите. Да ги разгледаме:

Измина достатъчно време от момента на последната „седянка” на световните лидери в Канада. Както се предполагаше, резултатът от срещата беше крайно неутешителен: не бяха приети никакви икономически решения, дори не бяха оформени нови общи препоръки за по-нататъшни действия. В рамките на действащата парадигма, в текущата ситуация е смешно да се разсъждава в хоризонт до 2011 година (изразеното пожелание бе дотогава дефицитите по бюджетите да бъдат сериозно намалени).

Достатъчно е да се прегледат някои данни, описващи съвременното състояние, за да се разбере доколко нещата вървят на зле.

Първата от долните графики показва средното време прекарано в търсене на работа при безработните в САЩ, а втората – съвкупния портфейл на банковата система в САЩ.

image

image

Как се получава така, че на фона на най-страшната криза за цялата история на съвременното човечество, лидерите, които по същността си са длъжни да носят отговорност пред обществото, почти демонстративно се отказват от това свое задължение?

В общи линии отговорът е известен, макар и неприятен. Въпросът е в това, че съвременната система за управление на обществото и икономиката е прекалено сложна. Към средата на 20-ти век най-противоречивият българин на това столетие Бай Тошо можеше да си позволи лично да е наясно с голям кръг от въпроси и персонално да разговаря със специалистите от почти всички отрасли на знанието. Към края на 60-те години такова нещо стана невъзможно, тъй като НТП дотолкова увеличи сложността на процесите, че стана нереално да бъде прието обективно лично решение по един или друг наболял проблем.

Действително, представете си, че лично на Вас днес Ви е дадена задачата да приемете решение за ефективността на новата АЕЦ в Белене. Ще Ви се наложи да чуете мнението на разни специалисти, да четете взаимните им доноси, но като цяло решението си ще приемете по-скоро, изхождайки от личните симпатии, отколкото базирайки се на обективната картина. Просто затова, че все едно, няма как да решите за себе си въпроса до края.

В момента, в който се стига до тази ситуация (условно някъде към 60-70-те години), ние почти автоматично попадаме в ситуация, където решенията се приемат на ниво „свой-чужд” или по пътя на сложния консенус.

До определено време все още действа инфраструктура, създадена в предишни времена, в които на ключови места все още се намират специалисти, които помнят, че приемането на решения се прави на основата на обективни тенденции, а истината винаги е ценена. Но тази инфраструктура бързо излиза от строя – при нас малко по-бързо, на Запад по-бавно, но ето, че днес ние се сблъскахме с печалните резултати от този процес.

Ръководителите на съвременните страни нямат базово икономическо образование, те просто не разбират от икономика. Съответно, те се намират под жесток натиск от формалните статусни параметри (престижни университети, световни финансови институции, експертни позиции).

А последните са се формирали и изграждали през последните 30 години в рамките на системата на финансовия капитализъм и на масираната емисия, изградили съвременната икономическа теория, на която се подчинява мало и голямо. Точно тази теория обясняваше на света (в това число и на политиците), че именно съществуващият модел на развитие е единствено правилният.

В конкретната българска ситуация всичко е още по-лошо, доколкото икономическите решения се приемат от т.н. либерали, започвайки от Костов, минавайки през Велчев и завършвайки с единствения и неповторим Дянков, които тъпо и последователно изпълняват препоръките на външни сили, преследващи (кой да ги вини) свои лични цели, много често нямащи нищо общо с националните ни интереси.

Ето го и резултатът. Съвременната криза никак, ама никак не се поддава на описание в рамките на този модел, който условно може да бъде наречен монетаризъм. Това е изключено! Самата теория се създаваше за пропаганда на модела на „финансовия капитализъм” - в нея даже отсъстват термини съответстващи на случващото се днес.

Наблюдава се още един ефект: монетаристите, които са и икономисти (въпреки, че такива не са много, тъй като съвременните монетаристи са по-скоро пи ар личности, пропагандиращи „единствено правилната икономическа теория”), вече разбират какво се случва около тях. Но в случая връх взема корпоративната солидарност: всички от нашия лагер са защитени от критика и от уличаване в некомпетентност.

В резултат на това, спрямо разбиращите (а те не са един и двама) е обявен негласен бойкот, докато в същото време в държавата ни колят и бесят такива недоразумения като Дянков.

И като следствие, вместо обективен анализ на ситуацията, виждаме опити за прилагане на типови прийоми (които въобще не работят в днешната обстановка), заедно със строгото изискване от страна на политиците „да се акцентира върху положителното”.

Задачата беше стриктно изпълнявана – много поредни месеци се говореше за „зелени ръстове” и за близкия „край на кризата”, в резултат на което самите поръчители повярваха на налагания от тях самите сценарий.

И беше прието решение – през юни да се обяви краят на кризата и началото на постепенното ожесточение на паричната политика. За съжаление, за такова решение нямаше никакви обективни основания, затова никой (от сериозните анализатори) не се учуди на майския крах на фондовите пазари. Стана ясно, че сложният консенсус, приет от всички участници на разните G-та, е окончателно провален, а за постигане на нов вече просто нямаше време.

Спряха дотук! Доколкото на тези мероприятия никой не се наемаше да говори по същество, се получи сериозна конфузна ситуация – за кризата вече въобще и по никакъв начин не се говори. По-точно, частта от заклинанията, които трябваше да прозвучат в утвърдителна форма („кризата свърши”), бяха изречени в бъдеще време. И толкова! Получи се някак си твърде неубедително!

И най-главното, за всички стана ясно, че съвременните власти не оперират с каквато и да е що-годе логична теория за случващото се по света. В нито една държава!

Това е основният извод от събитията, разиграли се в иначе предразполагащото към оптимизъм настъпващо лято.

А Дянков продължава да се прави на кочияш и да размахва камшика върху поостарелята ловешка таратайка*, смятайки я за конски впряг с капаци, вместо да запретне ръкави и ремонтира клеясалия от продължително стоене мотор на българската икономика.

* Някога в Ловеч се сглобяваха български леки коли, колкото и този факт да звучи невероятно днес!




Гласувай:
6



1. анонимен - случващото се
15.07.2010 10:48
интересен поглед. по мое мнение не е некомпетентност, само, ами умишлено прикриване на истината за това което става. в смисъл, "ние" го подготвихме и резултата е успешен, но как да "ви" кажем, че работим срещу "вас"?! случилото се изкара напред големите интернационали /не от комунистически тип/, които отстраниха от пътя си локалните сили.
цитирай
2. rakurs - Оооо...
15.07.2010 12:17
Дянков знае за ловешките коли,той такава карайки по склона надолу и угаси двигателя да не прегрява ,а сега дава газ, ама нещо не се получава.След време ще се установи ,че двгателя трябва да работи.
цитирай
3. krizata - Здравейте rakurs,
15.07.2010 13:53
Тези "газ, спирачка"доникъде няма да ни докарат! Ще чакаме да видим!
Поздрави!
цитирай
4. rakurs - Само аз
15.07.2010 16:12
ли имам усещането, че този господин се държи като счетоводител ,а не като министър?
цитирай
5. krizata - Проблема на страната ни е в това, че ...
15.07.2010 18:21
Проблема на страната ни е в това, че тя винаги и единствено стои като финансираща "стимулиращите мероприятия" на богоизбраните, а същият този счетоводител стои тук и самоотвержено брани интересите на новата си родина, отнемайки и малкото, от което досега можеше да се възползва скромният български човечец.
цитирай
6. анонимен - Васко
16.07.2010 13:55
Махайте се от тая скапана държава докато е време.И без това май е запланувано след време да я няма.
цитирай
7. krizata - Къде да отидем Васко, тук са коре...
16.07.2010 15:02
Къде да отидем Васко, тук са корените ни, тук са родителите ни - на кого да ги оставим?
Не е ли по-лесно просто да тропнем по масата и да оправим собствения дом, така както ние я разбираме тази работа?
цитирай
8. анонимен - Васко
16.07.2010 15:18
Моите родители са много доволни, че се махнах с жената и детето.
Ние не можем да тропаме,защото сме страхливо племе.За 20 години се видя.
Ебал съм ги и корените български.
цитирай
9. krizata - Ваша си работа! Не крада и не реке...
16.07.2010 15:44
Ваша си работа! Не крада и не рекетирам, но съм щастлив да съм в родината си!
А без някои неща, включително родовите корени няма смисъл да се живее! Само с материални придобивки и броене на поредните пачки човек не може да бъде истински доволен от съдбата си! Ако при Вас се получава, прав Ви път!
цитирай
10. анонимен - Васко
16.07.2010 16:01
Щото не ти се е налагало да издържаш семейство с минималната заплата,за това си щастлив.
Ама ти си софиянец и се мръщиш на заплата от 500 лева.Като не знаеш какво е недоимък не съди.
Пичка й майчина на България.
цитирай
11. krizata - Не сте видели моя недоимък, затова ...
16.07.2010 16:34
Не сте видели моя недоимък, затова ме съдите, дано поне да намерите бленуваното богатство!
цитирай
12. анонимен - Васко
16.07.2010 16:49
Ако ти живееш в лайна,аз не искам.И не съм се махнал заради богатство,а за нормален живот.
И го намерих,честно да ти кажа.
цитирай
13. krizata - Постоянното "ти"-кане ...
16.07.2010 18:27
Постоянното "ти"-кане вече говори за ниво!
На всеки човек пожелавам лично щастие и благополучие! На Вас - същото!
цитирай
14. анонимен - Васко
16.07.2010 18:37
Постоянното "ти"-кане e признак на непринудено общуване.Не претендирам за ниво.Искам да живея добре-Аз и моето семейство.И благодарение на това,че напуснах кочината България,живота ни е нормален.
И мерси за пожеланията да Ти се връщат.
цитирай
15. krizata - Дано!
16.07.2010 19:03
Дано!
цитирай
16. анонимен - Васко,Васко...
20.07.2010 00:32
Темата е съвсем друга.Не ни занимавай с твоите лични напъни да се оправиш.Ако нямаш какво да кажеш по задълбочено поставените макроикономически въпроси,по-добре си мълчи!И дано се наядеш там,където си отишъл.
И моето мнение е,че политиката на Дянков е неправилна.
цитирай
17. анонимен - Васко до 16
22.07.2010 12:24
Не съм емигрирал за да се наям,а да живея по-добре със семейството ми.
Щото в Силистра с 300 лева на месец не става,повярвай.
цитирай
18. ok3223 - Васко
28.12.2010 17:18
Е прав на 100%. С 300лв и семейство. Не ще се махнеш от Булгаристано, на луната ще се качиш, ако там е по-добре. Не му е лесно в чужбината, но яденето не е проблем, дрехите и другото за сноно съществуване-също.
Стига да имаш тази възможност и му позволява личното и семейно положение.
Колкото са по малко държавите като Булгористано, толкова стова по-добро за хората.
Макрото се подпира от микрото. Няма ли микро, макрото е въздух под налягане.
Макроикономисти с лопата да ринеш, докото на микро ниво икономистите от време оно ги няма никакви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3844462
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев