Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01 10:21 - Детството на майка
Автор: krizata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1160 Коментари: 21 Гласове:
4

Последна промяна: 18.01 11:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 15.09.1957 год. майка ни изкара на двора под крушата, изкъпа ни и ни изпрати в училище. Първият ми учител беше току-що завършил в Пловдив и си беше от селото. Първи клас изкарахме с него, а във втори дойде едно момиче, което беше завършило в Педагогическия институт в Пловдив. Старият учител беше заминал войник. Тази учителка беше също от село и се държеше много добре с нас. Учеше ни на обноски: как да се обличаме и т.н. По това време вече имаше много завършващи основното си образование момичета и момчета, които бяха изпращани и настанявани в специален пансион в Пловдив и по тоя начин имаха шанс да учат в големия град. 

В училище бях добра ученичка. Или, една от най-добрите. Въпреки, че в къщи нямах маса, където да пиша, а нямах и време. Пишехме легнали на земята, а четяхме, когато пасяхме кравата. Помня, че и до II-ри клас ходехме с дрехи, характерни за нашия край. В III-ти клас ми ушиха първата рокличка, на която много се радвах. Тогава се образува ТКЗС-то и в селото дойде първият агроном, който помня беше висок, строен, а косата му беше винаги с гел. Жена му беше шивачка и тя ми уши моята нова рокля. Тоя агроном обясняваше на хората как да отглеждат разсад за тютюн, кортофи и др. земеделски култури по съвременни методи.

Отглеждането на тютюн беше много трудна работа. Започваше се от месец март до месец ноември. Включваше се цялото семейство. Няма малки, големи – всички, кой с каквото може. Сутрин майка ни вдигаше в пет часа като казваше, че на обяд ще спим, но не ставаше така. Беряхме от 5 ч. до 10 ч. И после нижехме до 11 ч. през нощта. Ставахме за почивка по един-два пъти на ден по за 10 минути, като отивахме в градината да си откъснем по няколко сливи – червени. Нямаше тогава вафли, шоколади и други лакомства. Залъгваха ни със сливите.

Всъщност, бяха се появили някои сладки лакомства, но не бяха по джоба на всеки. Баща ми беше болен от язва и се лекуваше като ядеше мед и масло – сутрин по една лъжичка. Ние го гледахме и не си и представяхме какъв вкус има. Тогава цялото семейство се хранеше на една софра (синье) от общ голям съд с дървени лъжици. Майка ми често с лъжицата подбутваше от малкото месо, което беше в купата, а баща ми я гледаше накриво.

За тютюна още няколко думи. Понеже нашите ръчички бяха по-сръчни, майка отиваше да пасе животните, а аз и сестра ми се занимавахме с низането на тютюна.

Споменах за моя бронхит. Учителите предлагаха на родителите ми да отида на море и така ще се излекувам, но се получаваше някакво недоразумение. Не знам чия беше вината, но вместо на море, в III-ти клас ме изпратиха на планина. От планина – на планина. Бяхме в местността „Ърдъшла” близо до Широка лъка. От този лагер помня, че за първи път пих прясно мляко със захар. Майка ми се стараеше да пести и въпреки че гледаха крави и овце никога не слагаха на трапезата прясно или кисело мляко, та камо ли със захар. Спомням си как майка бъркаше киселото мляко в право бурило и когато го изсипваше в него, от дъното на тенджерата ни даваше по 2-3 лъжички. Така се бъркаше, за да се вземе маслото. Щеше да бъде много добре да има мляко на воля, но уви!

Аз като се връщах от училище, може би майка е била много заета, и рядко имаше сготвена манджа. Тогава си слагах в една купа вода с оцет и захар, и с хляб ядях това ястие. А обичах да готвя и тиква с кори. А съвсем като малка с една моя връстничка опитахме да направим родопски клин. Нямахме печка. Готвеше се на „бадже” – открит огън, - но направено така, че да не пуши. Пушекът отиваше в комина. Та, решихме да го изпечем на жарта и го изгорихме. За да не ми се карат нашите, го заровихме в градината. Още помня мястото.

Над баджета имаше пещ – за печене на хляб. До 1957-58 г. всеки си печеше хляб в къщи. Месеше се в нощви и като втаса се печеше в пещта. Когато нямали много брашно слагали и фасул към тестото. Тоя хляб е бил за десетина дена.

В началния курс учителките бяха местни, но в прогимназията бяха от големите градове, имаше чак от Видин, Бяла слатина и т.н. Тогава в село имаше много деца, а и от околните села идваха. В пети клас бяхме четири паралелки по трийсет деца. Учехме на смени. Селският пансион прие първите си обитатели през 1963 год. Дотогава учениците от съседните села спяха по стари сгради или на квартира при близки. Аз също имах една братовчедка, с която в къщи спяхме на едно легло. Разбира се, това легло се появи, когато бях на 12 години. Иначе, с кака спяхме на пода до огнището, а майка и татко - на леглото. Сега, като голяма, си мисля, че никога не бих сложила децата си да спят на земята. А и това легло, което се появи, беше само за лятото. През зимата всички бяхме в една стая, за да не се горят много дърва.

Учениците от местния пансион сутрин отиваха до училището с маршова стъпка. Беше много весело зрелище, защото се пееха и маршови песни. Битовите условия в този пансион бяха много добри. Имаше голяма дисциплина – и на място, и в училище, а и на улицата. Не само дисциплина – имаше ред, чистота, красота. Всяка сутрин по стаите минаваха възпитатели и учители, които, заедно с дежурните ученици проверяваха за хигиената в спалните и учебните помещения. Даже се пишеха оценки за чистота и се слагаха на табло до входа на пансиона и училището.

В VII-ми клас учителите ме записаха за почивка на море, заради бронхита. Вече бях голямо момиче и трябваше по-специална подготовка. Но майка не разбираше от тези неща, затова аз сама, с помощта на учителката ми по трудово, си уших банския на ръка. Учителката само ми го скрои. Там, на морето, ни беше добре. Още помня, че ни водиха на остров „Болшевик”. Лагерът беше в Бургас. И досега пазя черно-белите снимки от тогава. С какво пътувахме не помня, но си спомням, че храната беше хубава. Пеехме в хор и т.н.

А за лагера в III-ти клас, още ми е пред очите, че като се върнах на село една жена ме пресрещна и ми каза: „Къде ходиш, сестра ти си счупи ръката и няма кой да бере тютюна!“ И започнах аз всеки ден да ходя сама-самичка да прибирам тютюна. А и градината беше доста далече. Спомням си, че когато сестра ми се оправи и заедно ходехме на тютюневата нива, суровината носехме на гръб в чували: там където беше вероятно да срещнем хора – сестра ми, а на безлюдните участъци от пътя – аз. Или, по друг начин казано: тя е голямата и ме милва, затова не ми позволява аз да нося! А иначе, си мерехме точно разстоянието.

Аз бях мъничка, но сестра ми често ходеше по забави и концерти, организирани в селото ни. Молех родителите ни да я пуснат да иде, а аз оставах в къщи и нижех тютюна. Бях кротката в семейството. И не само! Всички много ме харесваха – и физически, и по характер! Такъв беше животът ни на село. Имаше и хубави моменти. Или, да кажем, ние си ги наричахме хубави, защото други нямахме. Вече като по-големи се събирахме на седенки да нижем тютюн заедно. Наричахме ги „меджии”. На тия младежки срещи пеехме, смеехме се, закачахме се. Татко ми беше купил ръчен часовник и аз с радост отивах на меджията, за да видят другите, че имам нов хубав часовник.

Баща ми обичаше красивото и когато имаше възможност ни купуваше някои неща. Майка не ходеше по магазините. С покупките и парите се занимаваше татко. В осми клас ми купи много хубав плат за рокля. Малко деца имаха тоя шанс. Но в селото нямаше шивачка и ние, с още една приятелка, отидохме в съседното село, за да си ушием роклите. Помня, че на връщане се качихме на един камион отгоре и с цяла сила пеехме песента „Загорке, любе загорке”. Аз от малка обичам да пея. Като ходехме в гората да пасем кравите, с приятелките пеехме „Стояне, синко, Стояне” и „На северо ледено е море”.  Та, с тая рокля бях на другарската вечер, която се проведе в стола на училището. Беше много весело. Имаше жива музика.  Всички учители бяха там. До сутринта играхме хора и танци.

След като завърших осми клас трябваше да продължа образованието си извън селото, но къде, как? Много трудности преживяхме докато се нагласят нещата. Първо, за да продължа да уча баща ми постави условие. Сестра ми тогава учеше в окръжния град и аз сама трябваше да сея четири декара тютюн. Какво ще рече сама? Засаждането е много трудоемка работа. Баща ми подготвяше терена, майка ми поливаше засаденото, а аз само боцках. Представи си, дете мое, колко пространство е четири декара! Ако ли не, баща ми каза, че ще уча в най-елементарното училище. А и с подаването на документите ни беше трудно. Татко не разбираше от тия неща. Аз мечтаех да уча в Кърджали за акушерка. Но се срамувах да споделя желанието си, и от общинския съвет ни насочиха, с още две приятелки, за икономическия техникум, и ние приехме. Но там като подадохме документите се получи гаф. Не бяхме посочили каква специалност желаем и ни бяха записали в паралелка с тригодишно обучение.

На 15.09.1965 год. започнах средното си образование в Смолян, кв. Райково. Специалността, която усвоявах в икономическия техникум беше „Търговски работник и счетоводен работник в търговията”. Завършилите четиригодишен курс бяха счетоводители в банките, финансисти и т.н. Още в началото се появи проблем: не ни приеха в пансиона и баща ми щеше да си ме върне на село. С много усилия се договориха на първи декември същата година да ме приемат. Намерихме временна квартира – три момичета в една стая – по 5 лв.=15 лв., без баня и тоалетна, а и доста далече от училището и стола, където се хранехме. Но това продължи три месеца. През декември ни настаниха в пансиона, в северна стая, където бяхме десет деца.

В началото храната беше с купони. Нямахме право на безплатна храна, защото доходът на татко беше висок: тютюнът, който бях посяла, беше хубав и много, и баща ми беше взел добри пари. Купувах храна от магазина за по-евтино и когато веднъж приятелките ми казаха, че ще купят лютеница, за да мажат филии, им отговорих, че аз не ям такова нещо. Дотогава никога не бях опитвала лютеница и не знаех какво е това. След като пробвах ми се стори толкова вкусно, че още си спомням този момент. В стола започнахме да се храним двама души от една порция. Пак за по-евтино. А когато баща ми пращаше пари за ядене, аз си купувах дрешка, която да е горе-долу като на другите деца, защото моите бяха или от кака останали, или някакви по-простички.

Бяхме толкова страхливи, уплашени, че нашите съученици от класа ни наричаха „зайци”!

И така, първата година мина неусетно и успешно. През лятото пак се занимавахме с тютюна. През втората учебна година, на 5 декември 1966 г., получих перитонит, при който лекарите едва ме спасиха. Една вечер бях на косъм от смъртта. 41,5 температура. Но като ти е писано да живееш, не можеш да умреш. С учебния материал се справях чудесно. По специалните предмети имах винаги високи оценки. Мина и третата година. Както с всички ученици – накрая бал, веселия, матури и отново на село.
Гласувай:
4
01. x111 - Поколението на Вашите/нашите/ родители е забележително!
18.01 17:12
Именно то построи една България,която беше сред най-мощните страни в Европа и света!
Днешна постиундстриална България,виртуална България,страна на телевизонната манипулация и образ,продължава да живее и вегетира благодарение на построеното от славното социалистическо поколение.
цитирай
2. x111 - Практическо приложение на теорията за разделение на труда.В днешните времена на капиталистическа контрареволюция подобни трудови успехи предизвикват насмешка
18.01 17:18
Стахановското движение
-----------------------------------------------------------------------
Възниква през 1935 година и е наречено на миньора Алексей Стаханов от мина „Центральная-Ирмино“ (гр. Кадиевка, Луганска област, в Донбас). Той добива през нощта на 30 срещу 31 август с.г. за смяна от 5 ч. 45 мин. 102 тона въглища при норма от 7 тона.
Това постига, като (!) въвежда разделение на труда – вместо всеки да върши всички дейности, той само копае, а други 2 работници укрепват шахтата; фактически изработката му не само покрива нормата на групата от тези 3 души, но дори я надвишава 5 пъти. На 19 септември с.г. подобрява рекорда си до 227 тона за смяна.

Рекордите на Стаханов дават пример в СССР и поставят начало на Стахановското движение. Рекордът на самия Стаханов е подобрен на 1 февруари 1936 г. от Никита Изотов, добил 607 т. въглища за смяна. Скоро се разпространява и в други отрасли на съветската икономика.

Стахановското движение силно се поощрява материално с премии и се пропагандира от КПСС като нов етап на социалистическото съревнование и средство за повишаване на производителността на труда.

В съответствие с решенията на пленума се организира широка мрежа от областни курсове за обучение на работниците.
През 1936 г. няколко промишлено-технически конференции преразглеждат производствения капацитет на разни отрасли и увеличават техния производствен обем. Въвежда се стахановско съревнование във фабрики и заводи, разбити по периоди от 5, 10 и 30 дни. Управите на фабриките често създават стахановски бригади, достигали значително по-голям полезен коефициент.
Стахановското движение увеличава значително производителността на работниците. През Първата петилетка (1929 – 1932) производителността в промишлеността се покачва с 41%, а през следващата – с 82%. Статистическите доклади са причината за подтикването на втора вълна на движението.

Способства за нарастването на материалното благосъстояние на работниците, като повишава заработката и съответно равнището на работната заплата и парични награди. Например средната месечна заплата на миньорите в Караганда, ако през 1931 г. се приеме за 100%, то през 1935 г. тя е 288%, а през 1937 г. – 374 %

цитирай
3. x111 - Такива хора възпитаваха КПСС и БКП,цялата социалистическа общност
18.01 17:26
Сред изтъкнатите дейци на движението освен самия Стаханов и Никита Изотов са също Макар Мазай (металургия), Иван Гудов (машиностроене), Александър Бусигин (автомобилна промишленост), Николай Сметанин (обувна промишленост), Евдокия и Мария Виноградови (текстилна промишленост), Пьотър Кривонос (транспорт), Прасковя Ангелина (селско стопанство) и мн. др.

В сентябре 1935 года бригада, которой руководил Бусыгин, установила рекорд, отковав за смену 966, затем — 1001 коленчатый вал при норме 675 (впоследствии довёл выработку до 1146 валов). За рекордную производительность труда Александр Бусыгин был награждён орденом Ленина.

-------------
За ковача на колянови валове Бусигин.Прагматичните американци научават за неговите трудови подвизи.Поканен е да работи в САЩ ,на заводите Форд в Детройт,обещават му заплата в злато,на което той отговаря:

"Предайте на Форд,че за нас Родината е по-ценна от златото"

"Слава о чудо-кузнеце дошла до Америки. Американские представители передали ему приглашение Форда на завод в Детройт, обещая платить золотом, на что Бусыгин ответил:

«Передайте Форду, что для нас Родина дороже золота».
цитирай
4. x111 - "Над баджета имаше пещ – за ...
18.01 18:18
"Над баджета имаше пещ – за печене на хляб. До 1957-58 г. всеки си печеше хляб в къщи. Месеше се в нощви и като втаса се печеше в пещта.."

-----
Да,още стои пещта за хляб в родната къща на майка ми.
Бедни и гладни години,дядо ми дюлгерин от Габровско е вдигал къщи за два чувала брашно,хората не са имали пари да му платят.
А имуществото на нашите е включвало най-много по едно прасе,четири домашни кокошки,някоя друга козичка.За сладкиш са правили шербет,а през останалото време на годината са консумирали постни манджи,най-вече фасул и картофи.
цитирай
5. x111 - "А имуществото на нашите е ...
18.01 18:30
"А имуществото на нашите е включвало най-много по едно прасе,четири домашни кокошки,някоя друга козичка.За сладкиш са правили шербет,а през останалото време на годината са консумирали постни манджи,най-вече фасул и картофи."

Всичко това се е разпределяло между шест души,в началото докато дядо ми е бил жив- муеждуседем. Майка ми,вуйчо и леля,баба,прабаба и прадядо/ветеран от Балканската и Първата световна война/.
цитирай
6. x111 - Новини в минало време и наглостта на САЩ да обвинява другите страни в корупция.Точно САЩ-меката на световната корупция
18.01 19:23
Аферата „Сапио“ е случай от 1992 г. при който фондация „Сапио“ безмитно внася в България стоки с личното разрешение на тогавашния министър на финансите Иван Костов.

На 24 март 1992 г. Костов, в качеството си на министър на финансите в правителството на Филип Димитров, подписва разрешение, с което фондация „Сапио“ една седмица да осъществява безмитен внос на стоки. Фондацията е собственост на бившия депутат от СДС във Великото народно събрание Ясен Златков. Въпреки че разрешението е парафирано като „еднократно, по изключение“, фондацията го размножава и с него внася няколко големи пратки. Ясен Златков успява да внесе в България стоки за около пет милиона долара.
През 1994 г. е съставена анкетна комисия към Народното събрание, която установява, че фондация „Сапио“ е нанесла щети на държавния бюджет от невнесени акцизи, мита и данъци в размер на 338 498 022 тогавашни лева, равностойни на 13 540 000 щатски долара.

Ясен Златков емигрира в Съединените американски щати и регистрира Фондация „Сапио“ зад граница.
----------

Естествено,къде другаде да емигрира освен в двете световни перачници на пари,двете столици на международната мафия: Лондон и Ню Йорк.


цитирай
7. x111 - То бива бива хипернаглост,фондацията на ЦРУ "Америка за България" ще се занимава с "българската съдебна реформа".Те ще ми решават
18.01 19:39
"Пентагона не може да се отчете за изразходвани 8,5 трилиона долара" !!!
Ето на това се вика корупция,мега-корупция,безперецедентна корупция.

8,5 трилиона долара-това е 100 пъти повече от икономиката на България!!
БВП на България е около 80 милиарда долара.
-------------

Report Reveals $8.5 Trillion Missing From Pentagon Budget
https://www.globalresearch/...trillion-missing-from-pentagon

Pentagon cannot account for how it spent $6.5 trillion in taxpayer By Alicia Hesse
nation.foxnews


И тия крадци ще поучават останалите страни как да се "борят с корупцията",ще поучават такива като жалките си надупени български лакеи,микроби,такива като Мутрата от Банкя или Цветанов-Тъпото как да тероризират политическите си противници чрез съдилищата.

цитирай
8. x111 - Още един мит: Американските престъпници,пардон,бизнесмени,били изобретили нещо ново в бизнеса,затова били богати?Глупости
18.01 19:50
Какво точно са изобретили Рокфелер и Ротшилд,че нещо не мога да си спомня?!
Къде им са изобретените разработки,къде им са доазаните научни постижения,защитените регалии,монографии,дисертации,публикации?!?
Нищо не са създали,вместо това са съсипали живота на милиони,а по-точно милиарди души.
Какво е изобретил Рей Крок?Конвейер за хамбургери ли ?Нищо не е изобретил.
А мошенник като Бъфет?Да не говорим за мошенника-инсайдер на ФЕД:Дьорд Шорош.
Или "великото изобретение" на Цукърбърг,за справка: в България има социална мрежа засъученици,създадена от български програмисти при това 2 години преди "великото умотворение" на харвардския възпитаник.

99,9 % от бизнесмените никога и нищо не са изобретявали.Това е истината.
цитирай
9. x111 - Недостатъците на социалстическия период.Мое лично мнение:
20.01 14:17
Серьезные недостатки советско-социалистического периода истории.Мнение одного социалиста
Социализм так или иначе не был построен.Но можно отметить роковые недостатки этого периода,ошибки власти этого периода,которые сыграли решающую роль в дискретизации советского проекта/1922-1991гг/:

-Ограничение иногда и отсутствие свобдоного самовыражения у народа по многим вопросам.Практиическая невозможность критиковать открыто власти.Слишком долго продлился период необходимой диктатуры пролетариата,период Холодной войны и изоляции надо было искать другие более гибкие формулы либерализации общественного
диалога,диалога между гражданами и властью

-Чрезмерная идеологизация науки,образования,всех сфер общественной и профессиональной деятельности и как следствие извращение марксистко-ленинской идеологии,возведение ее в культ религиозно-догматического типа

-Культ личности и чуть-ли не обожествление личности руководителей соцстран,это сильно изуродовало общественное сознание и инициативность людей

-Вульгарная материализация и примитивизация социалистической идеологии,навязываемой "сверху" как явная демонстрация идеологического тупика партии,
/например лозунг"коммунизм к 1980 году"/ путем обреченно заранее соревнования потребительских возможностей с традиционно развитым Западом,соревнавание "витрин жизни",при том что человеческие ресурсы и соответственно экономические возможности Запада были в 8 раз больше,а материальный и демографический ущерб во время Великой Отечественной Войны в Советском Союзе и Восточной Европе был гигантским-без аналогов в истории,и так привнесенный западный консумеризм привел к "смерти" социалистических идеалов и выбил их от общественного сознания и ценностной системы народа,особенно среди молодежи.

-Сильное ограничение выезда граждан из социалистических стран вне "Железного занавеса" ,что сыграло злую шутку сторонникам этой идеи,потому что население соцстран стало идеализировать жизни в западных странах/"эффект запретного плода"/ и стало относиться еще сильнее с недоверием к верхушке,к официальной идеологии и пропаганды

-Отсутствие "обратной связи" власти соцстран с населением ,соцологические анкеты и вообще практическая социология,философия и обществоведение недооценивались со стороны управляющих ортодоксов,на самом деле партийная номенклатура и население жили,верили и понимали мир по-разному,номенклатура вообще не понимала насущние проблемы,требования,желания и настроения среди широких слоев народа,практический диалог с гражданами о наболевшем отсутствовал
"Мы не понимаем общества, в котором живем" (Ю.В.Андропов.Руководитель КГБ,а потом КПСС)

-Бюрокртизация партии и экономики,ограничение творческих и самостоятельных решений и концепций,ограничение социально-профессиональных "лифтов" среди рабочих коллективов,серьезная опасность о которой предупреждали и Троцкий и Сталин
цитирай
10. x111 - Кой е виновен за разделението на Германия?Всъщност Сталин е съгласен Германия да бъде обединена,но с неутрален статут както Австрия например,но "миролюбиви
20.01 17:35
"Ещё в начале 1952 года Сталиным был поднят вопрос об объединении Германии. 10 марта 1952 года Советским Союзом было предложено всем оккупационным державам (Великобритании, Франции, и США) незамедлительно и при участии общегерманского правительства начать разработку мирного договора с Германией, проект которого прилагался. СССР готов был согласиться на объединение страны, допустить существование немецкой армии, военной промышленности и свободной деятельности демократических партий и организаций, но при условии неучастия Германии в военных блоках. Запад фактически отверг советское предложение, настаивая на том, что объединённая Германия должна быть свободной для вступления в НАТО."

Чудесна и достатъчно хуманна идея от страна на Сталин,но западните хищници винаги мислят другояче,агресията е заложена в генома на западния империалист.

Поредната лъжа и мит,че виждате ли Съвтския Съюз има "вина" за разделението на германските земи.Абсолютна лъжа и долна клевета.
Между другото Западна Германия е създадена през 1949 година,докато Източна Германия е образувана едва през 1953 година,агрессивният блок Нато е формиран през 1949 година,а отбранителния съюз на социалстическите страни е създаден едва през 1955 г. , две години след смъртта на Генералисимуса.
Ето така Сталин "планираше да раздели и превземе цяла Европа",всъщност ако Сталин искаше да превземе Европа по време на "Студената война",то можеше да го направи във всеки един момент,както и Хрушчов,Брежнев,Горбачов и дори Елцин.Но не го направиха,защото Русия никога не и имала имперски амбиции,имперски войни,за разлика от Запада.
цитирай
11. x111 - Защо СССР действително се бореше за мир,а доктрината и историята на САЩ е непрекъсната агресия.
20.01 18:03
Достатъчно е да разгледаме какъв тип оръжия доминараха в Съветската армия и в американската.Нападателни или отбранителни.
------------------------

Даже не надо считать конфликтов с участием США,достаточно посмотреть на классификацию американского вооружения,какова доля занимало агрессивное,атакующее оружие из общего числа американских арсеналов,а потом сравнить с советскими пропорциями.Несмотря на то,что советский военно-промышленный комплекс был мощнее американского.
--------------------------------
Итак агрессивное оружие,доля от общего арсенала/к середине 80-х гг./:

1.Атомные подводные лодки/АПЛ/ с крылатыми и баллистическими ракетами от общего числа субмарин:

США-95% ;СССР-39%

2.Количество авиансоцев и вертолетоносцев:

США-21 ; СССР-7

3.Количество десантных кораблей:

США-83 ; СССР-40/в том числе 3 экранопланов/

4.Количество стратегических бомбардировщиков

США-530 ; СССР-260

5.Количество зарубежных военных баз

США-420; СССР-23

6.Военен бюджет

САЩ- 200 млрд долл ; СССР-75 млрд долл, а сега в 2018 г. по ППС САЩ 700 милиарда долара ,военен бюджет на Русия едва около 60-70 милиарда долара,нека да бъдат 100-120 милиарда долл, и то по ППС/по относителни цени/.
И огромните съветски количества въоръжение/виж по-горе/, в днешна Русия са намаляли няколко пъти.
Вывод:США-это самое агрессивное и милитаристическое государство,главная угроза мира на планете.Даже вышеизложенное соотношение атакующих/оборонительных образцов вооружений наглядно потверждает агрессивность американской военной доктрины.
Подавляющая доля советского вооружения была оборонительной и Советский Союз действительно боролся за мир.

Е,коя държава представлява постянна опасност за световния мир,риторичен въпрос,въпрос за идиоти?

цитирай
12. x111 - Подавляющая доля советского во...
20.01 18:07
Подавляющая доля советского вооружения была оборонительной и Советский Союз действительно боролся за мир.
------
Болшинството съветски подводници бяха торпедни и противокорабни,тоест с малък обсег на действие,тоест отбранителни.
А болшинството съветски изтребители,над 65 % от общия брой/Су-15,Миг-23,Миг-25,Миг-31/, също бяха с минимален обсег на действие,част от ПВО-противовъздушната отбрана на страната,това е отбранителен арсенал,а не атакуващ.
цитирай
13. x111 - Наивното оправдание на Запада,оправдание за идиоти
21.01 00:36
Канцлер Конрад Аденауэр и западные державы усмотрели в действиях Союза агрессию/?!?/, выражавшуюся в попытке тормозить процесс западноевропейской интеграции Германии, а также угрозу того, что свободная и демилитаризованная Германия может быть «втянута в советскую орбиту».
-----------------
Абсолютни лупости.
Финландия имаше /и има/ огромна граница със Съветския Съюз,но не беше въвлечена в никаква "съветска орбита",не стана член на Нато заради някаква си измислена"съветска заплаха".
Австрия също имаше огромна граница със социалистическите страни,но си остана неутрална страна ,дори беше асоцииран член на СИВ,осъществяваше сътрудничество с двете системи.
Швеция също беше неутрална и не членуваше нито в ЕС,нито в Нато,работеше еднакво добре и с двата блока.
И трите страни са едни от най-богатите в Европа.

Истината е друга,без западната окупация на Западна Германия,без викообразованите германци и напредналите немски технологии-НАТО нямаше да струва пукната пара.Това е причината за умишлената западна окупация на ГФР и разделянето на германците в продължение на 45 години.

Но за това мъдро и хуманно предложение на Сталин,"облечено" при това в официални документи,няма да прочетете в нито един български или западен вестник,в нито едно българско псевдоисторическо предаване,в нито един псевдоисторчески телевизионен канал като изключително слабия откъм съдържание,фактология,логика и научност- "History channel" например.


Виждаме колко е "свободна" днешна Германия,една жалка марионетка на американския си окупатор....
цитирай
14. x111 - Съветските ракети в Куба са "опасност за световния мир",но американските ракети в ЕС не предсталяват заплаха
21.01 01:04
По тази причина нормалните хора,мислещите хора ненавиждат политиката на САЩ,ненавиждат по-точно гнусното им двуличие,гнусните им империалситически двойни стандарти.

Тръмп изпраща смъртоносна ескадра около Северна Корея,около Северна Корея има стотици американски бази,огромни американски арсенали,но КНДР е обявена лъжливите СМИ "за заплаха" и едва ли не за "агресор".
Е,кой е агресора и колоко севернокорейски бази и кораби има около САЩ,в отговор на американското присъствие в Японско море?!
--------------------------
А пътят към бъдещето е отдавна подготвяният реванш.
Но кой смее да твърди, че във Фюрерландската федерална република се надига отново старият завоевателен милитаризъм? Нима чуждестранните туристи виждат някъде по улиците предишните офицери и войници от прословутия райхсвер, маршируващи с отсечена гъша стъпка?
Някогашната кайзерова и адолфистка армия вече не съществува.
Днес във Фюрерландия има само бундесверовци, които живеят почти незабелязано в казармите. Когато излизат из града, те се обличат в цивилни дрехи и по нищо не се различават от обикновените фюрерландски граждани.
Такъв добродетелен фюрерландец е и генерал Руди Пройсентойфел фон Лебервурст унд Цац. Той често заменя военната униформа с жакет, райе панталон, бомбе и чадър и така преобразен, напомня нещо средно между джентълмен от лондонското Сити и собственик на магазин за погребални потреби.
Генерал Руди Пройсентойфел фон Лебервурст унд Цац заема важен пост в новата западноевропейска армия и смята за смъртна обида да му се напомня за някогашната фюрерландска военщина.
Впрочем нека чуем истината от самите негови уста.
— Ние нямаме нищо общо с едновремешния агресивен адолфизъм — пояснява добродушно генералът. — Ние сме само челен отряд на бъдещата континентална армия, който служи на отбраната на свободна Европа. Всичко друго е комунистическа измислица и пропаганда!
И като понижава глас, генерал фон Лебервурст унд Цац добавя с умилителна гримаса:
— Ще се съгласите, че ние като ударен юмрук на тая общоевропейска армия трябва да притежаваме на всяка цена атомна бомба. За нас атомната бомба е преди всичко въпрос на престиж и на национална чест!
Тъй разсъждава честолюбивият потомък на древните фюрерландски фонове и барони. Тъй мислят не само хер Гробке, хер Дробке и хер Бобке, но и всички държавни мъже на Фюрерландия.
* * *
Сред ослепителни рекламни светлини отвъд океана кипи безумната забава на обединените империалски паноптикуми — най-вълнуващото зрелище на нашата епоха. Пред входа на един паноптикум есесовски оркестър свири рапсодия от Гершуин с потракване на кастанети от мъртвешки кости. Из въздуха се носят балончета във форма на човешки черепи. Империалската република лудее от възторг, стреля с каубойски колтове и гълта кока-кола и уиски.
А Фюрерландската федерална република благоприличие кротува, обгърната от тържествена тишина. В нея няма вече никакви концлагери, никакви есесовци и палачи.
Като награда за своето целомъдрие Фюрерландия е удостоена с първите империалски ракети „Северно сияние“ — разбира се, без атомен заряд, само за декорация на военноучебните полигони.
Но ако Фюрерландия продължава да е все тъй кротка и добродетелна, тя сигурно скоро ще получи и истински атомни бомби, чиято разрушителна сила ще бъде напълно достатъчна за възстановяването на фюрерландската национална чест.

Из Паноптикум „Лайхенвалд“.
Автор: Светослав Минков

цитирай
15. x111 - Курс на турската лира спрямо щат...
21.01 19:38
Курс на турската лира спрямо щатския долар
------------
01.07.2008-а година : 1 долар е равен 1,1 турски лири

След близо десет години

2 януари 2018-а година 1 долар се разменя 3,8-3,9 турски лири.По-точно 3,8 турски лири

Обезценяването на турската валута спрямо долара за последните 10 години е приблизително 3,3-3,4 пъти.

2008 г. Икономиката на Турция по ППС/паритет на покупателната способност/ се нарежда на 19-о място в света

2017 г. Икономиката на Турция вече е на 13-о място в света и с продължаваща възходяща тенденция на развитие.Според официалната статистика турската икономика е отбелязала растеж през третото тримесечие на 2017 г. в размер на 11%.

Всеки сам да си направи изводите.

цитирай
16. x111 - БВП на Турция достигна 2, 2 трилиона ...
21.01 19:41
БВП на Турция достигна 2,2 трилиона долара,20 пъти повече от БВП на България.
Турция е в състояние да купи целите Балкани.
цитирай
17. x111 - Джингоизмът (от английски: jingo, ...
22.01 19:02
Джингоизмът (от английски: jingo, евфемизъм за Исус Христос) е националистически възглед, подкрепящ агресивната външна политика - използването на заплахи или сила за защита на националните интереси в чужбина.

Името „джингоизъм“ започва да се използва във Великобритания във връзка с антируските настроения по време на Руско-турската война от 1877-1878 година
------------------------------
Американската изключителност (на английски: American exceptionalism) е възглед, според който Съединените американски щати се отличават същностно от всички останали държави.
цитирай
18. x111 - Българските русофоби и западните им кумири не са оригинални.Ето какво пишат Маркс и Енгелс
22.01 20:03
Энгельс (из работы "Революция в Венгрии") : "В ближайшей мировой войне с лица земли ИСЧЕЗНУТ не только реакционные классы и династии, но и ЦЕЛЫЕ РЕАКЦИОННЫЕ НАРОДЫ. И это ТОЖЕ БУДЕТ ПРОГРЕССОМ".

Энгельс (из статьи "Демократический панславизм") : "На сентиментальные фразы о братстве, обращаемые к нам от имени самых контрреволюционных наций Европы, мы отвечаем : НЕНАВИСТЬ К РУССКИМ была и продолжает еще быть у немцев ИХ ПЕРВОЙ РЕВОЛЮЦИОННОЙ СТРАСТЬЮ ; со времени революции к этому прибавилась ненависть к чехам и хорватам, и только при помощи САМОГО РЕШИТЕЛЬНОГО ТЕРРОРИЗМА ПРОТИВ ЭТИХ СЛАВЯНСКИХ НАРОДОВ можем мы совместно с поляками и мадьярами оградить революцию от опасности. Мы знаем теперь, ГДЕ СКОНЦЕНТРИРОВАНЫ ВРАГИ РЕВОЛЮЦИИ : В РОССИИ и в славянских областях Австрии; и НИКАКИЕ ФРАЗЫ ИЛИ УКАЗАНИЯ НА НЕОПРЕДЕЛЕННОЕ ДЕМОКРАТИЧЕСКОЕ БУДУЩЕЕ ЭТИХ СТРАН НЕ ПОМЕШАЮТ НАМ ОТНОСИТЬСЯ К НАШИМ ВРАГАМ, КАК К ВРАГАМ"

Маркс (из работы "Разоблачение дипломатической истории XVIII века") : "Московия была воспитана и выросла в ужасной и гнусной школе монгольского рабства. Она усилилась только благодаря тому, что стала virtuosa в искусстве рабства. Даже после своего освобождения Московия продолжала играть свою традиционную роль раба, ставшего господином. Впоследствии Петр Великий сочетал политическое искусство монгольского раба с гордыми стремлениями монгольского властелина, которому Чингисхан завещал осуществить свой план завоевания мира... Так же, как она поступила с Золотой Ордой, Россия теперь ведет дело с Западом. Чтобы стать господином над монголами, Московия должна была татаризоваться. Чтобы стать господином над Западом, она должна цивилизоваться... оставаясь Рабом, т.е. придав русским тот внешний налет цивилизации, который бы подготовил их к восприятию техники западных народов, не заражая их идеями последних"

Энгельс (C)1866 : "Что же касается России, то ее можно упомянуть лишь как владелицу громадного количества украденной собственности, которую ей придется отдать назад в день расплаты"

Энгельс (о походе Наполеона на Москву 1812 года) : "Казаки, башкиры и прочий разбойничий сброд победили республику, наследницу Великой Французской революции."

Маркс - речь на польском митинге (C)1867 : "Я спрашиваю вас, что же изменилось? Уменьшилась ли опасность со стороны России? Нет! Только умственное ослепление господствующих классов Европы дошло до предела ... Путеводная звезда этой политики - мировое господство - остается неизменной. Только изворотливое правительство, господствующее над массами варваров, может в настоящее время замышлять подобные планы ... Итак, для Европы существует только одна альтернатива : либо ВОЗГЛАВЛЯЕМОЕ МОСКОВИТАМИ АЗИАТСКОЕ ВАРВАРСТВО обрушится, как лавина, на ее голову, либо она должна восстановить Польшу, оградив себя таким образом от Азии двадцатью миллионами героев."

Энгельс (из статьи "Демократический панславизм") : "Тогда борьба, БЕСПОЩАДНАЯ БОРЬБА не на жизнь, а на смерть СО СЛАВЯНСТВОМ, предающим революцию, борьба НА УНИЧТОЖЕНИЕ и БЕСПОЩАДНЫЙ ТЕРРОРИЗМ - не в интересах Германии, а в интересах революции."

Энгельс : "Европа [стоит] перед альтернативой : либо покорение ее славянами, либо РАЗРУШЕНИЕ НАВСЕГДА центра их наступательной силы - России."

Энгельс (C)1849 : "О немецких интересах, о немецкой свободе, о немецком единстве, немецком благосостоянии НЕ МОЖЕТ БЫТЬ И РЕЧИ, когда вопрос стоит о свободе или угнетении, о счастье или несчастье ВСЕЙ ЕВРОПЫ. Здесь кончаются все национальные вопросы, здесь существует ТОЛЬКО ОДИН ВОПРОС! ХОТИТЕ ЛИ ВЫ БЫТЬ СВОБОДНЫМИ или ХОТИТЕ БЫТЬ ПОД ПЯТОЙ РОССИИ?"

Энгельс (из работы "Демократический панславизм") : "Народы, которые никогда не имели своей собственной истории, которые с момента достижения ими первой, самой низшей ступени цивилизации уже подпали под чужеземную власть или ЛИШЬ ПРИ ПОМОЩИ ЧУЖЕЗЕМНОГО ЯРМА БЫЛИ НАСИЛЬСТВЕННО (!!!) ПОДНЯТЫ НА ПЕРВУЮ СТУПЕНЬ ЦИВИЛИЗАЦИИ, нежизнеспособны и никогда не смогут обрести какую-либо самостоятельность. Именно такова была судьба австрийских славян. Чехи, к которым мы причисляем также моравов и словаков ... никогда не имели своей истории... И ЭТА "НАЦИЯ", ИСТОРИЧЕСКИ СОВЕРШЕННО НЕ СУЩЕСТВУЮЩАЯ, ЗАЯВЛЯЕТ ПРИТЯЗАНИЯ НА НЕЗАВИСИМОСТЬ?"

Энгельс (снова из работы "Демократический панславизм") : "В то время, как французы, немцы, итальянцы, поляки, мадьяры подняли знамя революции, славяне, как один человек, выступили под знаменем контрреволюции. Впереди шли южные славяне, которые давно уже отстаивали свои КОНТРРЕВОЛЮЦИОННЫЕ, СЕПАРАТИСТСКИЕ ПОПОЛЗНОВЕНИЯ ПРОТИВ МАДЬЯР, далее чехи, а за ними русские, вооруженные и готовые появиться в решительный момент на поле сражения"В 1882 г. Энгельс все еще считал славян смертельным врагом Запада и откровенничал Каутскому: «Вы могли бы спросить меня, неужели я не питаю никакой симпатии к малым славянским народам и обломкам народов, разделенным тремя клиньями, вбитыми в славянство: немецким, мадьярским и турецким? В самом деле - чертовски мало».

В 1865 г., предлагая Лондонской конференции набросок программы для Женевского конгресса Интернационала (Международного Товарищества рабочих), Маркс во всем разделе «Международная политика» оставил всего один вопрос: «О необходимости уничтожения московитского влияния в Европе путем осуществления права наций на самоопределение и восстановление Польши на демократических и социальных основах» (Соч., т. 301, с. 409). Таким образом, право наций на самоопределение - только для Польши, и не ради нее, а как средство «уничтожения московитского влияния в Европе» (как красноречиво это словечко - «московитское»). В повестку дня Конгресса это предложение вошло как пункт 9: «Московитская угроза Европе и восстановление независимой и единой Польши».

Мало кто в СССР читал полное собрание сочинений. Но часть интеллектуальной политической элиты, из которой выросли кадры перестройки, читали Маркса и Энгельса очень внимательно. И от этих работ они получили очень много - и заряд евроцентризма, и смелость мысли, делящей народы на прогрессивные западные и реакционные славянские, и прокаленную русофобию.
цитирай
19. x111 - Отношение правительства России к Гражданской войне в США 1861 г.
22.01 22:10
«В действительности позиция России в отношении нас, - писал «Джорнэл оф коммерс энд коммершл» (Нью-Йорк), - может рассматриваться как наиболее дружественная по сравнению с позицией любой другой европейской державы». Влиятельная «Нью-Йорк геральд» сравнивала «сомнительный нейтралитет» Англии и защиту ею «прав воюющих сторон» с ясной и определенной политикой России. «Если Англия рассматривает нашу объединенную страну как своего великого поднимающегося торгового соперника, которого в ее интересах и целях необходимо подавить, то Россия считает, что сохранение нашего Союза важно для баланса сил в обоих полушариях». Другая нью-йоркская газета отмечала: «Два молодых и могущественных государства, достигшие беспримерной доселе степени развития, естественно, склонны к дружественным отношениям». Вне зависимости от политических различий и степени цивилизации «Россия и федеральный Союз являются и останутся в будущем друзьями».

В апреле 1861 г., в начале Гражданской войны, А. М. Горчаков уверил поверенного в делах США в России Д. Эпплтона в том, что российское правительство помнит о существующих между двумя странами дружеских отношениях. В ноябре 1861 г. Россия помешала агрессивным планам Британии и Франции относительно Соединенных Штатов. Северяне задержали британский коммерческий корабль «Трент», арестовав находившихся на его борту послов Конфедерации. Эту акцию Лондон и Париж намеревались использовать в качестве повода для открытой интервенции. Но Петербург выступил против этого. Как заявил А. М. Горчаков, для России «…нет ни Севера, ни Юга, а есть Федеральный Союз… мы признаем в Соединенных Штатах только то правительство, которое находится в Вашингтоне». Поддержка России стала одним из факторов, предотвративших британо-французскую интервенцию в Соединенные Штаты. Другим фактором стала позиция принца-консорта Альберта, за две недели до своей смерти добившегося изменения формулировок ноты британского правительства, готовой к отправке в Вашингтон, что предотвратило окончательный разрыв отношений Лондона с администрацией президента США А. Линкольна.
цитирай
20. rebu - х111
23.01 10:53
Оспами на жената спомена с твойта пропаганда!
цитирай
21. x111 - Оспами на жената спомена с твойта ...
23.01 12:13
rebu написа:
Оспами на жената спомена с твойта пропаганда!В какво точно се изразява "моята пропаганда"?
Аз привеждам факти,а ти говориш глупости.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 2561012
Постинги: 764
Коментари: 5986
Гласове: 6999
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Кризата предстои - една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 16 минута
20. Една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 41 минута!
21. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
22. Искам да съм негър в щата Алабама...
23. Една продукция на Валентин Фъртунов - коментар по темата Беларус с мое включване след 31 минута!
24. "Четвъртата власт" една продукция на Валентин Фъртунов - мое включване след 18 минута
25. САЩ готвят спец операция срещу Европа
26. "Неолиберализмът" - една продукция на Валентин Фъртунов; моето включване е след 23 минута
27. Разпасаната либерастия
28. 3 мои участия в "10 степен по Рихтер" - една продукция на Валентин Фъртунов
29. Капитализмът изживява последната си криза
30. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie