Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 13:21 - Да си бюрократ(ин)* то не е шега! Колко грижи имам аз сега…
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 7438 Коментари: 25 Гласове:
8

Последна промяна: 30.08.2011 15:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Главната отличителна черта на съвременния чиновник и политик, пък бил той български или европейски, е неговият непукизъм. Същият е готов на всякакви подлости, само за да не признае каквато и да е отговорност за извършваната от него дейност.

Но в условия, когато икономическата криза се задълбочава, а твоята длъжност предполага, че именно ти отговаряш за случващото се в икономиката, тогава ти се налага да търсиш пътища за измъкване, за да докажеш на обществото, че ти нямаш никаква вина за появилите се проблеми. А най-провереното средство за постигане на тази цел е откровената и нагла лъжа.

В това отношение е къде по-лесно да обявяваш, че някъде в дивата Африка се бил пръкнал поредният диктатор. Проблемът идва тогава, когато що-годе сносно трябва да разясниш на собствените си граждани причините за все по-изтъняващите им джобове.

Вярно е, че и по отношение на тях измамата минава (но само за известно време), тъй като на всеки конкретен нещастник  можеш да обясниш, че ситуацията сред мнозинството се подобрява и „само ти – некадърникът – не можеш да се справиш с предизвикателствата на живота“.

Но и този подход си има своите недостатъци и те се съдържат в ограничения срок, в който номерът става. Затова в конкретната ситуация е необходимо да се търси и намери някакво ново обяснение, особено отчитайки обстоятелството, че лъжата за „приключващата“ криза скоро ще излезе на повърхността по абсолютно обективни причини.

По друг начин казано, е време чиновниците и политиците да „сменят плочата“, както се изразява мъдрият български народ… Даже напълно лоялните на съвременните власти експерти вече няколко месеца разказват за това, че новият спад е неизбежен.

Така например, германският финансов министър Шойбле наскоро излезе с почти библейското пророчество (верните читатели на блога знаят, че не става дума за никакво пророчество): че „на световната икономика й предстоят седем тежки години“. Според „експертното“ мнение на немеца, преди политиката по затягане на коланите да донесе някакви резултати, ще минат години, в които стандартът на живот ще слиза непрекъснато надолу.

Това епохално признание прозвуча по време на среща с Нобелови лауреати по икономика, които не останаха длъжни на германския чиновник, остро критикувайки актуалната политика на монетарните власти в развитата част от планетата.

Друг е въпросът, че точно за последните Нобелови лауреати трудно може да се даде определението „отговорни“, особено имайки предвид, че някои от тях получаваха високото признание (и съответните премии) за доказателствата си, че днешната криза не би могла принципно да съществува.

Но германецът не остана самотен в своите откровения. Неочаквано той беше подкрепен от доскорошната си колежка, а днес шеф на МВФ Кристин Лагарт, която се обърна към американските и европейските лидери с препоръки да приемат спешни мерки по координация на усилията в сферата на паричната политика и в частност по рекапитализацията на европейските банки, за да не се допусне нова спирала на кризата.

„Събитията от това лято ни дават възможност да разберем, че ние влизаме в нова опасна фаза. Ситуацията е пределно ясна, ние виждаме как крехкото възстановяване върви към провал. Изводът е – трябва да се действа незабавно“ – заяви Лагард по време на своето изказване на ежегодната конференция на ФРБ в Канзас-сити.

Имайки предвид, че това беше първото програмно заявление на новия шеф на МВФ, след като тя замени вече оневинения Строс-Кан, то речта й изглежда достатъчно силна. За отбелязване е, че нейната позиция влиза в конфликт със сегашния ръководител на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който засега стои на консервативни позиции.

Все още не е ясно дали европейските чиновници ще се решат на някакви по-крути действия. Но най-вероятно и както се полага в рамките на днешната политическа парадигма, те едва ли ще действат от свое име.

Впрочем, този комплекс се прояви в пълна степен при Лагард – тя призова другите към действие, без да си направи труда да обясни какво смята да прави самата тя. Подобен синдром имаше и у Шойбле, говорещ за мерките, които Евросъюзът трябва да предприеме, което оставя за политика открехната вратичка за измъкване, в случай на неочаквано възникнали „обективни“ обстоятелства.

Като цяло, може да се отбележи, че в съвременните политически и бюрократични елити назряват сериозни промени, въпреки, че засега се наблюдават само зачатъци на такива. Но във всички случаи, вече дори на еврочиновниците не им минава номерът просто да седят със скръстени ръце. Въпреки, че и страхът от поемане на отговорност още дълго ще витае в птичите им главички.

Но това няма да е достатъчно – докато днешното поколение евробюрократи не бъде изцяло изметено от политическата сцена, е илюзия да разчитаме на отговорно поведение при решаване на нашите общи европейски дела. А това означава, че в близките години по принцип не можем да очакваме позитивни изменения в живота на всеки от нас.

* от "шарлатанин"




Гласувай:
8



1. krizata - ПРАВИТЕЛСТВО В СЯНКА : БЕЗУМИЯТА НА ДВАМА ФИНАНСОВИ МИНИСТРИ – НАСТОЯЩ И БИВШ:
30.08.2011 15:21
http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3058%3A2011-06-16-10-23-11&catid=1%3Anai-novoto1&Itemid=52
цитирай
2. alexalexalex - владо
30.08.2011 16:27
това левите тикви сте страшни бе, малиии.
я кажи къде Дянков е казал за вдигане на данъци, напротив - човекът иска да въведе "Пакт за стабилност", за да не може такива като Митьо, ако недай боже дойдат на власт да вдигат данъци.
същото е и с осигуровките.
не уволнения, а съкращаване на ненужните чиновници, назначени от крадливата тройна коалиция.само при областните управители имаше трима зам.областни и после по схемата 3-5-8.

а това, че трябва да се харчи, я чуй какви ги дрънка Митака - преди година-две викаше "не харчете", крийте парите, затваряйте буркани".

супер смешни сте, вЕрвай.
цитирай
3. krizata - По въпроса за харчовете и техния смисъл:
30.08.2011 16:53
http://econ.bg/comments86022/article165858/ikonomicheskata_kriza-shans_za_vuzrajdane_na_bulgariya
цитирай
4. alexalexalex - митак
30.08.2011 17:09
това, че се самопредлагаш за "специалист" е ясно - откак те чета, все това повтаряш. ама специалист по какво си - не казваш.
навярно по мантризъм, демек - да повтаряш мантри.
как това, дето си го написал, отговаря на реалността е друга тема. твърде тъжна.
колкото "позна" и за революциите в т.нар. "бели" държави, а те се случиха при арабите (засега).
колкото "позна", че моментните трусове в началото на август са "началото на края".
хайде, на хвалебствен постинг се хвани и дай някаква прогноза, а не мантри - избери си някакъв лесен за проверка показател, дай си прогнозата, аз ще дам моята и да видим какво ще стане.
това, дето преди 1989 година тука сме имали "циливизационен скок" може да го повтаряш на Владо и Кушела, че и те като теб - иска им се.
Цифри, Митак, икономиката е цифри. Не е мантри.
Затова - давай да сравняваме - взимай една Финландия (например) през 1945 година, взимаме и България и сравняваме цифрите на двете през 1989 година. Това е честното мерене, Митак, а не - къде беше България през 1939 и къде беше през 1989-та.
Нали се правиш на икономист, доколкото се сещам, в УНСС и математика съм учил. Не можеш да събираш круши с ябълки, ндам))).
Нещо по това да кажеш?
цитирай
5. krizata - Истината е на наша страна!:
30.08.2011 17:21
http://krizata.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/08/22/istinata-e-na-nasha-strana.805882
цитирай
6. alexalexalex - Митак
30.08.2011 19:28
коя е тази истина, че още веднъж прочетох постинга и пак освен мантри друго не видях.
Страх те е, Митак, страх те е))). а страхът е лош учител.
Само не разбирам - мислиш ли, че ако някой безпристрастен чете нашите диалози , ще се върже да ти повярва?
Бъди мъж, направи прогноза, някаква, все едно (икономическа, обаче, не прогноза за времето) каква. Обоснови се и аз ще направя и ще се обоснова. И седим, стискаме палци и чакаме да видим.
Специалист ставаш, когато можеш да предвидиш нещо и да вземеш адекватни решения. Икономически - не за бурканите)))

Смееш ли да говориш за икономика или ще си само ляв политикан?
цитирай
7. alexalexalex - Владо
30.08.2011 19:34
ти четеш ли какво пиша или само си говориш - може ли да ми покажеш 1 (един) документ, цитат, интервю, където Дянков казва, че ще вдига данъци - преки или непреки.
Един, защото, ако не намериш ще те нарека "обикновен доносник", тип селска пръчка Плугчиева. Дето извади, че ГЕРБ събирали инфо за конкуренцията, а то било Московска разработка от 1991 година.
Хайде стига селски номера - линк дай. Че с Митьо станахте лика-прилика в измислиците.

За Гоце - няма да коментирам, че ще кажа нещо грозно.
И да ти кажа - министър е политическо лице, работата се върши от ексерти. Министърът трябва да има макровизия и воля (както и възможност де) да я наложи.
Щото, ако попитам какъв министър беше тъпия като гъска Петър Димитров - не зная какво ще отговориш.
цитирай
8. alexalexalex - Владо
30.08.2011 21:22
а къде е цитата (линк)?
акцизите са договорени от времето на СДС, ККрадлив дедо и Тройната коалиция - Европа, Владо, Европа.
Та кои са другите мерки, че така общо - същински Митьо с матрите.
Линкчета, линкчета, Владко. Че така си е доносче. Милиционерско.

п.с. За Тъпия като гъска Петър Димитров каза ли нещо?
цитирай
9. alexalexalex - Владко
30.08.2011 22:36
бавно започваш да схващаш.
Сегааа, да си чул, че в цяла Европа акцизът трябва да се изравни (знаеш ли колко струва кутия цигари в Холандия). И ние имаме срок да ги настигнем.
Високите лихви по кредитите са високи спрямо Англия и Германия и ТВЪРДЕ НИСКИ спрямо Унгария и Румъния (примерчета с числа искаш ли?)
Я ми дай критично високи нива на чужди инвестиции в момент на световна икономическа криза, моля!
Да си чул, че ПРИ ВНОС се плаща ДДС, акциз и мито, а ПРИ ИЗНОС - се връща ДДС? Сега хайде да решм какво искаме - работеща икономика, дето работи добре и изнася продукция или внос от роден Китай (от там дойде големия излишък на Станиша).
Знаете ли ти и Митьо какво искате? Щото или износ - и без ДДС (ама работеща икономика) или ДДС и внос и никаква икономика.

Не знам дали е доцент, ама е прост като гъска. Давам пример за министър, дето не става и за овчар, че ще затрие овцете.)))

А, и броят на отпуснатите кредити - не ми разказвай, моля - 10 години бях директор в банки (4 на брой). По едно време давахме кредит, ако си загубиш личната карта и ти я намери банкер)))
цитирай
10. alexalexalex - Владо
30.08.2011 23:36
излагаш се като Митьо. Ще те цитирам:

Защото Дянков и приближените му проповядваха погрешна ,неадекватна теория-до последно не забелязваха надигащото се кризисно цунами през 2007/8.

Владо бе, през 2007-2008 на влас още не беше Дянков, беше си неизвестен чиновник у Вашингтон, а тук се вихреха Крадлив дедо, Догана и ония с червените прашки Станиша.

Не ми казвай, че чиновник в Световната банка е определял нещата, че пак ще се изпусна какво си мисля за умствения ти капацитет (малък чиновник като Дянков, визирам).

За кое да слушат Митака бе, Владо - че той нищо смислено не е казал досега. Да го цитирам ли - не харчете, правете буркани - това ли да слушат???? Кажи ми едно смислено предложение на Митака - освен че повтаря до побъркване трябва държавно планиране друго не знае. Ама кой да планира - той ли??? Че той не може да смята. 25 % от децата в Полша ходели гладни на училище. Колко милиона е Полша, колко са децата в ученическа възраст??? Е, че то в Полша е по-лошо от Сомалия бе, Владо. Хуманитарен проблем. Не бе, не проблем - катастрофа е. Само дето не е вярно де (за щастие).
Как да планира Митака като не може да смята. Щото, ако може, няма да дрънка тия простии да му се смеят всички.

Доходите в Холандия са 7 пъти над нашите (средно). Факт! Ама разходите? Бил ли си в Холандия, че аз съм бил 20 пъти. Пример ще ти дам - малко градче (университетско) Бреда се казва, близо до германия е - 1 час от Аахен. Та там, за 50 квадрата апартамент МЕСЕЧНА ТАКСА СМЕТ И ПОДДРЪЖКА (ДАНЪЦИ ЗА ГРАДА) 300 евро. Бирата знаеш ли е колко е? А месото? Вечеря за двама? А бензина? Брех, мамка му и прасе - хайде да сравняваме еднакви неща, не ябълки и круши (МИтака много обича да сравнява ябълки с круши, това е като вметка).

А за акциза - пак се изложи. Яко. Акциза на дизела ни е един от най-ниските в Европа. Ама съпартиеца на Митьо Валката Златев ни цака яко.

Владо, за да не се излагаш като Митака - преди да пишеш коментар - прочети бе. Има Гугъл, а той знае всичко))).
цитирай
11. alexalexalex - Владо
31.08.2011 07:32
а какво общо има икономиката с песничка на някой нов Йосиф Кобзон?
Нали не се надяваш, че Кадафито ще остане на власт?
Или се надяваш - знам ли...
Споко - идва ред и на Лукашенко.
21 век сме - нали се сещаш, че дребните диктатори от социалистически вид са отживелица. После е Чавес.
Ех, тоя интернет майката разплака на последните остатъци от тоталитаризма. Защото хората вече не ги търпят. Хората, Владко, а не гадните капиталисти))))
цитирай
12. анонимен - Колега Алекс, опасявам се, че си се ...
31.08.2011 08:40
Колега Алекс, опасявам се, че си се разпасал като зализан селски ерген на мегдана. Явно скромността и възпитанието на Владимир и Митко ти дават фалшивото чувство за превъзходство. Агресивния сарказъм може да минава някъде, но приложен в тоя блог стърчи много грозно. Знам, че дори и ти го усещаш. Всъщност, къде са твоите цифри? Фактите са против теб. Дори информацията във вестниците е достатъчна за непредубедените наблюдатели. Малко умереност и скромност красят човека. :)
цитирай
13. alexalexalex - колега Кушел
31.08.2011 08:55
хич не съм се разпасал, а споря.
от известно време предлагам на Митака да направим икономически прогнози в област, в която се чуства силен и когато излязат резултатите загубилият да напише хвалебствен постинг за другия.
обаче Митака се дърпа.
защо ли? ако е уверен в своята "велика шаячна правда" - да се почваме. ама не ще - пусне току някоя мантра и се покрие. което не може да се нарече водене на спор, нали.
а само идиотите не искат да влизат в спорове. защото истината - така викат - се раждала в спора.
мога да го удавя в цифри, ама искам да избере тема. иначе ще е глупаво.
не избира бе, Митака хич не избира и се крие като социалист на парламентарни избори.
а съм станал толкова умерен, че направо не се издържам))
цитирай
14. анонимен - Колега Алекс, вчера един ме направи ...
31.08.2011 09:29
Колега Алекс, вчера един ме направи нищо за неправилна употреба на пунктоация, а ти даже си позволяваш правопис, без главни букви в началото на изречевието. Представяш ли си на какво щеше да станеш, ако това момче не беше от "вашите" ?!
Не съм икономист и не владея тънкостите на тая доста неточна "наука", много подобна на шарлатанството, просто чета вестници и смятам, че Митко е прав.
цитирай
15. alexalexalex - kushel
31.08.2011 09:54
колега Кушел,
това, че започвам изреченията с малка буква е - да го кажем - прищявка. така си се отличавам, сам за себе си, че колективизма не ме влече, ама никак. (това е вметка).
а да ти кажа честно - това с вестниците не го взимай насериозно. има Блумбърг, дето се вика, което е по-добре - има и анализи на големите финансови групи. ако ти е интересна темата - там чети.
другото е популярна литература - даже на научно-популярна, защото там науката отсъства))).
цитирай
16. usandthem - не става дискусия с конкретни факти и числа,
31.08.2011 10:56
обаче бившият директор на четири (!) банки изби рибата с песновката ! :) Сещам се за едни директори на банки по анцузи от времето на Жан, които имаха сходни гастроли и кариери . Много тежък аргумент подаде, няма спор, а пък твърдението, че Маги Тачър съсипала икономиката на Британия, затвърди усещането, че другарят има солиден запас от доводи ! Поне в сравнение с най-стария докторант в България, който се ограничава с лозунги и заклинания. Тук в този блог съм имал удоволствието да прочета едни от най-големите бисери на икономическата пролетарска мисъл, не отстъпващи по безмерната си глупост на шедьоврите на споменатия Петър Димитров. Ще спомена само гениалното му обяснение за поскъпването на хляба-"защото в Китай се увеличила консумацията му" , както и , че храните у нас поскъпвали, заради чуждите туристи, които пазарували яко от нашите магазини ! Надявам се, че групата леви "икономисти" няма да се заеме със защитата и на тези тъпизми . Достатъчно трудна и неблагодарна задача са си избрали - да чакат цял живот края на капитализма и връщането на плановата икономика. Жалко за милионите, които не дочакаха !
цитирай
17. krizata - Отхвърлено предложение:
31.08.2011 11:09
http://krizata.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/03/09/othvyrleno-predlojenie.507855
цитирай
18. usandthem - ама вие сериозно ли вярвате, че хляба у нас поскъпнал заради Китай ?!
31.08.2011 11:31
Ами защо тогава по времето, когато китайците нагъваха главно ориз, хляба в България беше с купони ?! А, спомних си - тогава бяха виновни сушата, кишата, Гришата и международното положение ! :)
цитирай
19. alexalexalex - usandthem
31.08.2011 12:27
опс, песничката е от Владо, аз такива песнички не слушам))).
и харесвам Меги Тачър, апропо)))

(я вземи прочети внимателно кой коментар е мой и кой не е , че направо ме разби като ми приписваш разни неща).

не става диалог с цифри, щото Митьо се крие - какво съм му предложил:
да избере тема, индекс, стока и да направи някаква прогноза. с нормална срочност - 3-6-9-12 месеца. и да се обоснове.
аз ще направя също. и ще се обоснова.
после седим и чакаме да видим кой е познал.
загубилият пише хвалебствен постинг за другия.
чакам го да даде тема.
ама не дава.
иначе мога да го удавя с числа))).
хем няма да са за 25 % гладуващи деца в Полша, дето го пишело в Евростат!!!!
(аз Евростат чета, повярвай, такава простотия там няма).

така че - моля да не ме причисляваш към апокалиптиците. умерен реалист съм))).
цитирай
20. usandthem - alexalex
31.08.2011 12:49
поднасям извинеията си за "приятелския огън". Прочетох внимателно и се изумих от търпението ти да спориш с кухел и компания.Ако му предложиш на Сизиф да се смените, да знаеш, че няма да се навие !
цитирай
21. alexalexalex - usandthem
31.08.2011 13:24
не е така)))
трябва да има спор, но аргументиран.
и се опитвам да хвана Митака да поспорим, ама той се дърпа.
чудно, защо ли?)))
цитирай
22. proffalion - До alexalexalex и прочие друга неолибрална сволоч
01.09.2011 07:43
За да няма парадиране относно моята битност и компетентност , още в началото ще кажа , че съм обикновен работник със средно образование и нямам претенциите да съм кой знае какъв специалист в това , което особено alexalexalex се самозабравя да се хвали колко е велик . Понеже редовно следя блога и коментарите към него , някъде някой беше споменал , че въпросната персона е свързана със застрахователния сектор . Не твърдя , че е вярно просто е единственото , което съм прочел . Просто не можех да се начудя къде в живота може да намери приложение такъв мултинаучен монстър . То не бяха дипломи , то не бяха специализации , то не бяха докторантури . Няма лошо , явно човека е надарен с почти безпределен интелект и с още по-безпределна склонност да парадира с него . Не знам защо ама се сещам за още един такъв екзепляр дето в момента ни е финансов министър , и чиито действия горната анонимна личност постоянно оправдава и защитава . Явно пословицата за "краставите магарета" е валидна и на най-високо ниво .
Айде , отворения дето много ги разбираш тия науки , дето само цифри (май някой е забравил , че има бая разлика между цифра и число) са ти в "гениалната" тиква , малко се поогледай и в реалността и после се позамисли , колко от тия числа са реални и колко са плод на либералната стъмистика . До преди три месеца официалната безработица (до колкото помня) беше 9.4-7 , и като се получи разминаването с Евростат колко е в момента 11+ , а съвсем друг е въпроса колко е в действителност . Малко се позамисли , как може официалната инфлация да е в рамките на до 5% и всички основни хранителни продукти и горива да е над 10% . Погледни и поредната дивотия износа се бил увеличил с 20-30% и като се позачетох , открих че изнасяме автомобили , по-голяма смешка от това здраве му кажи . Налапали се нашите дистрибутури с коли преди две три години и сега като няма вече кого да залъжат със супер изгоден лизинг ги шиткат на кило обратно в Европа . И после отчитат ръст на продажбите - айде нема нужда . Като ще сравняваме нещо е по-коректно да е в натурални показатели , толкова тона от това ,толкова броя от онова и т.н. иначе става пълна шизофрения , хем си изнесъл по-малко като натура хем отчиташ ръст без да се съобразяваш с моментните конюнктурни флуктуации , поскъпнали пшеницата , скрапа , горивата , дървения материал , цветните метали и оп – голям ръст на износа . Аман от такива числа скалъпени от немай къде само и само да може да се размахват пред народа и да му се доказва колко всичко е цветя и рози и само ти конкретния лузър си по-зле от преди , ама то е щото си лузър , нейсе такава ти била сътбата , „ е да ама не “ както обичаше да казва още един от неолиберлния окоп – много станахме лузърите , май играта е така направена и не са виновни играчите ами има нещо гнило в правилата и арбитрите .
Гледам и по-горе си се разлял да светнеш Владо как данъците не са пипани , се чудя на тебе ли да вярвам или на джоба си , (май второто е по-достоверно) само ще ти кажа , че тази година съм платил със около 25% по-високи данъци и такси върху недвижимите ми имоти без да съм придобил нищо ново . Кой реши по време , когато цените на недвижимите имоти падат , да вдига данъчната оценка ? Кой реши , че трябва да се въведе такса (прогресивна през годините) върху тон депониран отпадък ? За акцизите няма да отварям дума макар и там до колкото си спомням някой предсрочно реши да става по-голям католик от Папата . Друга голяма дупка в джоба на лузърите (народа) – любимците ми финансовия сектор . Колко се увеличиха не толкова като такса , а като брой нещата за които щеш нещеш плащаш банкови такси ? Колко се повишиха задължителните застраховки за последните години ? И за какъв чеп служат като когато стане дума за някаква по-висока щета , която да е съизмерима или по-голяма от хонорара на адвоката е безалтернативно да бъдеш справедливо овъзмезден без да се стига до последната съдебна инстанция . Следващата дупка – здравеопазването , кой реши , че трябва да въвежда доплащане дори за най-елементарни манипулации , и да се закриват лазаретите по по-малките населени без да си помисли колко струва и колко е възможно за лузърите да ходят до големите градове ? Един фелшер на село срува повече от 3-ма професори в София ! Ама какъв е смисъла да продължавам да изреждам , нали всичко това е в основите на изсмукания насила „ръст“ на БВП .
И в заключение ще ти кажа или се понаведи малко за да можеш да видиш картинката в подробности и като цяло или приеми , че този народ (шайка неудачници) не заслужава такъв светъл и напредничев ерудит да отваря очите за това колко всичко О'k само дето трябва да спре да мрънка и си плаща данъците (и евентуално в твоя случай застраховките) . Радвайте се докато мрънкаме , щото спрем ли или ще сме умрели или ще сме ви помели , и в двата случая изхода за вас е трагичен .
цитирай
23. alexalexalex - proffalion
03.09.2011 22:53
съжалявам, че отговарям малко със забавяне, ама не се сетих да погледна по-старите постинги на Митака.
така - по ред, че си написал изложение като за 5 конгрес на БКП:
1. за мен , с две думи - имам 4 образования и 1 докторантура. Извинявам се за което, ама не мога да се поправя. Работя от 18 годишен и не винаги съм бил началник, така че прекрасно знам кое колко струва.По времето на Жан Виденов с жена ми получавахме (общо) пари за 2 кг кашкавал))). (ама много помня, ей). И 3 седмици сме яли (аз, тя и сина ми - хляб и кислео мляко). Така че с номера за бедния пролетариат - не на мен, вживял съм го.
2. Сега по същество и по темата
- безработицата се мери по единна методика от (мисля) 7-8 години. И няма да я променят заради теб или мен, защото е европейски модел. В момента вероятно е около 11 %. Тя категорично не включва хора, които не искат да работят или се подписват с палец. Така е и в цяла Европа. В СССР беше по друг начин.
- инфлацията - положението е същото - има голяма и малка кошница. Факт е, че цените на храните изхвърчаха (и аз мрънкам като плащам в Биллата), но човек не живее само с храна. Според мен реалната инфлация от началото на 2011 година е около 7 %.
- ти какво искаш да мерим освен външнотърговски обороти при изчисление на вноса и износа? щото то това се мери, а не дали си се напил с комшията и набил ли си жена ти (например). Питай Митьо за методиките на статистиката, защото това е наука, при това точна. Не мери как се чустваш и дали си махмурлия.
- относно данъците - правиш ли разлика между местен данък и данък за държавата? Или не правиш? По-скоро не правиш. Акцизът е специфичен вид данък и той расте съгласно подписани договорки с ЕС. Не както ти е кеф на тебе. Аз съм пушач, колата ми гори 17 на 100 градско и на големия акциз не се кефя. Ама това е, Минке - ако искаш да си в ЕС спазваш правилата. Кажи ДДС вдигна ли се? А данъците върху дохода и печалбите вдигнаха ли се? Не са. А ДДС е най-масовия данък. Ако Дянков го барне с 2 % ще върже бюджета ...
цитирай
24. alexalexalex - proffalion - продължение
03.09.2011 23:05
ама не го вдига. Зная, че лузърите реват, че не е честно с плоския данък, ама за мен е честно. Защо държавата да ме наказва, че бачкам като луд и изкарвам много пари, а някой да се почешва и да реве, че е беден?
Тц, не става))).
За банките - има банки с много ниски и нулеви такси по потребителски сметки. Например ПИБ. Отивай и се не бой. Бивш директор съм там, имам връзки, ще те уредя. Пазарна икономика е - имаш право да избираш.
- за здравеопазването - ужасно е. тук сме на едно мнение. ама сами сме си виновни, защот позволихме на лекарите да правят каквото си искат. на съдебната система - също и сега си берем плодовете на това.
- относно познаването на проблемите - за разлика от Митака дето тича до Беларус аз обикалям държавата ни всеки месец. и се виждам с много хора. и прекрасно зная какво става.
- не казвам, че всичко е ОК, ОК е само в рая. но нещата се гледат в сравнение - сега за нормалните хора е 100000000 пъти по-добре от времето на прехваления Митьов социализъм. Там беше добре за обирачи на мандри, нагаждачи и лизачи - сега се иска акъл и бачкане, ама здраво.

и не се плаша от червени, дето сънуват залповете на Аврора, да те светна))))
цитирай
25. kaizer - Алекс, хайде по-полекичка с това ...
04.09.2011 05:31
Алекс,хайде по-полекичка с това добре дето е сега за нормалните хора.
Нали ходиш из България? Пойнтересувай се как живеят хората от малките градове като Видин,Монтана,Габрово,Търговище с 350 лева заплата.И цени на ток,храна и дрехи като в ЕС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3844566
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев