Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 10:25 - Кризата в Германия след Първата световна война
Автор: krizata Категория: Видео   
Прочетен: 9313 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стенографски отчет на изказването, отразено в долното видео:
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Всяка историческа епоха ражда своите идеи и мислителите, които ги изразяват!

Тази закономерност в пълна сила важи и за периода след ПСВ, когато след поражението на коалицията, начело с Германия, победителите от Антантата налагат своите интереси за следвоенното устройство на света.

Самата война се води за завоюване на нови пазари за реализация на произвежданата продукция, в условията на падаща ефективност на производствения капитал. Още натурфилософите от XVII век, например, Антонио Сера, стигат до извода, че ако искаме да видим кой от два града е по-богат можем да сравним количеството на практикуваните в тях професии. Там, където се откриват повече професии, там имаме по-богата икономическа система. Това, казано по друг начин, означава, че икономическа система, контролираща по-големи мащаби на производство и потребление, обективно има възможност да създава по-голямо количество добавена стойност или богатство!

Тези разсъждения са доведени до логичното им доразвиване и обобщение от Адам Смит, който стига до извода, че ефективността на икономиката нараства по пътя на задълбочаването разделението на труда, като горна естествена граница на този процес е мащабът на системата, в която се развива процесът.

Към началото на XX век такова достигане на предела на развитието се наблюдава във всички съществуващи по това време технологични зони от двете страни на Атлантика: Британската, Германската и Американската. Японската технологична зона е малко по-особен случай, когото оставяме без разглеждане! Причината за такова спиране на развитието, както отбелязахме, е достигането на предела за задълбочаване разделението на труда, предизвикано от невъзможността за разширяване на контролираните, от съответната метрополия, пазари!

Войната за пазари е неизбежна и след нейното приключване се оказва, че Германия не само губи контролирани територии (например, окончателно е загубена Руската империя като суровинен придатък и като потребител на германската икономика), но и финансовата си система, която преминава под контрола на английските и американски банкови институции (ако се абстрахираме от мащабите и времето подобни процеси бяха осъществени и у нас в последните две десетилетия).

Загубата на евтина суровинна база и пазари за реализация, както и отсъствието на независима финансова система довеждат до рязко падане на жизнения стандарт на населението в Германия, което е предпоставка за възникването и популяризирането на радикални идеологии и движения като национал-социалистическото и комунистическото и въобще, за тази борба на идеологии, която върви в този момент в Германия.

Силно нарастват реваншистките настроения за възстановяване на предишното имперско величие на Германия, настроения, които стават особено популярни в началото на 30-те, когато Великата депресия е обхванала целия развит свят.

Чрез въведената икономическа програма, подготвена от експерта Шахт, в началото на 30-те години се поема курс към икономическо възстановяване, най-вече чрез въвеждане на система от мерки за активно въвличане на държавата в стопанския оборот и за връщане на нейната финансова независимост – започва да функционира, фактически, паралелна парична система (чрез въвеждане на т.н. квазипари), която не е подконтролна на англосаксонския капитал и благодарение на която, кръвоносната система на икономиката заработва отново, което води, заедно с т.н. клирингова система във външната търговия,  до мощно възстановяване на страната!

Практически Германия в това десетилетие, заедно с СССР са единствените центрове на сила, които реализират ръстове, на фона на общата депресия в целия свят. 


Гласувай:
8
01. dimat - А какво пречи,с подобни квазипари,
31.05.2013 18:12
да се съживи и българската икономика?Или евреите не разрешават на управляващите,а народът хабер си няма,че може да се приложи подобен механизъм?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3284067
Постинги: 772
Коментари: 6072
Гласове: 7230
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Кризата предстои - една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 16 минута
20. Една продукция на Валентин Фъртунов - коментар по темата Беларус с мое включване след 31 минута!
21. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
22. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
23. Искам да съм негър в щата Алабама...
24. Разпасаната либерастия
25. САЩ готвят спец операция срещу Европа
26. Капитализмът изживява последната си криза
27. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
28. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
29. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
30. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?