Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2017 12:59 - Всеки вече е социалист, но не и партиец
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 2125 Коментари: 39 Гласове:
2

Последна промяна: 15.09.2017 15:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Наша (в съавторство с проф. Боян Дуранкев) статия, публикувана във в. "Труд" на 14 септември 2017 г.

Възходът на световната десница, олицетворявана от Тръмп; придружена от европейската й посестрима, фокусирана в триото МММ (Меркел-Макрон-Мей), а също и от българския й вариант „Борисов 3.0 + ОП“, илюстрират един простичък факт. А именно, че „социализмът е мъртъв“, както твърдят неолибералите.

Дали наистина социализмът е покойник, сянка от миналото, нещо като Хеопсовата пирамида или наклонената кула в Пиза, които всички гледат с удивление?

Неолибералите (да не се бъркат с либералите в Америка), следвайки логиката на тяхната библия, разписана от пророците им Хайек, Мизес и Фридман, акцентират върху „свободата на личността“, „свободата на пазара“, „частната инициатива“, „икономическия растеж“, „демокрацията“. В центъра на вселената им стои „Аз“, „частната собственост“ и числото 1.

Социалистите, от Сандърс до Корбин, без да поставят под съмнение „свободата“, оценяват като съществени и други факти: „обществото е система“, още по-точно, подсистема на суперсистемата „природа – икономика – общество – личност“. Затова у тях природата е общо благо (обща, в смисъл на общо обитание и за всички живи същества; и за бъдещите поколения), икономиката трябва да бъде всепроникваща като резултати (справедливи и солидарни); обществото следва да е демократично и солидарно, а общото развитие трябва да води до развитието на всеки гражданин. Затова социалистите акцентират върху „системното развитие“, „общото сътрудничество“, „равенството на достъпа“, „солидарността“, „справедливостта“, „икономическото развитие“ (растежът не винаги е развитие), „консенсуса“ (а не върху аритметиката на изборите). В центъра на вселената им стоят: „Ние“, „общите блага“, числото ∞.

Образно казано, неолибералите са нещо като Клавдий Птолемей, в чиято система централно място заема „частникът“, а социалистите – като Николай Коперник, в центъра на която система е „общото благо“.

Затова твърдим, че днес всеки (вярва или не вярва) е социалист! Доказателства – колкото искате:

Погледнете, например, отношението на модерния социален човек към природата.Местообитание или хабитат (от латински in inhabitas) е естествената околна среда, в която индивидите от един конкретен вид или популация живеят, но хабитатът зависи от господстващите възгледи на обществения строй. Преди време хората си въобразяваха че са „господари на природата“, или (в по-тесен неолиберален смисъл) че природата е просто парче, ресурс на частника за неговата „собствена“ икономическата система, насочена съм „безграничен“ икономически растеж и печалба. Демодираният човек ще „усвои“ парковете и междублоковите пространства в София, за да издигне поредния грозен небостъргач; ще „усвои“ крайбрежието на Черно море, за да си печели чрез продажба на шумотевица, вакханалия и простотия; ще „усвои“ поредния еврофонд, като бутне на корумпирания политик. Колкото и да не иска Тръмп да признае, че климатичните промени са убийствени, „Катрин“ и „Ирма“ му напомнят че това е точно така.

Обратно, модерният човек осъзнава че всяко въздействие на икономиката и обществото може да има катастрофални последици върху природата; а самата природа, увредена от човека, може да има смъртоносни последици върху самия човек. Затова той я „социализира“ и предоставя необходимата свобода (в необходимите пропорции) както на самата себе си, така и на обществото, за да се възползва от благата й и последният гражданин. Нещо лошо от „общото благо“, което поставя рамки на „частната“ свобода? Ако вълците (заедно) могат да променят реките, ако китовете и делфините (заедно) „стопанисват“ общите морета и океани, ако дърветата (заедно) в амазонската джунгла сами си правят облаци и дъжд преди да е настъпил дъждовният сезон, какво по-естествено има от това, хората (заедно) да стопанисват общата природа? Нали ако моят автомобил без карбуратор съсипва околната среда, ще страдам не само аз – собственикът – но и всички?

Какво наблюдаваме в икономиката на днешния глобален свят?

Принципите според които „свободната ръка на пазара“ е панацея за всички „болести“ на съвременното „пазарно“ общество отдавна скрибуцат дотолкова, че дори мейнстримските икономисти вече не смеят открито да ги проповядват. Да си припомним, че в годините след първия етап на глобалната икономическа криза от 2008 г. най-развитите индустриални държави тихомълком наляха трилиони (1 трлн. =1000 млрд.) долари, евро, йени и юани в спасяването на своите стопанства, които странно защо не пожелаха да се „саморегулират“ и „цивилизовано“ да изхвърлят от пазара неефективно функциониращите си субекти! Наложи се обществото да покрива (някой питал ли го е дали го иска?!) загубите на безброй „честни частници“ (най-вече от финансовия сектор, но не само), които изведнъж заговориха за солидарност и за необходимост от държавна намеса. А според общоприетата идеология, която активно се преподаваше в университетите само няколко години преди това, същата тази държава трябваше да бъде единствено „нощен страж“, охраняващ бизнесите на „свръхпредприемчивите“ капиталисти, които в годините на разцвет на западния капитализъм след капитулацията на източния блок в Третата световна война категорично не желаеха „някой да им се меси в дейността“!

Впрочем, защо да ходим толкова далеч? За всеки българин е христоматийна истина, че ако нашенска фирма не е на държавното кранче чрез „спечелване“ (най-често – корупционно) на обществени или европейски фондове (и едните, и другите – с общи средства от данъкоплатците!), то дните й са преброени. Задаваме си резонния въпрос, а защо тогава са ни необходими частни предприемачи, след като за своето оцеляване те изцяло ще разчитат на нашите обществени и европейски средства, и какъв е проблемът същите реализирани от тях функции да се изпълняват от обществени структури, които отгоре на всичко биха отчитали колосални икономии от мащаба, заради много по-широкото пространство, на което разпростират дейността си. Дали има „социализъм“ в подобна логика на разсъждения?

За всеки реалистично мислещ икономист съвременният модел на глобален капитализъм, черпещ ресурсите си за растеж по пътя на екстензивната динамика (непрекъснато въвличане на некапиталистически сегменти от световната икономика, но без качествен скок по интензивната асимптота), е достигнал тавана на своите възможности за прогресивно движение напред и нагоре. В съвременните условия на безпътица, дали го искаме или не, ще се наложи не само теоретично да възприемем, но и да претворим на практика общочовешките принципи за социална справедливост и солидарност, които някои наричат социализъм (но пък други приемат тази идея за продукт на различни религиозни идеологии). Остава само да решим колко време сме готови да загубим в напразно очакване „свободната ръка на пазара“ да реши от само себе си всичките ни проблеми. Дано не изпуснем и последния предоставен ни шанс, защото ако това се случи, тогава съвременните националсоциалистически движения твърде бързо ще вземат връх в съзнанието на масовата публика, за да докарат нещата до практическо реализиране на идеологии, които в продължение на повече от половин век смятахме за безвъзвратно потънали в историята.

Че светът е какафоничен именно поради вероучението на неолибералната религиозна секта, е повече от очевидно. Кое е по-печелившо: отглеждането на три деца или продажбата на три бойни самолети? Кое е в центъра на усилията на частника: да изтръгне колкото може повече печалба, намалявайки относителния дял на работната заплата в добавената стойност, или да спази принципа „от всекиму според способностите, всекиму според труда“? Кое е по-добро общество: това, в което има нарастващо неравенство, или това, което има все по-голямо равенство? И т.н. Затова повечето хора са по убеждения „леви“ и „социалисти“, даже да не го знаят или да не го казват открито. Ако не се досещаме че има гравитация, тя ще изчезне ли?

Но защо, при положение че в почти всички страни по света са налице социалистически партии, повечето избиратели (по дух социалисти) не са членове на социалистическа партия или не подкрепят такава партия на изборите?! Защо и в България БСП и сателитите й не печелят лесно избори?

Причините може да се концентрират в три посоки.

Първо, макар че социалистическите партии притежават силен избирателен потенциал, общественото доверие в тях остава традиционно ниско. Основни фактори за това са както неясната трактовка на идеята за модерен социализъм, така и одесняването, корумпирането и обуржоазяването на „левите“ елити. Вижте, например, българската практика: плосък данък, приет от управляващите социалисти; участие в корумпирани управления със силен аромат на нечистоплътност; глутници от олигарси и „наследствени“ партийци в централата и парламента.

Второ, мощен шум и стрелба по управляващите „десни“, но трудно разработващи и убеждаващи с нови „леви“ идеи и проекти. БСП често прилича повече на партия „Анти-ГЕРБ“, отколкото на партия на модерния социализъм. Да си критикуващ, не значи че си винаги по-умен. На умния човек мълчанието му пасва като ръкавица. Освен това, БСП даже когато печели, след това излъчва сигнали на загубил. Така например, даже при уж „спечелено“ президентство, ролята на „острие“ се отрежда (само от време на време) на вицето.

Трето, дефицитът на лидери. Оскъдицата на интелектуална база – в някои социалистически партии – позволява понякога начело да застават личности, които не се превръщат във водачи и лидери. Началникът има една глава и две ръце, които не стигат за нищо; лидерът притежава една глава, но има около себе си главите на сто интелектуалци и хиляди ръце на феновете си. Обратно казано, Маркс и Енгелс имат 50 дебели тома събрани съчинения, които се изучават и сега; някои от сегашните социалистически лидери издават брошурки, в които обясняват „защо са социалисти“, но не могат да напишат и една монография, с която да убеждават другите.

Заключение: когато лявата идея е обективна необходимост на развитието, или тя ще проникне в ума и тъканта на управляващата система, или нещата ще стават от зле по-зле.
Линк към оригинала в "Труд" оттук: 

https://trud.bg/%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%86/

Същата статия в "Поглед Инфо":

http://pogled.info/avtorski/Boyan-Durankev/prof-boyan-durnkev-d-r-mitko-hitov-vseki-veche-e-sotsialist-no-ne-i-partiets.89248Гласувай:
2
01. x111 - http://www.usdebtclock.org/
19.09.2017 00:20
Федералният дълг на САЩ премина рубежа от 20 трилиона долара.

В момента се изчислява на 20 трилиона 169 милиарда щатски долара.
цитирай
2. x111 - Платформата на социалистическите партии отдавна е изготвена ....
19.09.2017 00:29
Ценностное противоречие Социализм-Капитализм
---------------------------------------------------------------------------------------
"Будущее-Настоящее

Патриотизм-Космополитизм/Безродье/

Интернационализм-Глобализм

Соревнование-Конкуренция

Общее-Частное

Удоволетворение-Прибыль/Печалба/

Каждый за каждого, друг за друга-Каждый против каждого

Плановость-Стихийность/Анархия/

Коллективизм-Индивидуализм/Эгоизм/"

Гиндев.Е."Век Сталина"Том 1,стр. 101
цитирай
3. x111 - ФИДЕЛ ! http://gindev.blog.bg/drugi/2016/12/05/sbogom-fidel.1494731
19.09.2017 00:40
И на преклонна възраст, Великият човек беше до болка актуален : „Капитализмът притежава свойството да се възпроизвежда при всякаква обществена система, защото неговите корени са в егоизма и животинските инстинкти на хората. Човечеството няма алтернатива, освен да преодолее това противоречие, ако иска да оцелее”. Да, Фидел беше от много малкото хора, които не предадоха Русия и комунизма след разпадането на СССР.

„И този елит, когато стана тежко и трудно,този елит не изостави своя народ и не премина на страната на международните пирати-грабители. За разлика от нас, там още от началото беше ясно, че реални възможности всички да живеят като в Швейцария просто няма. Поради това кубинците, независимо от задушаващата ги икономическа и военностратегическа блокада и непосредствената опасност от прекъсване на жизненоважните за тях връзки с бившия СССР и вече несъществуващата социалистическа общност, просто решиха да продължават да живеят – всички заедно „като едно семейство”. Предпочетоха да обедняват – пак всички заедно, но да запазят достойнството си и да не се разделят на имащи и нямащи. Да бъдат по-бедни – пак всички заедно – но да останат равни и горди.

Куба и елитът й еднакво приеха тази бедност и я носят с достойнство. Тя нито ги плаши, нито ги отвращава... За сметка на тази бедност, обаче,... там няма по улиците деца просещи милостиня, няма бездомни, за всички има достатъчни медицинска помощ и образование. Но там няма да видите и новобогаташи с най-скъпи западни коли, бляскави бижута и дворци”. (Робърт Киърън, Томас Кен - Предадения социализъм. „Нов свят”, София, 2006. Стр. 445).
цитирай
4. x111 - Мнение на журналиста и депутат Александър Симов относно политическите амбиции на Сл.Трифонов.Поглед.инфо
23.09.2017 00:12
/Поглед.инфо/ "Влиза ли в политиката Слави Трифонов?", "Какви са политическите намерения на дългия шоумен?"...Това са само част от тревогите на българската преса и сайтове от месеците май и юни тази година, когато водещият от бТВ в инвалидна количка се бе паркирал пред парламента, за да вдига шум, че депутатите са отхвърлили мажоритарния избор и то по начина, по който го иска негово комедийно величество, тоест самият Слави.

В крайна сметка обаче, Дългия и сценаристите му отрекоха всяка идея за намеса в политиката. Те били говорители на 2,5 милиона българи и само това ги интересувало - интересът на хората да бъде защитен. Всъщност, ако си направите труда да преровите Гугъл две години назад, ще видите, че систематично, като масов убиец по пълнолуние, Трифонов е отричал всякакво участие в политиката. Това беше безкрайно удобна поза - хем се правиш на обществен проповедник, който тайно е прекалил с кокаина, хем винаги претендираш за политическа девственост и си вдигаш цената като луксозна кол-гърла. Само четири месеца по-късно, само четири месеца след заявлението за непорочност, Дългия се изметна на 180 градуса и обяви, че всъщност влиза в политиката и започва да търси млади и морални хора.

Винаги е лош знак, да ви кажа, да обявиш внезапно нещо, което си отричал две години. Тоест политическото начало на Слави започва с опашата лъжа. И както ще видим, тя е само една от многото. Не е нормално в течение на толкова много време да заблуждаваш хората, а най-накрая да се появиш в позата на супергерой и да обявиш, че имаш силата да оправиш страната. При това основната ти телевизионна поза в течение на толкова много години винаги е била, че си държиш на думата. Е, очевидно си лъгал през цялото време.

В България напоследък май има криза за спасители и инфлация на чудотворци. Защото във високоморалните призиви на Слави няма абсолютно нищо ново, даже и нищо изненадващо. В краткото му послание можем да открием всички признаци на ГМО-проектите, които като вируси се раждаха в България от Българския бизнес блок насам. Йоло Денев, Жорж Ганчев, Николай Бареков....и последното издание на този феномен е Слави Трифонов. Няма да коментираме диагнозата на обществото, която той дава, защото всеки българин знае в какво блато съществува и може да го изрази още по-живописно от комедианта. Но подхвърленото захарче за издирването на квалифицираните и моралните българи у нас и по света накараха зъбите ми да затракат. Не заради друго, ама един път вече минахме през този сценарий. При това той беше абсолютно същия. Пак се появи един човек, който много време отричаше, че ще има участие в политиката и обяви, че само за 800 дни ще оправи България. Името му беше Симеон Сакскобургготски. Той беше първият, който предложи да търси високоморалните българи по света като алтернатива на прогнилото статукво у нас. И ги намери. Докара едни костюмарчета, които бяха завършили на запад, ама първата им работа беше да направят едни сделки с дълга, за да си делнат комисионни, после изпоприватизираха всичко, което им падна пред очите, даже и електроразпределителните дружества, а когато 800-те дни дойдоха, България се събуди в абсолютно същото блато. Моделът на НДСВ беше абсолютно същия и свърши с гняв и проклятия. Днес такава партия не съществува на политическата карта на България. Днес се опитват да ни продадат кавър-версия на старата измама. Лошо, Седларов, лошо...

Второ - Слави казва, че щял да открие тези високоморални българи, да ги представи на електората и да го остави той (електоратът) да реши дали иска те да заместят сегашната политическа класа. Тук ми се струва, че имаме някакъв познавателен проблем. Опасявам се, че политическата класа не е бъбрек, нито пък силиконова подплънка, че да се замества по начина, по който Слави си представя. Или пък той си въобразява, че като се появи на изборите, ще вземе 100 процента от гласовете и веднъж завинаги ще се отърве от порочните дъртаци от старата политическа класа. Наблягам на този момент, защото, когато някой ви предлага врели-некипели и ви говори политически глупости, има голяма вероятност това да е аналога на телефонните измамници в политиката. Хвърлиш му глас през балкона, а пък после чакай да се появи и да си изпълни обещанията.

И стигаме до най-голямата лъжа. Опус магнума на лъжите на Дългия - че той влизал в политиката едва сега. Това звучи като най-краткия циничен виц за прехода. Като най-подлата измама. Слави е в политиката толкова отдавна, че ако човек се замисли върху целия преход, ще установи, че фигурата на комика му е била компания от най-мрачната епоха на мутрите до възхода на Пожарникаря. И през това време Слави винаги се е изкушавал да подкрепя отделни фигури, да съучаства в политическия процес, а след това да бяга като престъпник от местопрестъпление, когато нещата се оплескат. Когато беше необходимо - кукувецът стана най-верният носител на идеите на Иван Костов и беше един от хората, които допринесоха за възхода на СДС през мътната 1997 година. Заради това днес психодясното е повече от смешно, когато тръгва да сатанизира Слави. В онези далечни години той беше изцяло техен, мнозина сигурно са се просълзявали от патетична радост на песните му и тайно са мечтаели дъщерите им да имат такъв напет жених. След това епохата се промени, но Слави - не. И до днес си спомняме потното от възхищение лице, когато слушаше изповедите на Ахмед Доган за обръчите от фирми, които са опасали всяка партия. И това отмина в мрачната канализация на историята. След това Слави се яви като обожател номер 1 на Бойко Борисов. Колко години бяха - три ли, четири ли, когато срещите на шоумена с Генерала на малкия екран бяха заредени с любовен взрив и романтична шега. То не бяха поклони, превиване на гръбнак, мазнене по класически схеми. След това дойде неизбежният развод и скандалите за имуществото. Говореше се, че Слави искал да кадрува в ГЕРБ. Признавам си, тогава тази версия ми звучеше измислено. Днес съм склонен да й вярвам. Защото последваха още любови и стенания. През 2011 година Дългия официално подкрепи Меглена Кунева за кандидат-президент. Телевизионните седянки с нея приличаха на сектантско сборище - постоянно кимане и възхищение. Но и този проект отиде по дяволите, когато Кунева остана трета, а след това се прероди като реформатор, а по-късно навлезе в терминалната си политическа фаза като стана коалиционен партньор на Борисов. И някъде там очевидно жичките на Шоуто изпушиха и сценарният екип, все по-често говорещ от телевизията като синдикат на гробарите, воглаве със Слави решиха, че вече е дошло времето те самите да блеснат, а да не разчитат на външна ракета носител. И така телевизията на прехода спечели част от най-скучните си и досадни моменти - всички безкрайни беседи на тема референдум, мажоритарно гласуване, намаляване на броя на депутатите и други замазки по статуквото. Тоест в "новия политик" Слави няма абсолютно нищо ново. Това е гримираното статукво на прехода, лифтигираната чалга, която иска собствена обществена реализация. И тя изплува на сцената с тази върховна лъжа, че сега влиза в политиката. Как ли пък не? Тези май наистина се надяват обществото да е дебилизирано до такава степен, че паметта да не означава абсолютно нищо.

Слави Трифонов е обсебен от имиджа на лошото момче. Рокерът с черното яке, който разперва ръце и се плези пред фенките си и очаква те да го обожават доживот. Човекът, който си представя политиката като кастинг за негледаемо музикално шоу. Законодателят на пошлостта, който очевидно е раздрусан от кризата на средната възраст и иска да се види като спасител на овцете. Всъщност обидно за държавата е, че тази поза може да върви в нашето общество. Че има публика за нея, както и че има хора, които си представят, че чудото ще сработи, а поредният кандидат-чудотворец вече ще е истинският. България живее в своето собствено усещане за постоянна трагедия и заради това май претръпнали не можем да схванем, че всеки пореден кандидат-спасител започва да изглежда все по-нелепо, все по-истерично, все по-налудничаво.

И така новата трагикомедия дойде като инсулт - Слави вече даде заявка в политиката и няма да се учудя, ако попадне в парламента. Българите си падат по мазохистични игрички. Тези дни се рових, за да видя дали нещо в творчеството на Дългия ни е подсказвало, че един ден ще го видим със заявка за народен водач, политически трубин и кандидат за донор за нов политически елит. Намерих една песен с многозначителното заглавие "Минах ли те?". И там някъде открих прекрасното обобщение за комедията пред очите ни. То гласи следното:

Обаче тая песен вече съм я пял...

и тоя мач съм го играл...

и тоя филм съм го гледал...

Тоя филм наистина сме го гледали. Няма щастлив край. И не се очертава някога да има...
цитирай
5. x111 - Заблудите не прощават
26.09.2017 22:48
Докога българите ще разчитат на "спасители"....?

Костов,Царя,Бат Бойко...сега този.

Всъщност откакто прочетох последната книга на Хазин "Стълбище към Небесата.Диалози за властта,кариерата и световния елит",стигнах до извода,че политиката като технология на управление не подлежи на усъвършенстване,всичко е много по-сложно.Според Хазин всяка една политическа система е обречена изначално,с времето деградира,а местните елити изчезват,претопяват се или извършват предателство.
Една от книгите на проф. Гиндев носи подходящо заглавие :"България - синдромът на неумиращата надежда",българите продължават да търсят алхимична формула,която ще ги направи "богати,щастливи,здрави и успели"/в зависимост от личните критерии/.
По-лесно се живее с илюзии.
цитирай
6. x111 - Защо рейтингът Doing Business на Светобната банка,"рейтингът на Дянков" е нечточен и съмнителен?
27.09.2017 17:25
Този рейтинг не показва състоянието на бизнес-климата в една страна,този рейтинг адекватно оценява само дребничките фирми в областта на услугите,защо това е така?

Да видим на базата на какви показатели бива определян Doing Business ?
---------
1."Средни срокове за предоставяне на кредит в дадена страна."

Но този показател зависи от състоянието на бакновата сисетма в дадена страна,условията за подсигуряване на кредитния риск,от качеството на бизнес-плановете на фирмите и допълнителните активи,които играят ролята и на допълнителен залог.
Лесното и бързото раздаване на кредити знаем до какво води,въпреки удобството и изкушението всеки предприемач бързо да материализира бизнес-плановете си.
Освен това колкото по-голямо и сложно е предприятието,толкова по-трудна е оценката на кредитния риск.

2."Работата на съдебната система: нейната ефикасност и срокове на съдопроизводството".
Отново твърде относителен и статистически дисперсивен пункт ,защото скоростта на съдопроизводството в областта на бизнеса зависи от мащабите и предмета на дейността на съответната фирма,нейната юридическа формализация: претенции и интереси на акционери,съдружници,дъщерни структури,обем на исковете и пр.

3.Друг показател от рейтинга :"Количество и време за издаване на всевъзможни разрешителни за бизнеса : доставчици на енергия,строителни,екологични и санитарно-хигиенични изисквания и одобрения,регистрации и лицензионни режими.
Тоест този показател отново отчита само състоянието на дребните фирмите и то в областта на услугите.Няма как едно производствено или строително предприятие набързо да получи всички положителни лицензионно-разрешителни решения.Небходима е разработка и одобрения на маса предварителни и основни проекти,изпитания,начални и предпромишлени настройки на оборудване и още много неща и целият този процес бива надзираван от сътветните държавни и общински органи.Това е напълно естествено,така е според закона.

4.Друг показател на рейтинга :” Величина на данъчните ставки,данъчна тежест на дадена икономика”.
Да,всеки бизнесмен не иска да плаща данъци.Но това е „нож с две остриета”,”бумеранг” за бизнеса,тъй като по-ниските данъчни постъпления в държавата намаляват държавните и общински инвестиции в инфраструктурата на страната като цяло,намаляват възможността за последващо данъчно облкечение и допълнително снижаване на данъчните ставки заради разбалансировката на бюджета.
А лошата обща инфраструктура/транспортна,промишлена,комуникационна, териториална,институционална и.т.н./ влошава състоянието на бизнес-средата и инвестиционния климат в страната,тази обратна връзка няма как да не повлияе негативно на всяка предприемаческа дейност в стопанството.


----------------------------------------------------------------------------------------
А защо отделните показатели на въпросния рейтинг Doing Business в отделните страни имат различни стойности?
Много просто:защото отрасловата и институционалната структура на отделните икономики по света е различна,имам предвид пропорцията между дребни,средни и големи фирми в дадено стопанство,също така и отрасловата специализация на тази икономика като част от светована система за разделение на труда,отрасловата й сложност и специфика.
Страна с педимно крупна промишлена икономика винаги ще има по-ниски стойности според предложените показатели на въпросния рейтинг Doing Business.
цитирай
7. x111 - ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ИСКРЕНО БЛАГОДАРНИ ...
28.09.2017 20:38
ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ИСКРЕНО БЛАГОДАРНИ НА СТАЛИН

Михаил Хазин

превод: Литературен свят

Преди всичко, като епиграф, който няма да изнеса пред текста, са думите на Пушкин и Висоцки (и на Бродски, струва ми се), че съм готов да обсъждам проблемите на страната си само с онези, които й желаят доброто. Останалите да вървят в гората, аз мога (понякога) да изслушам мнението им, но не повече. Ако виждам откровена пропаганда, имам две типови реакции.

Първата е въпросът: «Ако толкова Ви вълнуват кървавите тирани, защо не обсъждате Чърчил, който е убил много повече хора от Сталин?». Втората: «По-голямата част от вашите твърдения са лъжа, а да обсъждам исторически персонажи с откровени лъжци не възнамерявам».

По-нататък обикновено от страна на враговете на моята страна (под които разбирам включително и онези, на които им харесва да разобличават, но които няма да мръднат и пръста си, за да променят нещо към по-добро) започва откровена демагогия, от рода на «Сталин е убивал своите!».

Аз дори няма да напомням, че Индия през първата половина на ХХ век е била част от Британската империя, ще кажа само, че от гледна точка на православния човек (а Сталин, както ми се струва, е бил вярващ), всички хора са равни.

И да се смята, че Чърчил е виновен по-малко от виртуалния (според измислиците на откровените врагове на Русия) Сталин може само откровен расист. По логиката: какво толкова, той не е убивал хора, а негри! Е, в случая индийци… Тук дори сравненията с Хитлер не вървят, защото последният тъкмо към индусите се е отнасял все пак като към арийци…

В този смисъл вампирът Гайдар или Чубайс, с техните 30 милиона, които «не са се вписали в пазара», напълно съответстват на общата линия. Което впрочем навежда на размишлението, че от гледна точка на авторите на концепцията за «кървавия тиран Сталин», ние сме същите «туземци», както и индийците или негрите… А какви са тогава хората, които поддържат тази концепция в нашата страна - дори вече не е ясно…

С това завършвам предисловието си и започвам съдържателната част. Преди всичко трябва да кажа, че трябва да се разделя Сталин - човека и Сталин - държавния деец, намиращ се на някои политически постове. На онези, които възразяват на такова разделение мога да посоча като пример Познер, който като човек изобщо не би ме поканил в предаването си, но като човек, заемащ длъжност (контрактна), беше принуден да го направи.

Цялата пълнота на властта Сталин получил едва след 1938 г., а дотогава бил в обкръжението на много силни политически групировки, като всички те действали все по-малко и по-малко открито.

Като пример може да се посочи знаменитият XIV конгрес на РКП(б), състоял се през декември 1925 г., на който били «свалени» Зиновиев и Каменев (ще отбележа, че ръководителят на Коминтерна Зиновиев, бил именно главният проводник на идеята за използването на руския народ като «гориво» за разпалването на световната революция) и било взето решението за началото на индустриализацията.

Ще отбележим, че при Зиновиев такова решение би могло и да не се вземе, тъй като защо й е на световната революция силна Русия (в онзи момент - вече СССР).

По решение на предишния конгрес, XIV трябвало да се състои във «владението» на Зиновиев Ленинград, но той успял да го премести в Москва. При това численият състав на делегациите от Ленинград и Москва, който възглавявали съответно Зиновиев и Каменев, бил по-голям от половината делегати на конгреса и в този смисъл шансовете да ги победят, чисто формално, не били много.

Ситуацията за «групата на Сталин», която поела курса към развитието на своята страна, спасил заместникът на Каменев Угланов, който, възползвайки се от административната слабост на Каменев, лично формирал делегацията от Москва за конгреса.

За любителите на справедливостта ще отбележим, че Сталин няколко пъти предлагал на Каменев да се откаже от дружбата си със Зиновиев, което той отказал да направи. А Угланов в края на 30-те също станал жертва - за дружбата си с Бухарин, който в 20-те години влизал в «групата на Сталин», а после решил да скъса с нея.

Ще отбележим, че Сталин не забравил услугите му от 1925 г. и в средата на 30-те изпратил Бухарин в командировка в Париж с явния намек, че не е необходимо да се връща… Като цяло, във всички тези истории явно личат личните качества на Сталин, който понякога се отказвал от суровата логика на държавния деятел, който «не може да престъпи принципите си».

При това привържениците на Троцки и Зиновиев от ръководството на партията и държавата никъде не били изчезнали. Нещо повече, ликвидацията на вътрешното им ръководство (връзките на което със световния елит са известни, но подробно и детайлно публично не са изследвани) довела до това, че те или започнали самостоятелна дейност (в дълбока законспирираност), или търсели самостоятелни канали на Запад (чети «Стълба в небето»).

А който търси, винаги ще намери. Всъщност, не е необходимо да се ходи далече - вижте как Западът започва да поддържа нашите либерали, когато чувства, че могат поне малко да ги накарат да отстъпят. Единственото изключение е арестът на Улюкаев, но тук вече явно самата ситуация е по-различна.

Впрочем тук трябва твърдо да се пресекат многобройните «легенди за динозаврите» - за «милионите жертви». Никой не смята, че хората в Колима не са били жертви, но трябва да се разбира, че жертви там са били всички, включително охраната. И количеството на тези хора е било твърдо ограничено от логистическите параметри. Никакви милиони в Магадан физически не е можело да бъдат закарани, още повече, че далеч не всички те там са загинали.

Да, от гледна точка на конкретния човек, става дума за трагедия. Но от гледна точка на държавния деец сценариите изглеждат така: или днес ще накараме хората да създадат съвременната промишленост, или ще ни унищожат. В първия случай ще загинат няколко стотин хиляди до войната и ние ще я спечелим. Във втория до войната никой няма да загине, но ние ще я загубим и жертвите ще бъдат неизброими. Какъв е вашият избор?

Ще отбележим, впрочем, че днес никой говори за „кървав ГУЛАГ”, макар че лежат приблизително толкова хора, колкото при Сталин (без да се броят преместените лица след войната). И, впрочем, в САЩ затворниците са повече. Тоест - става дума за явно мошеничество с пропаганден характер. Но за това малко по-долу.

Сталин решавал, като държавен деятел, задачата за модернизацията на страната. Т. е. същата задача, която решавали Иван Грозни и Петър I (впрочем с много по-кървави методи). И, за разлика от Иван Грозни и Столипин (който спрял на половината път, избирайки съдейки по всичко неправилния път) той успял да я реши. Но по пътя му се наложило да отстрани всички «отбори», които му пречели да реши тази задача.

За историята от 1936-1938 г. трябва да се спомене отделно. Около средата на 30-те Сталин победил практически всичките си политически противници, но му останали като противници две групи «технократи», условно «чекисти» и «военни». Лидер на първите в публичното поле бил Ежов, лидер на вторите - Тухачевски.

Първите искали да ориентират развитието на СССР по пътя на «нормална» европейска държава (това, че войната е неизбежна те не разбирали, по-точно, не вземали под внимание като второстепенна за тях задача), вторите влезли в сговор със «старата» немска военна аристокрация (която до 1939 г. била готова да свали и Хитлер). Пред Сталин имало два избора: или заедно с «военните» отначало да ликвидира «чекистите», а после да се справи с тях, или - обратното.

Той избрал втория вариант (и ние никога няма да научим от какво се е ръководел), но в резултат за известно време попаднал в сериозна политическа зависимост от същите «чекисти», които като политическо обезпечаване на своето идване на власт (с ликвидацията на Сталин) избрали «Големия терор».

Целта на настоящата статия не е описание на този процес (а и тук е необходим историк, а не икономист), но същността е ясна: основният брой на жертвите от 1936-1938 г. е на съвестта на враговете на Сталин, а съвсем не на него самия.

А прословутите списъци, които уж е подписвал Сталин, са или (частично) фалшификати, или са следствие на същите политически обстоятелства, които оплитат всеки повече или по-малко голям политик. Впрочем Сталин много бързо се освободил от тях.

В заключение трябва да се отговори на още един въпрос, а именно - към какво се е стремил Сталин? Само към властта? Но както показва опитът, онези, които просто желаят властта и нямат, ако се изразим с думите на Станиславски, «свръхзадача», обикновено не постигат успехи. Или пък този успех е много краткотраен. Такава свръхзадача за Сталин била модернизацията на държавата, на СССР. И той я решил. За което всички ние трябва да му бъдем искрено благодарни.

И последно. Защо за Сталин са създадени толкова гнусни измислици, както от нашите откровени врагове, така и от собствените ни граждани от чиновническа националност? За враговете е ясно, те просто искат да не допуснат възраждането на нашата страна. А своите? Работата е там, че Сталин в пълна мяра възродил византийската концепция за катехона - защитника на народа от чиновниците и болярите.

И въвел категорично преимущественото значение на отговорността на чиновника пред обществото. За което чиновниците, както стари, така и нови, го ненавиждат с люта ненавист. А резултатът от тяхната безотговорност виждаме с невъоръжено око.

И, накрая, най-последното. Ако се разглежда Сталин като държавен деец, трябва да се изучават онези решения, които е вземал и цената трябва да се определя по най-простия начин: има първи вариант, той струва 100 милиона жертви. Има втори сценарий - 10 милиони. Има трети сценарий - 2 милиона.

Значи, трябва да се избере третият сценарий. И макар че потомците на жертвите могат да ненавиждат виновника за личните им беди, обществото като цяло трябва да си дава сметка, от каква беда са го спасили. При това, разбира се, трябва да си даваме сметка за това, че реализацията на този сценарий лично Сталин е осигурявал по максимално твърд начин.

(с незначителни съкращения)

——————————

Продолжение проекта «Русская Весна», 14.03.2017 г.
цитирай
8. x111 - А защо българите трябва да бъдат благодарни на Генералисимуса?
28.09.2017 21:03
-Сталин запази границите на България на конференцията в Париж през 1947г.
Западните съюзници,Югославия и Гърция настояваха за унищожение на българската държава,за нейното тотално разпокъсване,но авторитетът на Георги Димитров,подвигът на българските комунисти ,участието на България в Отечествената война си казаха своето.
-След шестстотингодишно прекъсване Сталин възстанови българската Патриаршия и самостоятелността на Българската Православна Църква
-Сталин постави началото на българската модернизация и индустриализация....
цитирай
9. x111 - Интелигентните и отговорни хора предупреждаваха одтавна,но великите западни политолози и българските им адепти са болни от грандомания
01.10.2017 19:32
3 января 2008, 13:27
Лавров: Независимость Косово создаст прецедент для 200 государств мира

3 януари 2008-а година
Лавров:"Независимостта на Косово ще създаде прецедент за 200 държави по света"
-----
Западняците живяха 40 години на кредит,създадоха привлекателна житейска витрина за източноевропейските аборигени,изсмукаха всички ресурси на Източна Европа,е,приказката свърши.
Западняците бяха много щастливи когато разрушаваха Съветския Съюз,Югославия и Чехословакия,а сега когато бумерангът на геополитическата им глупост и късогледство се върна при тях-квичат като прасета.
Независимо какви резултати ще имат т.нар референдуми,конфликтните точки и разломи навсякъде по света ще се засилват в прогресия.Неизбежно е ,тъй като пазарната капиталистическа система е базирана на принципа "хищник-жертва",когато жертвите свършат-хищниците се самоизяждат,система чиято ценност е борбата на "всеки против всеки".
Защото световната икономика е затворена система,таблица/"матрица"/,всяко промяна на стойността в едната кутийка е за сметка на промяната на стойностите в другите кутийки и обратно.И за да има постоянен и реален икономически растеж,то стойностите във всички кутийки на таблицата,наречена световна икономика,трябва постоянно да нарастват.Но това е невъзможно.
цитирай
10. x111 - Кърваво потушаване на изборите в Каталуния
01.10.2017 20:13
Защо мълчи седеренгулеската пасмина,обичаща да говори глупости "за свобода на словото" и "демокрацията"?
Защото така наречените десни са обикновени фашисти и за тях "свободата на словото" е само и единствено свобода на тяхното слово и незачитане на противоположното мнение.
В Киев 2014 г. полицията "не биваше да употребява насилие",а сега в Каталуния,или протестите във всички градове на САЩ и ЕС?

Фашисти-ова са и "българските демократи" и западните им спонсори и тъпите им медии.

П.С.Но не забрявайте,зад всички събития по света стои "ръката на Владимир Владимирович" :-)))))))
цитирай
11. x111 - Капиталистически тупик.Задънена улица
01.10.2017 21:00
Тъпите глави на дежурните "умници" в българските и западните медии,не можаха да разберат,че не е възможно да се съвместят личните с обществените интереси в условията на индивидуалния "атомизъм" проповядван на Запад,че тези интереси са в непрекъснато противоречие,че не могат да се съвместят корпоративните интереси на печалбата с националните интереси на развитието,че постоянните конфликти са неизбежни,конфликти на всякакво ниво.
И никакви правни,юридически или идеологичеси бариери не са в състояниие да тушират противоборството.

Информационная ентропия/неопроделеност/ нараства,управляемостта и предсказуемостта на системата намалява.
Защото сто души винаги по-лесно могат да намерят общ език помежду си,отколкото един милион.

цитирай
12. x111 - https://alexandr-rogers.livejournal.com/887490.html
01.10.2017 21:11
Саша Роджерс:" Каталония - блеск и нищета "демократического мира"
-----
Зверства рижыма! А, нет, показалось, всё демократично...
Немного Каталонской демократии вам в ленту...
Каталонская полиция отказывается применять насилие против своих граждан. Ее уже обвинили в потворстве сепаратистам. Но их место занимают национальные гвардейцы и полицейские из других областей Испании.
Полиция стреляет демократическими резиновыми пулями и прочие прелести просвещённой Европы


А каква врява имаше за "Будапеща-56 или Прага-68" или за електротехника от Гданск с вече фалиралата един път корабостроителница имени Ленина...?

Защо мълчат седерунгелите?
цитирай
13. x111 - "Правозащитните" л...
01.10.2017 21:20
"Правозащитните" лицемерни организации на ЦРУ мълчат?

Къде са Амнести,Бамнести,Райт Уоч и други мошенници?Мълчат защото така им отърва.
цитирай
14. x111 - Тази политика на Запада е от векове...
01.10.2017 22:04
Има ли двойни стандарти,няма международно право.

А когато няма международно право-има хаос,правото на силния.
цитирай
15. krizata - И на преклонна възраст, Великият ...
01.10.2017 22:07
x111 написа:
И на преклонна възраст, Великият човек беше до болка актуален : „Капитализмът притежава свойството да се възпроизвежда при всякаква обществена система, защото неговите корени са в егоизма и животинските инстинкти на хората. Човечеството няма алтернатива, освен да преодолее това противоречие, ако иска да оцелее”. Да, Фидел беше от много малкото хора, които не предадоха Русия и комунизма след разпадането на СССР.

„И този елит, когато стана тежко и трудно,този елит не изостави своя народ и не премина на страната на международните пирати-грабители. За разлика от нас, там още от началото беше ясно, че реални възможности всички да живеят като в Швейцария просто няма. Поради това кубинците, независимо от задушаващата ги икономическа и военностратегическа блокада и непосредствената опасност от прекъсване на жизненоважните за тях връзки с бившия СССР и вече несъществуващата социалистическа общност, просто решиха да продължават да живеят – всички заедно „като едно семейство”. Предпочетоха да обедняват – пак всички заедно, но да запазят достойнството си и да не се разделят на имащи и нямащи. Да бъдат по-бедни – пак всички заедно – но да останат равни и горди.

Куба и елитът й еднакво приеха тази бедност и я носят с достойнство. Тя нито ги плаши, нито ги отвращава... За сметка на тази бедност, обаче,... там няма по улиците деца просещи милостиня, няма бездомни, за всички има достатъчни медицинска помощ и образование. Но там няма да видите и новобогаташи с най-скъпи западни коли, бляскави бижута и дворци”. (Робърт Киърън, Томас Кен - Предадения социализъм. „Нов свят”, София, 2006. Стр. 445).


!!!
цитирай
16. krizata - Защо мълчи седеренгулеската па...
01.10.2017 22:10
x111 написа:
Защо мълчи седеренгулеската пасмина,обичаща да говори глупости "за свобода на словото" и "демокрацията"?
Защото така наречените десни са обикновени фашисти и за тях "свободата на словото" е само и единствено свобода на тяхното слово и незачитане на противоположното мнение.
В Киев 2014 г. полицията "не биваше да употребява насилие",а сега в Каталуния,или протестите във всички градове на САЩ и ЕС?

Фашисти-ова са и "българските демократи" и западните им спонсори и тъпите им медии.

П.С.Но не забрявайте,зад всички събития по света стои "ръката на Владимир Владимирович" :-)))))))


За референдума в Крим:
http://krizata.blog/politika/2014/03/24/.1250757
цитирай
17. x111 - Благодаря Ви за връзката, д-р Хи...
01.10.2017 23:26
Благодаря Ви за връзката,д-р Хитов.

Между другото Михаил Леонтиев -известен експерт,публицист и журналист,аналитик на световно равнище,предвиди антируската истерия на Запада още през 2009 г.
Цитирам по памет,предаването го има в Интернет,ще го намеря:

"Американцам нужна пугалка /плашило/для того,чтобы оправдать снижение уровня жизни своего электората,Обама придет и скажет :сплотим нацию...к сожалению такая пугалка для Запада была и остается только Россия.
Вы думаете,что ради иранцев США будет мобилизировать свою пропаганду и агрессивную политику или ради Китая,страна вполне интровертная и зависимая от американского рынка?!
Пока только мы еще в состоянии уничтожить США,это очень серьезная вещь,это риск для США..."

Гостите на предаването не приеха насериозно мнението на Леонтиев,а трябваше.

Психично болните русофоби както винаги си противоречат,нали са шизофреници по природа:уж за тях Русия е неспособно на нищо нищожество,Мордор и прочие глупости,а пък постоянно я намесват във всички събития по света едва ли не като играч номе едно в световната политика?!
Ако първото е вярно,то не трябва би трябвало да обръщат нинкакво внимание на Русия,в противен случай е вярно второто,такива са законите на елементарната логика.Като оставим настрана болните комплекси за малоценостт,посредственост и некадърност на разните фоби.
Но аз не бих казал,че психически болната антируска истерия е нещо лошо,напротив,това е отлично признание и комплимент за силата на руската държава и президента й в частност.
Защото кой е всемогъщ,всезнаещ и всеможещ.....?! :)
Бог.
цитирай
18. x111 - Моето мнение по някои от Вашите тези изразени в статията за кримския референдум
02.10.2017 00:10
"Единственная проблема России, что у вас живут мало людей! Не надо боятся принимать у себя имигрантов в массовом порядке – помним, что когда Америка заполнялась людьми, они не были самыми интеллигентными и образованными в мире – вокруг вашей страны есть огромный потенциал для имигрантов"
---------
В Америка ядрото на нацията все още е бялото англоезично население,
около 65 % от народа на страната.САЩ е световен емисионен център,който подхранва "американската мечта"-рай на потребителското изобилие.Никой няма да позволи на Русия да стане емисионен център,въпреки че аз твърдя съвсем отговорно-рублата е най-обезпечената валута в света.
------------------------
"500 млн людей в России"
--------
Трудно ще бъде вътрешното сдържане на такава маса от население при положение,че всички руски пристанища замръзват през зимата и пролетта,а 70 % от руската територия се състои от ледници,тундра и тайга.

"Когда болгары ощутят, что престижно быть с Россией, тогда сами к ней запросятся, меняя направление эмиграции с запада на востока. Но для этого вы должны много сделать именно в этом направлении – резкое повышение уровня разделения труда, что невозможно осуществить без людей и связанной с ними инфраструктуры, и здесь не имеет значение китайцы ли эти люди, индийцы или славяны-украинцы!"
--------------------------------------
Българите няма да тръгнат на дружба с Русия само заради евентуално лъскавата опаковка на руския хабитат и територия.Китайските,японските и южнокорейските мегаполиси не отстъпват по блясък и помпозност на западните си побратими,но не съм чул българите да са тръгнали с възторг да правят съюз с Китай.Може би е въпрос на време,не зная.
Що се отнася до руската житейска витрина,то Русия никога или поне в дългосрочна перспектива няма да изглежда като Запада.Тове не позволяват обективните бариери на физическите закони: концентрацията и синергията на капитала на кв.км руска територия и разбира се знаменитата теорема на Паршев/"Почему Россия не Америка"/.
цитирай
19. x111 - Всъщност Беларус, Казахстан и А...
02.10.2017 00:35
Всъщност Беларус,Казахстан и Армения са част от Евразийския митнически съюз,но това не им пречи да имат самостоятелна външна и вътрешна политика,тотален суверенитет.
За разлика от членовете на Евросъюза и Нато.
Давам най-простичък пример : в разгара на руско-турската политическа криза през 2015-2016 гг. президентите на Беларус и Казахстан съвсем свободно се срещаха с турски политически представители, с Ердоган и така нататъка,без Москва да им държи сметка или да им прави каквато и да било забележки,да опражнява натиск и прочие.
Можем ли да си представим подобна политика на външнополитическа свобода и суверенитет сред страните от Евросъюза или Нато?!Разбира се,че не.
Е,пита се в задачката,къде има свобода и суверенитет за страните-членки: в Евразийския Съюз или в т.нар Европейски?
Вашингтон спуска директиви и всичко се изпълнява под строй,обличано в тъпи и изпразнени от съдържание скудоумия на т.нар български политици.
Някакви бюрократи от майната си ще решават какви отношения да имам с останалия свят? Откъде накъде?
България извън ЕС и Нато,д-р Хитов,означава истинска истинска работа и отговорност от страна на българската политическа камарила,означава националноотговорни богаташи,означава истинско съзидание,планиране,стратегическо развитие за България,означава най-важното-независимост,а сегашната политическа класа не е способна на това.
Къде сте видяли паразит да работи?
цитирай
20. x111 - Испанските власти поздравиха к...
02.10.2017 17:35
Испанските власти поздравиха кървавите действия на полицията и националната гвардия в Барселона.
цитирай
21. x111 - Ето така Русия "помага" на сепаратизмапо света.Всъщност Русия не признава легитимността на каталунския референдум
02.10.2017 19:19
"МИД РФ призвал Каталонию учитывать испанское законодательство."
---------------
Министерството на външните работи на Русия призова Каталуния да зачита испанското законодателство.
А според испанското законодателство каталунския референдум е нелигитимен.
цитирай
22. x111 - Съдбата не се шегува
02.10.2017 19:57
Спомняте ли си кой беше генерален секретар и идеолог на агресията на Нато срещу братска Сърбия/Югославия/ през 1999 година?
Испанеца Хавиер Солана.
Испанците заедно с поляците се имат за много вярващи католици,нека сами разтълкуват последните обрати на историята.
Отделен въпрос е ,че католицизма и протестантизма са изключително брутални и лъжехристиански еретични учения,автентичното христианство винаги е било и си остава източното Православие.Неслучайно на английски език Православие се изписва като Orthodox.
цитирай
23. x111 - Опять Саша Роджерс
02.10.2017 21:44
О сепаратистах и юнионистах
Референдум в Каталонии в очередной раз поднял вопрос сепаратизма. Причём поднял его не только в Испании, но и по всей Европе. За событиями в Каталонии внимательно следят и в России, и на Украине, и во многих других странах.
В связи с этим и я в очередной раз хочу расставить точки над «и» в вопросе «донбасского сепаратизма». Я уже горло сорвал это повторять, но если надо, то буду хрипеть, пока меня не услышат.

И в Крыму, и на Донбассе живут не сепаратисты, а ЮНИОНИСТЫ. Крым провёл референдум о возвращении в состав России. Донбасс тоже воюет за то, чтобы воссоединиться с остальным русским народом в составе единого государства.

Настоящие сепаратисты находятся в Киеве. В 1991 году они незаконно вышли из состава СССР (Ельцин такой же сепаратист, как и Кравчук с Шушкевичем), подписав преступное Беловежское соглашение, на что не имели никакого юридического права.

«Украина» незаконна. Незаконна тем более, что отрицает свою правопреемственность от УССР, а пытается выводить её из УНР.
Место в ООН полагалось Украинской Советской Социалистической Республике, входившей в состав СССР. Если сепаратистская «Украина» происходит от (опять же, сепаратистской) УНР, то место в ООН ей не положено.

У Каталонии гораздо больше причин быть независимым государством. Ещё с девятого века нашей эры там располагалось несколько независимых княжеств, которые потом объединились в герцогство Арагонское. И лишь в пятнадцатом веке в результате так называемой «Иберийской свадьбы» Кастилия и Арагон объединились в единое государство, на основе которого потом сформировалась современная Испания.

У Украины никакой традиции государственности нет. На протяжении тысячи с лишним лет её современная территория (в основном по частям) входила в состав Древнерусского государства (как Малая и Красная Русь), Великого Княжества Литовского и Речи Посполитой (как Чёрная Русь), Крымского Ханства, Оттоманской Империи, а затем и Российской Империи.

Несколько месяцев существования сепаратистской УНР во время гражданской войны 1917-22 годов, некоторое время существования протектората «Украина» в рамках оккупации части Советского Союза Третьим Рейхом во время Великой Отечественной войны – вот и весь опыт существования «независимой Украины».

Основная часть земель современной «Украины» вошла в состав Российской Империи в результате акта купли-продажи, когда поляки продали русским царям Киев и прилегающие территории. Остальную часть Российская Империя и вовсе отвоевала у турок во времена походов Потёмкина-Таврического, Суворова-Рымникского, Кутузова и Румянцева.
Какая «Украина»? О чём вы вообще?! Вас тут не стояло!

Миллионы русских людей, независимо от своей воли внезапно оказавшихся в составе непонятно откуда возникшей «Украины», которым навязывают под видом «украинской мовы» убогий сельский суржик и заставляют отказываться от своих русских корней, от своей истории, культуры и языка, хотят вернуться обратно домой, в Россию.
Желательно вместе со своей, РУССКОЙ землёй. Честно купленной или не менее честно отвоёванной у турок и поляков. Ни с какими «украинцами» русские никогда дел не имели, подчёркиваю: у турок и поляков!

Убогие сепаратисты незаконного режима Порошенко (незаконного даже по сепаратистским украинским законам) силой удерживают миллионы заложников в уродливом осколке «Украина» и методами террора пытаются помешать русским вернуться в состав единой Российской Федерации – вот единственно правильная и справедливая трактовка происходящего.

И если испанское правительство Филиппа VI может на законных основаниях силой подавлять каталонских сепаратистов, то и Российская Федерация на таких же основаниях может очистить свою территорию от сепаратистских террористов из группировки Порошенко.
цитирай
24. x111 - https://alexandr-rogers.livejournal.com/888133.html
02.10.2017 21:52
Каталония: звериный оскал демократии
Сегодняшняя Каталония – это сползшая куда-то на ухо маска благополучного, демократического и миролюбивого Запада, в результате чего обнажился классический «звериный оскал капитализма».
Самое смешное, что согласно соцопросам, большинство каталонцев не было сторонниками отделения от Испании (за независимость выступало порядка 40% опрошенных). Теперь эта цифра существенно возрастёт.

Сегодня мы увидели «демократию», как власть людей, называющих себя «демократами». Если что-то в интересах «демократов», то это называется демократичным, если вопреки их интересам – то нет.
В Косово не было никакого референдума, но независимость Косово провозгласили. В Крыму и на Донбассе референдумы были, но «демократическое сообщество» их не признало. Двойные стандарты? Не может быть!

Независимость Великобритании от ЕС (Brexit) признали, и никаких избиений сторонников Брексита не устраивали. Сторонников же независимости Каталонии можно бить дубинками, ногами и расстреливать резиновыми (пока) пулями.
Благообразная бабушка? Получи дубинкой в седую голову! Крепкий мужик? Лови резиновую пулю! Девочка-подросток? Растекись мордой по щиту!

Местная полиция отказывается исполнять преступные приказы и применять насилие против своих земляков? Не беда, в каталонские города согнали Нацгвардию и полицейские подразделения из других частей Испании, которым на местных жителей наплевать. Или даже более того, они из депрессивных регионов, которые живут за счёт богатой и промышленной Каталонии (никого не напоминает?).

Ишь, чего удумали – независимость им подавай! Права, понимаешь, «свободное волеизъявление граждан» и «воля народа». Вы не люди, вы собственность. Собственность Фелипе Хуан Пабло Альфонсо де Тодос лос Сантос де Бурбон и Гресия, или проще Филиппа VI, короля Испании.
Демократия в Испании может выражаться в том, что король принимает в своём дворце делегации ЛГБТ-сообщества, но никак не в возможности жителей Каталонии самим определять свою судьбу.

Кстати, если кто-то думает, что король в Испании «фигура номинальная», то он глубоко ошибается. Король является гарантом Конституции, главой исполнительной власти, Верховным Главнокомандующим и так далее. В качестве примера полномочий короля можно упомянуть, что в прошлом году он «слегка» распустил испанский парламент.

Наследственная монархия с огромными полномочиями? Демократично! Четвёртый срок подряд Меркель? Демократично! Четвёртый срок (не подряд) Путина? Недемократично! Двойные стандарты? Нет, не слышали…

И все «демократические институты» Евросоюза, все «правозащитные» организации, все борцуны за свободу, демократию и прочие разводки для лохов – все старательно делают вид, что в Каталонии не происходит ничего противоправного и насильственного.

Единственная, кто выступила с осуждением насилия против каталонцев – австрийский евродепутат от партии «Зелёных» Ульрике Луначек. Она заявила, что референдум полностью законен, и применение испанскими полицейскими силы недопустимо. Но кого волнует мнение каких-то там «зелёных»? Они же не доллар!

Завтра испанские власти заявят, что «референдум прошёл с нарушениями, поэтому его результаты не легитимны». И не важно, что эти нарушения вызваны действиями самих испанских властей.
Но если кто-то думает, что на этом история закончится, то он глубоко ошибается. Она могла бы закончиться сегодня, если бы испанские власти позволили бы проведение референдума. Теперь же эта история надолго…
цитирай
25. x111 - Интересно мнение
02.10.2017 21:57
Ничего удивительного. В Мадриде рулят наследники (в прямом смысле слова) франкистов, Народная партия это подвергшаяся косметическому ремонту Фаланга,управляемая мракобесами из Opus Mundo. В отличие от Чили, испанские заплечных дел мастера не были осуждены, даже и морально, в нацгвардии и ГБ доминируют фашисты.
Никто в Мадриде и не подумал извиниться за варварские бомбежки Герники и Барселоны, бессудные расстрелы десятков тысяч гражданских, массовое насилие над монахинями по всей Каталонии и Басконии и пр.
В школах Испании по приказу мадридских "примирителей" о тех событиях приказано молчать, ГВ как бы и не было,а в Долине Павших палачи кощунственно лежат вперемешку с жертвами.
Сейчас эта фашистская "Не-Испания" давит Испанию и Каталонию.
цитирай
26. x111 - Мадрид поблагодарил Россию за п...
03.10.2017 13:56
Мадрид поблагодарил Россию за позицию по референдуму в Каталонии
цитирай
27. x111 - Ето ви я западната "свобода на словото". Браво на Ицо!
09.10.2017 13:33
Мадрид обмисля за анулира екзекватурата за консулските правомощия на бившия футболист, с която той беше упълномощен през 2011 година.

Реакцията на правителството на Испания се дължи най-вероятно на факта, че в интервю за мексиканската телевизия Унивижън Христо Стоичков разкритикува властите в страната за полицейските бруталности по време на опита за референдум за независимост на Каталуня.
Камата обвини вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария, че е последователка на диктатора Франко.

“Дядо й е франкист, баща й е франкист, тя е франкист и дори и синът й е франкист”, каза Стоичков в типичния си стил и призова Сантамария да подаде оставка, защото е пратила полицията да бие невинни хора по време на референдума.
цитирай
28. x111 - Монархията пада когато на 12 април ...
09.10.2017 14:12
Монархията пада когато на 12 април 1931 г. се провеждат свободни избори, в големите градове триумфът на опозиционните партии е несъмнен. Под влиянието на многобройните демонстрации на поддръжниците на републиканската форма на управление на 14 април 1931 г. Алфонсо XIII емигрира, но формално не се отказва от трона. Испания е провъзгласена за република.

Първият президент на републиката става Нисето Алкала-Самора и Торес, а първият министър-председател Мануел Асаня.

Републиката обявява равенство пред закона, премахва всички видове аристократични титли и звания, дава на гражданите необичайно широк кръг от права и свободи (работа, образование, социално подпомагане, политическо участие и т.н.). Испания се превръща в парламентарна република.

Новото правителство встъпва в решително настъпление срещу бившия елит – духовенство, земевладелци и офицери. В частност, отчуждена е земята в излишък (повече от 200 хектара), значително са съкратени въоръжените сили, църквата е отделена от държавата, като ѝ е забранено да участва в образованието и да провежда служба в армията, ликвидиран е договорът с Ватикан, забранен е Ордена на йезуитите и е легализиран развода и гражданският брак
цитирай
29. x111 - Справедливо ли е това?
09.10.2017 17:30
Външен дълг на Испания е около 2,1 трилиона долара или по 51 хиляди долара на човек,от пеленаче до старец.
Как няма да изглеждат лъскаво Мадрид и другите испански градове,как да няма масово застрояване,нови магистрали...?
До началото на 2008 г. Испания с 8 % от населението на ЕС представлява 20 % от европеския строителен пазар.
цитирай
30. x111 - 7 ноември 1917 г. Най-великата дата в човешката история!
07.11.2017 17:27
Поздравявам с Великия праздник: 100 години от избухването на Великата Октомврийска Социалистическа Революция!
цитирай
31. x111 - Това е истината
12.11.2017 11:04
"Кой спаси евреите, населяващи територията на днешна България (в окупираните територии те не са спасени)?
Мнението на руските историци - долу линк:
(Обобщение на думите на историците: "в онези условия българските фашистки власти усетили откъде духа вятърът и решили да започнат постепенна смяна на линията на поведение! Ако не бяха успехите на съветските войски, които за първи път във войната започват да реализират големи победи в сраженията с германските нацисти, то българските фашистки власти щяха да продължат методично да реализират на практика клаузите на приетия от тях закон за чиста нация")"
цитирай
32. x111 - Поредният мит на атисъветчиците-русофоби отдавна е разбит."Виждате ли СССР спечелил войната заради численото си превъзходство?"
12.11.2017 11:34
Това изобщо не е вярно.
-----------------
Да видим фактите към юни 1941 г. началото на нападението срещу СССР.

Население на Германия и съюзниците й : 208 милиона души

Население на СССР : 196 милиона

Производство на електоренергия
-----
Германия : 110 млд Квт. ч

СССР : 48,3 млрд Квт.ч

Добив на каменни въглища

Германия : 348 милиона тона

СССР : 165,9 милиона тона

Нефт
-------
Германия : 10,1 милиона тона

СССР : 31,1 милиона тона

-----
Производство на стомана

Германия : 45,9 милиона тона

СССР : 18,3 милиона тона

---------
Автомобили и камиони:

Германия : 676 хиляди броя

СССР: 211 хиляди броя

Наличие на металообработващи машини и линии
---------
Германия : 1,7 милиона броя

СССР : 0,71 милиона броя

--------
Да не говорим колко катастрофална става ситуацията за СССР и колко повече нараства превъзходството на Германия в периода на 1942-44 гг. когато за военната машина на Вермахта освен цяла Европа,работят още развитите в индустриално отношение републики на СССР окупирани от немците : Украйна,Беларус,Прибалтика. Тогава сътношението на немските трудови ресурси спрямо съветските е 3-3,5 към 1 в полза на германците.

Освен това немското високотехнологично оръжие по своите тактико-технически характеристики превъзхожда многократно съветското.

Именно поради това Подвигът на Червената армия,на нейните войници,офицери и пълководци, в тази неравна борба е безпрецедентен в човешката история!

Който иска да разбере подборно за операциите по времето на Великата Отечествена война ,може да набере в Ютуб докуманталната поредица "Великата война",преведена е и на български.Там може да намери подробно описание на отделните операции,стратегически и тактически прийоми,документалната поредица изобилства с богат визуален,фактологичен и картографически материал.

цитирай
33. x111 - Кой спаси евреите?Никога не бива да се забраява.
12.11.2017 11:38
Кой спасяваше евреите от лагерите,кой освобождаваше лагерите на смъртта?

Червената армия.Факт.

А в България главна роля за спасяването на българските евреи имаше така мразената от ционистите-търгаши- Българска Православна Църква,тоест Православието.
цитирай
34. x111 - Ганьовските вандали за пореден път ...
12.11.2017 12:27
Ганьовските вандали за пореден път оскверниха паметника на Съветската армия.
цитирай
35. x111 - За пореден път руските историци са обективно точни
12.11.2017 14:21
Всъщност България не е "спасявала евреите си",а е отложила депортацията им.А депортация на българските евреи никога не се е състояла само поради това,че Хитлер е загубил войната срещу Съветския Съюз,САЩ и Великобритания.
цитирай
36. apostapostoloff - Кой ще чете тия фермани бе,
12.11.2017 15:55
аланкоолу?
цитирай
37. x111 - Сега ще си позволя да разкритикувам част от позициите на д-р Хитов
12.11.2017 15:59
Доктор Хитов развива в България и на постсъветското пространство теорията,че през 1990 г."България нямала друг избор,нямала друга алтернатива, освен да загърби отношенията си с бившия СССР и да се присъедини към ЕС и Нато", също така "СССР искал част от търговията между страните от СИВ да се извършва в долари и марки,това било предателство","Русия ни предаде" и прочие митове.


Относно алтернативата,а каква алтернатива имаше Беларус през 1992 г. и защо тя запази суверенитета си,неутралитета си,при това Беларус е 100 пъти по-суверенна страна от днешното историческо посмешище наречено "български политически елит,българска държава и още по-голямо посмешище наречено зомбиран български електорат"?!
-------------------
Знаете ли в момента предимно в каква валута Беларус изплаща вноса на стоки и услуги от Русия?Аз ще ви кажа: в долари.И никой там не се оправдава с някакво "предателство",въпреки че има основание.
Значи има алтернатива.Алтернативата беше Източна Европа да остане неутрална и да работи с двете системи за разделение труда,никой насила не я тласкаше към ЕС,освен местните елити състоящи се от новобогаташи.Но вместо това Източна Европа избра да "полегне" в обятията на ЕС като най-евтина проститутка,избра да развива русофобията,продавайки единственото ди останало богатство: близостта си с Русия и познанияти си по руски език.Източна Европа е плацадарм на ЕС и Нато за война срещу Русия,война от всякакъв тип,само за това Източна Европа е нужна на Запада,за нищо повече.
Знаете ли кога Финландия,Австрия и Швеция се присъединиха към ЕС?
Едва през 1995 г. Като още през 70-те и 80-те години въпросните относително суверенни страни бяха изградили най-високия стандарт на живот в Европа.И трите държави не са членове на Нато.
Така че алтернатива имаше и винаги ще има.Но в Беларус държавата и гражданите работят,поне засега,а не разчитат на заробващи еврофондове,Меркел,парични преводи от гастербайтери и естествено трибуквеното ведомство от улица "Козяк № 2".
цитирай
38. lilienschwager - Бах ти и пустословието!
12.11.2017 21:19
Преливайте, преливайте от пусто в празно, безделници!
цитирай
39. x111 - Преливайте, преливайте от пусто в ...
13.11.2017 20:44
lilienschwager написа:
Преливайте, преливайте от пусто в празно, безделници!


Като пустословието на любимите ти небългарски т.нар СМИ,явно добре са ти изпилили мозъка.Хайде марш при програмите на Магърдич Чалгаджиян и Нико Лайнарев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 2598013
Постинги: 764
Коментари: 5986
Гласове: 7017
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Кризата предстои - една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 16 минута
20. Една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 41 минута!
21. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
22. Искам да съм негър в щата Алабама...
23. Една продукция на Валентин Фъртунов - коментар по темата Беларус с мое включване след 31 минута!
24. "Четвъртата власт" една продукция на Валентин Фъртунов - мое включване след 18 минута
25. САЩ готвят спец операция срещу Европа
26. "Неолиберализмът" - една продукция на Валентин Фъртунов; моето включване е след 23 минута
27. Разпасаната либерастия
28. 3 мои участия в "10 степен по Рихтер" - една продукция на Валентин Фъртунов
29. Капитализмът изживява последната си криза
30. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie