Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 11:33 - Беларус – ценовият оазис на Европа
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 12509 Коментари: 16 Гласове:
14

Последна промяна: 04.05.2012 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

(и защо евробюрократите така неистово се борят срещу беларуския икономически модел?)

Как Ви се струва да се возите в градския транспорт и да платите за услугата 27 ст. Или (ако сте пушач) да си купите кутия цигари за 55 ст. Или да пълните резорвоара на колата срещу 1,1 лв. за литър бензин. Или разходите по жилището и изхранването Ви да са символични, на фона на грабежа на чуждите монополисти у нас. И всичко това, при съпоставими доходи между средния работещ българин и обикновения беларуски бачкатор!

Сега, надявам се, Ви става ясно откъде идва тази неистова омраза на провалените еврочиновници, спрямо беларуския икономически модел, който не само, че успява да развива практически цялата гама от местни производства, при това на световно ниво, но и да поддържа стандарт за собственото население, постижим само за най-богатите страни на планетата.

И още сравнения: когато официозната безработица у нас отдавна е прехвърлила 12-те процента (тук не броим милионите ни гастарбайтери в чужбина), в тази северна страна продължава да тежи с пълна сила проблемът за недостига на работна сила в много от отраслите на индустрията им. В Беларус практически няма безработни, като 50-те хиляди, регистрирани като такива са основно хора, отдали се на водката и „удоволствията“, които гарантира този порок!

Единственото утешение в тези убийствени, за нас, сравнения, са непрекъснатите клетви на водещите ни политици (в т.ч. и на европейско ниво), че сполетялата ни преди няколко години поредна икономическа криза, аха-аха, да приключи и отново да се върне онова измамно чувство за „стабилно благополучие“, царило през цялото първо десетилетие на XXI век.

Да си припомним колко пъти един Дянков, например, „предричаше“ края на кризата! Пригласяха му разните официозни икономисти, на ясла при Сорос, затова, че кризата е само „краткотрайна“  и „циклична“, че „рецесията вече е свършила“ (или въобще не е започвала) и други подобни безочливи небивалици.

След това последваха приказки за започващи икономически ръстове, клетви, че приетите мерки непременно ще дадат положителни резултати, че „зелените ръстове“ вече покълват и всичко се връща по своите места. Още повече, че последните данни от края на миналата и началото на тази година даваха на тази позиция сериозни нотки на увереност.

Докато течаха тези заклинания, властите в Беларус проведоха поредната краткотрайна, но решителна девалвация, която практически изхвърли от местния пазар на потребителски стоки почти целия боклук, с който транснационалните корпорации заливат прилежащите им територии на някога независимата Източна Европа.

Вярно е, че днес в страната е скъпо да си купиш едно Marlboro, например, но това дава шанс за реализация на местните работници, които могат да се трудят достойно в собствените фабрики, без да им се налага да се потят в качеството на съвременни роби в някоя от испанските или гръцките плантации.

А пък и обективното развитие на събитията в нашата част на Европа продължава да буди все повече негативни предчуствия, въпреки неистовите усилия на официалните статистически органи да скрият истината и реалното състояние на нещата в нашата свръхдържава, позната като Европейски съюз.

Вчера, например, бяха публикувани последните данни по безработицата в еврозоната. Според данните на Евростат, през февруари незаетите са вече 10,8% като такива негативни резултати европейците не познават от 1997 г. Ако сравним тези данни с показателите за миналата година, излиза, че безработните в еврозоната са нараснали с почти милион и половина човека и са прескочили бариерата от 17 млн. „Лидират“ Испания (с почти 25%) и Гърция (около 21%) като и в двете страни младежката безработица стабилно се държи над 50-те процента.

Струва ли си да си припомняме ситуацията в България, където крайният фундаменталист Дянков успя да втълпи на простоватия Бойко, че ликвидирането на някой и друг милион от българското племе не е чак толкова лош резултат в името на така лелеяната „финансова стабилност“, в която българското правителство плува вече три години.

Очевидно е, че ситуацията на Стария континент вече излиза извън рамките на чистата икономика. Наличието на 50%-на безработица сред младежта вече е социална катастрофа едновременно по няколко причини.

Най-напред, тя не дава перспективи нормално да се издържа едно семейство, което за младите означава невъзможност да бъде създадено такова! А това, по чисто биологически причини, означава отказ на отделния индивид от социална отговорност.

Ако към 30-та си година средностатистическият мъж не е създал семейство, то едва ли от него може да се очаква да се превърне в нормален, отговорен член на обществото. Ситуацията с жените е малко по-благоприятна, тъй като все пак те се стараят да си родят и отгледат поне едно детенце, за което така или иначе са принудени да се грижат.

На второ място, желанието за учене преминава някъде след 25-та година. Ако дотогава човекът няма професия (каквато и да е), той почти гарантирано се превръща в лумпен, когото практически ще е невъзможно да накараш впоследствие да научи нещо, дори под страх от прилагането на някакви крайни мерки. И тук отделният индивид не може да бъде обвиняван по никакъв начин – просто биологичният часовник неумолимо отмерва етапите от жизнения цикъл на всеки един от нас.

Трето, такава ситуация напълно разрушава цялата система за социална стабилност в държавата. Хората, осъзнаващи, че са били лишени от възможността за нормален живот (при това - завинаги), неминуемо ще се превърнат в разрушители на статуквото. Те ще попълнят редиците на уличните банди, на наркодилърите, на различните терористични организации, само за да получат тези средства, които не могат да спечелят с честен труд, за да живеят „като останалите“.

Подобна ситуация не е била възможна до XIX век, тъй като тогавашните религиозни традиции и изградени ценности са установявали строга система от забрани за подобно поведение, но либералната революция напълно разруши всичко това, с произтичащите оттук последствия.

Тази апокалиптична картина поразително се различава от ситуацията в Беларус, където младото поколение чувства непрекъснато особеното внимание, което държавата му обръща на всяка стъпка от неговото жизнено израстване и реализация!

Часовникът на времето продължава неумолимо да тиктака – глобалната икономическа криза все повече се задълбочава, а това означава, че пропуснатото да се направи днес, ще трябва да се наваксва в утрешния ден, но на тройно по-висока цена.

И в това отношение можем да констатираме, че е щастлив от съдбата си този народ, чийто управляващи се ръководят в действията си, от интересите на по-голяма част от гражданите на собствената страна, а не от прищевките на едни или други олигархични групи, отгледани с единствената цел да изпълняват ролята на колониални представители, служещи на интереси, нямащи нищо общо с въжделенията и стремежите на обикновения местен човек!




Гласувай:
15



1. nomer1edno - На някого е изгодно да има
04.05.2012 16:16
информационно затъмнение относно ставащото
в Беларус...Поздрави за постинга!
цитирай
2. krizata - информационно затъмнение относно ...
04.05.2012 16:24
nomer1edno написа:
информационно затъмнение относно ставащото
в Беларус...Поздрави за постинга!


Ясно е защо - примерът на страната може да бъде заразителен, а тогава ще стане страшно за властимащите! Поздрави!
цитирай
3. venziko - Да така е
04.05.2012 17:43
Белоруския икономически модел е пример за цяла Европа. там имат и добър ръководител като А.Лукашенко.
цитирай
4. kalini - Белорус е в инф. затъмнение, а за ...
04.05.2012 18:45
Белорус е в инф. затъмнение, а за Аржентина има само отрицателни писания. Къде може да се намери повече инф. за тези държави и тяхното ик. развитие - реална, достоверна инф., а не от "пазарната журналистика". Явно за да излезем от кризата трябва да тръгнем по техния път. Либерализма и пазарната икономика бяха до тук и успяха да спретнат най-голямата ик. криза в историята на света. В държавите, които не следват тези налудничави ик. теории НЯМА КРИЗА!!!
Апропо, великите икономисти от Отворено общество май са си сменили името на Global Watch. Защо ли? Пременил се Илия...
цитирай
5. ko642 - Беларус е доста затворена държава - ...
04.05.2012 19:59
Беларус е доста затворена държава - малко като КНДР. Не е много ясно в каква посока е информационното затъмнение :)
цитирай
6. krizata - Беларус е доста затворена държава - ...
04.05.2012 20:26
ko642 написа:
Беларус е доста затворена държава - малко като КНДР. Не е много ясно в каква посока е информационното затъмнение :)


Информационното затъмнение е в същата посока, в която Западът държеше България преди 10 ноември 1989 г. Много ясно си спомням как, когато бяхме на ученическо посещение във Франция, преди тази сакрална дата, постоянно ни се предлагаше да се храним с повод и без повод! На нашата детинска забележка, че французите прекалено често си похапват, ни отвърнаха с искрено недоумение - та нали Вие гладувате в страната си - ние правим всичко възможно поне малко да се нахраните преди да се върнете във вашата гладуваща страна! И това беше всеобщо мнение за държавата, в която обикновеният човек не беше живял по-добре никога преди това! Ето, такива работи!
цитирай
7. kaizer - Е Митак, тук с Франция попрекали. Та ...
05.05.2012 11:23
Е Митак, тук с Франция попрекали. Та нали и на нас ни се втълпяваше, че там децата са недохранени и са лишени от образование и здравни грижи.
цитирай
8. kalini - Не знам кой ви е "втълпявал...
05.05.2012 18:48
Не знам кой ви е "втълпявал", че децата там са недохранени. Доколкото си спомням на нас ни "втълпяваха" от радиата "Свободна Европа и "Свобода", че там е раят. Спомням си какво беше моето удивление, когато видях просяци във Виена, при моето първо посещение на прехваления Запад /през 70-те години/. Ние в България тогава нямахме просяци. Имаме си сега в изобилие, когато поехме по пътя на тяхната прехвалена "демокрация. Така, че по-леко Кайзере с простотиите. И ние сме живели преди 1989 г. и още помним някои неща.
цитирай
9. kaizer - Разбира се, че помним. Но не поехме ...
06.05.2012 11:27
Разбира се,че помним. Но не поехме по тяхната демокрация, а измислихме наша. Ако живота във Франция, Германия и др. капиталистически страни беше лош хората нямаше да бягат през берлинската стена издигната точно срещу масовата емиграция към "гнилия" запад.
А за недохранените и изтерзани деца в кап. свят ни втълпяваше пионерската организация.
цитирай
10. alexanderherzdorf - Минималната работна заплата в Б...
06.05.2012 15:40
Минималната работна заплата в Белурас е 1 000 000 белоруски рубли. :))) Инфлацията за 2011 г. е била 108,7 процента. Освен това имат търговски дефицит от 5,45 милиарда долара. И външният им дълг по някакви необясними за етатистите причини продължава да расте. Вярно е, че Световната банка отсъди преди време, че икономиката на Беларус е "реална и крепка", но това в никакъв случай не дава основание за нея да се пишат басни. :)
цитирай
11. kalini - Животът във Франция, Англия, Ге...
06.05.2012 21:20
Животът във Франция, Англия, Германия и т.н. беше по-добър от ик. гл. т., но това са едни от най-развитите страни в света. Те винаги са били по-развити икономически от България и всички бивши соц. страни и преди соц., и по време на соц., и сега. Защо гледате само тези държави и ни сравнявате само с тях? А всички други кап. страни къде са - тези в Азия, Африка, Южна Америка. Благоденствието на едните се дължи на изостаналостта на другите. Работата е, че и тези най-развити държави в момента са в криза и това е криза на техния икономически модел. Напред излизат държави с по-различен модел на икономиката - повече държава, по-малко пазар или дори повече държава - по-малко див капитализъм /либерализъм и монетаризъм/.
А колкото до пионерската организация и аз съм бил пионер, но такива глупости не са ми говорили!
цитирай
12. krizata - Животът във Франция, Англия, Ге...
06.05.2012 23:24
kalini написа:
Животът във Франция, Англия, Германия и т.н. беше по-добър от ик. гл. т., но това са едни от най-развитите страни в света. Те винаги са били по-развити икономически от България и всички бивши соц. страни и преди соц., и по време на соц., и сега. Защо гледате само тези държави и ни сравнявате само с тях? А всички други кап. страни къде са - тези в Азия, Африка, Южна Америка. Благоденствието на едните се дължи на изостаналостта на другите. Работата е, че и тези най-развити държави в момента са в криза и това е криза на техния икономически модел. Напред излизат държави с по-различен модел на икономиката - повече държава, по-малко пазар или дори повече държава - по-малко див капитализъм /либерализъм и монетаризъм/.
А колкото до пионерската организация и аз съм бил пионер, но такива глупости не са ми говорили!


Благодаря Ви за точния коментар - съгласен съм с всяка Ваша дума!
Приятелски поздрави!
цитирай
13. kaizer - Животът във Франция, Англия, Ге...
07.05.2012 09:04
kalini написа:
Животът във Франция, Англия, Германия и т.н. беше по-добър от ик. гл. т., но това са едни от най-развитите страни в света. Те винаги са били по-развити икономически от България и всички бивши соц. страни и преди соц., и по време на соц., и сега. Защо гледате само тези държави и ни сравнявате само с тях? А всички други кап. страни къде са - тези в Азия, Африка, Южна Америка. Благоденствието на едните се дължи на изостаналостта на другите. Работата е, че и тези най-развити държави в момента са в криза и това е криза на техния икономически модел. Напред излизат държави с по-различен модел на икономиката - повече държава, по-малко пазар или дори повече държава - по-малко див капитализъм /либерализъм и монетаризъм/.
А колкото до пионерската организация и аз съм бил пионер, но такива глупости не са ми говорили!

Не е уместно да сравнявате България със страни в Асия, Африка и Южна Америка тъй като това са страни със сух климат и неплодородни почви. И доста често раздирани от граждански и племенни войни.
Сигурно вашата другарка дружинна ръководителка не е вярвала на глупостите които са и били задължение да ви говори и за това тази пропаганда ви се е разминала.
Да европейските страни са вкриза, но дай боже такава криза и в България. Социални помощи 450 евро при цениа на ток, вода, парно, храна и дрехи като в България. И БЕЗПЛАТНО здравно обслужване. Тоест финансирано само от данъците без да се налага да даваш пари на ръка при преглед или по-сериозно лечение.
цитирай
14. kalini - До kaizer
10.05.2012 08:15
Предполагам сте чували и знаете значението на думата "неоколониализъм". Ако не сте, може да си изберете една страна от в Латинска Америка, Мексико до Патагония /Огнена земя/ да я посетите и поразговаряте с местните жители. Щи ви обяснят, че бедността им не се дължи на сух климат и неплодородни почви, а на ТНК /Транснационални корпорации/, които "изсмукват" богатствата на дадена държава и ги изпращат в колониите, в комбина разбира се с местните продажни компрадорски правителства. Предполагам, че за вас те са глупави и необразовани, и най-вече бедни и озлобени и затова мислят така, но освен това има и международна статистика, която говори за нееквивалинтния обмен на стоки и услуги между страните ог третия свят и развитите икономики.
А колкото до дружинната ръководителка, предполагам че не е била само една, но не си спомням имената, дори и физиономиите им. Това, което помня от пионерската организация са екскурзиите в страната, нощувките в палатки, походите до красиви места през деня и вечерите около огромните лагерни огньове. Пион. орган. е заимствана от скаутските организации в САЩ и има почти същите функции и задачи.
Имахме и Тимуровска команда, която помагаше на стари и немощни хора в някои дейности, предимно пренасяне на дървата и въглищата за огрев през зимата. А старците ни се отблагодаряваха, като ни черпеха със сладкиши и лакомства. Това сега може би звучи глупаво и наивно, но мисля че и в днеино време трябват поне малко човещина, взаимопомощ и съчувствие.
Доколкото са ни говорили за гладни деца, това е било за негърчетата в Африка. Нещо което беше вяро тогава, а и сега.
За развитите кап. страни ни говореха, че там няма безплатно образование и мед. обслужване и затова хората с по-ниски доходи не могат да си позволят скъпи мед. грижи и висше образование. Това за 60-те и началото на 70-те години на миналия век също беше вярно. Задължителните мед. застраховки и кредитите за студенти бяха въведени на Запад през 70-те години, от "леви" правителства и след
цитирай
15. kalini - продължение
10.05.2012 08:20
... близо 20 год. борба на техните синдикати. И тази борба започна именно защото на Изток вече имаше безплатно мед. обсл. и образование. И това са ми го казвали мои далечни роднини в Австрия. "Ако не бяхме чули, че вие сте въвели това, никога нямаше да се сетим да се борим за него." А мои приятели сърби говореха "Море брато, да видиш капиталист да плаща осигуровки на работник. Овое е чудо. Крв сере, но плакя, защо после има голем штраф."
цитирай
16. spasymyr - Политически остров!
11.05.2012 08:21
Място за развитие на индивида в други условия, които ще се изменят във времето с цел изучаване на неговата психика и реакции.:))
"Масльонка"за веригите на тоталитаризъма!
Вярваш ли в това, че ако цял свят иска Лукашенко да бъде премахнат той ще си остане на власт?
Това е частичка от случващото се там http://www.kp.by/daily/25880/2843590/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3844269
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев